Американски колеж - осма тема

• 104 783
  • 764
  •   1
Отговори
# 600
Като се замислите, всъщност, къде няма субективна оценка?
Аз не се сщам за конкурс в съзнателния ми живот, който да не е имал, да не го нарека "вратички", но някаква форма за по-равни, а не е като да не съм минавал аз, смейството ми или децата през всякакви форми на конкурси и приеми....

Въпросът е дали предимството се показва и налага дебелашки и безскрупулно, или те изработват перфидно, твърдейки, че са най-справедливите...
В крайна сметка, резултатът е все същия - едни са на борда, други гледат и чакат следващия влак. Това е животът.

Именно, и не разбирам защо когато и аз казвам същото ме нападат с обвинения в манипулация. А аз просто не приемам да ме убеждават БЕЗ ДФОКАЗАТЕЛСТВА, че всичко в черната кутия е абсолютно чисто и коректно. Ми в живота нищо не е абсолютно, ама като изказах тази идея и ме нападнаха newsm78

На който манипулативен подход са лепнали етикета FUD (fear, uncertainty, doubt), или по нашенски: сеене на съмнения, страх и несигурност. Некоректен подход, не мислиш ли?
То, понеже пък насаждането на сляпа вяра без доказателства е много коректен, нали?

Мне съвсем. Стана дума и за някои леки безобразия в СМГ ("допълнително приетите деца")
...изключения по целесъобразност има и ще има. То и навсякъде ги има де, къде ги няма? Ама и тук има нюанси - СМГ например...
Това беше с илюстративна цел за да покажа двата вида прием на парашутисти.

Колкото до американските учебни заведения... За какъв им е дявол да изискват САТ и да провеждат интервюта, ако така или иначе ще приемат после когото си искат?
И после как от тази събрана от кол и въже пасмина, подготвят випускници, способни да им издигат репутацията толкова много?
Може би става въпрос за нещо по-различно, ммм?

Определено става дума за нещо много по-различно от това, за което ти намекваш и което няма нищо общо с казаното от мен Sunglasses

Американските университети провеждат изпити и интервюта за да си класират децата според възможностите им. След това обаче не ги приемат по реда на класацията (така наречения merit based  прием, който е характерен за Англия), а според техни си критерии. Съвсем не съм казала, че приемат от кол и въже, това ти си го измисли. Обаче те например казват, че градят колективи и затова ако в концепцията им за колектива има място за един математически гений, а кандидатстват двама, единият няма да бъде приет за сметка на някой активист на Грийнпийс примерно. Доказателството за това е, че няма как иначе едно и също дете да е прието в половината унита на Айви лигата и да не е прието в другата половина. А ако всичко беше merit based  трябваше едно и също дете да е прието навсякъде. В Англия, понеже е така, забраняват да се кандидатства едновременно в Кеймбридж и Оксфорд, за да не се получи така, че половината приети да не се запишат.
И естествено, че за да държат ниво приемат най-вече кандидати, справили се отлично, но не само Wink Ако си забелязал, преди да ти кажат дали си приет или не, ти искат да попълниш заявката за стипенсия. И аз съм много уверена, че при равен резултат дете, което не иска стипендия има предимство пред дете, което иска пълна такава. Да не говорим за дете, чиито баща е построил ново крило на библиотеката Twisted Evil Как пък никой син на сенатор не е върнат от Харвард, а?

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 12:18 от Черна станция

# 601
...не разбирам защо когато и аз казвам същото ме нападат с обвинения в манипулация. А аз просто не приемам да ме убеждават БЕЗ ДФОКАЗАТЕЛСТВА, че всичко в черната кутия е абсолютно чисто и коректно. Ми в живота нищо не е абсолютно, ама като изказах тази идея и ме нападнаха newsm78
Въпрос на подход. Някои твърдят, че хората са честни, докато не се докаже противното. Други пък, че хората са корумпирани и т.н., докато не се докаже противното.
За мен втория подход е адски ВРЕДЕН, защото (необосновано) разрушава доверието (не сляпата вяра) и оттам и отношенията между хората и успешността на обществото.
Неслучайно се приема презумпцията за невиновност до доказване на противното и се налагат санкции за клевета...
Останалото е нерелевантно, глупаво философстване по теорията на вероятностите в най-добрия случай и злостна, вредна и неконструктивна атака в най-лошия. А когато атакуваш, Черна Станция, не бива да се изненадваш, ако те посрещне контраатака... Twisted Evil

ПС. Да преместим дискусията за американските университети извън темата за АК?

