Американски колеж - осма тема

• 105 198
  • 764
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Поздравления за децата!
От 11-ти и 12-ти клас са най-много на брой на Президентската закуска.
Пенева, вие може на финала и да се борите за някоя от почетните награди на Колежа.

# 436
Поздравления за децата!
От 11-ти и 12-ти клас са най-много на брой на Президентската закуска.
Пенева, вие може на финала и да се борите за някоя от почетните награди на Колежа.
Ха дано! Тези дни младежа се бори с големите учебници за АР физика, а после SAT и т.н. Simple Smile а мир и спокойствие трудно му осигуряваме вкъщи...

# 437
  • София
Ще отклоня малко темата. Към родителите на приетите деца,
какви точки/резултати постигаха децата ви в 6 и 7ми клас на състезания като Европейско Кенгуру, олимпиади и т.н.? Бяха ли в топ постиженията? Нарочно не пиша "пробни изпити". Интересува ме дали би могло със средно представяне на подобни участия да се постигне успех в АК. Е, наясно съм, че повечето, приети в АК, са блестящи състезатели.
Разсъждавам си от моя гьол, разбира се, защото за мен 6-ците в училище не са кой знае какво мерило, а моята шестокласничка- отличничка все си седи на едно средно, малко над средното ниво на състезанията, на които участва и не знам вече... Иначе, в училище е the best, но училището е съвсем, съвсем обикновено. newsm78

# 438
  • софия
какви точки/резултати постигаха децата ви в 6 и 7ми клас на състезания като Европейско Кенгуру, олимпиади и т.н.? Бяха ли в топ постиженията? Нарочно не пиша "пробни изпити". Интересува ме дали би могло със средно представяне на подобни участия да се постигне успех в АК. Е, наясно съм, че повечето, приети в АК, са блестящи състезатели.
Разсъждавам си от моя гьол, разбира се, защото за мен 6-ците в училище не са кой знае какво мерило, а моята шестокласничка- отличничка все си седи на едно средно, малко над средното ниво на състезанията, на които участва и не знам вече... Иначе, в училище е the best, но училището е съвсем, съвсем обикновено. newsm78

Може би няма да съм ти съвсем от полза, защото моето дете не е ходило на никакви състезания. (освен някакво  по БЕЛ, което все забравяше и за всеки следващ кръг се оказваше, че е "сега", но не е било планувано като борба и премерване на сили, та не мисля, че е меродавен пример).

Та подготовката ни беше един час седмично МАТ и БЕЛ. И ние сме от малко ОУ, съвсем квартално, даже си го наричаме "селско" (с добро). Обичащо да учи, изпълнително и амбициозно дете.
Не мога да кажа, че не се притеснявах. Напротив. Не вярвах, че ще успее, точно защото не е била по състезания и един вид не съм помогнала "навреме" с изисквания, допълнителни занятия, състезания и т.н... Потреперих си, осъзнавайки колко е подготвена конкуренцията, а моето някак пуснато с парашут да наваксва...Давам си "отличен", че не прехвърлих притесненията си върху детето (е добре, че тук ме изтърпяха, когато ги заливах с моите терзания). Дъщеря ми от друга страна правеше нужното, после каквото такова. В крайна сметка всичко е добре, когато свършва добре.

Пожелавам ви успех!

# 439
  • София
Благодаря, Амели! Също благодаря и на други мами, които писаха и на лични. На мен ми е много полезна тази информация, за да знам "къде" се намираме. Предполагам и на други родители би им била от полза.  Hug

# 440
  • софия
Точно така, полезно е! На мен също ми беше нужен ориентир. Признавам, че първо посегнах да отговоря на лични, но в крайна сметка нали основното за един форум е да е полезен! 
Просто споровете за и против подготовка взимат някакъв връх и хората се свиват и минават в инкогнито режим-независимо от коя страна са! А това не е добре за никой!
Съветвам ви, тези на които кандидатстването ви предстои наистина да си помагате!  Мисля, че освен победния резултат на финала е много ценно и пътя към него да е приятен, придружен от "спортментство" Simple Smile няма ли да е по-добре за децата ?!

# 441
Аз пък мисля, че относно подготовката за АК ползата от споделянето тук...клони към НУЛА!

Съжалявам, но това е самата истина за мен!

Всеки родител трябва да погледне през погледа на своето дете, да прецени неговите възможности/ А пък да му прецени възможностите-варианти колкото щеш-състезания, Европейски кенгура, школи, пробни изпити и т.н./ и колкото изтъркано и да е... :Да прецени според собсвената си камбанария!

