Доколкото разбрах (от Диана) една доза от моноваксината е достатъчна за траен имунитет.
За прекъсването... не знам.
боляемостта (96.78%ооо). Това поражда у някои
съмнение за настъпваща голяма епидемия.
МНЗ назначава комисия за установяване на
причините за епидемичния подем и за вземане
на мерки за предотвратяването му. След про-
веждане на широко сероепидемиологично про-
учване (изследвани са 2872 серума по метода
РЗХА) комисията установява, че 32.5% от вак-
синираните са серонегативни, т.е. не са получи-
ли постваксинален имунитет. Базирайки се на
тези данни, тя излиза със становището, че вак-
сината е недостатъчно имуногенна, и предла-
га масова реваксинация на децата във възраст-
та от 4 до 12 год. с повишена доза и с препоръ-
ката за спешно усъвършенстване на ваксината
[19].
Диана, мисля, че писа за имунитета придобит от моноваксината срещу морбили, но не съм сигурна, тя може да каже. В тези цитати говорим за заушка.
За всяка ваксина си има различен процент трайно създаден имунитет. И той зависи както от щамовете и до колко мутира самия вирус, така и от спецификите на човешкия имунитет. Затова и ваксината срещу вируси, които са изключително устойчиви и не се променят, не дава 100% пожизнен имунитет при всички ваксинирани. Затова и вирусолозите си имат данни за всяко заболяване при какъв процент ваксинирано и реваксинирано население се осигурява колективен имунитет и няма опасност от епидемии.
Опс - извинявам се. Не разбрах.
За заушка и полие е имало един период, в който са се ползвали... ами, поради някаква причина не-добри ваксини - не мога да кажа точно кога, но в детството на баща ми. В резултат има взрив на полио в София, а баща ми, въпреки, че е бил имунизиран с каквото си е следвало, е карал заушка - вече са били заедно с майка ми и тя е треперила... сещате се защо.
Изобщо не ми беше минало през ума, че може все още да има проблеми... е, ще го мисля след реваксинациите във всеки случай.
На всичките им имам и ИК и характера на ваксините... Дори в линка, който дадох преди малко може да се избере всяка от тези държави и да им се видят календарите.... Щяла да ми покаже...