Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 709
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 795
Благодаря за отговорите!
Може би ще пробвам Синаницата. Дано не ме хване шубе. 10 часа са доста. Надявам се да успеем за 8 общо, но ще видим.

# 796
  • София
bambinnah, за Рилските ако си без лифта, ще трябва да спиш горе на хижата, освен ако не цъфнеш доста раничко за начало на прехода. В GPSies има тракове, теглиш и качваш на телефона, аз лично чета блогове и си записвам стъпките, преди да се кача някъде. Популярен маршрут е и през х. Пионерска. Но за Рилские езера и подобни дестинации нямаш нужда от трак, има толкова много хора, че няма как да се сбърка. Просто вървиш с тях, дори да имаш съвсем бегла представа. Сапарева баня е началната точка в градска част. От там вече потегляш, където си решила.

Има две посоки на обикаляне на езерата- едната е по- лесна. И това провери. Абе, четеш просто и няма да се объркаш.

Последна редакция: чт, 15 авг 2019, 17:04 от The Catcher in the Rye

# 797
Дам, аз съм ходила и съм спала в хижата (мъничката, не тази на лифта) и въпреки че се качихме с лифта, на самото място не карахме по туристическата пътека, а по неутъпкани... някакви скали, склонове... абе, на места на 4 крака се придвижвахме :Д Не ми пречи нощувката, даже предпочитам, за да се откъсна по-пълноценно от ежедневието.

Благодаря много за апп-а, въобще не знаех, че съществува!

# 798
По това време на годината, ако ще спите на хижата, трябва предварително да си запазите място. Все пак е пълно с дъновисти. Ние спахме на палатка там и пак трудно си намерихме равно местенце. Беше пълно с хора.

# 799
  • София
Моля ви да ми препоръчате конкретно местенце за пикник на Витоша за две жени с 6 деца, някое местенце с рекичка по възможност. Моите са свикнали да ходят,  но не съм много сигурнс за останалите хлапета, така че ако е и без много пешаходстване ще е супер!

# 800
  • София
Ами по пътя към Боянското езеро има рекичка (Боянската Laughing) Ако не ходите по пътеката, която има много разклонения, може и да има някое местенце за пикник. Друг вариант е Дендрариумът, може да се качите доста нагоре с кола, не помня докъде, но там уикендите е фрашкано с хора. И около Бистрица и Железница има места. За друго не се сещам. Над Германския манастир има поляни, ама това не се води във Витоша и все пак смятам, че районът на Панчарево е много благодатен за  пикници с малки деца, щото е с минимална денивелация и просторни пространства тук- там.

bambinnah, давай тоя път по маркировката, половината път е достатъчно лек. Имаше една група, която вика "от тука нагоре е МАЛКО по- стръмно, ама по- пряко" и положението накрая особено беше баш на долазване. Много изморява такава денивелация за малко км.

# 801
  • София
През седмицата ще ходим, така че уикенд тълпите не ни притесняват.
Аз знам, че принципно около Панчарево и около Дендрариума и около Златните мостове има готини места за пикник, но ми се ще да имам по-конкретни насоки защото не сме ги ппсещавали

# 802
  • София
По пътя за Боянското езеро мисля, че няма подходящи места, все си е катерене по пътеките.
Другата страна на Витоша препоръчвам - над Кладница, около манастира има места с пейки и огнища покрай рекичката, но почивните дни трябва да се отиде рано да си хванете място. Ако не ви плаши ходенето - оставяте колите на паркинга на хижа Селимица и продължавате пеша по широкия черен път около половин час. Излиза се на разкошни поляни с поточе и изумителна гледка.
Друго добро място е Бонсови поляни в Люлин планина, няколко км след Горна баня.

# 803
  • sofia
Она, на пътеката от Железница нагоре точно, където се разклонява за Бистрица и Черни връх има голяма поляна с пейки и маси и река. Ходенето нагоре е малко.
За пикник, даже с кола до там има на Германския манастир и по пътя нагоре също има голяма поляна, но няма река.
За пикник има и по пътеката за Лозенския манастир. С кола до БЧК и нагоре пътеките са през гора и сенчесто. Има и река, ама често е с малко вода. Тази година не сме ходили натам.
На Кокаляне, там е без ходене (ако ви мързи). На последната спирка на автобус 1, малко преди нея има отбивка за надолу към езерото. Там има поляни, до рибарника има и кръчма, към болницата има вир. Може да се разходите и покрай езерето до трибуните.

# 804
  • София
Хубаво за пикник е малко преди Железница. Това е спирката на 69 преди Анева чешма. Има много брези, паркинг, езерца, река, маси и пейки.

# 805
Ние тази седмица направихме маршрута с.Бойково-Манастир Св. Богородица. За празника имаше курбан и исках да заведа малкия. Около 2км и половина в посока.

Другата седмица Мусала. Преди това ще разгреем или със Сливодолското падало или със Зелената пътека.

# 806
Решихме да изкачим Безбог и Полежан, ще успеем ли без да се налага да спим на хижата? Някъде около Добринище ще нощуваме сигурно - приемем предложения, нищо луксозно и претенциозно. Възрастни сме само плюс мрънкащ тийнейджър 😁

# 807
  • Варна
Само да се включа с мнение за хижа Безбог, че е с чудесни условия, ние спахме в апартамент със спалня, заради детето на 1 год. и 8 месеца, който е с по-висока цена, но има и тройни стаи с по-добри цени. Реновираните стаи са си хотелски стаи с баня и тоалетна. Нищо не липсваше в сравнение с добър хотел. Чак и хладилник имаше, апартаментът е много голям, с прекрасна гледка към езерото, мокет, чисто, нова баня с тоалетна, от всеки прозорец гледката беше страхотна. Много се притеснявах от престоя там с малко дете, но всъщност беше незабравимо преживяване.

Луната се виждаше от спалнята и малкият много и се радваше, постоянно ставаше да гледа планината от прозореца над леглото. Пиша го информативно, ако някой се колебае да спи там, заради условията. Комари има доста вечер навън. Имаше табло с времето за изкачване до върховете, по отделните маршрути и беше точно, защото посоченото до Попово езеро беше точно при нас, съжалявам, че не го снимах. Може да хапвате и в хижата, и в заведението до езерото, основно хапвахме до езерото. След като затвори лифтът, настава страхотно спокойствие.
П.С. има път и за автомобили до хижата, но не знам за леки удачен ли е.

Последна редакция: пн, 19 авг 2019, 10:41 от Priqtelka

# 808
  • Пловдив
Решихме да изкачим Безбог и Полежан, ще успеем ли без да се налага да спим на хижата? Някъде около Добринище ще нощуваме сигурно - приемем предложения, нищо луксозно и претенциозно. Възрастни сме само плюс мрънкащ тийнейджър 😁
Никакъв проблем, капете се първо на Полежан, а на връщане качете и Безбог, ние много бързо се справихме, за половин ден, не са трудни и тежки върховете, Безбог особено е за 30 минути, като се връщате от другия. Спахме в къща Топузови, беше много евтино, доволни сме. Спали сме и в Хан Чардака, и там е приятно.

# 809
Ехее, наистина изглежда чудесно. Не ми се смейте, но има ли много буболечки в хижите? Аз изпитвам панически страх от всякакви пълзящи и винаги съм изключвала хижите като вариант за нощувка.

Общи условия

Активация на акаунт