Американски колеж - осма тема

• 104 665
  • 764
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте!
Интересуват ме така наречените "награди" за осмокласници. Разбрах, че представляват нещо подобно на плака,но въпросът ми е кога осмокласникът бива удостоен с това признание и какъв трябва да е успехът му?
Ох, разсмя ме с тази "плака".  Grinning Може би имаш предвид плакет.

# 76
Ezhko, моля споделете къде/ как готвихте Вашето дете?  Кое е "далеч по-добра подготовка"?

# 77
Penev_a, кафе ли да ти сипвам, вода ли да се освежиш Laughing
Оф, лежа болна вкъщи, шефа сърдит, че и тази седмица липсвам...
Големия довършваше с екипа проекта за сайънс феър, утре им е защитата... тези дни се прибира късно и учи до късно... Малкия хич не се и мори! Термина "енергоспестяващ" мноооого добре пасва на малкия ми тийн  Whistling и датата 06.04. никаква не му е  Rolling Eyes

# 78
Ezhko, моля споделете къде/ как готвихте Вашето дете?  Кое е "далеч по-добра подготовка"?
Като начало от 4-ти до 7-ми клас е в СМГ. Предвид всичките олимпиади и състезания, на които е участвал, тестовете би следвало да ги е хапнал на закуска (за разлика от брат му, който не беше виждал тест с избор на а,б,ц).
За есето - брат му го беше настъпил като новобранец - всяка вечер по две есета три месеца подред. (а големия е признат талант в есетата - в колежа му се прояви). Плюс самоучител за писане на есета от Амазон.

Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 21:02 от Ezhko

# 79
Ezhko, моля споделете къде/ как готвихте Вашето дете?  Кое е "далеч по-добра подготовка"?
Изчакайте да излезе тазгодишното класиране, за да има смислен отговор на този въпрос... А за предишните - вижте в старите теми около датите на класиранията и есента, този въпрос и отговорите му се въртят постоянно Simple Smile

# 80
Ezhko, моля споделете къде/ как готвихте Вашето дете?  Кое е "далеч по-добра подготовка"?
Изчакайте да излезе тазгодишното класиране, за да има смислен отговор на този въпрос... А за предишните - вижте в старите теми около датите на класиранията и есента, този въпрос и отговорите му се въртят постоянно Simple Smile

Едно от нещата, които са различни в АК е, че теста е направен да подбира не подготвени, а способни. Заявленията на представителите на колежа относно "подготвителните курсове" са напълно верни:
Курсовете биха помогнали на гранични случаи (не се знае дали за добро). Моето мнение, е че ако едно дете е за АК, то преглеждането на примерите и указанията от брошурата на колежа са предостатъчни.

Или не съм съвсем прав: навиците да разсъждаваш се формират с четене на умни книжки, с пребиваването в подходяща среда и с разнообразните впечатления от най-ранно детство. Скоростта на възприемане и обработка на информация също подлежи на развитие. Но не и за няколко месеца. Не и за да покрие многогодишни дупки в рамките на краткосрочно свръхусилие.

Оттам и амбицията ми и малкия син да се класира. Както и липсата на увереност, че това ще се случи. И напъните на баткото да помогне. А дали преумората от тази "подготовка" не е попречила повече?

Още два дена...

# 81
  • софия

Е, ама тя брадяса вече тази история.
Нещо не си спомням за обещания, но то и няма нищо особено...
Какво стана, ами - нищо повече, изкара си пробацията, получи се писмо, поздравително, от стария президент... като видях Ангелова на абитуриенския й се похвалих, че вече сме трезвеници.. И пием само с мезе, не с пица... Но и на нас и нея беше ясно, че нещата загрубяха - ставаше дума за принцип и да се покаже, че по никакъв повод не ноже да се допускат компромиси.
Интересното е, че Гигова изобщо не свърза малката ми дъщеря с естествено същата фамилия с онаси случка, заради която получи наказание и се постара да си го върне.
Колкото до АК и несправедливостите - всичко е въпрос на гледна точка... Всеки си преценя има ли я и доколко е обективна. Според мен, както във всичко и навсякъде , не е.
Прочее, пострадалата след седмица ще стане на 27... И сама много пъти казва, че дължи много на Колежа.

