Августинче малко, покажи се, момче ли си или момиче?

• 40 762
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, августинки! Не съм се включвала отдавна в темата. Искам да попитам тези от вас, които са правили амниоцентеза или кръвен тест - заради повишен риск при БХС ли ги направихте? Мен ме притеснява най- вече възрастта ми - 38г. Рискът ми от първия скрининг беше 1:3200. Лекарят ми и от нац. генетична лаборатория ме съветват да си направя и втория скрининг. И това било достатъчно според тях.

# 601
Guerry, благодаря за мнението ти по въпроса със стволовите клетки. Аз сега събирам инфо. Иначе и съм пациент на "Надежда", и аз ходя при Д-р Михова за ФМ. С теб сме абсолютно зеадно, аз бях на преглед в понеделник и моето бебче е пораснало до 243гр.😊

# 602
  • София
 silvana_ana  и аз съм на 38 , но при мен излязоха доста лоши резултатите на кръвния и съответно висок риск заради възрастта, поради което реших да направя хорион биопсия, тя е в ранните седмици. Амниото е по късно и обхваща много повече аномалии и е по хубав според мен, но на мен не ми се чакаше до тогава.
Честно казано за възрастта имаш доста висок резултат, което е добре. По принцип заради риска от годините директно отиваш на доста по малки стойности, но при теб са добри, така че според мен един втори скрининг и ако е ОК няма нужда да се тормозиш излишно.

# 603
  • София
Здравейте, августинки! Не съм се включвала отдавна в темата. Искам да попитам тези от вас, които са правили амниоцентеза или кръвен тест - заради повишен риск при БХС ли ги направихте? Мен ме притеснява най- вече възрастта ми - 38г. Рискът ми от първия скрининг беше 1:3200. Лекарят ми и от нац. генетична лаборатория ме съветват да си направя и втория скрининг. И това било достатъчно според тях.
Аз направих амниоцентеза, защото има проблем със сърцето и в 12г.с. НТ беше 2.7 иначе кръвния ми беше с риск 1:5000, но той нищо не значи за мен. Ако няма белези, недей да правиш, ако все пак се решиш не е страшно само една инжекция. 

# 604
Силвана, както guerry ти е писала, въпреки възрастта ти, рискът ти е излезнъл доста нисък, което е супер. Изборът какво да правиш вече си е твой, по-важно е как е минал и самият скрининг (т.нар. ранна ФМ)
Този път нито едно БХС не съм правила, вместо това - ранната ФМ + пренатален ДНК тест. Аз все още не разбирам, защо никой не може да ми обясни завишеният Free - bCG при всяка една моя бренност, заради който излиза висок риск за Даун. Генетиците са безмълвни... Случвало се. Е!

Вики, на мен този път ми беше 7%, а предния път 13%  newsm78 Биоложката в Генома ми обясни, че затова ни точат и малко повечко кръв, понякога трябва да започнат секвенирането наново и това също отнема време. Дори се е налагало да вземат повторно кръв от майката и да я пращат пак, но това в много редки случаи.

guerry, браво за прегледа, може пък да се надивее в коремчето и като се роди да се кротне  Grinning

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 10:39 от commala

# 605
Силвана, резултатът ти е доста добър според мен за възрастта (всеки месец отгоре принципно влошава резултата много). Амниоцентезата е доста рискова манипулация. По-важно е какво ще покаже феталната морфология. Ако се притесняваш пусни си второто БХС, сега е безплатно. Simple Smile Успех!

# 606
Чак пък доста рискова не е амниоцентезата. Но 1:3200 е нисък риск, не знам защо лекарите изобщо правят драма.

# 607
Здравейте , следя темичката, но не съм се включвала. В 20-та седмица съм ,но от една седмица имам кафеникаво зацапване , което е по-обилно сутрин,но нямам нито болка, нито спазми.  Ходих на преглед , но нищо притеснително не се видя. Въпросът ми е дали някоя от вас се е сблъсквала с такъв проблем   Sad

Zunka, страх имам вече от това зацапване, страх ме е да ида до тоалетна, само изследвам тоалетната хартия. Първо ми се случи в 5г.с та до 12 та, след това в 14 и сега миналата седмица в 18та. Всеки път всичко е наред, нищо не откриват. АГ-то ми каза, че има жени, които си зацапват около дата на МЦ или овулация. Недей да се движиш много докато не спре. Дано не ни се случва повече Simple Smile

# 608
Момичета, много сте отзивчиви! Благодаря ви!

# 609
  • София
При мен беше 1:5000 пак казвам, но проблем има. Не вярвайте на статистики! Извън България на 35г. амниоцентезата е задължителна. Рискова е, ако има вътрешна инфекция но докторите си знаят работата.

# 610
Здравейте и от мен! Честито за хуббавите новини на част от вас.
Пожелавам бързо да излязат резултатите от амниото и да няма никакви проблеми!
За зацапването - хубаво е, че на прегледа няма нищо обезпокоително. Дано спре, че все пак е много натоварващо като постоянно мислим и се тревожим за нещо!
Честита количка! Simple Smile
Честити ритничета, Хелфи!  Simple Smile

Мен днес ми измериха шийката и си е с нормални размери, няма скъсяване. Но понеже съм постоянно с болки, ще трябва да лежа.  Sad Аз чакам от толкова време вече моментът, в който ще мога да изляза, да видя света навън, а сега пак лежане и то "докато избутаме до термин"  Cry Все пак важното е, че бебето е добре и лежането помага да няма болки.

Цвети, и аз лежа ... доста е депресиращо, на моменти имам чувството, че наистина ще мръдна психически Sad

# 611
LINA - то принципно и при 1:20 000 човек може да е едното, а не останалите 19 999. Както и майка може да има бебенце с Даун на 20 години. Ако излизаме от тази презумпция то просто всички и винаги трябва да правим всички възможни изследвания и специално амнио. Носи риск, да, но е малък. Но всеки си решава за себе си в крайна сметка.

# 612
silvana_ana  Моят първи БХС излезе много хубав. Втория обаче излезе с възможност за Даун. В крайна сметка си направих ДНК тест, за да сме спокойни всички. От цялото това нещо само нерви и притеснения си докарах. Според двама доктори, с които се посъветвах няма смисъл да се прави втори БХС ако първия е хубав тъй като достоверността на втория спада драстично. Аз съм на 29 години. Ако трябва да мина през това втори път бих си направила днк тест още от началото и БХС изобщо да не правя. Разбира се това е свързано и със солидни суми. Не смятам, че съм достатъчно компетентна като другите момичета тук. Изказвам само лично мнение след това, което се случи на мен.

# 613
  • София
Интересното е че си спомням добре, че с първото дете на 2рия БХС не са ми изследвали кръв, сега също. Тогава лекарката каза , че е ОК резултата от първия скрининг и може би за това ми  е спестила другото изследване, знам ли. Сега не се учудвам че не изследват, като се има в напредвид че правихме хорион биопсия, явно няма смисъл да пускам пак кръв.

# 614
E щом не са ти вземали кръв, значи не са ти правили биохимичен скрининг, а просто скрининг. Аз давах кръв за БХС 2 с 1вата ми бременност.

Общи условия

Активация на акаунт