Американски колеж - осма тема

• 105 227
  • 764
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  А аз пак отворих да чета...  ooooh! Може да искат снимки с документите за записване. А тях трябва да вземем до 15.06. Ама чукча писател... Joy

# 391
  • софия
Да не забравите снимките Laughing (мен ме връщаха...).

Колко му е, ние - мамите, ще се щракнем за снимка Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

Чета, че след 24.04. е записването, а пуберът всеки ден ме побутва, че може да сме закъснели.
И вие ли четете същите дати ?
Deborana, да, същите  Peace

# 392
  • София
Благодаря за отговорите  bouquet
Проектите звучат много интересно.

# 393
Честито на приетите!
Помня че ние се записахме като излязоха резултатите от матурите. Видя, че стигат за навсякъде и реши окончателно.
Последната родителска среща мина най-бързо за мен. За първи път успях да мина при всички учители без големи опашки.

# 394
  • София
Mrs. Radoeva, когато зададохте Вашия въпрос за избора СМГ/АК, се включиха родители, споделиха мнение, никой от тях не се е троскал в отговор. Нито някой е държал сметка за въпроса, ако няма отговор на него. Може ли да помоля да отвръщате със същото? Или поне, ако нямате конкретен отговор на зададен въпрос (заключението кой има нужда от помощ или не, не е такъв), да не внасяте троснат тон?

Последна редакция: пт, 19 яну 2018, 00:12 от Не се сърди, човече

# 395
Здравейте! Синът ми е приет на 4-то място с резултат 62.56%. Аз съм във възторг, но той е притеснен.Проблемът е, че сме от Пловдив и ще трябва да кандидатства за общежитие.Ще съм благодарна да споделите каквото знаете за живота там. Зная, че контролът е на ниво, но все пак....!?

# 396
  • България
Здравейте! Синът ми е приет на 4-то място с резултат 62.56%. Аз съм във възторг, но той е притеснен.Проблемът е, че сме от Пловдив и ще трябва да кандидатства за общежитие.Ще съм благодарна да споделите каквото знаете за живота там. Зная, че контролът е на ниво, но все пак....!?

Дъщеря ми живя там в 9ти и 10кл - 2009 - 2011г. Мениджърът на общежитието е чудесна. Имам много добър подход към децата и всички я обичат. Мисля, че това е важно. Намира подход към всяко от тях. Бих я препоръчала с 2 ръце. Условията са прилични, без да са луксозни. Ако не сте разгледали общежитието, предполагам че нама да имате проблем.
И до ден днешен двете най добри приятелки на дъщеря ми са тези, с които живя в дорма в 8 кл. Simple Smile

# 397
  • гр. София
biology, голямата ми дъщеря беше в 8 и 9 клас на общежитие в АКС и мога да споделя, че бяхме доволни от условията там. Има строги правила и ред, които се спазват от учениците - както в Колежа. Осигурен им е режим за учене и почивка, като спорт, посещение на театър и др. В общежитието има 2-ма преподаватели, които се грижат за децата. Единият е българин, а другият американец. Руми е българският преподавател - тя е като втора майка за децата и те я обичат като такава.

Последна редакция: пт, 19 яну 2018, 00:13 от Не се сърди, човече

# 398
  • В най - голямото село
След като сте подхванали тази тема, (за финансирането). Прави ми впечатление, че деца много добре финансово осигурени са с отпусната финансова помощ. За протокола, не съм кандидатствала за такава. newsm78

# 399
Cikoni, живеем в България, страната на Чудесата, където нищо не е такова, каквото изглежда, защо се учудвате...

Предлагам да не се опитваме да дадем отговор на въпроса за критерия за отпускане на финансовата помощ, след като той е веднъж даден от колежа на сайта им, а именно - доказана финанова нужда. Всяка конкретика и детайли и подобности са обект на решение на назначената от Колежа Комисия, разглеждаща молбите. Тя работи по документи, а документите могат да бъдат изготвени ПОНЕ по два начина, да не говорим че специалистите в тази материя познават десетки... Така че, не е важно толкова какво виждате, а какво пише и най-важното, дали е хванало "декиш". Е, явно хваща, нерядко... Те не са полицаи и няма как да проследят дали лъжете в декларираното.... Въпрос на морал е, а знаем, че в наше време той започва да се превръща в отживелица, на всякакво ниво у нас.
А това , че Вие познавате, извинете, е малко в стила ЕЖК - как преценихте , че са добре финансово осигурени? Кой е критерият за добро финансово осигуряване и дали сте наясно срещу видимия актив стои ли и ако да, какъв точно пасив?? Ето по-горе някой питаше за кредита, дали се признава за пасив? Аз нямам отговор конкретно. Единственото, което зная от личен опит е, че за Колежа пълнолетното ти дете студент, което не е омъжено и живее при теб, или учи в чужбина, всъщност не се брои като член на семейството, когото издържаш. На въпроса ми как така, отговориха, че решението да не работи, а да учи и да има само разходи е мое и на семейството ни и негово и за тях тези разходи не са "оправдани", тоест това, че го издържаме не играе в баланса на доходите на семейството и няма как да е повод да се иска финансова помощ за малкото дете.

