Американски колеж - осма тема

• 104 764
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
Съученичка на дъщеря ми,която не бе поканена на първо,сега твърди,че вече е приета и мислят newsm78 Не допускам,че АК ще кани тайно деца.. Но пък е странно. Доста деца от СМГ участваха за спорта и бяха поканени,т.е. техните места се освободиха.
Значи чакаме 15 септември за да видим дали е станала ученичка на колежа. Само тогава ще е със сигурност странно!
Не вярвам колежа да кани тайно, за какво им е!!!
Може и по-лесно: "местата са запълнени" означава "не записваме повече" (а не "не каним още"). За какво тогава съученичката и родителите и мислят? Как ще я запишат, ако решат, щом записването е приключило (и съответните служители не приемат повече документи и платени депозити)?
Според мене става въпрос за слух от сорта на "чух от леля ми, че приятелка на нейна позната казала..."

Надали "спортистите" от СМГ са били повече от 40...

# 586
Може и по-лесно: "местата са запълнени" означава "не записваме повече" (а не "не каним още"). За какво тогава съученичката и родителите и мислят? Как ще я запишат, ако решат, щом записването е приключило (и съответните служители не приемат повече документи и платени депозити)?
Според мене става въпрос за слух от сорта на "чух от леля ми, че приятелка на нейна позната казала..."

АК е частно дружество и може да прави каквото си иска - непрозрачно класиране, осигуряване на стипендии на децата на политици, които нямат абсолютно никаква финансова нужда и т.н.

# 587
  • софия

АК е частно дружество и може да прави каквото си иска - непрозрачно класиране, осигуряване на стипендии на децата на политици, които нямат абсолютно никаква финансова нужда и т.н.
И как като е непрозрачно, ти успя да видиш споменатите от теб примери?!

# 588
Със събрана информация чрез различни канали и способи.

# 589
  • софия
Със събрана информация чрез различни канали и способи.
Е разкажи дееее Mr. Green

# 590
  • София
Защо спамите и запълвате темата с неверни неща? Състезанието в АК е честно и това е положението. Въпреки че е частна институция и може да си прави, каквото си иска, АК спазва процедурата. Това е положението. Едно от основните неща, на които научават децата, е точно това - да спазват правилата. Как биха могли да го постигнат, ако самите те не го правят?

Имам познато дете, което не беше прието в АК, въпреки следните неща:
1. Тя има брат, който учи в АК, отличник е и плаща пълната такса без проблем;
2. Родителите могат да си позволят да плащат таксата и за второто си дете без проблем;
3. Единият родител има професия, която го прави публична личност.

Въпреки това, второто дете не е прието и то за много малко проценти, на косъм се разминава. За мен това са факти. Останалото са спекулации.  Peace

П.С. Нямам никакъв личен интерес да защитавам Колежа, но просто всеки път се изумявам, когато видя как все се намират хора, които да го нападат. Чувството ми за обективна справедливост се чувства предизвикано.

# 591
Амели, аз също бих могла да ти разкажа Laughing......за две-три дребни подробности от вчерашния ден, които ме огорчиха дълбоко и които , както казва Петя в поста преди мен, предизвикаха чувството ми за справедливост. Все пак, детето ми беше резерва и си контактувах лично с колежа няколко пъти в продължение на целия ден.........
Но няма да го направя, защото никой не ми е виновен, че детето ми беше резерва, защото сама пренебрегнах факта, че Колежа е в правото си по всяко време да вземе всяко решение, което счете за целесъобразно, без да е нужно да го прави публично, или да го мотивира.

Просто за мен и детето ми одисеята с АК приключи.
Сега гледаме напред.
Четенето на темите за АК, уроците за подготовка на детето ми, окуражаването и подкрепата, които намерих тук, ми бяха изключително полезни и ви благодаря за това.
Желая на всички колежани много успехи, здраве и късмет!