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 12:34 от Ezhko

# 602
Въпрос на подход. Някои твърдят, че хората са честни, докато не се докаже противното. Други пък, че хората са корумпирани и т.н., докато не се докаже противното.
За мен втория подход е адски ВРЕДЕН, защото (необосновано) разрушава доверието и оттам и отношенията между хората и успешността на обществото.
Неслучайно се приема презумпцията за невиновност до доказване на противното и се налагат санкции за клевета...
Има много прост начин за повишаване на доверието (но явно не ги вълнунва) - прозрачност. Да изкарат пълните списъци с резултатите. Да изкарат  списъците на поканените  и резултатите. Да обявят списъците на приетите. Да обявят публично спечелилите пълна стипендия.

# 603
  • софия
Хора, аз не искам да защитавам нито отричам само едното или другото.

Но когато се казва с категоричност, че

И как като е непрозрачно, ти успя да видиш споменатите от теб примери?!
Със събрана информация чрез различни канали и способи.

че някой лъже, би било чудесно обмена на информация да върви изцяло.
Иначе само поражда развилата се след цитирания постинг дискусия, която няма особен смисъл. Всъщност принципно всички са наясно, че никъде няма черно и бяло. И си говорим принципно, а пък инфото уж е конкретно....и ако не се лъжа цели да ни запознае с непочтеността на колежа.

Аз бих искал да имам пълен поглед. Вярно е, че съм позитивно и пристрастно настроена, но ако целта на постинги като горния е да ме оборят и да ми обяснят защо едно нещо не е такова каквото си го представям, то би следвало да ми се обясни и разкаже защо. Иначе какво- "вярвай ми, знам".... Ми то това си е вечно положение, какво ще се промени така....

Не е готино, определено!

Нещо по въпроса за матурите?! Те колко са прозрачни?! Ами изпитите по рисуване за кандидатстване?!
хайде да не е само принципно, а да се развие нормална дискусия!

# 604
По повод казаното горе:
Цитирам:
""Има много прост начин за повишаване на доверието (но явно не ги вълнунва) - прозрачност. Да изкарат пълните списъци с резултатите. Да изкарат  списъците на поканените  и резултатите. Да обявят списъците на приетите. Да обявят публично спечелилите пълна стипендия."""

И за какво да го правят... Ако го има какво ще промени това? Ше се жалвате ли Вие, и ако да, пред кого и кой ще Ви обърне внимание? Защо да влизат във филми?
Нима има прозрачност примерно в Света София  или подобни желани частни предприятия - вижте темите, или в  Нукк (забележете, държавно е) , или за университетите, за тях да не говорим изобщо - там ситото е тънко на входа, ноистина, но после няма мрежа на изхода... та ефекта е подобен.

И Изобщо -  важно е за всеки един кандидат конкретно и персонално какъв е резултатът - приет ли е или не. Причината за отказ е, разбира се, разумно да бъде посочена, евентуално в детайли, но да е без право на контестации, иначе се влиза в обяснителен режим, за който, ако някои от недоволните кандидати имат време и нерви да занимават де що има инстанция (вижте например темата за Шилер), частната институция няма такова време и не им се пилее ресурс а изобщо не са длъжни да се обясняват, хеле пък чуждите частници. те се отчитат само пред настоятелството си. И две думи няма - сайтът им е примр за подражание относно прозрачност - бихте ли посочили по-прозрачен сайт на частна институция, образователна, с отчет кое откъде идва и къде отива. Или друга институция, даваща пари за стипендии на учениците си??
Ама било политика, интереси, ами така е, ноп фри лънч, казват умните хора и знаят че за да получиш трябва да дадеш. само ние тук само искаме да взимаме, ама другото ако може леко по тъча...
Докато имат ученици, ще правят така, както намират за добре, при това в интерес на Колежа. Дали е наистина така, времето ще покаже, досега поне не са се излъгали в преценката си. Почти за нищо.
А на който не му харесва начина - гимназии дал господ, и частни държавни, една от друга по-елитни. Далеч от американците и не сектантски, няма дрога и не се бият, имат железен успех, дават дори по-високо ниво на езика че и допълнително умения, както четем в темата, а , и са по-добри на олимпиадите, изобщо, всичко е врЪХТа.
(ЧС, не е към теб лично, не скачай...)
Всъщност за всеки влак си има пътници, за всяко дете - училище, факт.
Ама сега защо били затворили приема...
Не са длъжни да кажат. Който приет - приет, другите - другаде. 