Имам три деца! Повярвайте...няма едно и също правило за подготовка на тримата!
Към всеки си трябва индивидуален подход! И това, че не си/или си успял с единия, не означава, че ще успееш или ще се провалиш с другия!

За или против предварителната подгортовка за АК? Къде, как, защо, колко? Зависи!!!! Много зависи!

# 442
Моля някой родител с опит да ме посъветва къде да запиша детето на БЕЛ и математика. В момента е шести клас и моя приятелка преди две седмици ми каза, че съм закъсняла с подготовката и едва ли не вече е твърде късно. За да не правим реклама, бих била благодарна, ако ми отговорите на лични.

# 443
  • софия
Фран, като изключим различията относно полезността на споделения опит, съм съгласна с всичко, което казваш! Естествено, че формула няма. Но сверяването на часовника, откриването на прилики/разлики, изобщо цялостен поглед, поне на мен ми беше полезно! Особено в началото докато вземем решение къде да започне подготовка детето. После е ясно, има ритъм някакъв, който се надяваш да е правилното решение.

mama zabravana, закъснели не сте! Не се подавай на паника! Спокойно!

# 444

Големия син последните две години преди колежа не ходеше въобще по състезания. Като изключим двата часа, в които погледна примерните задачи от теста и изискванията заедно с темите за есетата от миналите години не имал друга подготовка. Влезе. С резултат 19 на есето и посредствен тест.

Дребния е в СМГ от 5-ти клас. Брат му го счупи от писане на есета. (А брат му знае какво прави в тази област). Влезе. С разкошен тест и посредствен резултат на есето - 9.

За пореден път - изпита в Американския колеж е за способности, не за знания. И каквито и да е курсове помагат много малко. В това отношение, заявленията на колежа са 100% истина.

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 23:59 от Ezhko

# 445

За пореден път - изпита в Американския колеж е за способности, не за знания. И каквито и да е курсове помагат много малко. В това отношение, заявленията на колежа са 100% истина.

Напълно споделям, много точно казано, според мен.

За да успееш на този нетрадиционен изпит, просто трябва да успееш в определен момент да се съсредоточиш и отличиш какво точно искат от теб. Коя частица от трупаните (предполага се ) до тогава - или поне през последните 4 години знания в училище, да използваш. Защото наистина се срещат и задачки за четвъртокласници в теста - подобни на тези в Математическата читанка на Златилов - чекмеджетата, Ойлер... Споменавани, или не, в общия курс по математика - според учителя, но неизползвани после и съответно забравени...
Както и просто четенето на книги от децата. не филми, не комикси, а книги, както му казваха на времето  детско-юношеска литература. Списъците, които в нашата младост бяха задължителни и ходехме по библиотеките за тях. Малко от сегашните деца са влизали в библиотека, за съжаление... И немалко родители не обръщат внимание на това, че децата растат с електронните игри, с таблетите, смартфоните и за книги време не истава. А за да развиеш една теза, да разкажеш една случка или докажеш собствена позиция с две странички - формата на есето за АК се иска изразяване, речник, нещо което няма как да научиш за 3 месеца в школа. Начина да, шаблона да, но думите, метафорите, езика - това не става в 7-ми клас.
С две думи - ако детето е чело книги, ако може да мисли логично, ако е имало късмет с нормален прогимназиален учител по математика физика, химия - точните науки, формиращи основните приинципи на анализа и синтеза, то не е задължително да е било първи на олимпиади, за да успее на теста.
Разбира се , математическите училища определено са повече от достатъчни за успех, просто там децата ги учат да мислят.
Нито една от двете ни дъщери (едната завърши преди 7 г. , другата е в 11-ти клас) не е била в математическо училище. И двете записаха хуманитарен профил в АК, не са имали особени интереси в математиката, е, участвали са като по-малки на олимпиади, но нищо особено, дали са стигали и до втори кръг... Голямата стана юрист, малката сега оглежда за висше, като един от сериозните мотиви е да няма много математика...
Така че, истерясването напоследък с школите и учителите и на мен ми идва в повече, но пък родителите са прави, търсят най-доброто за децата, презастраховат се.
И не, изобщо не сте закъснели в 6-ти клас.... С всички уговорки, които прави Фран, абсолютно уместно, според мен, сега е времето да направите един тест или пробен изпит за да видите къде стоите, как се справя. И на какво да наблегнете. Това не важи само за подготовката за АК, това правят всички , предполагам, родители на седмокласници, на които престои НВО и имат амбиция за по-добро училище.
И последно - за мен, да те приемат в АК е много по-лесно, отколкото в немската гимназия, с цялата въртележка и досада на рамките и изискванията, а и риска по НВО. Но дали последващите 5 години са сравними - това всяко дете си знае, като цяло системата в АК е по-трудно преодолима и по-неблагодарна за питомците. Сравненията със СМГ така "изобщо", също са безсмислени. Всичко е много индивидуално и валидно за конкретния ученик. И няма как да знаеш със сигурност, може само да предполагаш, ако детето ти не е там, където е, а другаде , как биха се развили нещата за него... Вярно, че си познаваме децата, но все пак, това не е дете в основното училище, а пубер-гимназист....Който далеч не е предвидим....От никого.