# 592
Защо спамите и запълвате темата с неверни неща? Състезанието в АК е честно и това е положението.

Много категорично го отсече, но за съжаление тезата ти е абсолютно недоказуема, защото изпитът в АК е абсолютно непрозрачен. Правилата ги има наистина и са много строги, но се изчерпват с процедурите по провеждане на изпита. След това вече как става оценяването, дали се вмъкват неявили се деца, дали някого побутват не се знае - оценяването е "черна кутия" - нещо влиза, нещо излиза, но какво става вътре не се знае. А когато нещо става на тъмно тръгват слухове, а когато има слухове почти винаги има и зрънце истина Whistling

Да уточня, че аз самата не се съмнявам, че по принцип всичко е честно, но доколкото имам поглед върху частните, и особено американските институции, изключения по целесъобразност има и ще има. То и навсякъде ги има де, къде ги няма? Ама и тук има нюанси - СМГ например казва, че приемат 140 деца и 140 деца се появяват по списък в таблица, всеки с подробен отчет коя задача е сбъркал. Е, после на 15.09. се оказва, че са записани 150 деца, но поне връзкарчетата са отгоре на честно записаните деца. По-кофти според мен е ако се каже, че ще има 140 приети, и наистина се приемат само толкова като връзкарите са вътре в бройката. По-кофти е, защото тогава парашутистите изместват заслужили деца. Как е в АК обаче няма човек, който да може да докаже. Не се знае дали има или няма парашутисти, както не се знае и по кой от двата метода ги приемат ако има.

# 593
Амели, аз също бих могла да ти разкажа Laughing......за две-три дребни подробности от вчерашния ден, които ме огорчиха дълбоко и които , както казва Петя в поста преди мен, предизвикаха чувството ми за справедливост. Все пак, детето ми беше резерва и си контактувах лично с колежа няколко пъти в продължение на целия ден.........

Любаша - съжалявам, че при вас не се е получило...Но когато се пише, че има несправедливост, е редно поне да се уточни каква... Не допускай огорчението да те води към некоректно отношение (имам предвид сеенето на съмнения, вместо изказването на ясни претенции)

Защо спамите и запълвате темата с неверни неща? Състезанието в АК е честно и това е положението.

Много категорично го отсече, но за съжаление тезата ти е абсолютно недоказуема, защото изпитът в АК е абсолютно непрозрачен...

Да уточня, че аз самата не се съмнявам, че по принцип всичко е честно, но доколкото имам поглед върху частните, и особено американските институции, изключения по целесъобразност има и ще има.

Много манипулативно (доста повече от обикновено). Прието е да се доказва обвинението, а не невинността. Процедурата на АК е прозрачна, колкото НВО (с изключение на това, че не може да си прегледаш оценената работа, както е и при САТ например).
Досега не е имало видими проблеми около приема, както допълнителните бройки в СМГ. А аргумента, че след като всички са маскари, няма начин и АК да не е, направо избива рибата...

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 10:59 от Ezhko

# 594
За мен най-важното е, че АК успява да накара всички свои ученици и техните родители да вярват в честността и прозрачността на процедурите по прием.
Даже много се смея, когато чета (тук в темата се е случвало), че ни определят като секта. Чудя се наистина как успява да го постигне АК. И толкова години след завършването на детето ми, не спирам да следя темата.
А теория на вероятностите винаги може да се разисква.

# 595
Преди 4 години поканиха 2*80 деца, следващите 2*20 бяха резерви, останалите резерви на резервите... Записаха колкото толкова от първите 160, каниха на 3 пъти, като с много малко прескочиха тези първи 200.
След което започнаха да канят направо до 2*100=200... миналата година мисля само 3-4 деца бяха в поканения еднократно %. И тъй като има определена бройка за прием, никой не желае да я надскача. Ако от поканените 200 са се записали 180 ще намерят начин да ги разпределят, ако трябва и с една паралелка повече, но няма да канят допълнително. То не са само таксите, които издържат колежа, има си фондове, които финансират по дейности и съответно контролират разходването, има си и условия за акредитация на училището, които също поставят параметри...

# 596
Децата по IB програмата са извън тази бройка. Понякога има деца от смесени бракове, които имат и чуждо гражданство, плащат си за IB програма, не получават българска диплома и да, влизат без този изпит.