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 13:17 от StefanB

# 605

Има много прост начин за повишаване на доверието (но явно не ги вълнунва) - прозрачност. Да изкарат пълните списъци с резултатите. Да изкарат  списъците на поканените  и резултатите. Да обявят списъците на приетите. Да обявят публично спечелилите пълна стипендия.

Начина може да е прост, но е против Българските и Щатските закони, които АК е длъжен да спазва и се стреми да спазва буквално (както и изисква от учениците си).
Но пък не съм видял АК да пречи на родителите да споделят резултатите на децата си. Резултатите на моите са видни в темата. А на твоето?
Минималните и максимални балове могат да се видят при Данибон.
Влезлите ученици бързо научават и имената на носителите на пълни стипендии. Не съм чул досега съмнения за незаслужени стипендии.
Освен това влизането е малкия проблем. Подържането на успех, достатъчен за продължаване е големия зор. И децата имат поглед върху оценяването на съучениците им. Не съм чул досега съмнения за некоректно оценяване. Как един парашутист би могъл да излъже тази част от системата?

...Ама сега защо били затворили приема...
Не са длъжни да кажат. Който приет - приет, другите - другаде.  

Не са длъжни, но са казали: "поради запълване на обявените места". Според обявата им, местата са 80/80, но канят 100/100. Ако се запълнят минимум 80/80, това е всичко. Ако се запълнят 100/100 (не че досега се е случвало), ще намерят начин да поемат повече ученици. Ако са по-малко от 80/80, канят резерви по ред на бал без оглед на пол. Тази година явно са се записали веднага повече от 80/80. И точка. Ясно разбираемо е.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 13:15 от Ezhko

# 606
Ежко, само да вметна, че изпитът е моментна снимка на децата, факт е, че първенецът на випуска  2009 беше приета на последно място 5 години преди това.
За парашутисти и аз не съм чул.
Децата на политиците недолюбват колежа, на някои големи централни банкери, дори бяха преместени, че много трудно...
Не е като в някои елитни държавни гимназии.. Тук е за мазохисти и балами... Тарикатите са другаде.

# 607
Абсолютно съгласен. Просто разглеждахме само приема. Никак не е изключено да са отпаднали и деца с голям потенциал. Било поради лош късмет (неразположение например), било поради някаква друга случайност. Но такъв е живота...
Всъщност, не съвсем. Мога ли да помоля "мазохисти и балами" да се приеме като друга формулировка на "ученолюбиви и идеалисти"?  Mr. Green

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 13:21 от Ezhko

# 608

И за какво да го правят... Ако го има какво ще промени това? Ше се жалвате ли Вие, и ако да, пред кого и кой ще Ви обърне внимание? Защо да влизат във филми?
Нима има прозрачност примерно в Света София  или подобни желани частни предприятия - вижте темите, или в  Нукк (забележете, държавно е) , или за университетите, за тях да не говорим изобщо - там ситото е тънко на входа, ноистина, но после няма мрежа на изхода... та ефекта е подобен.

За СС бъркаш жестоко. За НУКК може и да си прав, нямам наблюдения и не желая да имам. Но в СС си има сито в края на всеки клас при преподписването на договорите за всяка следваща година.  Wink
И да оправдаваш една непрозрачност с друга е меко казано цинично.  Wink

Ежко, всъщност в темата на няколко пъти беше обсъждано именно съмнения за целесъобразността на конкретно отпуснати стипендии. Това, че ти не си чул, не значи че го няма.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 13:30 от Анонимен

