Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-15

• 76 614
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • София

За имота в Германия - не бих продала. Мой богат близък сега търси да купи там, в университетски град за децата си/4 -6 годишни/ Докато им дойде времето за учене планира да го дава под наем. Има ФБ групи на български студенти, има и тема за висшето тук. Много майки търсят квартири, може да се дава под наем на българи. Наема да е с уговорка те да си поемат поправките. Застраховката се подразбира.
Не съветвам даването под наем на бежанци. След тях е такъв погром, че би било по-евтино блока да се събори и построи наново.

# 361
  • София, Bulgaria
Вечната дилема СТАРО§НОВО! Хора, при това нямане на имоти не отхвърляйте варианти, не си слагайте излишни бариери, не казвам да купувате това, което не харесвате, а да бъдете по-гъвкави. Току виж, някоя стара тухла ви изненадала и очаровала с нещо, което не сте и предполагали и обратното някой ап. в нова сграда се окаже точно Вашия дом. Иначе, който е бил фен на НС, никога не купува СС и обратно... или поне аз не съм имала такива случки, но човек трябва да види от всичко, за да прецени.

Пл. Журналист ми е любимата локация, от няколко месеца офисът ни е там и имах възможност се потопя в атмосферата на района. Да не говорим за ул." Елин Пелин", ул. "Цанко Царковски"....мммм....
Другият ми фаворит е Изток с кеф продавам там и определено, след това ми липсва ходенето до квартала.

Аааа... иначе от това обикаляне по улици, квартали, локации... все още много често се изненадвам, какви прекрасни местенца има в София за живеене...дори в квартали, които даже не са в класацията за предпочитани места.
И понеже сме на темата локации, да ви питам аз нещо. Вчера ходихме до Волуяк да видим една къща.. и се изненадах, че е много подредено, чисто, хубави къщи, дворове...но се чудя: Кой би си купил къща там? ...има транспорт ... някакъв на 15-20 мин. и прави връзка с метростанция Обеля.... може би, ако бизнесът ми е в западната част на София ще ми е удобно... не знам... Какво мислите?

П.С. Казвала ли съм ви как тествам кварталите, когато не са ни много познати като население, защото е важно заобикалящата среда? Май не съм, но понеже вчера правихме такъв тест та се сетих... Отиваме една вечер или събота в големия хипармаркет в квартала/ може и през 2 да минем/, тогава цялото народонаселение го виждаме като на парад... Многооо помага да знаете...да определим искаме ли да сме там.

Последна редакция: нд, 19 мар 2017, 09:11 от tomeva

# 362
Много са даже хубави имотите на пл. Журналист от линка на Попеа. Такова НС и на мен ми харесва:) Само дето, трябва да махнат една нула от цената, за да мога да си купя някой от тях. Там трамваят минава през една горичка, много е романтично. Въобще много обичам трамваи, по тях се различава София от останалите градове и за мен там, където няма трамвай, сякаш не е София, не ми харесват места без трамвай Joy като разни Малинови долини, онова там недоразумение под Бъкстон, Манастирски ливади ли се казваше, макар че до него все пак стига трамвай 7, ама...

# 363
Скрит текст:
Именно...
Има и друг фактор според мен, който някои хора, не отчитат. Че реално в тези райони в момента всичко се води, къде оправдано, къде не, висок клас/луксозно строителство. Бюджетни проекти в тези райони няма, което според мен е нормално предвид пазара. Аз си го обяснявам с това, че наличните парцели в тези райони са кът, а на квадрат застроена площ, печалбата е най-голяма на луксозно строителство, пък предвид ниското предлагане и, че в София има достатъчно хора с много пари, се намират достатъчно купувачи за тях, дори и да се продадат малко по-бавно.