# 597
Много манипулативно (доста повече от обикновено). Прието е да се доказва обвинението, а не невинността. Процедурата на АК е прозрачна, колкото НВО (с изключение на това, че не може да си прегледаш оценената работа, както е и при САТ например).
Досега не е имало видими проблеми около приема, както допълнителните бройки в СМГ. А аргумента, че след като всички са маскари, няма начин и АК да не е, направо избива рибата...

Ами аз нищо не твърдя, че да доказвам. Освен това да можеш да си видиш оценките и рецензиите на работата хич не е малко. А САТ също се организира от американци, нали? Вижда се, както му казват "pattern" Mr. Green Впрочем при SAT  получаваш обратна връзка със сканираната си работа, може би посочени грешки, ако е имало. Та и там е по-прозрачно Twisted Evil

А аргументите ми са не толкова общи (че всички са маскари), а че в университетите на САЩ също приемат когото и както си решат. И за да не ги съдят даже си го пишат в общите условия, че да са наясно хората Whistling С други думи аргументите ми за съмнение са извлечени от американските табиети.

# 598
Ами аз нищо не твърдя, че да доказвам.
На който манипулативен подход са лепнали етикета FUD (fear, uncertainty, doubt), или по нашенски: сеене на съмнения, страх и несигурност. Некоректен подход, не мислиш ли?

А аргументите ми са не толкова общи (че всички са маскари), а че в университетите на САЩ също приемат когото и както си решат. С други думи аргументите ми за съмнение са извлечени от американските табиети.
Мне съвсем. Стана дума и за някои леки безобразия в СМГ ("допълнително приетите деца")
...изключения по целесъобразност има и ще има. То и навсякъде ги има де, къде ги няма? Ама и тук има нюанси - СМГ например...
Колкото до американските учебни заведения... За какъв им е дявол да изискват САТ и да провеждат интервюта, ако така или иначе ще приемат после когото си искат?
И после как от тази събрана от кол и въже пасмина, подготвят випускници, способни да им издигат репутацията толкова много?
Може би става въпрос за нещо по-различно, ммм?

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 11:45 от Ezhko

# 599
Като се замислите, всъщност, къде няма субективна оценка?
Аз не се сщам за конкурс в съзнателния ми живот, който да не е имал, да не го нарека "вратички", но някаква форма за по-равни, а не е като да не съм минавал аз, смейството ми или децата през всякакви форми на конкурси и приеми.... ,ако се върнем на приема в езиковите гимназии на времето - имаше списък спускан от  ЦК на избрани, които се записваха дори след началото ма учебната година, например в класа ни в 9-та ФЕГ дойде ученик от немската - карал седмица там и не му харесал езика... В Университета също - АБПФК примерно, някои баби осиновяваха внуците си за да станат студенти, помните ли?  А конкурсите за закритите специалности, бройките за МИО и МО примерно  се обявяваха в студентския справочник, който излизаше в края на май, примерно, а срока за подаване на документи (през районните комитети на БКП се правеше, но това го знаеха посветените, защото ставаше с препоръка) изтичаше ден преди излизането на справочника.
В по-ново време - минахме с децата и през конкурс за НУКК детската градина, и през този за училището, и през подбор за 133то , за Св. София, за Сдружение Шилер и за СМГ - 5-ти клас. Е, нямаше напълно обективен конкурс, без тарикатски хватки, като надутата отгоре бройка беше най-малкото и най-невинното.
На базата на този опит (не много богат, но все пак имаме две деца, не 5), смея да твърдя, че конкурсите в СМГ,  АК и Холандските университети за нас бяха най- честни, не най-прозрачни, но най-спазващи разписаните предварително правила.
Винаги има елементи на целесъобразност.
Но човек е така устроен, ако има начин да има начин, и другите се възползват, ще пробва и той. Ако за него не може - възразява, не е справедливо.
Ми не може за всички еднакво, в никоя област, утопия е.
Общо взето, кой както я нареди... Въпросът е дали предимството се показва и налага дебелашки и безскрупулно, или те изработват перфидно, твърдейки, че са най-справедливите...
В крайна сметка, резултатът е все същия - едни са на борда, други гледат и чакат следващия влак. Това е животът.

Общи условия

Активация на акаунт