Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 736
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 765
Как е пътят до пещера Снежанка? До къде може да се стигне с автомобил?

До паркинга преди самата екопътека. Самият път е доста тесен и в не добро състояние, но е напълно проходим.

# 766
Поствам правилника за поведение в НП Рила, защото днес вместо да се почувствам добре на разходка със семейството си, се натоварих и погнусих от огромна част от посетителите, които третират природата като задния двор на баба си. Моля подавайте сигнали, когато сте в района и видите нарушители.
В обобщение - събота и неделя определено не е времето за разходка за мен, ако търсите спокойствие или поне да не бичи музика от телефони и колонки...
Скрит текст:

# 767
Миналата неделя качихме Мусала, имаше твърде много хора - някои неподготвени, съответно закъсваха по скалите, някои "спринтьори", които се опитваха буквално да минат през нас. И аз стигам до това заключение -уикендите не са за мен...

# 768
Аз май затова не харесах изкачването на Мусала, не можеш да си чуеш собствените мисли, изобщо не ми е разтоварващо така. Не знам дали през седмицата не е пак супер натоварено през летните месеци.
А неподготвени винаги има по комерсиалните маршрути, днес трябваше да ходим на езерата, ми нагледах се на хора тръгнали за разходка в парка. В крайна сметка ще ги качим пеша, не с лифта, но от хижа Пионерска, пътят зад хижата, където уж трябва да има маркировка е целият изоран от коловози. То е някакъв бизнес джипове да качват туристи, в ступор бях. Няма една табела за пешеходния маршрут към х. Рилски езера. Много съм разочарована. И ще го направим похода през х. Вада. Ако се организираме добре, тази седмица.

# 769
Помислете за Рилските през Скакавица. С кола до Зелени Преслап и после към хижата. Маршрутът е маркиран, пътят не е тежък- през гора и с приказни водоскоци.

# 770
  • sofia
Кактус, от х. Вада няма да ви стигне времето за най-горните езера при еднодневен преход. По този маршрут съм се качвала преди повече от 20 години, но това си спомням. При първия опит объркахме пътя, заради някакви сечища, обаче попаднахме на малинак и се отядохме. Малко се позагубихме, зор видяхме през едни клекове. На следващия ден вече мисията беше успешна. Спомням си, че тръгнахме от хижата много рано, колко бързо сме вървяли не знам. Сестра ми беше 10-11 годишна, ама те децата бързо вървят.

Миналата седмица не се качихме до Вола, а катерихме пътека от Згориград до Боров камък. Зор си беше. Водопади и река нямаше, ама то се очакваше. Може и по-добре да е така, защото щеше да е много хлъзгаво. Никой не си и помисли да се връщаме по този маршрут, поехме надолу по обиколна пътека, която на места си беше гадна, но много живописна. На изкачването се засекохме с други хора, но на слизане нямаше жива душа. То и тази пътека я няма по официалните маршрути. До някъде имаше официална маркировка, по-натам с любителски стрелки и надписи.

В петък ходихме до Трънското ждрело на гости на колежка. След врачанските стръмнини, тези на ждрелото не ми се видяха толкова внушителни, но и там е много красиво. Качихме се до една панорамна "тераса" и после слезнахме по същия път.
 Имаше хора на пикник долу при реката.

# 771
От х. Вада ще е, защото ни е на 10 мин път от вкъщи, а и познаваме района там, знаем маркировките и пътеките. Преходът е възможен за 1 ден със обхождане на всички езера, е малко с напън, ама и по-тегави сме правили, но сме с тодлър и ще има една нощувка на палатка. Иначе за маршрута през х. Скакавица - набелязан за близко бъдеще и той ❤ поне тумби с хора няма да има 😅

# 772
Ние тръгваме за Мусала на 24.08.

Ходихме на Фотинските водопади. Спокойствие и красота, почти никакви хора нямаше, но ние бяхме в делничен ден.

# 773
Търся съвети за приятни места около Търново. Не сме ходили на Хотнишките водопади и Еменската екопътека.
прочетох противоречиви неща, че е запуснато, рабито и пр. Някой със свежо Инфо?

# 774
Някой скоро да е ходил на Бялата река? До къде се стига с автомобил и как е пътя до там?

# 775
  • София
Някой скоро да е ходил на Бялата река? До къде се стига с автомобил и как е пътя до там?
Екопътека Бяла река на Калофер нали? Бяхме в събота. Стига се с кола до самото начало на емопътеката, но повече от половината път е изровен асвалт на места черен тесен път. За мен не е подходяш за ниска кола или трябва внимателно да се кара.

# 776
Екопътека Бяла река на Калофер нали? Бяхме в събота. Стига се с кола до самото начало на емопътеката, но повече от половината път е изровен асвалт на места черен тесен път. За мен не е подходяш за ниска кола или трябва внимателно да се кара.
Да, същата.
А какво да разбирам под „половината път”? Половината на пътя от края на Калофер до самата пътека ли?
Къде да оставим колата и колко ще трябва да вървим пеш до началото на екопътеката в такъв случай?
Благодаря!

# 777
  • Пловдив
Половината не е втората половина, а различни отсечки Grinning 6 км е цялото разстояние, мисля, ама ти се виждат като 20. Бавно и внимателно се стига, и с ниска кола сме ходили.

# 778
  • Пловдив
Търся съвети за приятни места около Търново. Не сме ходили на Хотнишките водопади и Еменската екопътека.
прочетох противоречиви неща, че е запуснато, рабито и пр. Някой със свежо Инфо?
Инфото ми е от миналата година по това време. Еменската екопътека е панорамна по ръба на каньона, мисля че е около час в едната посока, като в началото има една мъничка пещера. Лесен маршрут, само е малко открито и доста горещо, върви се по горска пътека. Хотнишките водопади си екопътека с мостчета и дървени стълби, доста екстремни на места с катерене. Бяхме прочели че се изминава в кръг и смело тръгнахме, но нямаше никакви табелки за жалост. Започна да се стъмва и се загубихме и трябваше да се върнем по същия път, който на места наистина е доста труден, а и бяхме с деца. След като слязохме отново до водопада, питахме хората в магазина за този кръгов маршрут, и те ни отговориха, че някой е откраднал табелките предишната седмица! Та внимавайте да не се загубите като нас, но пък може и да са възстановени знаците вече!

# 779
Препоръчвам да си свалите Orux maps на телефона. Изисква малко разучаване как се работи, но намалява риска от загубване. Безплатната версия е в сайта, а не в гугъл плей.
Мъжът ми ползва друга карта за тел.и така ако нещо го няма в едната, гледаме другата.

Общи условия

Активация на акаунт