НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 828
  • 726
  •   1
Отговори
# 60
  • Благоевград
Аз не разбирам как някой, който яде баници 3 пъти седмично за вечеря обяснява на доктора си,че е на режим! ниско въглехидратен! ooooh!  И в същото време се чуди от какво е дебел.....

Не съм дебела Wink

# 61
  • Mediterraneo
Здравейте!

Змия, съжалявам да науча за проблемите ти. ММ е със ставно заболяване от над 20 години. Изпил е тонове добавки, билки, витамини, минерали, изял е също тонове пача, крака, уши, бульони, желатини и пр. И нещата само се влошават  Rolling Eyes Много скептично настроена съм към всякаквите добавки вече; след като 20 години не видяхме ефект от тях. Надявам се при теб да се получи!

Аз съм с някакъв вирус вече трети ден. Нямам никакъв апетит, оставила съм се само на вечеря да хапна малко. онази вечер правих руло Стефани, вчера- кюфтета от кълцано пилешко. Да, ама и движението съм намалила и гладуването хич не ми се отразява ни на кг, ни на см. Все пак, след 25 режимни дни виждам ефект- успях да закопчея панталона- мерило  Laughing !!! Вярно, едва се нацедих в него, но го закопчавам! Има още доста, докато се почувствам комфортно в него, но и това ще стане!
А, заради вируса си направих мед с джинджифил, за лекарство. Няма да го считам за голямо прегрешение, вземам по 3-4 с.л. дневно.

# 62
  • Благоевград
Тарталета, бързо да се оправяш  Hug

И аз го отдавам това напълняване на хормоните. Вчера си видях мерките - талията 1 см качена, 2 см на ханш. Преди месец бяха същите, така че не съм се увеличила кой знае колко в последния месец. Коремът ми вече знам защо се подува, така че няма от какво да ме е страх.
Между другото, и в началото на режима си позволявах да ям тънко точени кори, но на 3 седмици 1 път. Не ми се отразяваше толкова. Успях да намаля мерки и килограми, нооо след спиране на противозачатъчните и започване на Дуфастон и стимулацията, ооо, елате да ме видите как се подух. Не съм дебела, 64 кг не са много за моята височина, но съм подпухнала. Скоро ще правя пак един инсулин на гладно да видим как се движи. Това ми е важното, да намалявам инсулина, друго не ме интересува.

# 63
Аз не разбирам как някой, който яде баници 3 пъти седмично за вечеря обяснява на доктора си,че е на режим! ниско въглехидратен! ooooh!  И в същото време се чуди от какво е дебел.....

Не съм дебела Wink

В една друга тема каза, че си.... не ме вълнува дали си или не. И това писане за баничките може да заблуди някой който сега започва режима.

# 64
  • Благоевград

Не съм дебела Wink

В една друга тема каза, че си.... не ме вълнува дали си или не. И това писане за баничките може да заблуди някой който сега започва режима.

На първа страница си пише всичко за тези, които искат да започнат режима и няма какво да ги заблужава в личния избор на друг потребител.

И само да вметна, че поне в тази тема не сме злобни, не се съдим и не се караме един на друг, а се подкрепяме и си даваме съвети. Искрено се надявам да си остане така Simple Smile

# 65
  • София
Купих комплект за пача от Лидл - едно ухо и два крака.
Моля за рецепта, явно доста хора тук харесват пача, а аз съм тотален новобранец в тази област.
Има малко косми по продуктите - с пинсета ли да ги чистя или да ги опърля?

# 66
Благодаря за темата  bouquet
Посмях се и аз на съня на Шоки, много забавно. Joy
Още не съм се научила да ям пачи, крака, бульон направих един път, но го хвърлих. Имам скруполи, както казва Змия, но ако е за здравето. Успех, Змия с твоя проблем. Сигурна съм, че ще направиш това, което се изисква от теб и ще се справиш. Praynig
Благодаря и аз на Блеки за тази оферта, аз си харесах и някои други. Може би по-често ще посещавам този сайт, отколкото личния лекар  Sunglasses.
И да се похваля, да кажем две седмици успявам да бъда абсолютно режимна. Следя ви от толкова време, но най-накрая уцелих начина по който да успявам да се чуствам сита, доволна и отслабваща. Дано всичко това се задържи.
Пиша във майфитнеспал и съответно почти всички дни са ми М-60 %, П-30% и В-10%.
Смятам, че това което на мен ми пречеше са плодовете и ядките. От тях ми се дояждаше и все развалях нещата. Продължавам да дерзая.

