Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 716
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 780
viara_iv, много благодаря!
Не ми харесва много това, което казваш, може би ще се откажем оттам.
Други идеи за разходка в района?

# 781
Винаги бъркам Еменската и Хотнишката екопътеки. Ако не се лъжа до Хотнишкия водопад се стига с колата точно пред него и от там започва екопътеката. Тази година ходихме - доста се е разраснало, има заведение, което преди го нямаше. Качвахме се по екопътеката до някъде, докъдето стълбите ги имаше. Красиво е, но за по-дълга разходка не ви съветвам, че си е опасно, а и в тези жеги кой знае какво има в скалите Anguished
До Еменския водопад сме ходили веднъж и си спомням, че минахме покрай някакъв язовир и там оставихме колите. Нямам спомен пътеката да е била опасна, но тогава пък беше много кално.
Иначе в близост до Търново мога да препоръчам Къпиновски манастир и Къпиновски водопад, не е екопътека, но ако ви харесват такива места си заслужава. Има и басейн в къмпинга там.
В Търново може да се качите до Преображенски манастир. Четох, че имало и екопътека. Ние сме се качвали с колата и си заслужава да се види.
Сега видях, че има някаквъв парк Ксилофор, никога не сме ходили там, ако някой може да сподели нещо за него.

# 782
За връх Синаница искам да питам.
Как да го организирам за един уикенд от София - с една или две нощувки в Банско?
От хижа Вихрен ли да стартираме?
4 часа ли е в посока х.Вихрен - вр. Синаница?

# 783

След Дупница е село Бистрица. Там има пътека, около 4-5 км до Бистришки водопад. Уникален водопад. Уникална река след водопада. Силно препоръчвам.

Предварително се извинявам за глупавия въпрос, но досега никога не съм организирала сама преход/планинска разходка и генерално искам да попитам как се разбира стартиращата точка на маршрута? Имам предвид мястото, до което има организиран/градски транспорт/където се оставят колите - ако е предвидено и връщане по същия път.
Има ли сайт, в който да погледна? Или да помоля някой, който го е вървял, за координати от GPS?

Sweat Smile

Каня се на Рилските някой от идните уикенди. Къде е началната точка на прехода, ако не искам да взимам лифта? И къде излизам, пак ли на голямата хижа?

Цитат
Помислете за Рилските през Скакавица. С кола до Зелени Преслап и после към хижата. Маршрутът е маркиран, пътят не е тежък- през гора и с приказни водоскоци.
Това сигурно е достатъчно добро описание, но за лаик като мен... Отивам с колата до Зелени Преслап и на място питам как да стигна до хижата ли?

А през х. Вада как става номерът?

Извинявам се отново Sweat Smile

# 784
  • Пловдив
Как да го организирам за един уикенд от София - с една или две нощувки в Банско?

Тази неделя се върнахме от Пирин и точно пробвахме Синаница. От х Вихрен е и е повече от 8 часа общо. От хижата до разклона за х. СИНАНИЦА е около 3.30ч.,от там обаче колко ще трябва, божа работа. Казвам го, защото аз например се уплаших. Пътеката е невидима, подсичаща и не е за всеки. Не е трудна физически, ако нямате страх от височини,ще се правите. Мисълта ми е, че ни сме с добро темпо, но ако бях тръгнала за върха, можеше и да ми трябват още 3 часа заради страха. Тръгнахме в 7.30 от Вихрен, на първия зъбер след вр. СИНАНИЦА се върнахме, слезнахме до хижата, после обратно се качихме на Муратов връх и бяхме в х. ВИХРЕН в 16.50. Вие на хижата няма да ходите, така че за всеки случай предвидете 9 часа за прехода. Смятам, че е разумно да спите някъде около Банско, да отидете рано, за да оставите колата близо до х. ВИХРЕН, защото в 9 часа пък ще Трябва да се остави още на Бъндерица и това удължава пътя. Успех!

# 785
  • 1st floor
10 часа ни отне х.Вихрен - връх Синаница и обратно без излишно мотаене. Любче, не е ли затворен пътя до х.Вихрен в девет?
https://nova.bg/news/view/2019/07/27/258209/%D0%B2%D1%80%D0%B5%D … D1%80%D0%B5%D0%BD
Всяка година горе става лудница през лятото и ограничават движението в някакъв часови диапазон.

# 786
  • Пловдив
Именно де, в 9 го затварят. За това казвам да отидат по-рано. И то го затварят всеки ден. Ние бяхме в петък, в 7 часа към хижата имаше колона от поне 20 коли след нас.

