Какво повече НЯМА да купя - тема 10

  • 153 636
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 9 050
Ами аз от много години готвя и пържа само със зехтин, за салата не го използвам екстра вържина, защото много ми променя вкуса и ММ го боли стомах. За салата имам други мазнини.
Точно вържина си е за готвене и пържене, просто за първи път попадам на  толкова лошо качество.
Споделям. Може на някой да е полезно и да не се ядосва като мен след употреба.
Принципно помачето е салатен.

Точно обратното. Първокачественият продукт, зехтинът, е за салати. Помачето е продукт от остатъци, от които по химичен път се извлича олио. То не е зехтин, а мазнина от остатъци от маслини. Използва се основно за пържене, защото може да се загрява до 300 градуса. За овкусяване на салати би могло също да се използва, но няма нито полезните свойства на зехтина, нито вкуса на зехтин.
А и по принцип е доста странно да пържиш с по-скъпа мазнина, а да овкусяваш с по-евтина.

# 691
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 995
Ох, Grinning
Не овкусявам с помаче.
Знам за него и изобщо не го купувам.
Винаги съм пържила с екстра вържин.
Явно ще спра.
Пържа рядко , това не ми е основно .
Но факт е, че за първи път този зехтин пръска ужасно.
Досега не ми се е случвало.
Та покрай това разбрах и други полезни неща.
Аз бях чела точно обратните неща, за мастните им вериги и т.н.
Благодаря Hug

Последна редакция: чт, 10 авг 2017, 17:36 от etty775

# 692
  • Мнения: 32
За пържене на яйца и месо използваме краве масло, в повечето случаи немско. За варива използваме студено пресовано кокосово масло. С кокоса в началото ни беше малко странно, защото леко сладнее, но свикнахме. Много ни е трудно в покупката на екстра вържин. Гледаме маслините да са от защитено географско местоположение.

# 693
  • Мнения: X
Тъй като се коментираха на предните страници пак сирената - това прочетох и га пускам тук, защото е ново. Друг е въпросът,  че са написали глобените фирми, но не и търговското име, под което продават сирената.
https://m.offnews.bg/news/Ikonomika_59/KZK-globi-tri-firmi-za-pr … irene_662536.html

# 694
  • Мнения: 682
тук са описани: 

- сирене „СВА“, произведено от „Чех – Йосиф Новосад“ ООД  - съдържа само немлечна мазнина;
- „Старопланинско“ краве саламурено сирене от „Сирма Приста“ АД - съдържа смес от млечна и немлечна мазнина;
- краве сирене „Тракия“ със смес от млечна и немлечна мазнина, дистрибутирано от „Лъки 2003“ ООД, произход „Рафтис – милк“ ЕООД;
- сирене „Дъга“ от „Рафтис – милк“ ЕООД със смес от млечна и немлечна мазнина.

от http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/proizvoditeli- … -produkta-244618/

# 695
  • София
  • Мнения: 31 387
Човек вече луд да стане. Пазаруването се превръща в някаква супер натоварваща дейност, поне за мен. Четеш етикети, производители, срок на годност, марки, тичаш по магазини и дюкяни за (уж) свястно месо, млечни продукти, зеленчуци, плодове .....

В момента имам възможност да вземам градински зеленчуци, плодове, подправки и домашни яйца. Еми, нищо общо с това, което купувам, ама нищо общо, а хем не купувам евтини зеленчуци и плодове.

Какви са тези измишльотини "имитиращ продукт"? Защо изобщо въведоха такива понятия и им разрешават да произвеждат боклуци, че и да ги продават?

Извинявам се за отклонението, не е много по темата.

# 696
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 995
Имам приятелка, която работи в ДВСК,
За пилешко ми препоръчва на Джиев продуктите и яйцата. С най -малко консерванти са.
За други неща като започне да ми говори -това не, онова не, толкова са много, че направо я питам  -кажи ми какво да купувам, че нормалните са много малко.
Наистина купуваш , но знаеш ли какво?

# 697
  • Мнения: 32
Пилешкото месо го подлагат на какви ли не изтезания в центрофуги, като остраняват доста полезни мазнини от него, след което обилно го пълнят с химикали и вода, преди да достигне в магазинската мрежа.

# 698
  • Мнения: 7 369
Човек вече луд да стане. Пазаруването се превръща в някаква супер натоварваща дейност, поне за мен. Четеш етикети, производители, срок на годност, марки, тичаш по магазини и дюкяни за (уж) свястно месо, млечни продукти, зеленчуци, плодове .....
И аз като Вас се възмущавам от тези неща. Да не забравяме, че докато тичаме да купим нещо свястно, трябва да си носим лупа, учебникът по химия, калкулатор, да гледаме надолу да не се спънем от неравнити плочки или да пропаднем в дупки. Същевременно да гледаме и нагоре нещо да не ни падне на главата /в последно вриме дървета и клони, зиме висулки и мазилки/, да гледаме назад да не ни бръкнат в чантата ила в джобовете и още куп неща. Като сме в къщи да не спим, че може някой познат на "Агенцията за запознанства/за регистрации на престъпници"/Опс то пък това било МВР/да ни посети, за да ни вземе нещо незначително, под минималната работа заплата и да няма как да го накажат. По новините само ни представят какви ли ни репортажи, тип сериали. Е и, какво от това питам аз?!! Да има някъкв резултат за нещо?! Не няма! И тези със сирената - бълха ги ухапала с тези смешни санкции. Ще си продължават с боклуците. И аз се извинявам за отклонението. bouquet

Последна редакция: пт, 11 авг 2017, 15:23 от fatalina

# 699
  • София
  • Мнения: 635
Аз слагам екстра върджин-а накрая, когато изключа ястието. За пържене ползвам слънчогледово олио. Така процедирам и с маслото, иначе прегарят и имат горчив вкус.

Точно !

# 700
  • Мнения: 7 029
Аз слагам екстра върджин-а накрая, когато изключа ястието. За пържене ползвам слънчогледово олио. Така процедирам и с маслото, иначе прегарят и имат горчив вкус.

Точно !

   Да се включа и аз. "Екстра Върджин" зехтин всички го хвалят, че е с високо качество, но не съм доволна. Или просто не съм свикнала с вкуса на зехтина и не знам дали би трябвало да горчи в салати и студени ястия, или просто този зехтин е боклук. Също така не омазнява достатъчно.

# 701
  • Мнения: 1 402
Някъде четох, че има значение дали екстра върджинът е от Италия или Гърция - единия беше по-горчив поради условията на географската област, където се отглеждат маслините. Ако някой разбира, ама наистина знае - да ми каже коя марка или поне от колко лева нагоре да търся зехтин екстра върджин в магазинната мрежа Simple Smile Може и на лично съобщение.

# 702
  • Мнения: 7 029
Някъде четох, че има значение дали екстра върджинът е от Италия или Гърция - единия беше по-горчив поради условията на географската област, където се отглеждат маслините. Ако някой разбира, ама наистина знае - да ми каже коя марка или поне от колко лева нагоре да търся зехтин екстра върджин в магазинната мрежа Simple Smile Може и на лично съобщение.

   По-добре тука, защото и аз искам да си купя наистина качествен зехтин, който да не горчи и да омазнява добре.

# 703
  • Мнения: 9 050
Най-мек като вкус е испанският зехтин.  За мен най-добър от тези, които се продават тук е Ybara, но най-лесно от испанските марки се намира Borges.

Наскоро пробвах и Био зехтина в Lidl. Никак не е лош за цената си.

# 704
  • Мнения: X
Искам да споделя,че и аз след много търсене на не-горчив зехтин,преди години открих ELIA-Aromatikon,този зехтин дори леко е сладък,и те кара да сипваш още Grinning
Имаше го в Кауфланд,сега не го намирам,има го само в БИЛА,около 17 лева за 1 литър Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт