15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 188 832
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
  • Deutschland
  • Мнения: 7 779
Любим напоследък ни е този пълнен хляб. Правят се разрези на дължина и ширина, като се внимава дъното да не се засегне. Във всеки разрез слагам кашкавал, на места масло и ръся чубрица и шарена сол. Завивам с фолио и за 15-20 мин на 200 градуса. Става чуден. Може след като извадите от фурната, да го допечете за още 5-10 мин за хрупкава коричка.
Днес мисля да го правя пак, но да сложа и гъби и маслини. Може и колбаси, но никой у нас не яде месо Sad

# 406
  • Мнения: 4 859
боб с луканка/суджук
Рецептата е с консервиран боб.В по-дълбок тиган нарязана главичка лук се запържва в олио,добавя се 1 супена лъжица червен пипер и лъжиц-две брашно,като стане на кашичка,се слага малко доматено пюре,нарязани на лентички печени червени чушки,консервата боб,сол и джоджен.Разбърква се,слага се мъничка чашка водичка и се похлупва за 10 мин на тих огън.
През това време се запържва в малко масло+олио нарязан на парчета суджук или луканка.Боба се дърпа от котлона добавя се суджука/луканката и се разбърква .Поръсва се с лют червен пипер на люспи или стрита люта чушка.
От Звездев е идеята.

# 407
  • Мнения: 9 803
Блу,крем супа от оранжева леща с къри(няма картофи).Ако проявяваш интерес ще опиша стъпките.
Напиши я, крем супа от леща не съм правила.
Иначе червена леща редовно правя, но не ползвам готово къри на прах (че домашните твърдят, че им закача), а някои моноподправки, които са в състава му.
 

# 408
  • София
  • Мнения: 3 370
Крем супа от червена леща
Задушавам ситно нарязан чесън,като поомекне слагам къри(ако твоите не обичат започни с половин чаена лъжичка) аз ръся направо от бурканче,колкото падне,разбърквам  и веднага сипвам водичка.Слагам лещата около 1/3 от пакета(който е 500гр.).Заливам с вода да има поне 2 пръста над лещата.Периодично проверявам колко е набъбнала и при необходимост доливам гореща вода.Вари се докато добие консистенцията на крем супа.Соли се към края.
Има вариант заедно с лещата да се сложи нарязано на дребно картофче,но тогава времето за приготвяне се удължава.
Лещата която е цяла се вари по-бавно,за това ако бързаш имай го впредвид.

# 409
  • Мнения: 899
И аз ще споделя моята рецепта за крем супа от червена леща (по Турски):
Режа на чопъра 1 гл. лук, 1 морков и 1 картоф. Задушавам ги в мазнина. ДОбавям 1 с.л. доматено пюре и слагам лещата. Варя до разваряване на лещата (около 30 мин). Подправям със сол, чер пипер и джоджен. Ако не ви харесва консистенцията можете допълнителнод а пасирате.

# 410
  • София
  • Мнения: 3 370
Сетих се,че в другата тема казаха ,че може да се добави тиква към лещата.Придавала допълнителен вкус.

# 411
  • Мнения: X
Сетих се,че в другата тема казаха ,че може да се добави тиква към лещата.Придавала допълнителен вкус.
Да, особено ако е печена (без захар, разбира се) става много вкусно и ароматно.

# 412
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 131
    Къде е тази рецепта?

# 413
  • София
  • Мнения: 3 370
Ако питаш за тази която дадох аз,то няколко поста нагоре.

# 414
  • Мнения: 9 803
Като казахте "крем супа" очаквах някъде към края да се включи нещо млечно - сметана, кисело мляко и ми беше интересно какво става. Но явно съм в грешка.
Аз накисвам за съвсем кратко лещата /червена/, сменям 2-3-4 пъти водата, докато спре да става много мътна.  Слагам я в студена вода да заври. Понякога отделно задушавам лук и чесън, но в повечето случаи ги слагам заедно с лещата в студената вода. Слагам целина, но от глава, дебелите стъбла не ми харесват. Много харесвам леко соления вкус на целината и слагам на всички постни супи, на пилешка също. Пробвах веднъж и в супа топчета, но не повторих. Морковите и пиперка вече все по-рядко слагам. Подправки - куркума, джинджър, кориандър, микс от черен, бял, розов пипер и карамфил. И обикновено олио като мазнина. Не става за 15 минути, но за 30 - да. Най-важното - злоядото ми дете я харесва. И сега съм си решила следващия път, когато готвя леща, да сложа в моята порция малко сметана.

# 415
  • Мнения: X
Само 5 минути от завирането са достатъчни, ако ползвате тенджера под налягане.

# 416
  • София
  • Мнения: 1 832
Червената леща се сварява много бързо. Първо задушавам други продукти, ако слагам, защото лещата се сварява за около 5 мин. след завирането на водата. Дори и без тенджера под налягане.

# 417
  • Мнения: X
Да, ако не е обикновена леща, а червена и без тенджера под налягане за 5 минути след завирането е готова. И много си върви със заквасена сметана.

# 418
  • Мнения: 9 803
Нямам тенджера под налягане. Просто опитвам лещата и преценявам дали е сварена, не следя часовник. Бързо е, та може и 5 минути да е. Но с времето за подготовка и завиране смятам, че съм по-близо до 30, отколкото до 15 минути. Или просто не ми е толкова кът времето и се мотая. Simple Smile

# 419
  • Мнения: 33 501
Моята супа от червена леща правя по рецептата за Мерджемек чорба, уникално вкусна и сгряваща в зимните вечери!

https://uhaena.blogspot.bg/2015/10/mercimek-corbasi.html

Общи условия

Активация на акаунт