И друго. Стипендиите се разпределят общо взето в осми клас, после (в останалите години) трябва нещо безумно като разлика да се покаже в декларациите за материално положение, подавани всяка година, за да се спре стипендията на детето. Моето впечатление е такова. А съгласете се, за 5 години един човек на свободна професия може да премине през доста подеми и спадове, материално, без да се отрази особено в декларациите - винаги има начин (особено у нас ) това да не се покаже.
Всяка година има определена сума за стипендии и раздават според декларираното и прието за тях като оправдано ниво на финансова нужда на подалите документи. Няма предварително обявено минимално ниво, няма публични критерии и методика на определяне, това са частни собственици и те си решават какво кога и колко, още повече съобразявайки се със сумата за разпределяне, която е различна всяка година. Всички опити за ориентация и стремеж за търсене на обективна справедливост са безплодни, тя винаги е субективна и няма логика.
Както са критериите за прием в американски университет например и тези за стипендии.. Някой да може да обясни какви са??? Аз не съм срещал. Първенецът на випуска на АК преди време не бе приет в университет в Америка, в който имаше приети деца с много по-нисък успех, при това със стипендии. Критериите са блек бокс и всяка година са различни.
Така че, дали ще дадат стипендия в конкретен казус, може да сте сигурни след решението на Комисията, всички по-ранни предположения са просто упражнения.

# 400
  • В най - голямото село
Цитат
Всички опити за ориентация и стремеж за търсене на обективна справедливост са безплодни, тя винаги е субективна и няма логика.
Peace

# 401
  • гр. София

Сигурно това къде ходи семейството на почивка се гледа не като разход, а като индикатор дали не лъже за доходите. Щото ако с неголеми доходи ходиш на почивка до Малдивите и два пъти годишно до Гърция, ми нещо значи си послъгал...

Точно така  #2gunfire Joy

# 402
Първенецът на випуска на АК преди време не бе приет в университет в Америка, в който имаше приети деца с много по-нисък успех, при това със стипендии. Критериите са блек бокс и всяка година са различни.

За мен това е едно от многото шантави американски неща, които никога няма да мога нито да разбера, нито да приема. И доколкото съм научил от темите за АК, и Колежът също бъка от такива (шантави американски неща). Далеч не са само критериите за прием в уни или за отпускане на финансова помощ - това просто е манталитет, начин на мислене, светоглед.

# 403
  • София
Аз по моята "болна" тема (самоиронично я наричам така) - чета в друга тема набор на моето диване, кандидатстващ в същия мечтан университет, споделил, че е с висока диплома, получил е оттам постижима оферта и в същото време правописът му е този:

Цитат
Не е вярно това че е само за родители с възможности. Аз лично съм пуснал за най евтините общежития  - 71паунда на седмица което е около 160 лева на седмица тоест 640 лева излиза което не смятам че е толкова много ако студента си намери работа бързо наема няма да е никакъв проблем само за храна/други разходи ще трябва да помагат родителите ако е по ниско платена работата или по малко часове работи.

Моят Мързел към момента е с текуща оценка три по български, но би се потресъл от горния "правопис" също като мен. И да, вероятно полуграмотният младеж от цитата ще учи в топ уни, а моят син - не, заради вече многократно предъвкваните различия и негативи на АК (освен и мързела си, разбира се, но приемам, че го има и при другия младеж). И при все личната ни драма в конкретната ситуация, пак я предпочитам пред това детето ми да е полуграмотен отличник. А споделям с идеята обмислящите дали да запишат детето си в АК да знаят, че може да се сблъскат дори с такива неприятни стечения на обстоятелствата (освен вече изтъкваните в тази посока за по-високите критерии, изисквания и т.н.), ако за тях са от значение, разбира се. На мен преди пет години подобно споделен опит ми помогна много за взимането на решения.

# 404
Младежът с този правопис не е от АК, доколкото  разбирам?

Общи условия

Активация на акаунт