# 67
Змия, ако пачата не ти допадне, защо не пробваш със свинско джоланче  newsm78
Аз редовно вземам свинско джоланче, без кожа и го правя на супа и ми прави впечатление, че то също желира. Ето, вчера готвих такава супа и днес извадих тенджерата от хладилника и беше яко желирано. Като се стопли обаче, си става в нормално течно състояние. Нека и другите кажат, но щом желира, не е ли подходящо и то Thinking Не му разбирам много... Rolling Eyes

# 68
  • SA
Anonimen Simple Smile, аз наистина не разбирам защо след като не те вълнуват потребителите, а и темата ни като цяло /все пак досега никога не си писала нищо по темата/, защо правиш усилия да влизаш тук и да критикуваш пишещи отдавна в нея? Ако имаш лични чувства към Тина, пиши й на лични и тя ако пожелае ще те чете. Не е необходимо да занимаваш толкова много потребители с личните си антипатии към някого.
В нашата тема действително отдавна е наложено едно много позитивно отношение към всички пишещи, стига и те да са позитивно настроени.
Няма как някой нормален човек да се заблуди за режима от това, че някой писал, че от време на време яде баница. Хайде стига с глупости, моля.  Praynig  
Има начини на някого да се посочи, че греши в храненето си / пример - постинга на Мики/ без този човек да бъде обиждан и нагрубяван.
Змия, ако имаш с какво да опърлиш тези косми, добро решение е. Аз продукти за пача/ крачета, уши, опашки/ купувам само от един месарски магазин, където продуктите са опърлени и нямат косми никакви. А съчетанието на свински крачета и джоланче е божествено. Аз обикновено така приготвям пача и става много вкусна.

# 69
Ето подробни впечатления от книгата на съпрузите Жамине Perfect Health Diet:

Perfect Health Diet на съпрузите Жамине е поредната книга на тема НВ-ВМХ/палео. Всъщност клони много повече към палеото, с известни модификации най-вече по отношение на консумираните видове и количества въглехидратни храни.

Най-важното и характерното за този начин на хранене (PHD) е въвеждането на понятието „безопасни скорбялни храни“ (safe starches) – обикновени и сладки картофи, бял ориз, маниока, таро и други кореноплодни. Жамине твърдят, не без доказателства в подкрепа на твърденията си, че скорбялата повишава по-малко кръвната захар от захарта. Освен това тези скорбялни храни са безопасни, защото не съдържат вредни за организма вещества, каквито има например в останалите зърнени храни (без ориза) и бобовите.

Безопасните скорбялни храни са въведени, за да бъдат основата на т. нар. естествен въглехидратен прием (natural carbohydrate intake): това означава, че трябва да се приема определено (т.е. естественото) количество въглехидрати на ден за добро здраве. Количеството е определено на базата на изследване при мъже след 3-дневно пълно гладуване – установено е, че организмът сам, посредством глюконеогенеза, синтезира 150 – 160 грама глюкоза на ден. Предполага се, че щом сам синтезира толкова в отсъствието на храна и състояние очевидно на кетоза, значи това е минималното необходимо за оцеляване количество. Разбира се, глюконеогенезата е механизмът, на който разчитат за покриване на нуждите от глюкоза всички, които се хранят нисковъглехидратно. Но от години по форумите и блоговете се обсъжда, че при много хора (май предимно жени, но и много спортисти) дългосрочното нисковъглехидратно хранене довежда до здравословни проблеми – най-вече повишен кортизол (който се изразява в нарушения на съня) и понижена щитовидна функция (с редица симптоми – спиране на отслабването или връщане на свалени килограми, понижена енергия, студени крайници, косопад, проблеми с цикъла при жените, сухи очи и кожа, запек). Затова и много от хората, които се насочват към този начин на хранене, са разочарованите от дългосрочното приложение на нисковъглехидратното хранене. В книгата са цитирани много истории на читатели, голяма част от които са се хранили точно нисковъглехидратно, но след като въвеждат отново тези нишестени храни, здравето им се подобрява, включително постигат отслабване. Вероятно причината е, че глюконеогенезата при много хора не може да функционира ефикасно, ако се разчита дълго време на нея – вероятно генетична особеност.

