Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 622
  • 530
  •   1
Отговори
# 495
Добре е, когато се позоваваме на закон, да сме го чели. По възможност с разбиране. Защото спряганият в последните постове закон казва следното:"всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето". Предполагам не е необходимо да обяснявам как може да бъде тълкувано болднатото в цитата и как точно то е вратичката, през която може да мине нулевата издръжка от родителя за децата.

# 496
  • sofia
.......но да издържаш студент, не го намирам за дундуркане.
То зависи и студентът какви ги дроби.....освен разбирането на родителя за дондуркане.

# 497
Няма да повярваш, но не всички родители имат тази възможност - да издържат студент.

# 498
Няма да повярваш, но не всички родители имат тази възможност - да издържат студент.
[/b] Точно това е предвидено и в закона, който се размахва като аргумент. Болднатата част. Искам да видя как някой ще докаже в съда, че родителите му имат възможност да го издържат като студент, но не са го направили.

# 499
  • München, Deutschland
Уиш, не съм го чела, защото не ме касае пряко. Ясно е, че ще се намерят вратички, не го оспорвам. Но когато правиш деца, надали целта ти е да търсиш вратички в закона, за да не ги издържаш. Казвам само, че дори държавата подкрепя, доколкото й е възможно, т.е. чрез някакъв закон, издръжката на студенти.

Че законът е като дъвка, е съвсем друг въпрос. Но точно родителят не би следвало да гледа това. Поне не и според моите разбирания за това какво е правилно и за това с каква отговорност се нагърбваш, ставайки родител. Разбира се, че това е лично мнение, тук всеки дава личното си мнение все пак.

# 500
  • ...живея на последния етаж...
Аз явно съм лош родител. Защото не мога да приема един човек на 22 години примерно, през по-голямата част от времето си да се мотае насам натам, а през останалото време да е студент. Не всички учат медицина и микробиология, понеже все това спрягате. Специалности като туризъм, реклама,че и международни отношения, и какви ли не още други след първи курс учат по три дни, айде четири седмично. И не цял ден. Хубаво е да им осигурим оптимални условия за учене, ама не учат. Кафета, фитнес, ходене по гости в друг град, молове и т.н. И родителите си скъсва.... За да е на ниво детето. Щото е длъжен.
Един студент спокойно може да работи почасово, и да има 40часа седмично. И вярвайте, не припадат от изтощение. Просто са пропуснали кафето с колежките.

# 501
Уиш, не съм го чела, защото не ме касае пряко. Ясно е, че ще се намерят вратички, не го оспорвам. Но когато правиш деца, надали целта ти е да търсиш вратички в закона, за да не ги издържаш. Казвам само, че дори държавата подкрепя, доколкото й е възможно, т.е. чрез някакъв закон, издръжката на студенти.

Че законът е като дъвка, е съвсем друг въпрос. Но точно родителят не би следвало да гледа това. Поне не и според моите разбирания за това какво е правилно и за това с каква отговорност се нагърбваш, ставайки родител.

Съгласна. Имах предвид, че всъщност и държавата не подкрепя такава издръжка, защото болднатото от мен в закона обезсмисля какъвто и да било иск за издръжка. Все едно при развод да осъдят бащата да плаща издръжка, ама ако има възможност.

# 502
  • München, Deutschland
Все едно при развод да осъдят бащата да плаща издръжка, ама ако има възможност.
Така ли е всъщност? Само ако има възможност? И дали размерът на издръжката се определя според доходите?
Някакси просто не си представям хора, които искат деца, правят ги, а после вдигат ръце. Изключвам изнасилвания, вдовици и т.н. Един развод с какво променя твоя личен интерес към детето? Риторично си питам, ясен ми е отговорът...

# 503
Не, при развод не е така. Затова го дадох като пример. Бащата се осъжда да плаща издръжка, а няма пожелателното "ако има възможност". Докато при издръжката на студентите е точно "според възможностите". Но между дундуркането и пълното неглижиране има една разумна среда, в която е допустимо детето да поработва, дори да не докарва пълна самоиздръжка. Не е задължително да бърше маси и да мие тоалетни. Ако успее да изкарва за част от издръжката си и да учи нормално, какво по-добро от това?

# 504
И дали размерът на издръжката се определя според доходите?

Да. И повечето издръжки са направо смешни.

# 505
  • София
като гледам, нашенската работа пак стана $по-християнин и от Папата$ и по-американци от американците и всичкото европеец. Хората там гледат да си издържат учещите деца, обаче ние, давай, юруш, да се доказваме какви възпитатели сме и как караме децата да са самостоятелни и животът да ги посмачка, за да видят откъде идва хлябът. Малко нездраво ми се вижда тая работа.

Не ни сравнявай с Америка, а погледни трезво на нещата тук.
Средна заплата 1000 лева в София.
Цената на хранителните стоки по веригите- на цената в другите страни, където минималната заплата е два- три пъти по- висока от средната в столицата.
Хората в провинцията знаят каква е средната заплата там.

Така че, не иде реч за никакво натирване, а за нужда- огромната част от наистина искащите да учат, трябва да съумеят да си изработят някакви пари, ако искат да го направят.
Не говори за гевезлъка- като на Гугълчето и онази съфорумка, която се жалваше от свеки, че не гледа достатъчно детето, докато докторантства- те и двете заявиха, че го правят за удоволствие, но няма да се издържат с това.

Имам приятелски семейства в малко градче, с по две деца, които следват редовно- в София и В. Търново.
Ами, работят и като сервитьори тук и в САЩ, и на автомивка, и всякаква куча работа, защото техните и залъка си дават, но парите не стигат.

# 506
  • München, Deutschland
Абсурт, вземам мнението ти като повод, за да кажа, че освен работа през ваканциите и/или по време на ученето, има и други варианти. Контесата спомена един такъв - кредит. Аз самата го обмислях за себе си.

Ако аз считам, че с това образование ще мога да се реализирам по-добре, ако специалността ми е търсена и добре платена, защо не? Пред сегашните млади хора стоят възможности, които за нашите родители са били немислими.

Знам, че има хора, които кредит няма да вземат за нищо на света, дори и ипотечен за жилище, те ако искат да продължат със сервитьорстването и автомивките - нищо лошо. Сред моите приятели, никой не е работил, освен за някоя глезотийка или по изключение. Няма да споменавам фирмите, за които работят, но ще кажа, че всички сте ги чували. Тези, които бяха ди джеи, продаваха неща на дребно, работеха някаква лесна дейност в офис по време на следването, шофьорстваха (т.е. - колегите ми от Бг уни) - 80-90% правят това и досега.

Сега, ако учех Моден дизайн в Горно Нанадолнище, въпросът е друг.

# 507
chrissy,  до колкото помня от мой приятел, теглил студентски кредит, покрива се само таксата към университета. Ако си в държавен университет, таксата ти на семестър е колкото наемът и сметките за един месец. Т.е. не е голям процент от разходите.
Ако не се бъркам, кредитът не ти покрива нуждите от подслон, ток, вода, храна и т.н. Затова почти всички студенти работят - поне през лятото.

# 508
Знам, че има хора, които кредит няма да вземат за нищо на света, дори и ипотечен за жилище, те ако искат да продължат със сервитьорстването и автомивките - нищо лошо. Сред моите приятели, никой не е работил, освен за някоя глезотийка или по изключение. Няма да споменавам фирмите, за които работят, но ще кажа, че всички сте ги чували.
Студентски кредит в възможно най-глупавото нещо, което може да направи един човек, особено ако следва в чужбина, защото там следването е хиляди пъти по-сложно, отколкото в България и вероятността е голяма да не завърши, особено в техническите специалнстти..
В нашата група в университета бяхме само двама на които им се налагаше да работят за да се издържат. Под издържане имам впредвид, че и на двамата родителите ни и един лев не са дали. Трябваше да си плащаме сами общежитие, храна, транспорт и т.н.
И двамата работихме по 20 часа на седмица  по време на семестъра и 35 часа по време на ваканция като веркщуденти по специалността ни и завършихме и двамата. Но нямахме живот, т.е. на работа, на лекции. Събота и неделя в библиотеката по 10-12 часа на наваксваме. И така 4 години. Няма Коледа, няма Нова Година, няма почивка. Малко хора биха го издържали, но си струва. Беше много беден и нездравословен живот, брояхме си стотинките докато завършихме, а пиехме по време на сесия по няколко Ред Бул-а, за да не заспим.

# 509
  • München, Deutschland
Ако не се бъркам, кредитът не ти покрива нуждите от подслон, ток, вода, храна и т.н.
Когато гледах, Сосиете Женерал в България предлагаха такъв, който покрива и тези нужди. Понастоящем не знам как е.

Мадам, затова казвам, само ако считам, че от ученето ще има смисъл, а.к.а. финансов смисъл. С 600 евро на месец можеше да се живее тогава + още 500 семестриални такси, т.е. 700 месечно, се живееше не зле като студент с всичко. 8400 годишно, за 5 години редовно време - 42 000 евро. Изплащат се за две години след следването. Това беше студентски живот, като оставаха пари за по-сериозно излизане веднъж месечно, пътувания до Бг 3 пъти годишно преди да се пръкнат масово нискобюджетните линии и с глезотийки и ваканция лятото. А човек, ако иска, може да го кара и по-свито.

Общи условия

Активация на акаунт