Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 757
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 225
  • 1st floor
Вчера попаднах в интернет на две интересни еко пътеки, тръгващи от Мелник. Ако времето позволи, ще ги посетим до края на април и се надявам да успеем да минем и двете в един ден.
http://pirinadventure.bg/trails/melnik-zlatolist/
http://pirinadventure.bg/trails/melnik-rozhen/
По принцип сме били и в Мелник, и на Роженския манастир, и в Златолист, но сме обикаляли само с колата.

# 226
Вчера се катерихме по екопътеката към пещера ''Утроба''... Не е прекалено стръмна,общо взето подържана,с няколко беседки,отнема около час и малко в едната посока.Много хубави гледки по път има към яз.Кърджали.Пещерата също си заслужава,вече е с нов метален мост.
Този мост е вместо стълбата, която водеше към самата пещера, ли?
Спомням си как се измъчих, докато се кача преди 4-5 години. Най-изненадващото беше, че там стоеше девойка, която продаваше билети от музея в Кърджали, докато по-трудно подвижните хора въобще не можеше да се качат до пещерата

# 227
Вчера се катерихме по екопътеката към пещера ''Утроба''... Не е прекалено стръмна,общо взето подържана,с няколко беседки,отнема около час и малко в едната посока.Много хубави гледки по път има към яз.Кърджали.Пещерата също си заслужава,вече е с нов метален мост.
Този мост е вместо стълбата, която водеше към самата пещера, ли?
Спомням си как се измъчих, докато се кача преди 4-5 години. Най-изненадващото беше, че там стоеше девойка, която продаваше билети от музея в Кърджали, докато по-трудно подвижните хора въобще не можеше да се качат до пещерата

Моя грешка,написала съм мост вместо стълба и си поправих предишния пост.Новата стълба е метална и е добре зациментирана и укрепена.Дървената също е там,не е махната. Когато сте ходили Вие е имало билети ли ?

# 228
Да, малко преди пещерата стоеше едно момиче, което продаваше билети. Те бяха с печат на музея в Кърджали, явно стоеше там само през работното време на музея, ако човек отиде по-рано, или по-късно, няма билети, разбира се...
Точно затова писах, че специално говорих с нея - като продават билети, да оправят стълбата, за да може всички, които са платили, да могат без проблем да се качат. Това беше преди години, поне 4-5. Сега погледнах сайта на музея, нищо не пише по въпроса, та не съм сигурна каква входна такса сме платили тогава...

# 229
Вече няма входна такса.Не съм и сигурна до колко се поддържа пещерата и пътеката въобще....Има добра маркировка и беседки както споменах,но пък липсват указателни табели и кошчета за боклук.

# 230
  • София
В неделя се чукнахме с яйцата под водопада Скакля (този над Враца).  Имаше вода, но не много. Даже успя да ме изкъпе, защото реших, че трябва пипна скалата, иначе не се брои, че съм била там Simple Smile пътеката не е баш еко, но има пейки, беседки и вирчета.

# 231
  • София
Утре ще ходим да Черепишкия манастир, като смятаме да сме с влака до Лютиброд. От там да направим няколко снимки на "Ритлите",  много необичайни скални образувания /вертикални/.
Да покрачим до манастира, около 40 минути е. Ако не ни зарадват местните с инфо за някоя пътека, ще е по шосето. Два от тунелите са внушителни, като цяло мисля че бяха 5 м/у Лютиброт и Черепиш.
Изсечени са в скалата.  Има невероятни гледки към реката. Страхотни скали, тази местност ми е слабост от години.

# 232
  • 1st floor
Звучи много интересно, ще чакам отзиви и снимки, ако може. Grinning

# 233
  • София
Няма да е проблем. Ако ни остане време и намерим пътеката след манастира, можем да походим
чак до Зверино покрай реката и от там да хванем влака на обратно. Лошото е, че тези пътеки почти
не се използват, нямат маркировка и ако някой местен не удари рамо .... остава само шосето като
вариант, а това не е приятно. Simple Smile

# 234
Иначе манастирът е прекрасен, чудно е там
Ходили сме само с кола обаче и не мога да помогна

# 235
  • София
Няма проблем, Черепиш-Зверино ще го мислим на място.
В самия манастир обожавам мястото за рибари, страшна гледка
се отваря. А има и едно местенце, от където целият
манастир и реката са като на длан.
Тази е от предишно посещение, сега без зеленина ще видим какво
ще излезе.

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 19:42 от Debora_69

# 236
  • Велико Търново
Супер! А как стигате до там от манастира? Има ли нещо указателно☺

# 237
  • София
Веднага преди първият тунел в посока Черепиш-Лютиброд, вляво има
място за паркиране, от където започва тясна пътека.
Изкачва се нагоре. Мястото е на 2-3 минути от шосето.
За табели не си спомням, но утре ще погледна.
Тунела е на 10-15 минути пеша от манастира.  Малко след механата. Simple Smile
Да си дойдем на думата ... Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 20:37 от Debora_69

# 238
  • София
Първо да се поправя, че не ми дава да променя предходният пост. Като се излезе
на шосето над манастира и се тръгне към Лютиброд /ляво/, пътеката за мястото от където
може да се хване манастира е преди вторият тунел /не първия, както съм писала/. От лявата
страна на шосето:

Вижда се, вляво на снимката. Отпред има рекламно табло за Врачански балкан.
На 1-2 минути нагоре по пътеката се стига до масичка с пейки. Скалата не е обезопасена,
ако ходите с деца внимавайте много.

Тръгнахме от Лютиброд, като първо минахме през Ритлите. Там видяхме рекламно
табло за екопътека "Белите скали". Като цяло информация за областта, карта /с неточна
.легенда на маркировката/, и списък на интересните обекти в района:
1- Защитена местност Ритлите;
2- с.Лютиброд;
3- Рашов дол;
4- Средновековна църква от XII - XIV век;
5- Раннохристиянска базилика и останки от Коритенград;
6- Черепишки манастир;
7- Кът за отдих.
Пътеката за Ритлите /скалите/ започва веднага след моста. Те се виждат и от шосето, и от гарата.
След тях пътеката се разклонява, лявата е по реката. Ние тръгнахме по дясната, минава се през жп
релсите. Като продължите нагоре се стига до Рашов дол, където са убити последните от Ботевата чета.
Има табелки, маркировка - не. Рашов дол се оказа поляна, цялата в цветя. Има параклисче, навес с
маса и пейки. Пътеката продължава до х.Околчица.

ПП. Никъде не пише какво обхваща екопътеката, но предполагам, че става въпрос за Ритлите-Околчица.

До обект 4 и 5 не ходихме, защото бяха в обратната на нашта посока. Някой друг път.
Но пък шосето се вие край реката, нагледахме се на скали и на Искър. Като време, всичко това ни
отне около 4 часа /от влак до влак/. Покрай снимките сме яваш-яваш.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 08:34 от Debora_69

# 239
  • София
Имам въпрос за екопътека Бяла река.Дали  е подходящо  сега да се иде.Искам да е хубаво раззеленено.Пътят до там  наистина ли е толкова лош?

Общи условия

Активация на акаунт