# 787
  • 1st floor
Именно де, в 9 го затварят. За това казвам да отидат по-рано. И то го затварят всеки ден. Ние бяхме в петък, в 7 часа към хижата имаше колона от поне 20 коли след нас.
В статията пише от осем. Но ти по-добре знаеш, беше там. Laughing

# 788
  • Пловдив
На знака пишеше 9,ама знам ли... С две думи, идете си преди 8 за всеки случай.

# 789
Цитат на: Yana_a_n link=topic=968306.msg39042765#msg39042765 date
[/quote
Каня се на Рилските някой от идните уикенди. Къде е началната точка на прехода, ако не искам да взимам лифта? И къде излизам, пак ли на голямата хижа?
Цитат
През Вада не сме ходили. Това, за което говоря е: Дупница- Паничище(12 км) добър път със завои, но обезопасен с мантинели. Преминавате "Паничище", посока х. Пионерска. Оглеждате се за отклонение вдясно - на дърво има стрелка с надпис Зелени Преслап. Няколко км. е пътят, но е лош - шофира се с повишено внимание за избягване на дупки и начални свлачища. Излизате на широка поляна с хижа и бунгала. Там паркирате. Не се лъжете да продължите нагоре с кола, скоро пътят става невъзможен. Няма и къде да паркирате, без да причините затруднения. Тръгвате по единствения черен път с изкачване и гледате вдясно за стрелка "Скакавица". Хванете ли пътеката, може да се отклонявате само в посока реката (ляво), за да се насладите на водоскок. Гледайте маркировката. На Скакавица отдих и хапване и бих препоръчала летния път за х. Ив. Вазов. След изкачване достигате плато, на което винаги е ветровито. Затова - ветроупорни якета и слънчеви шапки и очила задължително. Щека ще е помощник през целия път. На платото ще видите товарен лифт. Край него пътека ви сваля до "Бъбрека". После - според силите - нагоре или надолу. Слизането до х. Рилски езера е трудно - подвижни камъни, затова, добри обувки с пристегнат глезен. Успех. Винаги има начало, но то е начало на начин на живот.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 11:31 от Шарлот

# 790
От х. Вада - се тръгва в посока х.Ловна по червена маркировка и след разклона - се хваща пътя за х. Седемте Рилски, синя маркировка. От там започва Душевадката, гориста местност с голямо качване на денивелация, не бива да се подценява, трудно си е изкачването,но е съвсем възможно, аз носих тодлър в раница отпред и към 10кг отзад. С детето ни отне към 3.30 ч, заради по-честите и дълги почивки. Репелент за комари и по-читав, задължително. Бочко за деца не става, проверено. После от х. 7 рилски езера можете да обиколите останалите 5 езера (по пътя за хижата ще видите Долното езеро и Рибното е пред хижата). Обратният маршрут може да е същия, може с лифта да се приберете. Ние се прибрахме по Зелени Рид по синя маркировка, но не го препоръчвам за хора, които не са свикнали на преходи 10 часа. Изключително красива част от Рила и преди гората относително лесен маршрут, но слизането в гората си беше трудно, дълго и изнервящо за дете, макар че щерка ми се справи геройски. Малко снимки
Скрит текст:

# 791
Много ви благодаря, дами!
Сега остава да намеря компания, която да ми се навие на акъла! Simple Smile)

# 792

Тази неделя се върнахме от Пирин и точно пробвахме Синаница. От х Вихрен е и е повече от 8 часа общо. От хижата до разклона за х. СИНАНИЦА е около 3.30ч.,от там обаче колко ще трябва, божа работа. Казвам го, защото аз например се уплаших. Пътеката е невидима, подсичаща и не е за всеки. Не е трудна физически, ако нямате страх от височини,ще се правите. Мисълта ми е, че ни сме с добро темпо, но ако бях тръгнала за върха, можеше и да ми трябват още 3 часа заради страха. Тръгнахме в 7.30 от Вихрен, на първия зъбер след вр. СИНАНИЦА се върнахме, слезнахме до хижата, после обратно се качихме на Муратов връх и бяхме в х. ВИХРЕН в 16.50. Вие на хижата няма да ходите, така че за всеки случай предвидете 9 часа за прехода. Смятам, че е разумно да спите някъде около Банско, да отидете рано, за да оставите колата близо до х. ВИХРЕН, защото в 9 часа пък ще Трябва да се остави още на Бъндерица и това удължава пътя. Успех!
А х. Вихрен-Муратов връх как е като трудност?
Мен точно от височини със средно дребни камъни, които не са вкопани и няма къде да си закотвиш краката, ме е страх.
Търся нещо средно натоварващо в Пирин, тип изкачване на Мусала. Хем високо, пък хем да няма опасни много стръмни и хлъзгави сипеи.

# 793
  • Пловдив
А х. Вихрен-Муратов връх как е като трудност?
Мен точно от височини със средно дребни камъни, които не са вкопани и няма къде да си закотвиш краката, ме е страх.
Търся нещо средно натоварващо в Пирин, тип изкачване на Мусала. Хем високо, пък хем да няма опасни много стръмни и хлъзгави сипеи.
Ок е, като изкачиш Бандеришката порта, после остава не много до върха. В началото е по-приятна пътечката, после става по камъни, но са големи, не е сипей, не е опасно. Просто си избирате хубаво камъните, на които да се качите и става. Разбира се, има и пирамидки. Ако те е страх от дребни камъни и сипей, не се захващай със Синаница, защото си е баш точно това. И то не е 100-200 метра, а повече, изглежда, сякаш край няма. Отляво гаден подсичащ сипей, надолу поглеждащ и края не виждаш, напред същото, нагоре накрая е пак така, абееее…. Гнусно. Е, трябва да отбележа, че никой не се е убил, нито паднал, нито хързулнал, много хора се качват. Ако човек се преодолее, ще се справи без проблем.

# 794
Благодаря много за отговора! Ако си намеря компания по време на почивката, ще пробваме Муратов. 

Общи условия

Активация на акаунт