Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 586
  • 530
  •   1
Отговори
# 30
Много хубава тема, определено ще ми е полезна  Peace
Не мога да приема дундуркането след определена възраст Naughty

Не е изключено в Б-я децата да работят. Дъщеря ми работи през летните ваканции, просто има различни документи, които се изискват от ИТ и различни правила за работното време  Peace

# 31
  • София
Спред мен децата е добре да се учат да работят и да имат отговорност към парите и нещата . Доколкото знам в България правилата изключват изцяло възможността ученик да работи . В Германия може. Работят например в конюшната , където сина ми има уроци по езда. И той помага. На първата родителска среща в гимназията казаха, че системата им е по-големи ученици да дават уроци на по-малки ученици и имат тарифа на заплащане и помещения осигуряват. Така още от училище се учат да си прилагат знанията и да имат собствени средства. А в конюшната помагат от 3 ти клас. И то не на игра.
Няма такова нещо. Има определени условия, за да работиш под 18, но можеш. Практиката големите ученици да дават уроци на по-малки не е много популярна, но и това го има, както в повечето страни извън Германия, тези уроци са по домовете, не в училище.

# 32
  • София, Bulgaria
Liquorice candy, не става въпрос за семейство и деца, а за кариера... Пример: ако на 40г. си още само търговски представител, вероятността да станеш регионален мениджър не е особено голяма...Кариера се прави на време, след определена възраст береш плодовете, ставаш търсен кадър получаваш добри предложения за работа на все по-високи позиции. Опит, знания и качества се трупат с годините и не за кратко време.
Знаете ли защо младите хора, завършили университета трудно си намират работа, още по-трудно по специалността, защото нямат опит... Защото е огромна разликата да вземеш един човек без трудови навици, каквито и да са, та ако ще да е с 5 магистратури. Понякога се чудя как въобще са си вземали изпити и курсови работи са предавали и са работили по проекти. Големият проблем, който аз съм срещала е, че нямат навика да мислят и разсъждават, правят машинално някакви неща... а пък да помисли, защо го прави, това ли трябва да е.... забрави. Такива безумия съм виждала.. че.. страшна работа. Но никога няма да се откажа да давам шанс на младите хора, особено на тези, които искат и търсят такъв.

Последна редакция: вт, 14 мар 2017, 10:10 от tomeva

# 33

Кое нещо го няма? Имаш в предвид, че имат право да работят? Не знаех.

# 34
  • София

Кое нещо го няма? Имаш в предвид, че имат право да работят? Не знаех.
Имат, просто има изисквания да не са експлоатирани. Не могат да са на пълен работен ден, да работят на определени места, например, в бар  Laughing Но иначе си е ок, по-горе писах, че и аз съм работила на 15. И сега работят. Лятото много 16+ деца са спасители ако имат сертификат, или дават уроци, треньори са по нещо и тн. Това ако искат, де, и ако ги пуснат. Трещерица е права, че някои родители се дърпат децата им да не се преработят, пък то е хубаво и за избора на професия детето да има понятие какво е да работиш. Във Швеция преди, сега не знам дали още е така, не можеше директно след завършване да следваш. Една година трябва да мине и в част от нея да работиш. Това е може би прекалено, но за мен много хора ако поработят една година преди да следват ще направят съвсем друг избор на професия, а мнозина може и да не следват след това, ако се окаже, че им харесва да работят нещо, което не изисква висше образование.

# 35
Liquorice candy, не става въпрос за семейство и деца, а за кариера... Пример: ако на 40г. си още само търговски представител, вероятността да станеш регионален мениджър не е особено голяма...Кариера се прави на време, след определена възраст береш плодовете, ставаш търсен кадър получаваш добри предложения за работа на все по-високи позиции. Опит, знания и качества се трупат с годините и не за

Не съм съгласна. Животът стана твърде променлив и тези зависимости вече не важат.

# 36
На мен добро впечатление ми направи, че самото у-ще осигурява базата за уроците. Така все някой има поглед над нещата .
Училищтната библиотека е също движена от ученици (от по-горните класове) с подкрепата на родителски колектив. Няма библиотекарка или нещо подобно. Децата отварят, затварят , подреждат, изписват книги ...

# 37
Ами къде е границата..?
Принципът е "Което може да прави само, да прави само, а не да го правиш ти вместо него."
Скрит текст:
За малката ми дъщеря - 4 години - тя може да си обува обувките сама. Масово в детската родителите не оставят децата да се обуват, а ги обуват те. Това е дондуркане.
Вчера искаше да вдигне щорите. Не може сама. Помогнахме й, научихме я. Това е помощ.
За сина - 11 години. Във фейсбук групата разтревожени майки разпитват за домашни. Това е дондуркане.
Урока по география обаче е пълен с непознати думи, не може да го научи сам. Разяснихме думите, преразказахме трудните изречения - това е помощ.
Студентката се изнася на квартира. Не разбира как се засичат сметките за топлото и водомерите. Отива се с нея, показва й се, еднократно, два пъти, научава се. Това е помощ. Плащането на сметките вместо нея е дондуркане.

Та - помощ е да се даде рамо с нещо, което детето/човека не може сам да направи, затруднява се, опитва, не успява, пъне се, не става! Тогава участваш, 1-2 пъти и толкоз.
Дондуркане е да правиш вместо него това, което той е в състояние да направи сам.
Винаги съм се опитвала да се придържам към подобен принцип и смея да кажа, отгледах две самостоятелни деца.
Скрит текст:
Почнат ли да се хранят сами, никога повече не храня.Същото важи за всяка една дейност-къпане, тоалетна, оправяне на легло и стая, подреждане, учене, подготвяне на раница за училище (спомням си, показвах първите няколко седмици в първи клас, и на двамата, после ако забравят да си вземат нещо, си носят последиците, бързо се научават да проверяват дали са подготвили/взели всичко необходимо за следващия ден).
Големият има професия, не пожела да учи висше, изнесе се след училище и до днес живее сам и се оправя сам (с инцидентна помощ 2 пъти), през май става на 29.
Малкият е втора година студент, живее у дома, не работи, преди месец някъде ходи на интервю за работа във фирма по специалността му, но искаха почти завършени кадри, а той е втори курс.Отличник е, получава стипендия за отличен успех, и като ученик, и като студент.Единственото, което правя вместо него у дома, е да готвя и да пускам пералнята.От там нататък, подръжката на стая, дрехи, почистване, сервиране, отсервиране, миене на съдове, е изцяло негов ангажимент.Миналото лято ходихме с мъжа ми на море една седмица, той остана сам у дома, за първи път.Е, не беше умрял от глад ....     Laughing    намерихме си къщата така, както я бяхме оставили-подредена, почистена и здрава.    Laughing

# 38
  • София, Bulgaria
Според мен в децата малки и големи е добре да се изгражда отношение към живота и в частност към труда.
Приказката: " Учи, за да не работиш" е най-погрешното схващане/ според мен/, няма по-градивно нещо от труда, ученето също е труд. Най-пагубно е да насърчаваме децата да си стоят в зоната на комфорт, още повече ние да се стремим да я създаваме. Не им помагаме с това по никакъв начин. Истината е, че го правим за себе си, за нашето удовлетворение, че сме изпълнили "родителският" си дълг.
Разбира се това е лично мой мироглед и не го налагам на никой.

# 39
... Истината е, че го правим за себе си, за нашето удовлетворение, че сме изпълнили "родителският" си дълг.
 ...

И удобство  Wink Защото винаги има грешки и учене от грешки ... а на мног ородители не им стигат времето и нервите. И ние не сме железни родители, но мъжа ми се научи да не си върши ремонтните работи сам, ако някое от децата иска да помага. Боядисват заедно , даже след това да се налага да се чисти/коригира/пере ... много , ако се сглабя нещо няма "Бягай от тук, че ще ми загубиш винтчетата ..." . Голямо търсене на винтчета пада почти винаги. Ако малкия иска да прави баница или гофрети или пък сок от портокали ... е , знам си че голяма мацаница ще бъде, но давам .  И ние трудно се научихме на това.

# 40
Вярно е.  И като са малки, грешките са малки - ще загуби винтчетата , ще разпилее брашното. А като пораснат, трепериш за много повече неща. 

# 41
  • Варна
Интересна тема. Моите деца много рядко съм ги занимавала с домакински дейности. Само да си чистят стаите. Понякога съм си мислила не е ли грешка. Дъщеря ми на 19 г. замина за Германия. Оставихме я в град, в който не познава никой, в много лошо общежитие. Вече 3 години е там . Намери си стахотно общежитие - съвсем ново и се справя чудесно с  всичко. Започна и почасова работа по нейно желание. Понякога има смени над 10 часа , работата не и харесва, но работи.  Лятото я бях накарала да простре прането. Като го видях се ужасих. Отговора и беше , че при тях не простират. Имаме сушилня, но я ползваме само зимата. За малкия като завърши училище по същият път. Хвърляме го в дълбокото и ще се оправи.

# 42
  • София, Bulgaria
Интересна тема. Моите деца много рядко съм ги занимавала с домакински дейности. Само да си чистят стаите. Понякога съм си мислила не е ли грешка. Дъщеря ми на 19 г. замина за Германия. Оставихме я в град, в който не познава никой, в много лошо общежитие. Вече 3 години е там . Намери си стахотно общежитие - съвсем ново и се справя чудесно с  всичко. Започна и почасова работа по нейно желание. Понякога има смени над 10 часа , работата не и харесва, но работи.  Лятото я бях накарала да простре прането. Като го видях се ужасих. Отговора и беше , че при тях не простират. Имаме сушилня, но я ползваме само зимата. За малкия като завърши училище по същият път. Хвърляме го в дълбокото и ще се оправи.

Фани и моята е в Германия от 3г. ... същата история учи информатика и още от 1-ви месец си намери работа. Гледаше 8 месеца 2 малки дечица в немско семейство 2 пъти седмично. След това в фирма за кетъринг. Там направи много контакти особено, когато работеше на летището във Вип салона и по време на събития на панаира/ работи където я пратят и когато тя има възможност, но задължителен минимум е 2 дена в месеца/. Вече има покани за стаж по специалността си.
Пари пращам, когато ми поиска/ така иска тя/ ...общо взето на 2 месеца около 300 Евро. Семестъра е 350Е. Досега беше в общежитие... 8 кв. стаята, но вече се измести в по-хубаво и по-уредено.
Най-интересното е, че в момента имат голяма ваканция между семестрите, тя си дойде за 10 дни и се върна в Германия, защото искала да си работи, не че няма да и е прекрасно тук в къщи, всички и се радваме... мекички, банички... разходки и т.н .. сещате се как е при мама...

# 43
  • София
Бих казала... ами, от погледа ми до момента: Дундуркане е кърменето на дете със зъби - значи, над 3-4 месеца. Дундуркане е спането в стаята на мама и тати - още от бебе. И после тръшкането 'ами сега как да го отделим!?!?!? Дундуркане е спането в леглото на мама и тати - когато и да било. Дундуркане е опитът за налагане на час за лягане "щото то, о, ужасТ, само не знае кога му се спи, горкинкото". Дундуркане са всевъзможните магии за хранене - щото то, видите ли, не било ящно и дайте сега да се правим на маймуни, че а дано хапне нещо. Въртенето като луд с количка или кола някъде на вън, а дано да заспи. Обръщането на целия нормален биологичен режим на родителя, какъвто и да е бил той, според разбиранията му какъв би следвало да е режимът на детето. ПОсягането да се помогне (за каквото и да е не-животозастрашаващо действие) преди да е помолило - или поне погледнало за помощ. Къпането след 4 годишна възраст. Бърсането и миенето на дупе след 3. Обличането след 3. Определянето на дрехи (освен ако избраните не са крайно неподходящи за сезона) след 4-5. Храненето в уста след 2.
[/color]

Бих казала, от написаното по- горе, че още нямаш деца и постановката ти е силно теоретична! Peace

# 44
  • София /Абсурдистан
В БГ за да работи непълнолетен по закон се иска разрешение от инспекцията по труда, има много изисквания и спънки, много проверки на фирмата после. На фирмите не им се занимава да ги изпълняват и никой не иска да го проверяват и рекетират, а и инспекцията най-често не ги дава тези разрешения. Възможности за почасова работа за студенти почти няма, а където има, заплащането в повечето случаи е такова, че не се знае дали има смисъл. Синът студент на приятелка работи почасово 3-4 пъти седмично в едно заведение, води се на половин щат и взема 230лв. на документи, а реално малко под тази сума, не знам точно за какво му удържат. Студентите тук ходят на бригади в САЩ през лятото и си печелят пари за годината после, някои имат собствен бизнес. Много често когато се започне работа и се зарязва ученето. Двете дини под мишницата трудно се носят.
Малкото ученици от горните класове, които работят, го правят в семейния бизнес на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт