5-и клас – не му се учи. Вие как се справяте?

• 67 022
  • 1 161
  •   1
Отговори
# 1 095
  • Русе
Моята е в 6 клас. По ЧО учителката май е най-свястната.
 В 6 клас учат история, не ЧО. Историята в  клас е отвратителна и абсолютно неразбираема за тях

Не мисля, че разказвателните предмети се пренерегват. Доста си ги натискат и по тях. При нас не изпитат без Атлас. На всяко контролно има въпрос както на олимпиадите, да разпознаят обекти на черно-бяла контурна карта на континента изисква доста детайлни подробности.

# 1 096
  • София
Мисля че нашето училище е такова, че разказвателните са кофти. Това го установих още 5 клас, всъщност. Затова ще избутаме 7ми и ще бягаме.

# 1 097
И парадоксът е, че за да бягате, ще ми се наложи да наблягате на мат и бел. Редки са изключенията.

# 1 098
  • София
И парадоксът е, че за да бягате, ще ми се наложи да наблягате на мат и бел. Редки са изключенията.

Знам, знам. Отсега сме се заредили с учители. Добре че майка ми може да поготвя по бел.
Въпросът е, че не съм сигурна на какво ще попаднем в  8 клас.

# 1 099
  • София
От осми натататък не ти дреме, защото все се избутва до дванайсти клас, а за матурата така или иначе се ходи на курс, ако трябва шестица.

# 1 100
  • София
Този материал е интересен, особено казаното от Мина Илиев - мисля, че беше онзи, заради чието напускане на 19-то много ученици също напускат и го следват. Ето защо си позволявам да го копирам:

Началният учител Мина Илиев, който има над 30-годишен стаж в различни столични училища, свързва изчезващата смелост за самостоятелно мислене сред подрастващите  с наложения модел на съревнование в нашето училище. „В образованието действат правилата на спорта. Децата ни са изтощени от поставяне в ситуации на състезание. Вечно да се съревновават и да се доказват от малки. Те се страхуват да не би да се провалят. А най-успелите хора в света са тези, които са надскочили провалилите си. Които си спомнят точно къде и защо са се спъвали и когато някога пак попаднат в подобна ситуация, вече са си научили урока и отскачат напред.”

# 1 101
Скрит текст:
Този материал е интересен, особено казаното от Мина Илиев - мисля, че беше онзи, заради чието напускане на 19-то много ученици също напускат и го следват. Ето защо си позволявам да го копирам:

Началният учител Мина Илиев, който има над 30-годишен стаж в различни столични училища, свързва изчезващата смелост за самостоятелно мислене сред подрастващите  с наложения модел на съревнование в нашето училище. „В образованието действат правилата на спорта. Децата ни са изтощени от поставяне в ситуации на състезание. Вечно да се съревновават и да се доказват от малки. Те се страхуват да не би да се провалят. А най-успелите хора в света са тези, които са надскочили провалилите си. Които си спомнят точно къде и защо са се спъвали и когато някога пак попаднат в подобна ситуация, вече са си научили урока и отскачат напред.”

От много години споделям и изповядвам същото мнение - постоянната състезателност, очакване за перфектност и вече готови придобити знания и умения, които в училище само да се демонстират, са огромни минуси, които създават само напрежение и стопират реално развитието на децата, които не могат да се отпуснат и да живеят, учат и работят творчески и свободно, да покажат реалните си възможности и заложби. 

# 1 102
  • Русе
  Има една руска пословица, която е доста красонречива.

Кажи ми - ще го забравя
Покажи ми - навярно ще го запомня
Ако го направим заедно - ще го разбера!

Това със сигурност липсва в нашата система, но пък се товари все повече с факти, данни, материал,най-често  несъобразени с възрастта .  Винаги има деца, които се справят - блестящо и самостоятелно. Удивителни, отговорни, умни. Не мисля, че са голям процент.Повечето губят интерес към процеса, понякога и доста любознателни деца. Ако и семейството няма волята, интереса и възможността да стимулира любознателността - посоките на избиване са ясни и увличащи масата.

# 1 103
  • София
Тази пословица се приписва на 1. индиански вождове, 2. Бен Франклин 3.Конфуций  4. народа (не става ясно точно кой). Но благодаря  bouquet, не я знаех.

# 1 104
Днес са съобщили на класа на дъщеря ми, че на 7-ми ще имат НВО по география. Ей така, що пък не - на целия учебник. Няма други указания, освен едно: Пригответе се за 7-ми. Мило ми стана някак си. Пети клас е девойката. И, разбира се, вървят изходни нива по основните предмети. Може ли да се съобщи за нещо такова едва 5-6 дни преди самия изпит!?

# 1 105
НВО в 5 клас и то само по география?
Не съм чувала до сега за НВО в 5 клас. Има в 4 клас, но не и в пети. Thinking
След това има в 7 клас. После има едно в 10 клас по ИТ (нововъведение е).
После е ДЗИ в 12 клас.

# 1 106
Да попитам - таз-годишните петокласници имаха ли по всичко учебници?
Защото малкият ми син е разбрал, че тези, които са с година преди него, нямали. Те, сегашните четвъртокласници, щели да са с уж нови учебници по новата програма.
И какво е това НВО в пети клас? Да не е изходно ниво просто?

Последна редакция: чт, 01 юни 2017, 10:31 от Judy

# 1 107
Да попитам - таз-годишните петокласници имаха ли по всичко учебници?

Да, но стари учебници по нови програми.Към учебниците има "притурки" и иди търси "главния герой," ако си нямаш работа.Единствено по история учебникът е нов,  но е ужасен.

По повечето предмети учителите диктуват, но не по всички.

# 1 108
И в 7 клас са с притурки поради промяна. С уточнение, че масово за притурките време не остана. Laughing

# 1 109
Хм, може и да му е вярна информацията на моя, че те ще са първите с нови учебници в пети клас. Аз не съм се интересувала, но той вчера ми го сподели, като говорил с някакво по-голямо момченце. Точно така каза и той - диктували им доста неща в пети клас, т.к. ги нямало в учебниците.  И нямали нови учебници.
И в 7 клас са с притурки поради промяна. С уточнение, че масово за притурките време не остана. Laughing
Да, това е следващият клас, който още тази уч. година трябваше да е по нова програма. И с нови учебници. Пък учебниците ги няма. Sunglasses
То може и следващия набор да не го огреят нови учебници, съобразени с новата програма. Нали сме си в България, какво пък пречи в 21-и век да караме по записки при малките деца?!

Общи условия

Активация на акаунт