# 609
  • София
СтефанБ,  и в така наречените елитни  също няма кой знае какви дечурлига на мастити банкери, финансисти, политици... Има дечурлига на хора с  големи финансови възможности,да, ама чак преместени мързеливи отрочета на такива  от АК в елитните - едва ли. Има всякакви причини деца да се местят от АК - наказания, недостатъчен успех, а ако щеш и намеса на родител. Лично познавам девойка, която беше преместена от родителите си в друго училище, но не заради несправяне, а заради в случая за мен лично криворазбрана родителска амбиция за пълно 6. Родителите не баха някакви видни личности, преместиха я  в друго ЧУ, не в държавно, където всичко е "лесно". Е не е съвсем всичко.... Wink
Скрит текст:
Съвсем прясно разбрах в тази връзка как в НЕГ в края на срока за  сегашния 11 клас е играла такава жестока резачка за допускането до ДСД, че на някои искри посред бял ден са им излезли след известието, че НЯМА да бъдат допуснати до изпита). Ето как не се оказва толкова лесно да стигнеш до онова, заради което в голяма степен си избрал училището Mr. Green

Амели, кое в матурите не е прозрачно? Ако имаш предвид ДЗИ... Заявява се искане да се види работата и тя бива показана на ученикав самото му училище  със съответните отметки. Казвам го със сигурност, понеже тази година познато дете в НТБГ си я поиска. Друг е въпросът, че масово хората не се бутат да я/ги видят, понеже тя/те нямат състезателен елемент (изключвам случаите за кандидатстване с нея в бг университетите и самата й тежест в дипломата за средно).

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 13:34 от пенсионирана русалка

# 610
За СС бъркаш жестоко. За НУКК може и да си прав, няма наблюдения и не желая да имам. Но в СС си има сито в края на всеки клас при преподписването на договорите за всяка следваща година.  Wink
Всъщност СС копират подхода на АК. А няма по-голям комплимент от подражанието  Wink
А дали част от успеха на СС не се дължи на този факт? Wink

# 611
За СС бъркаш жестоко. За НУКК може и да си прав, няма наблюдения и не желая да имам. Но в СС си има сито в края на всеки клас при преподписването на договорите за всяка следваща година.  Wink
Всъщност СС копират подхода на АК. А няма по-голям комплимент от подражанието  Wink
А дали част от успеха на СС не се дължи на този факт? Wink

Дали го копират?  ooooh! Outta Joint Thinking
Ако е истина, че го копират само мога да кажа:
1. Или го копират криворазбрано;
2. Или процедурата по прием в АК е цинизъм и подигравка.  hahaha Joy
Тъй като не съм минала през прием на детето ми в АК и не мога да кажа, кое от двете е вярно. Ще кажа само: дано да не е вярно, че копират АК.  Wink В името на доброто име на АК.  Wink

# 612
Ако имаш предвид ДЗИ... Заявява се искане да се види работата и тя бива показана на ученика със съответните отметки.

Полезно е за детето да си види грешките. Но от гледна точка на прозрачността, ефекта е минимален. Никой не манипулира резултата като намаля оценката на стотици и хиляди души, вместо да дигне тази на един-двама например...  Mr. Green

Ще кажа само: дано да не е вярно, че копират АК.  Wink В името на доброто име на АК.  Wink

Еееее, с традиционното побългаряване разбира се... Mr. Green
Ама нищо, като го изкопират правилно и изцяло, току-виж сме проимали Българско училище на съвременно ниво  Laughing

# 613
  • софия
Bliss, може ли да се изразяваш по-ясно, защото към момента си противоречиш значително и не се разбира мнението ти!

Русалке, искаш да ми кажеш, че има списъци с подредба на приетите в различните училища от 1-ви до 26-ти брой приет ( примерно) с ясни оценки?!

Освен това ефекта от виждането на работата няма особен смисъл откъм оценка, ако не се лъжа. Торст можеше само да се види, но не и да се оспорва ( ако не е въпрос на чисто трхническа грешка при пренасянето в системата)
Което ме навежда на мисълта, че това в добра вратичка за някой със стабилни връзки!

# 614
Русалке, искаш да ми кажеш, че има списъци с подредба на приетите в различните училища от 1-ви до 26-ти брой приет ( примерно) с ясни оценки?!

Има. Висят на стените на някои гимназии, в противоречие със закона за личните данни  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт