Морбили?!

• 366 908
  • 6 229
  •   3
Отговори
# 1 605
  • София
Което на мен ми се струва по-кофти да си има морбили. Ако е така, мисля че ваксинирането е още по-важно. На периоди може да си избухва спонтанно, ама на никого не му се иска да изтегли късата клечка.

# 1 606
Покрай тази тема се зачетох в тукашния имунизационен календар. Пише че за полио ваксина и дифтерия се прави последна доза (booster) на възраст 14-16 години. Дъщеря ми тези ги няма. В България правят ли се тези ваксини на тази възраст? Беше на 12 като тръгвахме от България и ЛЛ каза, че това е всичко, други ваксини не са нужни за в бъдеще.  Rolling Eyes Тук ЛЛ няма и буквално няма кой да ти каже да ходиш да си ваксинираш детето, но пък горните две плюс тетанус са задължителни. Тя и нея я няма.

Дали е добра идея ваксина против варицела? Тя така и не я изкара. Четох че ваксината е препоръчителна, но почти всички са ваксинирани, което значи, че шансът да се зарази тук е малък. Слагали ваксини и на възрастни, които не са се разболявали, но не знам нищо за тази ваксина и не знам дали и нея да не ѝ я сложат. В училище пък постоянно им дават листовки за ваксината рак на шийката на матката, също и за хепатит. Въобще до ушите са ваксинирани явно всички наоколо, а аз винаги съм разчитала на ЛЛ да казва какво кога да се бие и съм пълна невежа.  Blush

# 1 607
Разбира се, че нормално си има морбили у нас. Тъй като боледуват и ваксинирани, няма как болестта да изчезне, дори 99% да бъде покритието на ваксината. В разпространението на болестта има цикличност и на 2 или 5 години се отбелязва бум, който после затихва. Но защо точно сега са решили да го раздухват не знам. 2009-2010 изобщо не съм разбрала, че е имало такъв бум.
А за единичните случаи на морбили без данни за контакт с болен единственото логично, което се сещам е, че тъй като ваксината е с жив вирус, известно време ваксинираните могат да бъдат заразни.

# 1 608
  • София
Благодаря за линковете. Може ли да ми кажете понеже ми прави впечатление, че при доста случаи пише, че няма епид.връзка с други заболели. Какво ще рече това? Че са се заразили не в болница, а навън ли  newsm78
Гледам има дете което посещава и детска градина и такива които имат вече по една имунизация
И аз туй питам от няколко дена ама никой не казва - само се бият за изява  Rolling Eyes

Ако не са се заразили от други болни и са дори от други населени места.. Откъде се е пръкнало туй морбили?
Във всички общини почти има по 1-2 случая, които нямат нищо общо помежду си...

Не като Кати дето вика - от "антиваксърското румънче" ли какво беше  Crazy едва ли е обходило де що има народ навред да сее висруси  Outta Joint

Явно си има морбили и нормално у нас - въпросът е как се нацвъква така безразборно насам-тама без връзка - ако е тръгнало от едно място? Или не е ?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0% … D1%80%D0%BA%D0%B0
Дребна шарка, морбили или известна с народното име брусница е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция, причинена от РНК-вирус от род Morbillivirus, Measles virus. Въпреки че не е зооноза, доказано е, че поради тесния контакт между хора и селскостопански животни вирусът е еволюирал от този, причиняващ чумата по говедата[1]. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Прочети, интересно е и дава отговор. Peace

# 1 609
В бг след бебешка възраст има само една на шест години и една на дванадесет против молби ли,  паротит и рубеола реимунизация. Ваксината на седемнадесет години срещу туберкулоза са я махнали. Чек аз не бих сложила на детето си никаква ваксина, освен такава, която ако я нямаш не можеш да ходиш на градина или училище. Антибиотици също не давам, освен ако положението не е много страшно. В бг имаше смъртен случай след ваксината за рак на маточната шийка. Разбира се връзка между двете не се доказа. В крайна сметка всеки си решава.

# 1 610
Аз за извънзадължителните не се натискам особено, но тук били задължителни дозите на 14-16 години за полио и дифтерия, също и тетанус е задължително, а тя тези ги няма. То и ние ги нямаме де.  Thinking

Като не е карало варицела детето, по-добре ли е да се разболее на зряла възраст? Мисля да я сложим тази ваксина.

# 1 611
  • София

Като не е карало варицела детето, по-добре ли е да се разболее на зряла възраст? Мисля да я сложим тази ваксина.

И да се разболее, не е толкова страшно- некомфортно е, може да остане някое белегче и толкова.
Само не знам как влияе на плода, ако съвпадне с бременност.

# 1 612
Варицелата при възрастни протича с много усложнения, някои, от които са животозастрашаващи. По-добре да се преболедува в детска възраст.
Морбилно заболелите са контагиозни от деня преди да се появи температурата и симптомите на обикновенна инфекция на горни дихателни пътища с конщнктивит. Така, че ден преди да повишат температура те вече могат да бъдат заразни без да знаят все още че серазболяват. Това обяснява защо често се пропуска първичният източник.
Стари медикаменти задължително се изхвърлят защото са токсично опасни за черен дроб и бъбреци. С това шега не бива да се прави.

# 1 613
  • София
Ето нещо интересно- от началника на детско отделение в Инфекциозна болница, София.
http://www.blitz.bg/article/34877

# 1 614
Много хубава статия АбсурТ, макар и в Блиц. Варицелата у нас се приема като нещо обикновено, но скоро от нея беше застрашен живота на дете, ако помните случая с изпратения от Бойко хеликоптер, да вземе детето от Бургас.

# 1 615
Много хубава статия АбсурТ, макар и в Блиц. Варицелата у нас се приема като нещо обикновено, но скоро от нея беше застрашен живота на дете, ако помните случая с изпратения от Бойко хеликоптер, да вземе детето от Бургас.
Повече вярвам на Блиц, отколкото на Мангъров  Joy От това по-голяма лъжа няма: "Аз лично не съм виждал човек, който да е ваксиниран и да се е разболял."Вече го коментирахме тук. Аз, племенницата ми и още поне десетина човека, които познавам сме доказателство, че и ваксинираните боледуват. Поразтърсих се , как е отразяван предишния бум на болестта през 2009-2010. Ами достатъчно информатично без драматизации и откровени лъжи: http://www.medicine.bg/novini/povishena-zabolevaemost-ot-morbili-vav-varnensko
"Интересен факт, който установиха епидемиолозите през последните дни е, че 42 процента от заболелите във Варна и региона са били ваксинирани срещу болестта, което говори, че изграденият по този начин имунитет не е достатъчно стабилен."

Последна редакция: нд, 16 апр 2017, 16:27 от ice_sparky

# 1 616
Какво му е на Мангъров?

# 1 617
  • София
Ами достатъчно информатично без драматизации и откровени лъжи: http://www.medicine.bg/novini/povishena-zabolevaemost-ot-morbili-vav-varnensko
"Интересен факт, който установиха епидемиолозите през последните дни е, че 42 процента от заболелите във Варна и региона са били ваксинирани срещу болестта, което говори, че изграденият по този начин имунитет не е достатъчно стабилен."

И това е едностранчиво.
Докторът обясни, че при неправилно съхранение на ваксината също може да се получи.
От друга страна, " епидемиолозите установиха" и никой не знае кои са тези хора, откъде са, кога са сварили да съберат и проследят цялата информация за ваксинираните, и дали не са били такива само на книга.
За всичките ми години досега, аз не съм срещнала познат, познат на познатия и т. н., който да е бил ваксиниран и да е боледувал, но дори и така да е, не е нещо невъзможно.
По- важното е, че и да се случи, минава без усложнения.

# 1 618
  • София
Повече вярвам на Блиц, отколкото на Мангъров  Joy От това по-голяма лъжа няма: "Аз лично не съм виждал човек, който да е ваксиниран и да се е разболял."Вече го коментирахме тук. Аз, племенницата ми и още поне десетина човека, които познавам сме доказателство, че и ваксинираните боледуват. Поразтърсих се , как е...

Ако тази тенденция продължи, може да избухне епидемия като през 2010 г. Тогава от морбили се разболяха 24 000 души, а 24 деца починаха.

24 мъртви деца.
Ама то така си минава, между другото...

# 1 619
  • град-държава
absurT, тамън около десетима сме ваксинирани и преболедували само в моето семейство -още анкетирам. Вчера и свекърва ми потвърди, че мъжът ми, брат му и свекъра са боледували от морбили заедно, като свекъра не е бил ваксиниран. Тя обаче неваксинирана не се е разболяла, а е била под карантина с тях.  Wink Етървата кара варицела бременна в 3месец и въпреки, че я убеждаваха и натискаха да направи аборт роди здраво и доносено дете.

Общи условия

Активация на акаунт