Последна редакция: ср, 03 май 2017, 10:59 от StefanB

# 446
  • София
StefanB, много точно изказване, както винаги.  newsm10

Надявам се, че няма да започнат сравненията между училища отново.

# 447
  • София
И аз съм съгласна с повечето неща, написани от StefanB, но определено не съм съгласна с подчертаното.

... Но дали последващите 5 години са сравними - това всяко дете си знае, като цяло системата в АК е по-трудно преодолима и по-неблагодарна за питомците. ....

....И няма как да знаеш със сигурност, може само да предполагаш, ако детето ти не е там, където е, а другаде , как биха се развили нещата за него...

Абсурд е всяко дете да си знае как би било в НЕГ или всяка друга ЕГ или МГ и как би било в АК... Peace То затова са повечето дискусии, хората се опитват да се ориентират как е на едното и как е на другите места и да направят в някаква степен информирам избор.

Не съм съгласна и с това, че системата в АК е по-неблагодарна към "питомците" си. Защо? - Точно по причините писани малко след това изказване - не може да знаеш как биха се развили нещата за едно и също дете в АК и в алтернативно училище. А и считам, че АК дава много неща на своите "питомци", които ДУ като цяло не предоставят.  Wink

# 448
  • София
Много точен StefanB. Другите имат също своите разумни разсъждения. Полезно.
Относно школите и курсовете, аз съм "за" и изхождам от идеята, че тъй като училището ни е съвсем обикновено, компенсираме с курсове. Школите са мястото, където се събират деца със сходни интереси и мотивация, сходни цели (поне на родителите им де). Създава се усещане за конкуренция и ги обединява общ интерес,което ги надъхва донякъде. В един начален курс от "елитните" училища това някак го има естествено в класа, но в периферните маймунарници  #Crazy , разбирайте обикновените училища, масата  лесно повлича със себе си и нещата се размиват. Отличниците свикват да са отличници с точно тези усилия, които полагат и не смятат, че е нужно повече, защото те и така си надскачат летвата.
Единственият начин да се провери нивото е на общите за всички състезания и олимпиади. Е, те не са общи за всички де, а само за тези, които са се явили. Но предполага се, че това са деца, които са достатъчно амбициозни (или родителите им), че да поискат да разберат нивото си и как да продължат с подготовката, за да са успешни.
За жалост, аз не вярвам, че общото държавно училище дава на децата 100% необходимото, че те да са топ и на върха единствено с усилието да си напишат домашното и научат урока.
До голяма степен семейството е фактор, да, но най-силно влияние си има професионалното преподаване. Ако не е достатъчно в кварталното ОУ, то неизбежно се налага детето да посещава някои допълнителни занимания. За жалост това е истината и ако накой тук твърди, че не са били нужни допълнителни уроци, за да успее детето, то браво на ученика, но най-вече браво на училището и преподавателите в начален курс, на личния пример и насоките от родителите и изобщо...сложна работа. newsm78

# 449
... и ако накой тук твърди, че не са били нужни допълнителни уроци, за да успее детето, то браво на ученика, но най-вече браво на училището и преподавателите в начален курс, на личния пример и насоките от родителите и изобщо...сложна работа. newsm78

При нас, в глухата провинция, курсове за подготовка за АК няма, но дъщеря ми е приета. А тя не е и отличничка. Браво на училището и преподавателите не мога да кажа. Аз сигурно също не заслужавам браво, защото съм я оставила да учи сама още от начален курс. Единствено настоявах да не остане непрочетена книга от списъка за лятото. Там, където тя губеше интерес, четяхме двете.
Така че, Peruanka,  хубаво е, че имате възможност за избор и както не веднъж са казвали родителите с опит, ще изберете най- доброто за детето. И наистина, универсална формула за успех на този изпит няма. И аз стигнах до този извод без курсове и уроци.   Simple Smile
Успех!

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 11:29 от sosko

Общи условия

Активация на акаунт