ВИЕНА Тема 9

• 91 830
  • 736
  •   2
Отговори
# 240
  • СОФИЯ
Хубава програма предлага Хеликаза. Само тр да се съобрази и с времето. Ако е горещината, на която аз попаднах миналата и в началото на тази седмица, да се има предвид, че заниманията са основно на открито. Панорамното влакче в Шонбрун беше съвсем пълно /за разлика от месец май/. С детето се наложи да изчакаме второ точно от Хицинг и имаше само две свободни места.

# 241
Супер сте! Благодаря  Hug

Имам още няколко въпроса:
- ще слезем с влака от Братислава на Wien Hauptbahnhof. От там до центъра пеша ли да трамбоваме или да вземем метрото  newsm78 Нещо не мога да го преценя като разстояние.
- Това пише за билета между Братислава и Виена -
Return ticket valid for city transport within Vienna "Vienna Ticket + Z 100"   18,80€
Какво е това Z100  newsm78

Благодаря още веднъж Hug

# 242
  • СОФИЯ
Супер сте! Благодаря  Hug

- ще слезем с влака от Братислава на Wien Hauptbahnhof. От там до центъра пеша ли да трамбоваме или да вземем метрото  newsm78 Нещо не мога да го преценя като разстояние.
Return ticket valid for city transport within Vienna "Vienna Ticket + Z 100"   18,80€
Какво е това Z100  newsm78

Благодаря още веднъж Hug
-Hauptbahnhof е новата гара, до нея не ми се е налагало да ходя. Знам, че районът още не е достатъчно развит, иначе май се пада в добрият 3 бецирк или наблизо. Не става пеша, виждам, че има спирка на метрото наблизо, автобус също е вариант, но аз не се ориентирам достатъчно добре за това, има мами, които ще помогнат.
-явно зона 100 е вкл. в този билет, т.е. следва в рамките на града да ти е вкл. градски транспорт. Доколкото съм наясно това вкл. и картите за транспорт. Зона 100 май свършва в някакви крайни квартали/селца до Виена.
В темата има мами от града, дано се включат с по-точна и конкретна иф. Весело изкарване!

# 243
http://homepage.univie.ac.at/horst.prillinger/ubahn/m/largemap.html
Аз ви предлагам, да  вземете от Зюдтиролеплац У1, червена линия, в посока Леополдау и да слезете на Щефансплац. От там тръгвате в посока Опера-Хофбург-Фолксгартен-Парламент-Кметство-Вотивкирхе и от там, от спирка Шотентор, зелено, пътувате до Шонбрун,  и излизате от изхода обратно на движението, за да влезете откъм Майдлингер тор-там е първата спирка на влакчето на Шонбрун. После от Шонбрун, пак зелено метро, в посока ХайлигенЩадт до Карлсплац, там се прехвърляте на червеното метро, като следвате цветните линии по пода. От там пак се връщате на гарата, спирка Сюдтиролерплац. Ако сте се справили много набързо, може да имате време за няколко снимки  на езерото на Белведере, но за мен не си струва напъването. Кварталната градинка(Шонбрун) си струва повече.

И само да кажа, че тая работа с безплатното пътуване за деца през ваканциите важи само за ученици във Виена. Искат да се покаже свидетелство от училище.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 21:45 от Хеликаза

# 244
Супер сте, дами  Hug Благодаря още веднъж! Значи и билети за транспорта да не купувам в самата Виена, екстра Simple Smile

# 245
  • СОФИЯ
.....
И само да кажа, че тая работа с безплатното пътуване за деца през ваканциите важи само за ученици във Виена. Искат да се покаже свидетелство от училище.
Може ли да ориентираш къде е посочено това, тук www.wienerlinien.at или действаща в държавата нормативна уредба.
Друг е въпросът как ще четат български като език на ЕС. вкл удостоверенията за раждане на децата /поне на моето, родено м.януари 2004 г./ не са като паспортите и личните карти, а само на кирилица.

Друго исках да попитам, не знам дали е времето и мястото. Нали в Австрия просията е забранена с нормативен акт, също вътрешно законодателство, не з на ЕС. Предполагам, че местните са по-раздразнени от мен, но и на Кертнерщрасе имаше необезпокоявани просяци. Свободно стоящи. Изключвам полуромите с розички. В началото на м. май видях как много профи двама полицаи изметоха един напъващ се пак там.
Липса на достатъчен контрол и санкции ли е или това че Австрия е приела 100 хил. от последните бежанци? Отказах се от Париж по някакви подобни причини много отдавна. Дано в тази уредена държава не се допусне това. Лично мнение, естествено.

# 246
Защо бихте си причинили такова нещо?

Иначе във Виена почти навсякъде се паркира с талони. 2 евро/час, макс 4 часа. Отделно че за придвижване колата е повече затруднение, отколкото улеснение.
Паркинг към хотел струва 17-20 евро на ден.

Всъщност идеята е да вземем кола под наем от Братислава, и да нощуваме във Виена .... оттам на връщане пак с колата до летището

Радостче, нещо ми се върти, че с вас бяхме пътували по едно и също време към Милано миналата година, а сега гледам, че правите планове за Братислава и Виена  hahaha

Та, накратко да ви кажа как попаднах в темата  Mr. Green Отдавна мислех да направим едно кратко пътуване с приятеля ми и си бях избрала да се качим на Бузлуджа и да разгледаме Казанлък. Отдавна обаче се каним да идем и до Одрин и ми хрумна да ги съчетаем. Два дена в Казанлък и оттам потегляме за Одрин. Обачееее, гледам, че Истанбул е супер близо до Одрин и вкарвам предложение да отскочим един ден и до там. Съответно тази идея беше развита до: ако така и така ще ходим до Турция, то нека това бъде изцяло Истанбул, вместо Одрин. Обаче трафикът там е невъзможен и решавам да видя дали няма полети до там. Нямаше, но така и така съм в сайта на Раян Ер, поне да видя дали няма някоя изгодна оферта за.... утре  Mr. Green Е, нямаше от онези билети на приятни цени от 20 евро отиване-връщане като до Атина, затова реших да видя какво става в сайта на WizzAir. Обаче и там скъпотия. Най-евтино беше до Будапеща - 90 лева на човек двупосочно. Докато се натуткаме вдигнаха цената с 10 лева на билет. Ядосахме се и тръгнахме да преглеждаме отново и другите дестинации. И хоп - Братислава. Решено е! Ще се ходи в Словакия, нищо че билетите бяха по-скъпи от тези за Будапеща. Отварям картата да се ориентирам къде летище, къде хотел и виждам колко близо са Виена и Братислава. Една бърза проверка показва, че са само на час път от точка до точка. И така! Решено е! Ще отскочим за един ден до Виена  hahaha Прегледах темата набързо, нахвърлих няколко Points Of Interest и се опитвам да направя някакъв план  Hug

# 247
.....
Може ли да ориентираш къде е посочено това, тук www.wienerlinien.at или действаща в държавата нормативна уредба.
Друг е въпросът как ще четат български като език на ЕС. вкл удостоверенията за раждане на децата /поне на моето, родено м.януари 2004 г./ не са като паспортите и личните карти, а само на кирилица.

Друго исках да попитам, не знам дали е времето и мястото. Нали в Австрия просията е забранена с нормативен акт, също вътрешно законодателство, не з на ЕС. Предполагам, че местните са по-раздразнени от мен, но и на Кертнерщрасе имаше необезпокоявани просяци. Свободно стоящи. Изключвам полуромите с розички. В началото на м. май видях как много профи двама полицаи изметоха един напъващ се пак там.
Липса на достатъчен контрол и санкции ли е или това че Австрия е приела 100 хил. от последните бежанци? Отказах се от Париж по някакви подобни причини много отдавна. Дано в тази уредена държава не се допусне това. Лично мнение, естествено.

Това за детското пътуване си го пише, пък и от училището раздават на децата едни удостоверения, точно с тази цел. Няма никаква логика да важи за хора, които не живеят тук.
За просията, не знаех, че е забранено, аз често виждам просещи. Не мога да съм категорична, но са доста според мен. Мъжът ми казва, че преди полицията е действала много радикално по тия въпроси,но сега със сигурност не е така. За бежанците не разбрах какво всъщност ме питаш. Не знам колко са, но истинската Виена е много по-различна от туристическата приказка, която държавата много успешно продава.Всеки трети виенчанин, не е австриец и във всеки квартал има гета и не особено приятни места.И преди е било така, но сега се разраства това явление.
За актовете за раждане исках също да ви кажа, че от 3 години, общините издават многоезични такива,струват 10 лв. и са много удобни при пътуване, не изискват нотариална заверка и превод

# 248
Супер сте! Благодаря  Hug

- ще слезем с влака от Братислава на Wien Hauptbahnhof. От там до центъра пеша ли да трамбоваме или да вземем метрото  newsm78 Нещо не мога да го преценя като разстояние.
Какво е това Z100  newsm78

Благодаря още веднъж Hug
-Hauptbahnhof е новата гара, до нея не ми се е налагало да ходя. Знам, че районът още не е достатъчно развит, иначе май се пада в добрият 3 бецирк или наблизо. Не става пеша, виждам, че има спирка на метрото наблизо, автобус също е вариант, но аз не се ориентирам достатъчно добре за това, има мами, които ще помогнат.
-явно зона 100 е вкл. в този билет, т.е. следва в рамките на града да ти е вкл. градски транспорт. Доколкото съм наясно това вкл. и картите за транспорт. Зона 100 май свършва в някакви крайни квартали/селца до Виена.
В темата има мами от града, дано се включат с по-точна и конкретна иф. Весело изкарване!

Мама Саня районът около гарата е толкова развит, че няма на къде.. 😀 винаги взимаме апартамент около него точно по тази причина. Надявам се само да говорим за една и съща гара Хауптбанхоф, новата която е на спирка разстояние от Белведере.

Писала съм няколко пъти но пак ето какво върви в близост до гарата - Мацленсдойферплац  и квартир Белведере- транспортът е великолепно уреден – 1-ва линия (червената)  на метрото, няколко трамвая (0, 18, 1, и D), 5 линии на S-bahn които също може да се ползват за връзки, автобуси и влакчето за Баден. Метрото осигурява достъп директно до Щефансплац и катедралата, а трамваите до Ринга (1 и D), до ЖП Гара Вестбанхоф – 18 и дори до Нюсдорф-D.

Ето карта на районите на Виена и зона 100 за която важат картите и билетите

https://cdn.bg-mamma.com/cxZl/34844302_7abb999e

Всяка зона извън 100 е 2.20 евро в посока.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 01:15 от mamaSunshine

# 249
  • Sofia
Здравейте,

Започвам да подготвям програма за 4 дневен престой във Виена и ще съм признателна за съвет какво е най-добре да се види за толкова малко време. Ще пътуваме с 2 деца на 12 и 15 години и засега в трограмата сме включили единстено Природо-научния музей  Wink може би ще пропуснем зоопарка и дори Пратера.... Ще съм признателна за всеки съвет и всяко споделено впечатление  bouquet

# 250
Някой да знае как мога да стигна до аутлета в Парндорф с градски и междуградски транспорт(без кола ще сме)? И също да попитам за Формула 1 щяла да се провежда близо до Виена, дали е вярно и някакво инфо ще съм благодарна

# 251
Здравейте,

Започвам да подготвям програма за 4 дневен престой във Виена и ще съм признателна за съвет какво е най-добре да се види за толкова малко време. Ще пътуваме с 2 деца на 12 и 15 години и засега в трограмата сме включили единстено Природо-научния музей  Wink може би ще пропуснем зоопарка и дори Пратера.... Ще съм признателна за всеки съвет и всяко споделено впечатление  bouquet

Alegra хубаво е да обиколите Инерщад. Там са съсредоточени повечето интересни забележителности. Разходка по Ринга с паузи за разглеждане на някои забележителности също. Извън този периметър ви остават къщата на Хундертвасер, Карскирхе и дворците Белведере и Шонбрун. Това не изчерпва забележителностите, но просто цитирам най-емблематичното за Виена. За 5 дни ще успеете да разгледате добре всичко, като може да си ги подредите на райони в зависимост от това кое къде се намира.

Инерщад е изцяло пеш - Св.Стефан (около нея има много приятни улици и вътрешни дворове, които са спокойни за разходка чак до Флейшмаркт), Петерскирхе, Хофбург и района около Йозефплац, Мария Ам Гещаде и от там към най-старата в града цървка Рупрехтскирх и към еврейския квартал.

Извън Инерщад ви съветвам да ползвате градски транспорт като почти всичко може да хвахете от Ринга - 2, 1, D трмвай. Около Ринга са приятни Мария терезия плац, Кметството, Вотивкирхе, Операта (която е близо и до Албертина) и няколко парка. С трамвай 1 стигате до Хундерствасер, с D до Белведере. Карскирхе може и пеш да го стигнете не е далече.
До Шонбрун се стига с метро - ако решите да отделите някоя сутрин за него. Всичко зависи къде ви се намира хотела / апартамента - виж на картата кое къде се намира и според това си планирайте местата. Ние винаги така правим - поемаме към даден регион от града и обикаляме каквото има около него.

Има и още много места на които ние се връщаме многократно, но ако ви е първо ходене да не ви пълня главите заради времето..
Малко снимки Simple Smile от няколко ходения в града Simple Smile

https://www.flickr.com/photos/photocafemagazine/albums/72157664688657674

# 252
  • Sofia
Много, много полезна информация, особено за човек, като мен който никога не е бил във Виена !!!

Много много благодаря!!

Знаете ли от къде е мога да изтегля в интеренет туристическа карта на Виена.
Това е адреса на апартамента, който резервирахем:

Darwingasse 11 17+Wien, Wien 1020+Austria

https://www.google.com/maps/place/Darwingasse+11,+1020+Wien,+Aus … 3824612,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x476d07a9bd95976d:0x34ce547dec9ca0c!8m2!3d48.2224258!4d16.3846499

# 253
Много, много полезна информация, особено за човек, като мен който никога не е бил във Виена !!!

Много много благодаря!!

Знаете ли от къде е мога да изтегля в интеренет туристическа карта на Виена.
Това е адреса на апартамента, който резервирахем:

Darwingasse 11 17+Wien, Wien 1020+Austria

https://www.google.com/maps/place/Darwingasse+11,+1020+Wien,+Aus … 3824612,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x476d07a9bd95976d:0x34ce547dec9ca0c!8m2!3d48.2224258!4d16.3846499

На хубаво място ви е апартамента - близо сте до трамвай 2. В този район е един от цветните пазари на Виена - Кармелитемаркт - с 2-кта слизате на Кармелитеплац и покрай църквата Simple Smile сутрин е много приятно за кафе, защото по спомени работеха само цветарските магазини и кафенетата.

Пак с 2-ката трамвай като слезете на Шведенплац правите връзка с 2 линии на метрото:
- Линия 1 (червена) ще ви откара до Щефансдом или по-надолу до Карслплац където е Карлскирхе.
- Линия 4 (зелената) с нея стигате до Шонбрун.

В посока центъра 2-ката върви по Ринга (покрай Щадпарк) до Кметството (след това излиза в друга посока) и на Операта прави връзка с другите трамваи по Ринга - 1 и D. Така че от към транспорт нямаш грижа - добре сте .

От Шведенплац пък ако решите може и пеш да влезете в Инерщад - един от чаровните райони е тъй като минава по малките улички към Грийхенкирхе.

Карта на града ви съветвам да си вземете - На Албертинаплац(до Операта) се намира туритическия център, и можете хем да питате каквото решите, хем да се сдобиете с голяма карта. Иначе в нета се намират много на ПДФ.

Изтеглете си някое мобилно приложение което работи офлайн. Лично а ползвам или Tripadivsor или Ulmon - мисля че имаха версии за офлайн карти, но има и удобството да си отбелязваш места които искаш да посетиш Simple Smile

Не се сещам друго за сега Simple Smile Поздрави

# 254
Мама Съншайн, вчера докато търсех торта, хлътнах в един разкошен пасаж, който вероятно ще представлява интерес за теб от фотографска гледна точка. От ГумпендорферЩрасе и Щийгенгассе до Марияхилферщрасе. Уникален е, много италиански, с кафенета, кръчмичка и разни занаятчийски магазинчета.

За придвижване аз ползвам Quando, но то работи само онлайн. Дава обаче маршрути, с часове на пристигане на съответното превозно средство.

За посетителите на Виена пррез лятото, препоръчвам да посетят Филм феста пред Кметството. Дават предимно концерти, опери и балети, но е страхотно. Има и щандове с международна кухня. Безплатно е.
Ние  ходихме да гледаме една постановка на Лебедово езеро на Щаатсопер.

Общи условия

Активация на акаунт