Морбили?!

• 363 232
  • 6 229
  •   2
Отговори
# 840
  • София
До колкото разбрах (от сайта на РЗИ), застрашени са родените между 1982 и 1992 г, заради това че са били ваксинирани с една доза моноваксина и не са били реваксинирани или защото изобщо не са били ваксинирани заради прекъсването.

Доколкото разбрах (от Диана) една доза от моноваксината е достатъчна за траен имунитет.
За прекъсването... не знам.

Има много подробен анализ, публикуван в Български медицински журнал. Ето цитат по повод моноваксината до 1981 г:
Цитат
През 1981 г. се отбелязва повишение на за-
боляемостта (96.78%ооо). Това поражда у някои
съмнение за настъпваща голяма епидемия.
МНЗ назначава комисия за установяване на
причините за епидемичния подем и за вземане
на мерки за предотвратяването му. След про-
веждане на широко сероепидемиологично про-
учване (изследвани са 2872 серума по метода
РЗХА) комисията установява, че 32.5% от вак-
синираните са серонегативни, т.е. не са получи-
ли постваксинален имунитет. Базирайки се на
тези данни, тя излиза със становището, че вак-
сината е недостатъчно имуногенна, и предла-
га масова реваксинация на децата във възраст-
та от 4 до 12 год. с повишена доза и с препоръ-
ката за спешно усъвършенстване на ваксината
[19].

Диана, мисля, че писа за имунитета придобит от моноваксината срещу морбили, но не съм сигурна, тя може да каже. В тези цитати говорим за заушка.
За всяка ваксина си има различен процент трайно създаден имунитет. И той зависи както от щамовете и до колко мутира самия вирус, така и от спецификите на човешкия имунитет. Затова и ваксината срещу вируси, които са изключително устойчиви и не се променят, не дава 100% пожизнен имунитет при всички ваксинирани. Затова и вирусолозите си имат данни за всяко заболяване при какъв процент ваксинирано и реваксинирано население се осигурява колективен имунитет и няма опасност от епидемии.

Опс - извинявам се. Не разбрах.
За заушка и полие е имало един период, в който са се ползвали... ами, поради някаква причина не-добри ваксини - не мога да кажа точно кога, но в детството на баща ми. В резултат има взрив на полио в София, а баща ми, въпреки, че е бил имунизиран с каквото си е следвало, е карал заушка - вече са били заедно с майка ми и тя е треперила... сещате се защо.  Mr. Green Възможно е по-късно също да е имало проблематични партиди. Може би не е лошо да се правят тезтове - особено на момчетата...  Thinking Изобщо не ми беше минало през ума, че може все още да има проблеми... е, ще го мисля след реваксинациите във всеки случай.

# 841
Има някои разлики според използваната моноваксина морбили , най-вече според метода на апликация. Тази с подкожно приложение даваше доста по-силен имунитет с почти двоен титър на антителата, спрямо ваксините с мускулно приложение, каквато е приорикс. У нас се използваше в този период съветска моноваксина, която имунизираше добре, но почти задължителни бяха температура и болка след ваксинация /заради което и ваксината се смени/
Проблемите с епидемиите дойдоха заради пропуски в календара- време без имунизации, както и заради огромното разширяване на списъка с противопоказания за ваксинация. Морбили е силно заразна и за осигуряване на колективен имунитет се изисква над 90 % невъзприемчиво население.
Моноваксината осигурява имунитет, ако е получена след навършване на 1 година поне.и ако не си един от тези 2-8%, които няма да формират имунитет поради разни причини...

Вирусът на морбили е имуногенно стабилен- няма изменения никакви, така че имунитета е актуален.

# 842
  • София
А имате ли ваксина срещу вариола? Аз съм 1978 г. и имам. Брат ми обаче, 1985 - не.

# 843
  • София
И аз съм 78. Майка ми не си спомня, картона не знам къде е. Ако е била задължителна - имам.

# 844
Скрит текст:

Стелт, никакъв ваксър не си - дори и ваксаджийка не си, а най-обикновена антиваксинаторка.
Доста е тъжно когато някой вземе да вади информация за собствената си държава на чужди езици...

Де го, де гоПаисий че да въздъхне

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език?

Пък кой знае - може би не се е обръщал към антиваксинаторките, за тях - може.

Тъпо си, та дрънкаш... Имаш линк, имаш информация, при това доста подробна... Това е първоизточника, искаш да седна да ти го преведа, че да се заяждаш за превода ли...  Laughing

Measles е морбили (дребна шарка), Mumps - паротит (заушка), а Rubella - рубеола... Годините отказвам да ти ги преведа...   Laughing

Не ти е нужно да превеждаш официалната статистика от български на български език.
Въпрос на уважение към нацията си е да търсиш специфична информация за България първо именно на български език а не на, примерно, португалски, колкото и добре да го владееш. Но понеже антиваксинаторското, както и free bleeding и други подобни движения не са характерни за държавата ни... ти иде отвътре първо да докопаш латиницата.

Извинявай, не видях ти на какъв език пусна данни? Не ми е нужно да търся, зная кое къде се намира, въпрос на време е само да го копирам... Ако не си видяла, има разлика между това, което пуснах (по-подробно е) и другото на български, ама нейсе, после се извадиха едни изводи и едни години за начало на ваксинацията с паротит, ум да ти зайде...   Laughing

# 845
  • София
Кога е въведена тривалентната ваксина? Аз помня, че ми слагаха за рубеола като тийн, значи съм с единична за морбили.

# 846
Кога е въведена тривалентната ваксина? Аз помня, че ми слагаха за рубеола като тийн, значи съм с единична за морбили.
Цитат
От 1994 г. в страната е въведена комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за децата навършили 13 месечна възраст, а от 2001 г. същата ваксина се използва и за реваксинация на 12 годишните, т.е. учениците от 6-ти клас. Преди това те биваха реваксинирани с морбилна и рубеолна моноваксини.

# 847
Аз и семейството ми не сме недосегаеми за болести, зная го, и не виждам смисъл да се шашкам и паникьосвам... Вместо това е хубаво да се осъзнае, че място за паника няма и болестите, срещу които има ваксини не са по-опасни от тези, за които няма...

Как не те е срам, БЕ!?!?!?
На кого го разправяш това - на леля ми ли, дето вече 40 години оплаква мъртвото си дете - понеже тогава не ваксинираха за този менингит?
Когато ТИ погребеш 1-2 неваксинирани деца, умрели от болести, предотвратими с ваксини,. ТОГАВА ще имаш право да се обаждаш. Преди това не се навирай в лицата на пострадалите от теб и подобните ти! Или на онези, като Ън, които потенциално се намират в опасност - ти и подобните ти сте като заредена бомба в очакване да избухне. И да, нас ни е страх от вас, с пълно основание. Не искаме да се намираме в контакт с вас, не искаме децата ни да са в контакт с вашите. Бихме мечтали да ви се направи някъде някаква комуна и да си живеете щастливо и природосъобразно там. По възможност зад ограда. Телена. С пуснат ток. За всеки случай.
Понеже някои от нас са пострадали. Видели са смъртта. И ни е страх, да. За живота ни и за живота на децата ни ни е страх. И да, не пускам детето си да играе на булеварда. По същия начин не искам и да играе с деца на антиваксинаторки.

А теб как не те е срам, БЕ! Обвиняваш здрави хора за неефективността на ваксините... Обвиняваш пострадали от ваксини, че не искат да бъдат задължавани да убиват децата си с неефективни ваксини... Ограждай се с каквато тел искаш, най-добре по нея да тече ток... И имам лоша новина, в ЕС се броят на пръсти държави с по 1-2 максимум 3 задължителни ваксини... Най-добре на Марс да се изселиш...
Я дай по-конкретно за ЕС, вместо само да си намираш на приказка и да генерализираш. Изброй ми ги тия държави и ти обещавам, че на всичките, които успееш да ми изброиш, ще извадя на показ съответните им ваксинационни календари и ще ти подчертая с червен химикал кои са задължителни и кои не. Wink

# 848
Скрит текст:
Аз и семейството ми не сме недосегаеми за болести, зная го, и не виждам смисъл да се шашкам и паникьосвам... Вместо това е хубаво да се осъзнае, че място за паника няма и болестите, срещу които има ваксини не са по-опасни от тези, за които няма...

