Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 730
  • 1 170
  •   2
Отговори
# 210
  • София
По южните склонове на Витоша лятото е канска жега.  Лично аз не търпя жегите, и по пътеките от Боснек съм само пролет и есен. Същото важи за Кладница и Чуйпетлово. Но наистина, по тези пътеки почти няма хора. Simple Smile
Малко над Боснек, може би 1-2 км., е и най-дългата пещера в България - Духлата. Много е красива, има невероятни образувания. Ако решите да влизате, не се отдалечавайте много от входа. Пешерата е с много галерии, дълга е 18 км. и без водач лесно можете да се изгубите.
Над Духлата има доста приятни полянки - покрай реката вдясно от пътеката, ако не ви се ходи по-нататък.

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 00:08 от Debora_69

# 211
Препоръчвам който не е посещавал пещерата "Очите на Бога" ("Проходна"), да не я планира за лятото, а да отиде през пролетта или есента.
Моя приятелка разказа, че сериозно се е уплашила да не ѝ смачкат детето там (лятото), гъчканица, шум и мизерия от хилядите туристи.
Аз ходих миналия ноември, една събота, нямаше жива душа, разгледахме в съвършена тишина и спокойствие.
На излизане се запознахме с Пещерния човек, той така се представи - разказа ни, че цигани окрали всичко от бащината му къща, и керемидите, и тухлите, и от няколко години живее в пещерата. Рисува акварели и ги продава, за да изкара някой лев. Не взехме от рисунките, но му дадохме пари и единствената храна, която имах в себе си - един шоколад.

# 212
  • 1st floor
Ходила съм и лятото, и пролетта в тази пещера. Тя е огромна и не мога да си представя чак такава блъсканица, че да те стъпчат.  newsm78 Иначе съм съгласна, че е добре да се избере ден в който няма много хора. Простащината вече е почти навсякъде.  Confused Аз бих препоръчала да ходите там в сухо време или да сте с обувки, които не се пързалят, защото, ако е влажно, вътре е доста хлъзгаво и трябва да внимавате да не седнете в някоя локва. Simple Smile

# 213
  • Русе
Може да е имали организирана група с автобуси и затова да е имало много хора наведнъж. Ние ходихме по Великден мисля преди 2 години и не беше претъпкано.

# 214
Може и да е било в някой празничен ден, когато на всички хора им идва наум да избягат за малко сред природата, но снимките, които видях, правени от моята приятелка, бяха потресаващи, наистина като на арабски пазар.
А мястото е толкова красиво.

# 215
  • София
На Проходна едно време тренираха през уикендите новите попълнения в пещерните, алпийските и групите
по скално катерене. В хубаво време беше пълно с планинари от различните клубове ... не случайно
там има "Пещерен дом". Но, не съм ходила от години. Ако наистина е пълно с обикновенни туристически групи,
тренировките са изместени другаде.

# 216
  • София
И аз имам спомен за това място от по-дивите му години. Завирахме се по всички пещери в околността. Явно вече са го налазили и туристи.

# 217
  • София
Както повечето вече широко известни обекти - природни и исторически. Аман от селфи-любители! Simple Smile

# 218
Има ли някой с отзиви от Дяволската екопътека?
Дали е добре обезопасена и подходяща за деца на 12 и 7 години, свикнали с преходи в планината?

# 219
  • Велико Търново
Ние сме ходили лятото на 2015, беше добре, на някои места хлъзгаво, но това е нормално. Вече като се стигне до моста е по- екстремно. След нас обаче правиха ремонт- още като бяхме ние, сковаваха парапети, течаха усилени действия😉, така че сега сигурно е още по- обезопасена. Според мен няма да имате проблеми, а тя си заслужава наистина 😊

# 220
Ако се намирате в източна България ви препоръчвам еко-пътеката в с.Младежко. Мястото е прекрасно както за разходка, така и за пикник. Става и за деца. Много красиво място.

# 221
  • Русе
Ние ходихме миналата година по Дяволката екопътека . Не знам доколко е подходящо за дете на 7 години, иначе си е обезопасено с парапети, но си е доста стръмничко по стълбите. Красиво е, все пак зависи какво е -  "свикнали с преходи в планината".Може да нямате проблеми.

# 222
Има ли някой с отзиви от Дяволската екопътека?
Дали е добре обезопасена и подходяща за деца на 12 и 7 години, свикнали с преходи в планината?
Ходихме там миналата година с деца на 10 и 6г. без проблеми се минава, все пак трябва да се внимава

# 223
Благодаря ви за отзивите!  Hug
Бяхме по тези места преди повече от 8 години, когато пътеката все още не беше изградена и в сегашния си вид. Тръгнахме от с.Борино, стигнахме до Дяволския мост и после се върнахме обратно. Откакто преди няколко години разбрах за Дяволската екопътека, все натам ме тегли. Rolling Eyes

# 224
Вчера се катерихме по екопътеката към пещера ''Утроба''... Не е прекалено стръмна,общо взето подържана,с няколко беседки,отнема около час и малко в едната посока.Много хубави гледки по път има към яз.Кърджали.Пещерата също си заслужава,вече е с нова метална стълба.

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 13:51 от dussie

Общи условия

Активация на акаунт