Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна

• 76 810
  • 738
  •   2
Отговори
# 75
  • York
Подай документите два-три дни преди да пристигне или още на деня на пристигането. Може да се наложи да почакаш да се намери място, може и веднага да стане.
Ние пристигнахме в края на годината почти, проверих още на следващия ден има ли свободно място в най - близкото училище, те ни го показаха цялото, запознаха ми и с учителката, в чиито клас щеше да попадне дъщеря ми, след което попълних формата към общината и в свободен текст написах, че съм проверила в училището и имат място за нея. Още на следващия ден получих отговор, беше Петък, и в Понеделник тя беше на училище.
Но на някои места и в големи градове зная, че много се чака или е много възможно училището да е на един час пътуване с ГТ и т.н.
Всеки случай сам за себе си!  Wink

# 76
brummmm, има области, в чиито сайтове има свободните места по училища и години към съответна дата. Примерно https://www.hertfordshire.gov.uk/services/schools-and-education/ … on-to-year-6.aspx
Провери при вас как е.

# 77
Аз пак да питам.Признава ли се NHSnomber за доказателство за адрес за училище.
Обикновено в писмото в което искат да изпратите доказателство, пише какво признават.

Моят син пристигна на 26 август. Веднага задвижих регистриането през общината. Намериха му място почти месец след като подадох заявлението в училище, което не беше в списъка с избраните - нямаше места в тях. Още една седмица след като потвърдих на общината че искаме да започне в предложеното, получихме писмо с покана за среща с ръководството. На нея ни обясниха какво-що и се разбрахме кой ден ще започне. Равносметката е, стартира в края на октомври.

Последна редакция: пт, 31 мар 2017, 17:59 от Миоки

# 78
  • някъде в орбита...
След 2 седмици ще се женя и искам да приема фамилията на съпруга си (той е англичанин).
За смяна на името тук нищо не ти трябва, за това и не издават нищо.
За смяна на името в Бг си извадих deed poll, сложих му апостил, и го дадох за превод (в Сф). При подаването на документите за регистрация на брака в общината на ръка дописах във формата, че прилагам deed poll-а (и какво е) и се подписах отдолу. Получих си брачното с официалното ново име.

# 79
  • София
А ако място се намери в най-лошото училище в района, имаш ли право да откажеш и да чакаш по-добро?

# 80
А ако място се намери в най-лошото училище в района, имаш ли право да откажеш и да чакаш по-добро?
Не. Детето започва там и го записваш в листа на чакащите в желаните училища. Когато там се освободи място, тогава ще ви се обадят.

# 81
  • Bristol
Не. Детето започва там и го записваш в листа на чакащите в желаните училища. Когато там се освободи място, тогава ще ви се обадят.
Мисля, че може да откаже и да поиска от общината лист с училищата, в които има места. Съответно от този лист да си избере училище. Обаче ако училището е далеч, вие сами си отговаряте за транспорта и си покривате разходите, тъй като е бил ваш избор. И другата опция е да обучавате детето си в къщи. Не пречи през това време детето да е записано в листа на чакащите в училищата, които са предпочитани от вас. Колко време обаче ще се чака, зависи от района ви комбинирано с късмет.

# 82
Благодаря ви много за изчерпателните отговори.

# 83
  • София
Благодаря момичета!
Снощи погледнах какво пише в страничката на района за приема в училищата и инфото се доближава до това на Мери - може, но си има условия

# 84
Благодаря за отговорите, момичета, сега ми се разясниха нещата!  Hug

Относно шофирането тук, и аз бях като някои от вас - изкарана книжка в БГ, не съм карала там, после си я смених за английска тук, но не ми се налагаше да карам доскоро.
Преместих се на село, а работя на Гатуик, та нямаше как, трябваше ми кола. Взех няколко опреснителни уроци, купих си малък автоматик и сега смело пърпоря напред-назад.
Лично мой съвет за хора, които нямат практика с ръчни скорости, вземете си автоматик. Пробвах с ръчни скорости 1-2 пъти преди това, беше ужас сменяне на скорости с лявата ръка, поне за мен  Laughing
Сега само с паркирането се боря Mr. Green

Другото нещо, което ми се искаше да ви питам: знаете ли дали има нещо като лятна школа за преподаване на английски за чужденци (деца)? Дъщеря ми още е в БГ, с перспектива да я взема скоро, и ми се искаше преди започване на учебната година да я запиша на подобна школа. Малко да свикне с езика и т.н. Знам, че децата усвояват бързо, но ми се иска да не се чувства изолирана в началото. Търсих в гугъл, но има най-вече тип boarding schools, където децата живеят или на пансион, или в приемни семейства. А искам само да посещава занимания. Видях, че има 1-2 подобни в Лондон, ама ние сме в Dorking, Surrey и ми е далеч...
Освен да се ориентирам към частен учител, който да идва вкъщи?  Thinking

# 85
  • Истински се вижда само със сърцето.
Копнеж ти ме обнадежди, че може и да се справя с шофирането  Mr. Green

# 86
Явното нашата община е доста строга.  Thinking Доколкото виждам имаш право да обжалваш решението, но в 15 дневен срок(измерено в учебни дни) детето трябва да е започнало училище или да мине на алтернативна форма на обучение.
Дават списъци със свободните места, но има и немалко случаи, в които отказват да вземат детето, дори да живее в catchment area-та на училището. Последно на една приятелка й отказаха, защото "редовните" места били запълнени, а "резервните" ги пазели за нуждаещи се като например самотна многодетна майка нигерийка.  hahaha Сега детето учи в друг квартал, но пък са много доволни от училището.

Отделно могат да откажат на база вътрешните си правилници като например, че приема на детето ще афектира върху използването на училищните ресурси, или ще наруши приетия от тях максимум за броя на децата в клас, или да сметнат, че детето не отговаря на изискванията им за познания и ще навреди на общите успехи и т.н.

За това за мен лично подходът на ponqkoga, описан по-долу, е най-правилен.

Копнеж, към езиковите школи в София има такива оферти. По цял ден са я в парка, я на друго място и учат езика тематично. Тук към общината  имаме секция за деца, незнаещи английски и център за работа с тях. Провери дали случайно при вас също има такъв. Води се  English as an additional language (EAL).

# 87
Копнеж ти ме обнадежди, че може и да се справя с шофирането  Mr. Green

Повярвай ми, щом аз се справям  Mr. Green
Като почнах опреснителните курсове не можех да държа права линия Joy все биех вляво, към бордюра. Ама след 5-6 урока всичко си дойде по местата. Наистина няма такава свобода и комфорт да можеш просто да се качиш на колата и да запърпориш нанякъде.

# 88
Здравейте, момичета,

Само веднъж се включих много отдавна, но ви чета редовно. От почти 2 години живеем в Англия с мъжа ми и децата. И още се адаптирам, защото постоянно сравнявам плюсове и минуси, като уви, тукашните плюсове са повече за нас. Но пък чакам да си отидем на топло скоро за малко, ако имаме късмет в Бг Simple Smile.

# 89
  • UK
JG1123, добре дошла отново Simple Smile Разкажи ако искаш повече за вас, къде сте, дечица имате ли. И за нас плюсовете са много повече. За връщане освен отпуски не мисля, ние теглихме чертата на тръгване и това, което имахме в Бг, сега и да се върнем няма да го има, та за нас е лесно. Липсва ми много баба ми, заради нея ще се прибера и това лято.
Желая приятна почивка на всички, които ще почиват и пътуват тази ваканция!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт