Банята - 28-ма тема

• 101 577
  • 821
  •   1
Отговори
# 360
Имам въпрос обаче относно порцелановите чаши и сапунерки за баня. Има много красиви модели, но се притеснявам да не се начупят плочките, ако паднат от мивката  ooooh!  Защо ги правят порцеланови? Аз май ще си търся пластмасови, но не са така ефектни като другите

Има и хубави пластмасови, само трябва търсене. А много стилна и пак безопасна опция са дървените аксесоари - и да паднат нищо няма да счупят.

# 361
  • По широкия бял свят
Интересно ми е да споделите какво слагате на тавана и какво осветление избирате. На мен лично луничките не ми допадат, защото светлината е насочена.

# 362
Интересно ми е да споделите какво слагате на тавана и какво осветление избирате. На мен лично луничките не ми допадат, защото светлината е насочена.
И на мен не ми допадат...но май трябваше да сложа, не ми е достатъчно светло с един плафон на стената, и днвшното злополучно огледало беше с квадрати лед светлина по края! Simple Smile
Мишелин, благодаря ти Hug, дано и аз поправя щетите и се почувствам поне малко щастлува! Praynig

Последна редакция: сб, 22 апр 2017, 22:52 от mimi.7299

# 363
Здравейте,
Отбивам се тук да споделя до къде стигнахме с нашите неволи.
Редовните в темата вероятно си спомнят за моя случай със значителен брой напукани плочки на Мараци в две помещения, баня и тоалетна - от 2 серии, по 2 цвята + декор.
Всички първо набедиха плочките, после лепилото, после беше от слягане на сградата... Кого ли не викахме да каже, да предположи от какво е. По съвет на конкурентна фирма, вносител на Мараци, изчакахме да мине зимата и да почнем ремонт. А майсторът и Бригадирите (защото сме с фирма за цялото СМР) ни вопъл, ни стон.
Дойде преди 2 седмици много добър майстор да огледа и да свали само напуканите плочки. Сили нямам да ви опиша. Оказа се, че като удари, бие на кухо. Плочките с все лепило по тях!, плочките са здраво залепени за лепилото, но не и лепилото към стената... Целите стени бяха "отлепени" и буквално се държаха кажи речи на гипс картон профила, залепен към тавана и 2-3 реда най-отдолу! Стените бяха наклонени, сякаш надвесени, а лепилото от 4 мм на първите редове, стига до 2 см най-горе! А 2 от стените са гипс картон! В момента от общо 8 стени в двете помещения останаха цели точно 2 стени, където са вратите. А от другите стени тук там има по 3 реда най-долу.
Сили нямам да ви опиша ужаса и страха, през който преминаваме! С две малки деца сме - бебе на 10м и дете на 5г и половина! Не смея да си помисля какво можеше да се случи!
Майсторите са като припикано мушкато. Уж, ще ремонтират за тяхна сметка, но само ние да си купим пак плочките (поне 1200лв !!!), защото виждате ли не е ясно какво и защо е станало така. А, и последният набеден беше хидроизолацията на Сика, че нещо не държи лепилото. Е, и те дойдоха. И те тестваха и казаха, че при тях всичко е наред!
Но аз грам нямам доверие на тези хора! А беше голямо изхвърляне - стените ги правиха с мазана хидроизолация до тавана, хидроизолационни ленти, ъгли и тн, и тн. Обясняваха ни как може и без плочки да се къпем в банята. И едва ли не да не ремонтираме за такива фини пукнатини.
Сега не знам какво да правим. Майсторът ли до толкова да се е издънил?! Мъж на над 50г, цял живот плочки лепи. Как да премерим стените дали са чак толкова криви. С мъжа ми нищо не разбираме от тези неща. На кого да се доверим, каква "технология", въобще един куп неизвестни!

# 364
fifi_0421, или лепилото не е било флексово, или са мазали първо плочката с лепило и е пресъхнало, в резултат на това да се е отлепило, щом материалите са били ОК. ММ каза, че би купил 3-4 вида флексово лепило и би направил тест с по една плочка и да види какво ще стане. Включително и със старото лепило, което са ползвали. По принцип на пълнеж не се лепи, защото после лепилото различно дърпа и могат да хлътнат. Плочки се разлепят и при слягане на сградата.

Последна редакция: нд, 23 апр 2017, 02:02 от drago_2008

# 365

Така е, с лунички никога не можеш да постигнеш идеално осветен таван, но все пак когато избираш гледай да намериш лунички с ъгъл на осветяване от 120 градуса, защото има и такива с по-малък ъгъл. Ако вземеш 120 градуса стените и пода се осветяват съвсем нормално и само таванът е леко в сянка, но и той "светва", ако има достатъчно отразена светлина от пода и стените (т.е. ако не са тъмни и матови плочките).

# 366
drago_2008,
Какво означава, че на пълнеж не се лепи? Как се лепи? Хенкел взеха лепилото и тестваха. Но действително не и флексово. И да, виждах, че майсторите нанасят лепилото на плочката.

# 367
  • София
A хидроизолацията на Сика задържа ли лепилото.

# 368
drago_2008,
Какво означава, че на пълнеж не се лепи? Как се лепи? Хенкел взеха лепилото и тестваха. Но действително не и флексово. И да, виждах, че майсторите нанасят лепилото на плочката.
Когато стените са криви, първо се изправят (правят се майки и се изтегля с мастар материал между тях, т.е. стените се измазват). След като изсъхне идеално мазилката се мажат с хидроизолация. Плочките се лепят с назъбена маламашка и лепилото се нанася на стената. Ако стените са измазани както трябва с назъбена маламашка от 8-10 мм с един чувал лепило 25 кг се лепят 5/6  кв.м  плочки. По това може да се ориентирате как е лепена и банята. Ако е на пълнеж ще отиде доста материал. Редно е да се лепи само на гребен. Когато с гребенът майсторите не могат да нанесат достатъчно лепило, за да вървят плочките на нивелация, почват да пълнят и слагат материал с мистрията. Правят плочките на пълнеж...
Важно е колко време преседява и забърканото от майстора лепило. Някои „майстори”  бъркат по много материал и работят с него над оказаното на опаковката време без дори да го пребъркат, резултатът може да е -отлепени плочки.
Хидроизолацията прави „гумиран” филм на стените и пода и трябва да се лепи върху нея с еластично лепило - флексово. Ако искаш пиши ми на лични да се разберем ММ да мине да погледне и да ви каже кое как да направите. По спомен сте ни съседи Simple Smile

# 369
Както Черна станция вече е писала, много важен е ъгълът на светлината на луната да е голям. Моите светят на 110 градуса и светлината се разпръсква равномерно в помещението не е на петна. Имам и лампа-тройка над огледалото , която като светва и става вече супер светло не само над него.

# 370
Съвършено точно описано от drago_2008, едно към едно с обясненията на нашия майстор за стъпките при направата на банята!  Peace

fifi_0421, нашата едната баня също е цялата с плочки Мараци - 1 серия фаянс и 2 серии гранитогрес или общо 5 вида плочки. Всички бяха перфектни, с изключение на бялата партида - доста криви плочки имаше, измъчи се човекът да ги нагласи като хората, но все пак успя. Още тогава ти написах, че според мен проблемът не е в плочките, а най-вероятно в майстора и сега, като виждам какво се случва в някои апартаменти около нас, напълно заставам зад тази теза. На места за втори път вече се къртят току-що направени бани (и то не една и две) точно заради неправилния начин на лепене и липсата на предварителна подготовка на стените, описан от drago. Вярно, за сметка на майсторите, обаче е нереално гадно просто, защото това са още нерви, още чакане, още мръсотия и въобще още забавяне с всичко останало, а хората бързат да се нанасят.

Най-важното е, че сте установили в крайна сметка къде е проблема и ще го разрешите! Стискам палци нещата този път да са наред и пожелавам от сърце всичко да приключи успешно!  Hug

mimi.7299  Hug  Sad Sad Как е възможно, много ме хвана яд и мен снощи като прочетох...  Close Sad Добре, че няма и други щети (спукана мивка или плочки по пода), супер гадна ситуация! Огледалото ви не беше ли поръчано от чужбина или се бъркам? 

# 371
Цитат на: Madeleine link=topic=970983.msg34897605#msg34897605 date=149293454

[b
mimi.7299[/b]  Hug  Sad Sad Как е възможно, много ме хвана яд и мен снощи като прочетох...  Close Sad Добре, че няма и други щети (спукана мивка или плочки по пода), супер гадна ситуация! Огледалото ви не беше ли поръчано от чужбина или се бъркам?  
Огледалото е поръчано през каталог от Хикови, първо персонала там изобщо не може да ти обясни спецификациите на огледалото, сила на светлината, начин на квключване, второ го чакахме три месеца докато дойде, като дойде и вчера след поставянето разбрахме, че е пълен боклук, нито сензора, нито лед светлината са "изолирани", за да е устойчиво на влагата в банята.....освен това като го счупиха решихме да вземем сензора и другите ел. неща евентуално да се ползват за новото.....на една от лепенките прочетохме произведено в Полша ooooh!  Реших да взема друг модел но майсторът вече е пробил плочките и е сложил куките....ако взема ново дупките ще ми останат! ooooh! ooooh!
А по принцип се води белгийско, майсторът каза, че нещата които се внасят в България са пълен боклук...и пари да платиш не можеш да разчиташ на качествени неща! ooooh! ooooh! ooooh!

# 372
Много съжалявам още веднъж!  Hug

Писах ти на лични за една алтернатива, може да провериш дали има опция да се изработи същото огледало. Български са нещата!  Peace

# 373

Огледалото е поръчано през каталог от Хикови, първо персонала там изобщо не може да ти обясни спецификациите на огледалото, сила на светлината, начин на квключване, второ го чакахме три месеца докато дойде, като дойде и вчера след поставянето разбрахме, че е пълен боклук, нито сензора, нито лед светлината са "изолирани", за да е устойчиво на влагата в банята.....освен това като го счупиха решихме да вземем сензора и другите ел. неща евентуално да се ползват за новото.....на една от лепенките прочетохме произведено в Полша ooooh!  Реших да взема друг модел но майсторът вече е пробил плочките и е сложил куките....ако взема ново дупките ще ми останат! ooooh! ooooh!
А по принцип се води белгийско, майсторът каза, че нещата които се внасят в България са пълен боклук...и пари да платиш не можеш да разчиташ на качествени неща! ooooh! ooooh! ooooh!
- Че продавачите са некомпетентни е факт, безспорен. Жалкото е, че и майстори има такива.
- За изолирането малко се бъркаш. За баня се изисква IP 44, а това означава да има защита срещу проникване на песъчинки/камъчета над 1 мм и пръски от вода (не от насочена струя вода). За контактите например това значи да имат капаче отгоре, иначе са си съвсем нормални и нямат изолация. Ако ти си мислиш за нещо гумирано и херметизирано, залято със смола и прочее това е вече във високите етажи на стандарта отиващо към  IP68. Може да ти пропбутат всякакъв боклук, но не са луди да ти продадат нещо, на което пише  IP44, а всъщност е IP20. За това има органи на ЕС, които могат яко да ги одрусат. Не е така обаче с калпави пластинки за окачване, там е въпрос на виждане и грижа за клиента.
- Може наистина да е белгийско, но това не значи, че вътре няма да има полски елементи, а само че е сглобено в Белгия. Сега може за техния пазар да ползват други компоненти ( и няма да се учудя, ако е така), но не виждам явна измама.

За банята с напуканите плочки:
За мен всичко написано за мърляшката и некомпетентна работа на майсторите е в десятката, освен това за напукването на емайла. То си е дефект на плочката, или е от транспорта и товаро-разтоварването, но не може да се получи от изброените пропуски.

# 374
A хидроизолацията на Сика задържа ли лепилото.
Не, отлепена е - една част е на стената, една част на плочката, т.е на лепилото. Двукомпонентна е и не е на кристали, т.е казват, че е смесена правилно.

Общи условия

Активация на акаунт