ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 12

• 73 009
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
Криста,все едно описваш моята история.
И мен ме оперираха на пара уж заради голям тумор.Са 125 също ми беше доста завишен.
И при мен всичко се случи в рамките на 4 дни-от момента в който разбрах за образуванието в малкия таз до лягането ми под ножа.И в крайна сметка не беше тумор,а се оказа киста,но ме отвориха по най-неблагоприятния начин.
Като попадам на такива истории сходни с моята,все повече се убеждавам колко са некомпетентни повечето лекари и как си играят със здравето на хората.И всеки един такъв случай сходен с моя,ме кара да настръхвам.Това се прави масово с млади и нераждали жени.
Аз бях споделила до какви последствия доведе при мен тази коремна операция.До там,че да се разделя с възможността да имам дете по естествен начин.Но слава Богу с помощта на репродуктивните специалисти сега съм бременна и очаквам момченце.  Heart Eyes

Извинявам се за дългия пост,но исках да споделя.Лесно е да кажеш на някого защо се е оперирал по този начин,толкова ли е бил глупав да го направи.Но такива като нас,които са ги наплашили с рак "компетентните специалисти" най добре си знаем какво ни е било.

# 181
  • Варна
Определено от историите Ви разбирам , че лекарите отново са се изказвали крайно и всъщност тяхното поведение и наплашвания са ви тикнали към тези операции !
На мен пък от 4-ри прегледа при различни специалисти никой не ми предложи коремна операция. Моята киста в началото беше почти 7 см и все пак казаха лапароскопия.
Седмица преди операцията ми СА125 беше шесторно завишен и все пак никой с нищо не ме наплаши, че може да е нещо супер мега страшно.
И само да кажа, че от всички тея 4-ри специалиста, които ме преглеждаха преди лапарото в крайна сметка мен ме оперира 5-ти специалист , с които се запознах час преди операцията  Joy ама си бях платила именно за него. Той ми обясни вариантите, които могат да се случат по време на операцията и в тези варианти нямаше пукане на кистата по време на операцията...

Лечението със Золадекс зависи определено от възрастта на жената.
При мен мина спокойно, въпреки, че си търсих какви ли не странични ефекти Grinning Grinning  Предимно се водих по статията " Как да преодолеем страничните ефекти на лечението със Zoladex" и приемах първите месеца какви ли не добавки.
Мисля, че активния спорт ми се отрази най-добре на мен през цялото време !

Надявам се да няма обидени от коментара ми , най-вече Криста .
Момичета просто не се доверявайте на 1-2 мнения на лекарите, защото я не ги хванете на кеф , я нещо друго и оп се взимат прибързани решения !

Лекарите са забравили за онези така важни предмети като медицинска етика и деонтология !

# 182
Със сигурност аз и Криста не сме единствените.Когато отидох след тази случка при репродуктивният ми лекар беше възмутен и каза,че се натъква ежедневно на пострадали като мен,които след това търсят помощ.
В рамките на три дни обикакях от кабинет на кабинет и всички ме убеждаваха,че това нещо в таза ми не търпи отлагане,че трябва да се оперира веднага,че ако реша да пътувам може да се спука.И скенер минах и пак никой не разбра от какъв произход е.
Сега съжалявам,че не познавах тогава сегашният ми доктор.Един прекрасен човек,който много ми помогна.Ако бях отишла първо при него тези неща нямаше да ми се случат,но късно го срещнах.
Но както се казва По добре късно,отколкото никога. Wink

# 183
  • София
Направо съм изумена!
Аз бях с огромна киста - 8 см. на левия яйчник и 3 см. на десния. СА 125 ми беше 129. Точно в Шейново ми обясниха, че първо се започва с лапаро. а ако се наложи, то винаги може да премине в отворена коремна операция. Освен това, един опитен специалист почнава почти на 90% ендометриозната киста още на ехограф. Имат характерен цвят и структура... Peace

# 184
Веси,моята беше 14см.И дори от скенера не разбраха какво е камо ли от ехограф.
Говориха ми за наличие на течност,която най вероятно е карциномна.Добър специалист ще разбере да,въпросът е дали ще случиш на такъв.

# 185
  • София
Съгласна съм. Както казах, говоря за наистина добър лекар, който се е сблъсквал с ЕМ. Разбира се, само хистология доказва на 100 %, но опитните леккари рядко бъркат.

# 186
Христос Воскресе, момичета! Много здраве и щастие ви желая!! И безброй сбъднати мечти!

# 187
Здравейте, аз съм нова тук.. Ще бъда благодарна, ако някой ми отговори..
През септември м.г. ме оперираха по спешност от извънматочна бременност. Не ми махнаха тръбата. Имам цветна снимка-която показва 2 проходими тръби, но със сраствания. През това време съм лекувана от какво ли не, с какво ли не..Всички проблеми ми се появиха някак след операцията- откриха ми хламидия, казаха ми,че матката ми е малка, въпреки 2-те проходими тръби ми казаха,че нямам никакъв шанс да забременея нормално и да се ориентирам към ин витро. От известно време имам болка отзад в кръста, понякога къркорене в яйчниците ( видях,че някои от вас имат също), и придърпване, което според мен е от срастванията. Също така според някои лекари съм имала и поликистозни яйчници. Обиколила съм много, много лекари в София.Все едни от най-добрите специалисти. Та въпросът ми е дали това са симптоми на ендометриоза. Поисках втора операция, но лекарите ми казаха чак ако се получило неуспешно инвитро тогава...