На кого го разправяш това - на леля ми ли, дето вече 40 години оплаква мъртвото си дете - понеже тогава не ваксинираха за този менингит?
Когато ТИ погребеш 1-2 неваксинирани деца, умрели от болести, предотвратими с ваксини,. ТОГАВА ще имаш право да се обаждаш. Преди това не се навирай в лицата на пострадалите от теб и подобните ти! Или на онези, като Ън, които потенциално се намират в опасност - ти и подобните ти сте като заредена бомба в очакване да избухне. И да, нас ни е страх от вас, с пълно основание. Не искаме да се намираме в контакт с вас, не искаме децата ни да са в контакт с вашите. Бихме мечтали да ви се направи някъде някаква комуна и да си живеете щастливо и природосъобразно там. По възможност зад ограда. Телена. С пуснат ток. За всеки случай.
Понеже някои от нас са пострадали. Видели са смъртта. И ни е страх, да. За живота ни и за живота на децата ни ни е страх. И да, не пускам детето си да играе на булеварда. По същия начин не искам и да играе с деца на антиваксинаторки.

А теб как не те е срам, БЕ! Обвиняваш здрави хора за неефективността на ваксините... Обвиняваш пострадали от ваксини, че не искат да бъдат задължавани да убиват децата си с неефективни ваксини... Ограждай се с каквато тел искаш, най-добре по нея да тече ток... И имам лоша новина, в ЕС се броят на пръсти държави с по 1-2 максимум 3 задължителни ваксини... Най-добре на Марс да се изселиш...
Я дай по-конкретно за ЕС, вместо само да си намираш на приказка и да генерализираш. Изброй ми ги тия държави и ти обещавам, че на всичките, които успееш да ми изброиш, ще извадя на показ съответните им ваксинационни календари и ще ти подчертая с червен химикал кои са задължителни и кои не. Wink

hahaha Joy   На всичките им имам и ИК и характера на ваксините... Дори в линка, който дадох преди малко може да се избере всяка от тези държави и да им се видят календарите.... Щяла да ми покаже...  Joy

# 849
  • София
Диана доста ясно го е написала, всеки средно интелигентен човек ще го разбере.
Само трябва да го прочетеш - ВНИМАТЕЛНО - и да се съсредоточиш върху написаното, а не върху антиваксинаторските бръмбари...

Търсиш логика при антиваксър?! Shocked

Нали знаеш мантрата "Бяла мафия, бяла мафия, бяла мафия"...
Искали да ни унищожат всички чрез ваксини... ама що - не се знае.  Laughing

Има много по-лесни начини, че и евтини.

# 850
Скрит текст:

hahaha Joy   На всичките им имам и ИК и характера на ваксините... Дори в линка, който дадох преди малко може да се избере всяка от тези държави и да им се видят календарите.... Щяла да ми покаже...  Joy
Ти се правиш на интересна. Копирай ги тук календарите, де, кво ти пречи.  Wink

# 851
  • София
Цитат на: orchid link=topic=970991.msg34826368#msg3[color=blue
[/color]4826368 date=1491575590]
А имате ли ваксина срещу вариола? Аз съм 1978 г. и имам. Брат ми обаче, 1985 - не.

'73 - имам.

# 852
Скрит текст:

Ти се правиш на интересна. Копирай ги тук календарите, де, кво ти пречи.  Wink

Че кво да ми пречи да копирам всички календари на всички страни... Ако искаш може и ваксинационния процент да копирам...   Laughing 

Ето ти линк за ИК-тата http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx   Там, дето пише country си избираш държавите една по една и си ги гледаш... Приятно гледане...  Peace

Ето тук може да видиш % ваксинирани по държави и по болести, като си избираш съответно държавата или ваксината  http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/coverages?c=BGR

А ето ти информация по държави коя с какви задължителни и/или препоръчителни ваксини е  http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V17N22/DAncona_tab1.jpg

Линковете стават ли или да копирам всичко в снимки...  Laughing

# 853
# 854

Общи условия

Активация на акаунт