Абсолютно  Peace
Аз съм много доволна как работят Артекс и Мират груп. Ако строяха където искам с удоволствие ще извадя някой лев отгоре. Всяка стотинка си заслужава тяхно, само да не си в Кръстови калчища и тем подобни  Naughty

БАВНО ЛИ??? Тези дни разговарях с една от големите фирми на етап преди 1 копка. 70% няма имоти! И ги разбирам. Това са висококачествени строителства и хората ги знаят.

За това става въпрос - реномираните строители не винаги строят на топ места - въпрос на наличие и големина на парцели. Реномираните търсят големи обороти и тях парцел 300 кв не е интересен, от него не става голяма сграда или комплекс. Затова и строят в калища и тем подобни - там  има големи парцели.

За малко по-бавно ставаше въпрос за имоти на топ места (не в калищата) с 2 сп за по 180-200 000 евро от нов, неизвестен инвеститор. Аз дори се учудвам, че това в Лозенец е обявено, обикновено такива малки проекти се изкупуват от свързани хора и на пазара излизат чак на края, каквото/ако остане.

Мецане  Peace Гората (която е част от Борисовата градина) и с трамвай, и без трамвай си я обичам - има хубави пътеки за ходене и каране на колело из нея  Peace

Последна редакция: нд, 19 мар 2017, 10:42 от Анонимен

# 364
До нас в Младост 4 се строи един много изпипан проект http://www.garitagepark.com/ Според мен там може да се говори за много качествено НС и добре премислено като строителите се заемат не само със сградите, а и с инфраструктурата около тях. Цените са бая брутални де.

# 365
  • There I was on a July morning
Този комплекс е добър като замисъл, но местоположението е доста отдалечено - отвъд околовръстното. Обаче в по-централните райони не останаха големи парцели за разработване на подобен вид затворени комплекси.

# 366
  • София
  Google, а какви са цените в комплекса?

# 367

Не съветвам даването под наем на бежанци. След тях е такъв погром, че би било по-евтино блока да се събори и построи наново.

Сега... Празни приказки няма да си говорим тук. Когато даде апартамента под наем към държавата и те си му плащат 5000евро (за 5членно семейство сирийци - майка, баща и 3 деца *ако апартамента му е достатъчно голям*), какво мислите, че прави жената по цял ден? ЧИСТИ! После пак ЧИСТИ, и като свърши с второто чистене, пак започва да ЧИСТИ... А и по закон, вписан в договорите под наем, когато някой напуска апартамента е длъжен да го ПРЕДАДЕ по същия начин, както го е получил... Тоест, ако живеят 6 месеца, трябва да го пребоядисат в бяло (по принцип така се отдават имотите)... Не говоря апартамента да се отдава на този вид бежанци, който Вие си мислите...

А пък то щото българите толкова мили,добрички,чисти, подредени (нали има тема и за апартаментите под наем)... Хайде на тях да дадем имота под наем, че идват да учат, а се запиват по кафенетата до 4 часа сутринта... И маминка да ни се пазари за цената тук, в бг мамма, щото не могат да плащат 500 евро ама нали сме българи и хайде да си помагаме за 450евро... (примерно).

# 368
Продавам къща в Костинброд,в самото начало на града,непрестанни огледи,но никой не се обажда повторно  Thinking
Как вървят там цените? Да не им е скъпо?.....
И има ли успешни трикове,които да приложа?Капарирах друго жилище и имам нужда спешно да продавам Peace

# 369
А и по закон, вписан в договорите под наем, когато някой напуска апартамента е длъжен да го ПРЕДАДЕ по същия начин, както го е получил... Тоест, ако живеят 6 месеца, трябва да го пребоядисат в бяло (по принцип така се отдават имотите)...

Че то е мечта да си наемодател в Германия! bouquet
Кога ли и тук ще е така? Rolling Eyes

И според мен не е ОК да се продава апартамента. Peace
Особено пък при тези условия на наемите.

arrival, ти ли беше дал имоти за продажба в Германия? Би ли дал пак за ориентир?

# 370
А и по закон, вписан в договорите под наем, когато някой напуска апартамента е длъжен да го ПРЕДАДЕ по същия начин, както го е получил... Тоест, ако живеят 6 месеца, трябва да го пребоядисат в бяло (по принцип така се отдават имотите)...

Че то е мечта да си наемодател в Германия! bouquet
Кога ли и тук ще е така? Rolling Eyes

И според мен не е ОК да се продава апартамента. Peace
Особено пък при тези условия на наемите.

arrival, ти ли беше дал имоти за продажба в Германия? Би ли дал пак за ориентир?

Посочете градовете, за които искате ориентир... Аз живея в Кьолн, за това следя тук имотния пазар. Интересувам се от 3стаи+...

1. https://www.immobilienscout24.de/expose/93279202?referrer=RESULT … 8991-335a64c6d42b

2. https://www.immobilienscout24.de/expose/93276696?referrer=RESULT … 8991-335a64c6d42b

3. https://www.immobilienscout24.de/expose/94011454?referrer=RESULT … 8991-335a64c6d42b

Разбира се, че не са в най-престижните квартали, но тук говорим за имот с цел инвестиция, а не за имот предназначен за собствено ползване. Както обявих вече, държавата има нужда от жилища, в които да наставява бежанците и техните семейства, и плащат определена цена на кв.м. без значение къде се намира и как изглежда апартамента...

П.С. Моя договор за наем е от 15 листа. На всеки 2 години съм длъжен да пребоядисвам тавана (а апартамента го отдават за непушач... Представям си по договор колко често трябва да го пребоядисват пушачи), най-много на 4 години съм длъжен да правя освежителен ремонт... Разбира се, със сигурност има и некоректни наематели, но за тях е невъзможно да наемат апартамент... Освен ако не е чрез познати. Когато имаш задължение, без значение неплатен наем, сметки за ток, телефон, неплащане на кредит и тн... Всичко се вижда, от schufa ( http://www.settle-in-berlin.com/what-is-schufa/ )

# 371
Благодаря! Не търся конкретно, но имам спомен, че беше дал една обява съпоставима с цените в БГ.
Там реална площ ли се посочва, или с общите части? Thinking

# 372
Благодаря! Не търся конкретно, но имам спомен, че беше дал една обява съпоставима с цените в БГ.
Там рална площ ли се посочва, или с общите части? Thinking

Wohnfläche ca. е реалната площ

# 373
Там рална площ ли се посочва, или с общите части? Thinking

Площта е реална, но месечните разходи за собственика на апартамента 70 кв в Херкулес (най-високата жилищна сграда в Кьолн - 104 метра) са 570 евро/месец - за поддръжка на сградата, общите части, портиера и сауната и басейна на последния етаж. Тоест, купуваш за 100 000 евро и всеки месец плащаш по 570 е/месец отгоре, за да живееш там (в което влиза и отоплението, с котел на сградата). Те сградите в Германия не изглеждат така чисти и красиви от само себе си - това струва пари и тези пари ги плащат собствениците на жилищата. Ако тук събирахме по 570 лева (не евро, а лева) на месец за поддръжка на апартамент 70 кв., сградите ни и пространствата около тях щяха да изглеждат съвсем различно.

Всеки си преценява, но условията в БГ и Германия са много различни.

# 374
Именно. Точно така е, тук по апартамент от 70кв. нямаш почти никакъв разход, освен ако не е в затворен комплекс. 5-6лв за входа, за осветление и асансьор, и 150лв годишно данък сгради и такса смет. В Германия плащаш яко. Немците предпочитат да живеят под наем и да не си купуват жилища не защото са по-глупави от нас. А просто там не е изгодно да си собственик, освен ако не си собственик на много жилища и ги даваш всичките под наем. Затова и цените им са относително ниски по сравнение с Франция и Англия например. В Германия има жилища, не само сравними с българските цени, ами и по-евтини от тук.

Общи условия

Активация на акаунт