Каква бира предпочитате?

• 44 637
  • 368
  •   1
Отговори
# 300
  • In transit
Вкъщи сме фенове на белгийските бири. Най-любими са ми Delirium, La chouffe, Kasteel, Chimay, Westmalle, La trappe.

Мм харесва и кисели бири, като Boom и Rodenbach.

Зимата сме повече на червените и тъмните им версии, лятото обичам плодовите. Имат разкошни черешови, особено тези на Кастел и Liefmans On The Rocks.

# 301
Старопрамен

# 302
  • Out of the Mix
Ама наливен и чешки, а не този в бутилките от супермаркетите в БГ. Wink

Пластмасовите двулитровки въобще не ги коментираме.

Преди известно време гледах един документален за Хайнекен и индустрията, като цяло.

Към днешна дата ГМО-то е огромен процент от суровината, и пием боклуци, като цяло, да се разбират 98%+ от всички бири на пазара. Ползват химия, която не я пише на етикетите.

В Чехия, като меката на пивото, са прокарали закон, задължаващ бирата да съдържа само 3-4 съставки - вода, хмел, малц, мая, като контролът е на ниво. Колкото по-малък е пивоварът, толкова по-качествен е. Има страхотни семейни пивоварни с отлежали бири, с добавени дрожди за вторична ферментация, вкусът няма нищо общо.

Принципно предпочитам непастьоризирно пиво с богата и плътна пяна, лека към минимална газировка.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 23:17 от Revoker

# 303
  • Somewhere far away
Е то това е ясно. Вече сме свикнали с тая мисъл. ГМО -то е навсякъде, не само в бирите, в храната също.

# 304
Ендингер е чудесна, наливна. Няколко пъти ме водиха в една бирария до Южния парк, беше чудна, много ми хареса.

# 305
  • Банско
Аз съм фен на тъмна Гинес и Шоферхофер, а съпругът ми пие Бернард. Обичаме и като цяло всякакви наливни вайс бири. Преди години като бяхме в Германия пиехме повече, но сега не толкова.

# 306
  • Бургас
Обожавам ,, Пиринско,, и само него купувам.
Иначе харесвам и Кромбахер и Перленбахер.

# 307
  • София
Предпочитам Хайникен. Обичам като пътувам да пробвам и местни бири.

# 308
  • Out of the Mix
Опитах холандски Хайнекен и Амстел, като бях в Холандия (добре, Нидерландия) преди време. Нямат нищо общо с тези, излизащи от на Загорка фабриката "по лиценз".

# 309
Много зависи от водата на мястото където се произвежда. Примерно едно "Пиринско" ако е произведено в Благоевград има разлика от това в Шумен. Една технология, различна вода. Хайникенът също. Малките кенчета са доста по-добре и нямащи нищо общо с тези от 500мл. Да не говоря, че по едно време имаше една партида кенчета "Шуменско", които се произвеждаха в Гърция. Не можех и една глътка да отпия.

# 310
  • Out of the Mix
Така е, Тортила, права си за водата.
Но говоря за суровината основно, рецептата и стандартите.

Като каза Шуменско, преди 15-20 г. беше много добро, от българските най-много ни харесваше на много хора около мен.
Как беше "специално" ли, не се сещам точно, но беше тъмночервено-златист етикетът.

Имам познати в момента пият Пиринско. Аз след като съм свикнал на Bernard Svatecni Lezak, плътността, пяната и невероятния вкус, всичко друго ми се струва, като пик*я.
Понеже го няма по заведнията почти никъде, защото е скъп, взимам там един малък Хайнекен, или нещо наливно, като нямам избор.

# 311
  • Somewhere far away
Аз все по -често срещам това по лиценз. някакъм трик явно. Да накарат човек да си мисли че уж купува чешка бира , примерно, ама тя е българска- но по лиценз на чешката, хаха!

# 312
  • Out of the Mix
Кръш, преди около 25 г. започна приватизацията и навлизането на големите производители в БГ с "лицензите".
Спомням си първо се появиха Стелата, която я "лицензираха" Каменица, после Загорка отговори с Хайнекен и така до края на света; появи се Старопрамен, Туборг, Карлсберг и т.н.

В студентските години иначе основно си жулихме наливна Загорка и Каменица, не бяха лоши.
Усещаше се разлика между наливното и бутилираното. Първото беше по-прясно, с по-богата пяна и по-слаба газировка.

Имаше една Астика Лукс, 0.33 мл. с едни стеньоли. Smile
"На една ръка разстояние". Joy

Тези, които не искаха да си дадат рецептата, просто взеха права и се споразумяха да ги внасят.
На мен ми липсва малката Стела Import със златистия етикет.

Последно истински, наливен, чешки старопрамен в БГ пих на Слънчев Бряг преди около 25 г.

В началото беше добре, и имаше разлика "лицензът" с нашите си.
После с времето се разводниха и постоянно им се променяше вкусът периодично, като не може да се разбере причината.
Вариантите са или нашите шмекери шмекеруват нещо, или в самата суровина и регулаторите да са настанали промени. Въпреки че тези рецепти датират от десетилетия, столетия, и големите не могат да си плюят на сурата и традициите, с които толкова се гордеят.

А аз разчитам и търся такова качество, но все по-трудно се намира.

Последните 8-9 г. се повиха и по -"бутиковите" брандове, та имаме достъп и правим разлика, която я има определено.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 22:57 от Revoker

# 313
  • Somewhere far away
Ее, стига бе и Карлсберг ли ... за нея поне се залъгвах че е оригинал. 
Ама да, в днешно време и собено в БГ явно не може да се разбере кой кого лъже и кой прави истинска бира. Едно бира, друго манджа с грозде!  С тия  лицензи съвсем омазаха нещата.
Затова най-обичам чуждите бири, в частност белгийските, дано поне тях не развалят.

# 314
  • Out of the Mix
Карлсбег-а много отдавна, да.
Другият път, като си взимаш виж отзад етикета, ще пише или "Стара Загора", или "Пловдив". Joy
Длъжни са да изпишат къде е произведено.
А ако случайно не пише, сещаш се Import на БГ няма как да е етикетът. Joy

На Бернард, примерно пише на БГ и на чешки, но производител Хумполец, Чехия.

Така, така, пийвай си белгийските.
Leffe Blonde по едно време пийвах, но нещо ми идваше тежка, та вкъщи основно Бернард и Крушовице си взимам.
Крушовице я няма на много места. Има я в Аванти, ама май не във всички, в Хит Макс Младост. Поне оттам съм я купувал. В този Хит, между другото има огромен избор на всякакви бири.

Общи условия

Активация на акаунт