Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 832
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 255
  • 1st floor
https://pochivka.bg/hram-sveti-ivan-letni-s-potsarnentsi-e750

Малко след Радомир е, става за малко дете. Гледките са зашеметителни. Колата, ако е по-висока или сте я прежалили, стига почти до язовира. А иначе може да я оставите някъде в началото на черния път след селото или където прецените по него. Едно от любимите ми места...А какъв залез има горе от параклиса... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Вчера бяхме на Райското пръскало. Пътеката не е трудна, но е дълга и за неподготвени хора ще им дойде в повече. Около 10 км в едната посока . Ноооо пътят е с уникално красиви гледки към Ботев, пръскалото, Джендема. Има и река с безкрайно чиста  и синя вода. Такова нещо за първи път виждам! Heart Eyes Тръгва се от Паниците, синя маркировка. Няма опасност да се загубите, има много хора в почивните дни. При слънце задължително слънцезащитни и шапки, който ползва. Половината път е е през гора, но остналато е през зелена почти равна поляна.

# 256
Аз през май месец ще ходя на Райското пръскало без нощувка на хижата, и много се тревожех, че за 1 ден ще ни дойде много. Вие за 1 ден ли бяхте?

# 257
НеПоКоРнА, и мен ми е интересно в рамките на един ден ли успяхте да се качите до пръскалото и обратно? Колко време ви отне?

# 258
  • 1st floor
Да. Имахме план да тръгнем по-рано от София, но се забавихме. На Паниците бяхме в девет. В два бяхме на хижата, почивали сме няколко пъти, не сме си давали зор. Някои останаха там, ние с ММ се качихме до водопада. За 15 мин бяхме горе, но бързахме. Ако не сте свикнали да драпате по нанагорнища, предвидете си половин час нормално ходене. Горе стояхме още 15-тина, има още малко сняг в основата му. Слизането беше по-кофти от качването и пак ни отне същото време. Много е стърмна пътеката и с търкалящи се камъчета. По възможност ходете по тревата, май е по-добре. В три и половина отпрашихме надолу и в шест бяхме при колата. Слизането надолу е доста по-бързо. По табелките го дават средно за три часа. Ние даже почивахме два пъти по десетина минути, че бяхме с хора, които не ходят често и по много. Те малко се озориха, де, но им хареса категорично!  Peace Имаше и малко дете с нас, втори клас.  Иначе по средата на пътя има чешма, от която може да си налеете вода. Носете си и щеки, ако имате, защото накрая при връщането след полятаната слизането е малко тегаво. Точно преди реката на Паниците. Дръжте се най-дясно при качване и най-ляво при слизане, точно до ръба на дерето. Щото начини за качване, пътечки и сипеи колкото щеш, но са силно ронвили и пързалящи се. А от там е най-лесно. Ако някой реши да спи на хижата, да си резервира, че сигурно е лудница.

# 259
  • София - Рим и обратно
Пътеката около Панчарево на мен ми беше ад, наблъскана с хора, на Витошка по-малко народ има....
Следя ви с надежда за хубави маршрути не толкова населени с хора.
Непоколна, това село с параклиса популярно ли е, има ли много народ?

# 260
  • 1st floor
Когато сме ходили, не е имало. Но мястото е известно.  Така че предполагам, че през почивните дни в хубаво време може и да има някой друг човек... Laughing Обикновено на църковни празници заради параклиса ходят или често сме засичали фотографи привереч. А гледката е Уау! Сега ще се помъча да кача клип, ако не снимки... Simple Smile

Скрит текст:

# 261
  • София - Рим и обратно
О, разкош! И е идеално за еднодневна разходка. Мерси!

# 262
Пътеката тръгва от почивната база на НЕК, има стари табели Енерго, има и стар ВЕЦ. Ние сме почивали там и от там я знаем. След влизане в селото, преминаваме мост над реката. Така тя остава отляво. После само нагоре по пътя, към планината. Като свърши пътя, започва пътеката.

Планирам почивка във въпросната станция и не сме ходили никога в Мала Църква.Колко е дълга пътеката,поддържана ли е?

# 263
Много хубава тема! Местата, за които се сещам и са ми харесали: Крушунските водопади, Белоградчишките скали, екопътека Невястата при Смолян, проходна пещера ,,Божи мост", Рилските езера, пътеката над Панчарево (не е нещо особено, но беше приятно да се разхождаме около езерото), пещери ,,Дяволско гърло" и ,,Леденика", Перперикон, ,,Каменните гъби", ,,Вкаменената сватба". Засега съм хвърлила око на водопада ,,Скакля", Лакатнишките скали, етнографския комплекс ,,Дядо Йоцо", Вазовата екопътека и Райското пръскало.

# 264
  • София
Пътеката тръгва от почивната база на НЕК, има стари табели Енерго, има и стар ВЕЦ. Ние сме почивали там и от там я знаем. След влизане в селото, преминаваме мост над реката. Така тя остава отляво. После само нагоре по пътя, към планината. Като свърши пътя, започва пътеката.

Планирам почивка във въпросната станция и не сме ходили никога в Мала Църква.Колко е дълга пътеката,поддържана ли е?

Пътеката е широк и удобен черен път. Минава през три моста, които вече са нови, циментови. Не знам до къде стига. Миналата събота бяхме с дете на 3 г и 6 м, ходихме около час и половина до третия мост и се върнахме.

# 265
  • София
Скакля, до Враца, сигурно вече почти няма вода. Бяхме по Великден:
Скрит текст:

Скакля на Вазовата екопътека сега е най хубав. Всичко е зелено, а горе при беседките има страхотна полянка за търкаляне. Гладка, с лек наклон, само лягаш и се търкулваш през жълтурчетата Simple Smile

# 266
  • София

Пътеката е широк и удобен черен път. Минава през три моста, които вече са нови, циментови. Не знам до къде стига. Миналата събота бяхме с дете на 3 г и 6 м, ходихме около час и половина до третия мост и се върнахме.
На Мала църква почивах два пъти преди бая години, синът ми беше на четири. Освен директно през гората ....
за гъби Simple Smile / имаше мноого манатарки/, и пътеката за която каза Yana, се сещам за още една.

Скрит текст:

На приложената карта вляво. От края на пътеката м/у станцията на Енергото и бившата станция на ВиК се
влизаше в гората. Тя е доста дълга, нямам представа до къде стига, но се бяхме сбрали с едно семейство
гъбари и май повече се мотаехме около пътеката. Освен манатарки има масловки и сърнели, на поляната с/у
станцията, като минете реката имаше доста челадинки.
Пътеката е приятно сенчеста, дърветата са огромни. Другата покрай реката е открита. Ще можете да се разхождате по избор, според жегата. Simple Smile  

Последна редакция: пн, 23 апр 2018, 22:20 от Debora_69

# 267
  • 1st floor
Малко в страни от темата, но като казахте Вазова еко пътека и се сетих, че четох в една планинарска група, че там в последните дни са видяни доста пепелянки. Предполагам, че и преди са си били там, но просто ние хората сега налазихме техните склонове. Гледайте къде стъпвате и сядате. Животинките още не са се напекли и са лениви. Има опасност да не ви усетят и да се скрият навреме.

# 268
  • София
То точно слънцето ги е изкарало ... в планина е така, насекоми, змийчета. Просто повече внимание и затворени обувки.
Няма да забравя как се бях оцъклила минавайки покрай х.Кумата /Витоша/, когато от един джип излезе девойка с плажна рокля и сандали с 8 см.токчета. Като тръгна по евро-чакъла беше незабравима гледка.

# 269
  • София
Малко в страни от темата, но като казахте Вазова еко пътека и се сетих, че четох в една планинарска група, че там в последните дни са видяни доста пепелянки. Предполагам, че и преди са си били там, но просто ние хората сега налазихме техните склонове. Гледайте къде стъпвате и сядате. Животинките още не са се напекли и са лениви. Има опасност да не ви усетят и да се скрият навреме.
Тая група и аз я четох преди малко. Simple Smile Змии има навсякъде по планините, ама като не ги търсиш, не ги и виждаш. Миналото лято на пътеката х. Момина скала - х. Камен дел се разминах с две. Посъскахме си и си заминахме по живо по здраво.

Общи условия

Активация на акаунт