Препоръките за храненето са всички необходими за деня въглехидрати да се приемат от храната, а не да се разчита на глюконеогенеза. А по-конкретно:
-   Въглехидратите трябва да съставляват около 150 грама или 20-30% от калорийния прием (при спортисти може до 35%); за ориентир е посочено да се консумират около 450 грама нишестени храни (например 450 грама картофи) + максимум 450 грама сладки храни (цвекло, моркови, плодове) на ден, разпределени в 3-4 хранения; фруктозата не трябва да бъде повече от 25 грама; важно е да се подчертае, че като въглехидрати се броят само нишестените храни и плодовете (а сигурно и млечните), но не несъдържащите скорбяла зеленчуци; разбира се, отделно се консумират толкова зеленчуци, колкото на всеки му харесва;
-   Белтъчините трябва да бъдат ограничени до необходимите по същество (за структурни цели), а не за глюконеогенеза – ориентировъчно 300 калории, т.е. 75 грама, а процентно – 15%, но индивидуалните нужди са различни; ориентировъчното количество е от 225 до 450 грама месо/яйца на ден;
-   Мазнините съставляват останалите проценти, т.е. храненето все пак е високомазнинно и сравнително нисковъглехидратно спрямо стандартното. Ориентировъчно – по 2-3 супени лъжици мазнина на всяко ястие, така че храната да бъде вкусна, но не прекалено мазна. За отслабване се намаляват именно мазнините, не белтъчините и въглехидратите. Но също така Жамине посочват, че затлъстелите хора имат и по-висок енергиен разход (към 3000 калории спрямо 2500 при хората с нормално тегло), затова ако човек със затлъстяване консумира 2500 калории на ден, за него този прием ще бъде достатъчен за отслабване, без да доведе до дефицити на хранителни вещества както при нискокалорийните диети.

(На мен цитираните количества храна ми се струват огромни. #Crazy Освен това доста хора въвеждат нишестените храни не в посочените, а в по-ниски количества, но въпреки това се повлияват добре.)

Много полезни са съветите как да се понижи гликемичният товар на храната, когато се включват скорбялни храни: препоръките са те да се консумират на основните хранения (а не като междинна закуска) и да се придружават от белтъчини (най-вече месо и яйца), мазнини (за предпочитане млечни – масло, сметана, но може и кокосово масло/кокосово мляко, зехтин), зеленчуци (заради фибрите), киселина (оцет, лимонов сок). Освен това се препоръчва нишестените храни да са приготвени по-щадящо, т.е. на по-ниски температури – предпочита се варене пред печене или пържене. Като междинна закуска могат да се ядат плодове.

За хората с неврологични заболявания, които биха имали полза от терапевтично кетогенно хранене, Жамине предлагат кетогенен вариант на режима си – в него се включват минимум 50 грама въглехидрати от скорбялни храни (фруктозата се изключва), а белтъчините се увеличават до необходимото количество за глюконеогенеза, за да се получат минимум 600 калории (т.е. 150 грама) глюкоза общо от въглехидрати плюс белтъчини. Това означава, че ако иначе на организма са необходими 75 грама белтъчини, за кетогенен вариант трябва да се приемат 175 грама белтъчини + 50 грама нишестени храни. Тези количества са необходими, за да не се разчита прекалено много на глюконеогенеза. А освен това за кетогенния ефект са много важни големите количества (7-8 супени лъжици на ден) кокосово масло или масло от средноверижни триглицериди (МСТ).

Кетогенният вариант не е изрично препоръчан за диабетици, дори напротив – Жамине са на мнение, че диабетиците могат да нормализират здравето си дори при 20% въглехидрати (ако до момента са приемали над 50%) и действително сред читателите им има и диабетици (и от двата типа), които са подобрили кръвната си захар точно с този начин на хранене.

Няма уточнение за евентуални модификации при автоимунни болести, но например в „Палеоподходът“ на Сара Балантайн и обикновените картофи, и оризът са забранени храни.

Подобно на останалите автори в палеосредите, Жамине също излагат доводи против консумацията на други зърнени храни (освен ориз), особено пшеница. Отричат високия прием на фруктоза, отново заради вредните ефекти, също и богатите на омега-6 растителни мазнини. Отхвърлят и повечето бобови храни, разрешават само грах и зелен фасул.

За сметка на това препоръчват да се набляга на месо от тревопасни животни (телешко, агнешко), свинското и пилешкото да бъдат ограничени, да се яде повече риба, а веднъж седмично черен дроб. Големи почитатели са и на костните бульони. Подчертават безопасността и полезността на наситените и мононенаситените мазнини. Дори подкрепят умерената консумация на алкохол (в нормалните количества, които се сочат като здравословни).

Препоръчват и циклично хранене, т.е. за здрав възрастен човек храненето да бъде ограничено в 8-часов прозорец всеки ден (пропуска се закуската, но може да се замести от кафе с кокосово масло и/или сметана).

Имат и интересни препоръки за хранителните добавки, например препоръчват да се приемат по 500 мг (или повече, ако е нужно) вит. С на ден. Определят също „добавъчни храни“ за прием на важни вещества (такава храна е например черният дроб). За добавките може да се прочете тук: http://perfecthealthdiet.com/recommended-supplements/

Също подчертават важността на нормалния циркаден ритъм (т.е. на добрия сън), леката до умерена физическа активност.

В книгата са дадени и полезни рецепти за различните хранения (закуска, ако се закусва, обяд и вечеря).

Много интересна е позицията им, че болестите на цивилизацията вероятно се дължат на вирусни и бактериални инфекции в съчетание с податлив терен (заради съвременния начин на хранене и начин на живот). Затова съветът им е да подобрим терена (с помощта на техните препоръки), за да се предпазим.

Смятам, че книгата е добре написана и може да бъде от голяма полза не само за хората, които до момента са се хранили „стандартно“, включително които целят здравословно отслабване, но и за онези сред хранещите се нисковъглехидратно или палео, които са изпитали описаните отрицателни ефекти и търсят как да променят начина си на хранене.

Последна редакция: сб, 25 фев 2017, 19:18 от Cioccolata

# 70
  • SA
Шоки, много ти благодаря за синтезираното обобщение на книгата на съпрузите Жамине!
Някой ден ще й дойде и реда на тази книга, даже съм доста интригувана и ще мине на по-преден план.
Аз съм вероятно от типа хора с генетични особености, на които понася отлично дългогодишно НВХ и нямам нужда да въвеждам допълнително нишестени храни. Но интересни са ми все пак реакциите на дългогодишното НВХ при други хора, които може би имат различни проблеми.

# 71
Ох, обърках се. Пак ще чета поста от Шоки.

# 72
Ками, аз се убеждавам, че много автори базират своите препоръки точно на препоръките на Жамине - и Сара Балантайн (с допълнителните уточнения за АИЗ), и Крис Кресър, и Лара Брайдън, и Роб Улф. А Марк Сисън на практика препоръчва почти същото като тях, само че неговата първа книга е написана няколко години по-рано.

Аз започнах сега Your Personal Paleo Cure на Крис Кресър - понеже погледнах частта за храненето отгоре-отгоре преди книгата на Жамине, връзката личи ясно, само че Кресър е малко по-умерен - той посочва, че въглехидратите трябва да бъдат минимум 15% при здрави хора, а към 10% при затлъстяване и метаболитни нарушения, но иначе някои неща са направо еднакви.

# 73
  • In transit
Шоки, голямо благодаря за написаното! Страхотна си!  Hug bouquet

# 74
 Kameloth , не е точно както го мислиш Wink Писала съм в тази тема и съм на режима. Реших да рестартна... Не е нормално да се обяснява, точно в тази тема, че си режимен и три пъти седмично ядеш баница..... И да, виждала съм я я лично Тина Wink Не е слаба, не е и нормална  Wink

Общи условия

Активация на акаунт