# 188
Аз не смятам, че първо трябва да се прави инвитро, та чак тогава да ти правят операция. На мен като ми открихаха тази диагноза беше след лапароскопия, но доктора предполагаше, тъй като първо си направих цветна снимка и самата течност е минала под много високо налягане след което се влива по странен начин в коремната кухина. След това ми каза, че ще изчакаме някъде около три месеца беше и ако няма резултат ще направим лапаро. И така стана, направих лапаро и тойвече беше убеден, че е ендометриоза,нищо че не беше излязла хистологията и аз веднага започнах лечение. След като ми излезе хистологията подадох документи за инвитро и сега пак имам време дай Боже нормално да забременея. Даже вчера бях на преглед и каза че за сега всичко е наред и ако няма резултат вече септември започваме.

# 189
Здравейте, аз съм нова тук.. Ще бъда благодарна, ако някой ми отговори..
През септември м.г. ме оперираха по спешност от извънматочна бременност. Не ми махнаха тръбата. Имам цветна снимка-която показва 2 проходими тръби, но със сраствания. През това време съм лекувана от какво ли не, с какво ли не..Всички проблеми ми се появиха някак след операцията- откриха ми хламидия, казаха ми,че матката ми е малка, въпреки 2-те проходими тръби ми казаха,че нямам никакъв шанс да забременея нормално и да се ориентирам към ин витро. От известно време имам болка отзад в кръста, понякога къркорене в яйчниците ( видях,че някои от вас имат също), и придърпване, което според мен е от срастванията. Също така според някои лекари съм имала и поликистозни яйчници. Обиколила съм много, много лекари в София.Все едни от най-добрите специалисти. Та въпросът ми е дали това са симптоми на ендометриоза. Поисках втора операция, но лекарите ми казаха чак ако се получило неуспешно инвитро тогава...
Гледай въобще да не ти минава това през ума за ЕМ Simple Smile .Понякога ЕМ е без симптоми,понкога просто ти спира Ц (както при мен),понякога симптомите са сходни на най-нормален МЦ... Никой Док не казва за симптоми докато не я потвърдят оперативно след като са видяли киста , със специфична форма на ЕМ киста. Къркорене,подуване,болки,газове... чувала съм ги от напълно здрави момичета.
По повод коментарите на доктори " не можеш да забременееш освен ин витро" тук в БГ ми звучи като  "Добър ден".
Последният фрапантен случай е на моята сестричка, на 38 е и сега си намери любимият мъж,решиха да правят бебче и се започна.. след 2-3м неуспешни започнаха още повече опити(както тя казва всеки ден,което за мене не е човешко,но...) + ходене по лекари.Казаха й "бебче не може,затворили са се яйчниците,трябва перфорация и може би ин витро" Нея я хвана страх от тази перфорация и каза,че ще си помисли,след 1 м отива на лекар,защото я боли стара херния няколко дни след Ц и познай докато се разправят за хернията какво виждат - бебче на 3-4 седмици Simple Smile
Да ми е жива и здрава и тя,и бебчето й !
Вземи си хубави добавки,ние тук фен клуб ще направим за Прим ойл (вечерната иглика) Grinning ,витамини, грижи се за себе си,ходи си на профилактични прегледи,следи си хормоните!!! просто  не се шашкай преди някой дори да е споменал нещо такова Simple Smile Успех ти пожелавам!

# 190
Лиди,ендометриозата не е кой знае каква пречка за забременяване.Аз направих успешно инвитро с рецидив на ендо киста.Проблемът е,че ако наистина тръбите ти са със сраствания,рискът от извънматочна бременност е голям.Понякога срастванията пречат на движението на тръбите и те изобщо не могат да уловят яйцеклетка от яйчника.Мисля,че това е по-сериозният проблем в случая.Една диагностична лапароскопия с изчистване на срастванията около тръбите може много да помогне.А след това ако се наложи,тогава да се пристъпи към инвитро.

# 191
Много ви благодаря за отговорите! Много ме окуражихте! Мисля да ви послушам. Ще направя една диагностична лапароскопия, така поне мисля че наведнъж ще ми изчистят срастванията, ако е нужно ще махнат тръбата и ще проверят дали имам ендометриоза... Проблемът е,че обиколих толкова много лекари,а не съм доволна от нито един на 100%... Може би наистина си въобразявам за ендометриозата....
А вие, които сте диагностицирани имате ли тези болки в таза?
LadyIV  -най-искрени поздравления за сестра ти и нейното бебе!

# 192
Много ви благодаря за отговорите! Много ме окуражихте! Мисля да ви послушам. Ще направя една диагностична лапароскопия, така поне мисля че наведнъж ще ми изчистят срастванията, ако е нужно ще махнат тръбата и ще проверят дали имам ендометриоза... Проблемът е,че обиколих толкова много лекари,а не съм доволна от нито един на 100%... Може би наистина си въобразявам за ендометриозата....
А вие, които сте диагностицирани имате ли тези болки в таза?
LadyIV  -най-искрени поздравления за сестра ти и нейното бебе!

За болките нали ти казах  Wink всеки е идивидуално ,имам приятелка с ЕМ преди 2м я установиха (още не е минала на лапаро все пак) и няма нито една болежка или забележка в цикъл,гърди или квото се сетиш! Горе главата  Peace

# 193
А  ако мога да попитам,че съм изтървала, този Прим оил за какво е? Аз мислех да пробвам с Vitex, понеже последните 2 месеца нещо нямам овулация.Вие за какво го пиете? Simple Smile)))

# 194
Прим ойла е за регулация и О ,и по-малко ПМС и много неща,прочети и в нета Simple Smile и витекс пия,виж и темата за добавките и витамините , А,Ц,Е,Б... омегата

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 21:31 от LadyIv

Общи условия

Активация на акаунт