StefanB  Благодаря  bouquet
Извинявай, ако е досадно, ама не разбирам подчертаното. Коя е Гигова и какво на кой се е постарала да си "го върне". Нещо върху малкото ти дете ли  newsm78  

И кой визираш като "нея" в случая - Ангелова или дъщеря ти?

Да и е весел и щастлив рождения ден!

Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 21:53 от Амели

# 82
  • София

Едно от нещата, които са различни в АК е, че теста е направен да подбира не подготвени, а способни. Заявленията на представителите на колежа относно "подготвителните курсове" са напълно верни:
Курсовете биха помогнали на гранични случаи (не се знае дали за добро). Моето мнение, е че ако едно дете е за АК, то преглеждането на примерите и указанията от брошурата на колежа са предостатъчни.

Или не съм съвсем прав: навиците да разсъждаваш се формират с четене на умни книжки, с пребиваването в подходяща среда и с разнообразните впечатления от най-ранно детство. Скоростта на възприемане и обработка на информация също подлежи на развитие. Но не и за няколко месеца. Не и за да покрие многогодишни дупки в рамките на краткосрочно свръхусилие.

Оттам и амбицията ми и малкия син да се класира. Както и липсата на увереност, че това ще се случи. И напъните на баткото да помогне. А дали преумората от тази "подготовка" не е попречила повече?

Още два дена...
Здравейте,
за да повишим конкурентноспособността на децата за този и други изпити ги записваме на различни места за подготовка. Някои сменят училището в пети клас, други още от първи избират частно училище, трети разчитат на курсове. Няма "неподготвени", неподготвени са децата на пет години, ако може да умножава, значи в седми клас, дори да не се старае много ще премине теста по мат..  Всички останали ги мъкнем по състезания, избираме училища, търсим учители, сборници....
За съжаление нашата образователна система не успява да развие умовете на най-талантливите деца, първо защото не може да ги открие. Успяват тези, които имат пари за частни училища и частни учители. Сещам се за онзи наш младеж в САЩ, който беше приет във всички университети от бръшлянената лига, с майка чистачка, от някакво малко градче, в България нямаше да стигне и до математическа гимназия.

# 83
Да, права сте, това имам предвид, извинявам се за грешката. Но все пак има ли такова нещо, какви са условията за получаване и т.н.?
Също искам да попитам за обмена в САЩ, само в 10. Клас ли е? Какви са условията за него висок успех, извънкласни дейности и др.?
Благодаря предварително,
Хубав и успешен ден!

# 84
Катнис, нищихме ги тези програми тук в тема или две назад. Ученици от АК участват в конкурса, наравно с деца от цяла БГ. Прави се апликация, пише се есе... Естествено, едно от основните предпоставки за успешно есе и класиране е нивото на владеене на езика, което, каквото и да си говорим е без аналог на Колежа, изключвам много сериозните деца от английските гимназии, с огромна мотивация да научат, ВЪПРЕКИ системата. Ето прочетете:  http://www.studyabroad.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D … D0%BD%D0%B8%D1%8F 

Извинявай, ако е досадно, ама не разбирам подчертаното. Коя е Гигова и какво на кой се е постарала да си "го върне". Нещо върху малкото ти дете ли  newsm78 

И кой визираш като "нея" в случая - Ангелова или дъщеря ти?

Да и е весел и щастлив рождения ден!

Гигова е учителка. По физкултура. Децата бяха на състезание с отбора с нея и една американка. Гигова е била с тях когато са хапвали, но или не е обърнала внимание, или й е била ясна ситуацията - 2 в едно. Но дошла американката и вдигнала вой до бога, след което после докладвала в София и Гигова беше наказана..  Върна си го, забранявайки на щерката да участва изобщо в отбора по волейбол, макар решението на педагогическия съвет  да бе да не я допускат на състезания в чужбина.  Ей такива дивотии, но стига по този въпрос, че то стана форумна  легенда.. Чак пък толкова - има правила и се спазват, това е. Когото хванат - отнася го. Изводът е така да го направиш, че да не те хванат, стават спецове в Колежа по тази част. Но има и издънки - явно е. 
"нея" - Ангелова.

# 85
Също искам да попитам за обмена в САЩ, само в 10. Клас ли е? Какви са условията за него висок успех, извънкласни дейности и др.?

По програмите ASSIST и YES се кандидатства само в 10-ти клас за да се учи 11-ти в САЩ или Великобритания. Минималните изисквания са за отличен Английски и висок успех. Останалото са есета и интервюта на които кандидата демонстрира че:

- знае какво иска от програмата (как същата ще му помогне да успее да постигне конкретни цели за развитие и в живота на ученика)

- и има какво да предложи в замяна (като култура, опит, личностни качества и т.н.).

Тази година приеха по ASSIST осем човека от България. Четири са от колежа.

Ученици от АК участват в конкурса, наравно с деца от цяла БГ. Прави се апликация, пише се есе... Естествено, едно от основните предпоставки за успешно есе и класиране е нивото на владеене на езика, което, каквото и да си говорим е без аналог на Колежа, изключвам много сериозните деца от английските гимназии, с огромна мотивация да научат, ВЪПРЕКИ системата.

Нивото на език е постижимо и в други училища. Предимството на АК е, че помага на учениците да расъждават върху ценностите си, да изградят визия за по-нататъшното си развитие и да могат да комуникират върху темата задълбочено и ясно. В останалите държавни училища целенасочен подход за постигане на горното липсва тотално.

Последна редакция: ср, 05 апр 2017, 10:03 от Ezhko

# 86
Нивото на език е постижимо и в други училища. Предимството на АК е, че помага на учениците да разсъждават върху ценностите си, да изградят визия за по-нататъшното си развитие и да могат да комуникират върху темата задълбочено и ясно. В останалите държавни училища целенасочен подход за постигане на горното липсва тотално.

100% споделям написаното. Синът, ученик в СМГ, демонстрира завидни езикови познания.
Оказа се, че има известна полза от денонощното пребиваване в интернет целия 8, 9 и 10 клас, противно на очакванията ми.
Ezhko, а къде точно заминава синът Ви?

Последна редакция: ср, 05 апр 2017, 10:52 от mst

# 87
Свободното владеене на езика включва ползването му във всички области на живота/познанието. Ученето на всички дисциплини на английски (освен БЕЛ, география и история на България), предполага вече мислене и творчество на този език. Дори само по философия - за да обосновеш теза, писмено или в диспут, т.е. за време и в конкурентна среда, следва да мислиш вече на този език Simple Smile И точно това се получава в Колежа, защото английския, не е 4-6ч седмично за 11ти клас, а е около 40  Wink

# 88
  • София
Мен, честно казано, ме притеснява да пратя малкия  да учи в държавно американско училище, поне на фона на тазгодишния ми опит с американчето и след като АК е толкова над средностатическото американско държавно училище.  newsm78 newsm78 newsm78

# 89
Ezhko, а къде точно заминава синът Ви?

По обясними причини не бих отговорил директно.
За миналата година, списък с някои ученици и училищата в които са били има на сайта на ASSIST
https://www.assist-inc.org/profiles-of-our-scholars
Пак на сайта има списък с училищата, които участват в програмата.

Мен, честно казано, ме притеснява да пратя малкия  да учи в държавно американско училище, поне на фона на тазгодишния ми опит с американчето и след като АК е толкова над средностатическото американско държавно училище.  newsm78 newsm78 newsm78

Училищата в програмата са частни.

Общи условия

Активация на акаунт