Да преправим старите мебели с любов - тема 32

• 171 424
  • 766
  •   1
Отговори
# 465
Щом трябва да е плътен цвета,но да не е лъскаво и без финишно покритие(лак), нека ти тонират миещ латекс или акрилна/акрилатна боя сатен или сатен мат.Стои като блажна боя(не е тебеширено-матово),като може да се почиства.Мисля,че на Декоратор тонират.Аз съм ползвала Betek (такава открих в нашия град).

ПП Ще опитам да снимам

Последна редакция: ср, 30 авг 2017, 15:31 от dt

# 466
  • София
Объркал съм линка,става въпрос за подобна маса Simple Smile

https://ciruelointeriors.com/2013/02/18/turning-tables-with-chalk-paint/

# 467
  • Варна
dt много хубаво синьо! Браво!

И за мен е най-лесно с латекс, аз съм ползвала на Дулукс, а и има готови цветове, които може да се ползват. Малко е кофти, ако тонираш не може да е малко количество, мисля 2,5 литра беше минимума, на Леко 1 литър.

Скоро ползвах един готов оцветен латекс за стена, не е лош за парите си, имаше и готови пробички, което е идеално за малки пространства, Aila стига да те устройва цвета, видях имат цвят лавандула

ЛАТЕКС COLORLINE COLOR LINE от Практикер - 200 гр., 1,5 кг., 4 кг....
Скрит текст:

# 468
  • София
Аз съм тонирал в Боро,10-15 лв 1литър в зависимост колко наситен е цвета.

# 469
  • Варна
Аз съм тонирал в Боро,10-15 лв 1литър в зависимост колко наситен е цвета.
Да и на Оргахим излиза там някъде, ако е от най-тъмните 17-18 май

Дулукс по принцип е малко по-скъп, но както писах трябва да се тонира 2.5 литра, не може по-малко, а особено за мебели идва множко, но пък е много покривен, аз съм изключително доволна, всички врати в един апартамент ги боядисах с останалия от таваните латекс. Пазя си доста останали по различни поводи цветове, но малко ме притеснява колко са годни с течение на времето.

# 470
  • София
Така покрай линка тук реших и по обяд отскочих до Практикер.
Взех малката разфасовка лавандулов цвят, както и една  допълнително лилава тонираща боя -
Скрит текст:

Ще опитам отново все пак с боя и отгоре масло как ще се получи. Вчера проверих опита ми с боята от стените в детската върху необработен чам и отгоре безцветно масло и изглежда ок. Не се трие при търкане или вода, а на стената само латекса мога да го поизтрия. Не знам дали е успяло да попие маслото в дървото, но явно защитава по някакъв начин. Боята с която пробвах и с която са минавани стените е на Капарол обаче, все още се чудя дали да не опитам да тонирам такава за мебелите, но ако тези, които купих ми вършат работа сигурно ще си ползвам тях. Тониращата боя я купих за да мога евентуално да направя малко по тъмен цвета на лавандулата както е по проект.

# 471
Можеш директно с оцветителя да боядисваш.Боята няма да стане толкова тъмна дори да смесиш цялото количество,защото съдържа бял пигмент.Когато се тонира се смесва база с пигмент,за да се получи наситен цвят.

# 472
  • София
На мен ми трябва малко по-тъмна мисля, не колкото пигмента. Ще пробвам довечера да видя какъв цвят се постига върху дървото и ще преценя.

# 473
  • Варна
Можеш директно с оцветителя да боядисваш.Боята няма да стане толкова тъмна дори да смесиш цялото количество,защото съдържа бял пигмент.Когато се тонира се смесва база с пигмент,за да се получи наситен цвят.

Тя има предвид да добави тъмен оцветител към вече тонираната боя лавандула (което както каза е база+пигмент), а не да оцвети бяла боя в която има оптически избелители. Боята мисля е 200 грама.

# 474
  • София
Тя има предвид да добави тъмен оцветител към вече тонираната боя лавандула (което както каза е база+пигмент), а не да оцвети бяла боя в която има оптически избелители. Боята мисля е 200 грама.
Да това ми е идеята. Лавандулата е 200 грама, а оцветителя е 200 мл. Ще споделя, ако се получи.
Вчера ми хрумна идеята с остатъците от старите легла мъжът ми да сглоби едната етажерка, която мислех да поръчвам, да видим дали ще се получи Simple Smile

# 475
В лавандуловата боя има бял пигмент (освен всички други пълнители)  и няма да стане достатъчно тъмно като оцветителя.

# 476
  • Варна
В лавандуловата боя има бял пигмент (освен всички други пълнители)  и няма да стане достатъчно тъмно като оцветителя.

Защо мислиш така?

...Всъщност не е важно, цвета, който е целеви е по-тъмен от лавандулата, но не колкото оцветителя, така че е нормално да се смесят двете.

# 477
Защото основните цветове са 3-синьо,жълто и червено плюс два неутрални-бяло и черно.Всичко друго е смесване на тези цветове.За да се получи това бледо лилаво са смесени основни проценти синьо,червено и бяло плюс може би минимум черно.Няма как в толкова блед нюанс да няма бяло.Базата е почти безцветна белезникава гъста течност.   

# 478
  • Варна
Защото основните цветове са 3-синьо,жълто и червено плюс два неутрални-бяло и черно.Всичко друго е смесване на тези цветове.За да се получи това бледо лилаво са смесени основни проценти синьо,червено и бяло плюс може би минимум черно.Няма как в толкова блед нюанс да няма бяло.Базата е почти безцветна белезникава гъста течност.   
Ок, може би съм гледала друга база като ми тонираха, но не беше безцветна ами бяла Hands V
Нали съм мара подробнота и винаги разпитвам досадно, консултантът ми обясни, че между "бялата" база и готовия бял латекс разликата е в избелителите, затова се оцветява база, а не бял латекс.

Тук трябва по-светъл цвят от оцветителя и по тъмен от готово оцветената боя.

# 479
Да и ти си права ,може би наистина зависи от марката и производителя.Консултанта е прав ,но мисля че са оптични избелители - пигменти (дори и синьо) и отразяващи светлината частици (като при праховете за пране)за искрящо бяло.На времето са ползвали синка за да постигнат този ефект.Спирам до тук ,че много задълбахме
А за цвета, предполагам Aila ще покаже какво е станало.

Общи условия

Активация на акаунт