ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 12

• 73 405
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
Абсолютно подкрепям мнението на !Diva! При мен 10 години лекарите не видяха полипите. Оказа се, че са големи. Бях месеци на противозачатъчни, изтъни се много лигавицата и чак тогава ги видяха на ехограф. Най-добре е всичко да се огледа предварително.

# 556
Благодаря 🙂 Ще го имам предвид, преди да преминем към каквито и да е прецедури ще искам да съм 100% ,че няма полипи. 

Дива, финансиране от фонда 🤔
Ако не е тайна къде прави опитите?

# 557
  • София
Здравейте, момичета. Тези дни много чета за храненето при ендометриоза, но не мога да разбера едно нещо. Ако някоя от вас е чела и е наясно, много ще се радвам да ми отговори.
Доколкото разбирам при нашето заболяване трябва да елиминираме всякаква храна, която допълнително вкарва естроген в организма ни - млечни, свинско и пилешко месо, кафе, алкохол, захар, както и предизвикващи възпалителни процеси съставки като глутена.
Доколкото разбирам от написаното такъв режим на хранене би предотвратил разрастването на ЕМ и възпаленията.
Моята чуденка е дали освен това и не кара огнищата да изсъхват, ако не изцяло, то поне малко?

Имам и още едно питане към вас. Навсякъде чета, че жени с ЕМ не е добре да се подлагат на стимулирани опити инвитро и че най-добре е на естествен цикъл. Има схващане, че ние не реагираме добре на стимулация и не образуваме по много яйцеклетки, както се очаква. Отделно стимулацията стимулира и ЕМ.
Имах спор с една приятелка, която мисли, че лошият отговор на стимулациите не е заради ЕМ, а заради неправилни стимулации. Много искам да чуя и вашето мнение.

Последното нещо, което искам да ви питам е дали в Турция практикуват инвитро на ЕЦ, защото моята приятелка казва, че не им е обичайна практика. Поне аз така я разбрах.

# 558
И при мен се получи същото с полипите - настоявах за хистеро преди стимулирания опит, молих доктора - но той отказа; е направихме го пак СЛЕД опита - замразихме и стигнахем до ЗЕТ с високи дози естрофем, което исках да избягна с всички сили.
Настоявайте си за огледи, а ако един доктор откаже, на много места парвят хистеро - от сегашна перспектива бих напарвила хистеро при друг лекар и след това опит.

# 559
Освен за полипите, хистероскопията е важна и за аденомиозата и може така да се изчисти, ако е в по-начален стадий.

Воайорчето, за съжаление не съм чела относно храната, но със сигурност зная че високите естрогени просто провокират по-силен имунен отговор, т.е. правят имунната система по-реагираща.

А относно това:
Навсякъде чета, че жени с ЕМ не е добре да се подлагат на стимулирани опити инвитро и че най-добре е на естествен цикъл. Има схващане, че ние не реагираме добре на стимулация и не образуваме по много яйцеклетки, както се очаква. Отделно стимулацията стимулира и ЕМ.
Имах спор с една приятелка, която мисли, че лошият отговор на стимулациите не е заради ЕМ, а заради неправилни стимулации. Много искам да чуя и вашето мнение.

Всъщност (без да претендирам за 100% достоверност) но лекарите при мен като чуят ендометриоза предпочитат високи дози (т.е. 350 -375 единици). Успешният ми опит беше с най-високите дози 375 единици. Просто ние се водим poor responders, слабо реагираме на стимулации, но това автоматично не означава да не се правят такива. Да, вярно е, че при повишени естрогени започва да те боли, но ако всичко в матката е ок (т.е. няма полипи, няма аденомиоза и ембрионът е жизнеспособен, то той се захваща).
Да, лошият отговор при стимулациите е принципно заради ендометриозата, особено ако е имало кисти по яйчницте, т.е. засегнати са били яйчниците от ЕМ. Има и друго - понякога трябва да се улучат точните лекарства за стимулации. Едни жени реагират добре на Гонал (това е от рекомбинантните препарати), други реагират на Мерионал (тези пък за на малко по-различен принцип). Индивидуално е всичко и трябва да се пробва просто. Отделен е въпроса, че има лекари които все още се учат принципно как е добре да се провеждат стимулациите. Та истината е някъде по средата според мен.

# 560
Здравейте, момичета. Тези дни много чета за храненето при ендометриоза, но не мога да разбера едно нещо. Ако някоя от вас е чела и е наясно, много ще се радвам да ми отговори.
Доколкото разбирам при нашето заболяване трябва да елиминираме всякаква храна, която допълнително вкарва естроген в организма ни - млечни, свинско и пилешко месо, кафе, алкохол, захар, както и предизвикващи възпалителни процеси съставки като глутена.
Доколкото разбирам от написаното такъв режим на хранене би предотвратил разрастването на ЕМ и възпаленията.
Моята чуденка е дали освен това и не кара огнищата да изсъхват, ако не изцяло, то поне малко?

Имам и още едно питане към вас. Навсякъде чета, че жени с ЕМ не е добре да се подлагат на стимулирани опити инвитро и че най-добре е на естествен цикъл. Има схващане, че ние не реагираме добре на стимулация и не образуваме по много яйцеклетки, както се очаква. Отделно стимулацията стимулира и ЕМ.

Последното нещо, което искам да ви питам е дали в Турция практикуват инвитро на ЕЦ, защото моята приятелка казва, че не им е обичайна практика. Поне аз така я разбрах.

Моят успешен опит е в Турция,с ниски дози Гонал(150),АМХ 0,78.
С множество ЕМ огнища,два миомни възела,премахната ЕМ киста.
А и опита беше ЗЕТ,тоест яко тъпкане с Естрофем.
Освен това и лоша спермограма 1% морфология.

И аз мисля като приятелката ти,че неуспеха се дължи на неправилни стимулации.

# 561
Ако има киста възможно ли е да се направи инвитро ?
Толкова съм се вторачила в тази болка, че си мисля разни неща. Имам чувството, че пак я правя . 🤔 Не ми се мисли ако я има пак  😣
И овулация усещам перфектнооооо на оперирания Я.

# 562
ЗЕТа на дъщеря ми в Англия беше с ендометриозна киста 2см. Според лекарите там ако кистата е под 4см. не пречи на процедурата.Не знам как е тук.

# 563
Благодаря ти !👍
Ще чакам някой да се включи 😇

# 564
Моите кисти са под 2см и лекарите смело действат с инвитро. Имам няколко познати забременяли така.

# 565
Аз направих два стимулирани опита с ендокиста на единствения си яйчник.От втория опит забременях и миналия месец се роди синът ми. Heart Рагирах сравнително добре на стимулациите.При положение,че съм с един яйчник и то с ендометриоза вторият път успяхме да извадим 8 яйчица с не много висока доза 225 къс протокол.Имах едно съвършено ембрионче за трансфер стигнало до фаза бластоцист и днес това ембрионче става на 18 дни. Simple Smile

# 566
Сън 🍀
Стефи, честито! Да е много здрав мъника 💙
Сигурно си казала , но от толкова инфо можеш ли да помниш как како е казал ....та ти къде го прави ?
Бъркам ли си че 1ви неуспех ти е в Тутракан 🤔

# 567
И двата опита правих в МЦАР Варна.

# 568
  • София
Стефи, браво!
Аз вчера бях да си видя кистата. За няколко месеца не е пораснала. Седи си 25 мм, както преди 4-5 месеца. Не е ли нормално да нараства макар и с малко всеки месец? Беше пунктирана март месец. Може би сега се пълни отвътре и затова не нараства на размери...мислите ли, че логиката ми е правилна?
Между другото, установих, че когато се храня според предписанията за ЕМ, нямам болки, но пийна ли кафе, алкохол или хапна мазно месо, болките веднага почват да ме режат. Наситина хранителният режим при нас се оказва много важен.

# 569
Стефи,честито! Да ти е живо и здраво юначето!

Общи условия

Активация на акаунт