Да преправим старите мебели с любов - тема 32

• 171 420
  • 766
  •   1
Отговори
# 45
  • София
И аз да се запиша, че да не изтърва нещо.
Още съм на етап шкурене на врати, имам концепция после за боядисването, преди тествам ще споделя, да не направя някоя глупост.

Не знам дали писах, но експериментът със самоделно направената  тебеширена боя беше успешен върху моя таван. Покрива чудесно на една ръка, става красиво и най-важното, няма помен от зелено. Това ще е за тези тавани на този етап, само трябва да измисля цвета.
Може ли повече подробности относно тебеширената боя? Благодаря!

# 46
Ами за да видиш как изглежда виж chalk paint иначе аз я забърках по "рецептата" на stanoevus от миналата тема: " Рецептата която аз ползвам за тебеширената боя е 120мл латекс + 1 супена лъжица гипс." Разбърках добре и с валяка.
За момента само тествах на няколко дъски от тавана, за да видя покрива ли и дали ми харесва - покрива и ми харесва, нанася се лесно. Аз си бях направила малка дозичка, колкото за теста. Струва ми се, обаче, че не е добре да се забърква голямо количество, защото ще изсъхне много бързо заради гипса, но не знам дали съм права.

# 47
Извинете за нахълтването, но моля за съдействие! Може ли, ако имате опит да споделите с какъв лак да освежа истинска светло кафява ратанова мебел.

# 48
Имам няколко щайги, от които искам да направя нещо като етажерка за терасата. Вдъхнових се от тези две снимки:

Искам да ги боядисам в някакво морско синьо, примерно "santorini blue", нещо лазурно синьо, морско синьо - идеята е трите да бъдат в различен нюанс на синьото.

Понеже нямам никакъв опит с боядисването, нека опиша какво искам да постигна. Не искам плътен и наситен цвят, а да има лек състарен ефект и дървените шарки да си личат. Държа на матовото покритие. Етажерката ще е на балкон,отгоре има друг балкон, но не сме остъклявали.

Прочетох внимателно ПДФа от първия пост и доколкото се ориентирам, за мебели "направи си сам", включително такива, направени от палета, се препоръчва работа с матов латекс и покритие с лак за паркет. Въпросът ми е дали с една ръка латекс отдолу ще личат поне малко дървесните шарки? Трябва ли да дообработвам за винтидж ефект? Ако да, то с какво - дали шкурка 60 ще ми свърши работа просто грубо да надера външните ръбове, или да търся по-фина? И дали лак за паркет ще ми свърши работа за екстериорна етажерка, или да търся друго, по-стабилно покритие? Не държа да векуват щайгичките, достатъчно е да издържат 2-3 години. Знаете ли къде предлагат мънички разфасовки латекс? Ако купя по 1 л за всяка щайга, етажерката ще стане златна. Или пък евентуално някаква алтернатива на латекса?  Mr. Green

Предварително благодаря и обещавам да се включа със снимки, ако се получи добре.

# 49
Алтернатива на латекса - бял латекс с различни оцветители и с правиш цветовете сама Simple Smile Ако искаш различни нюанси на синьото ще стане с един син оцветител - слагаш по-малко - светлосиньо, слагаш повече - тъмносиньо. Аз винаги съм си тонирала сама боите. Успех.

# 50
О, благодаря за идеята, не се бях сещала за този вариант!  bouquet

Много се радвам, че някой ми е прочел чаршафа с обяснения какво искам да постигна.  Laughing Допускам, че може би въпросите ми са много елементарни, обаче като не знам, по-добре да попитам.

# 51
  • София
Chalk paint покрива перфектно,върху всякаква повърхност без да се слага грунд или  шлайфа преди това,но за да стане здрава и да не се бели трябва да се фиксира с восък- за мебели и др. или лак на водна основа- за под или натоварени повърности.Има много инфо в Ютуб
Алечка  може да си забъркаш и по-голямо количество в един буркан и да го затвориш с капачката,аз така правех няма проблеми като отвориш само трябва хубаво да разбъркаш.

# 52
  • Ænima/Albuquerque
И аз с въпрос. Имам шкафове от ПДЧ, но адски ме дразни цветовата комбинация. Има ли вариант да ги боядисам с нещо? Искам да ги направя мръсно бели. С Chalk Paint дали ще стане? Tired

# 53
  • София
И аз с въпрос. Имам шкафове от ПДЧ, но адски ме дразни цветовата комбинация. Има ли вариант да ги боядисам с нещо? Искам да ги направя мръсно бели. С Chalk Paint дали ще стане? Tired
Ами аз боядисвам само с такава боя и нямам оплаквания,днес боядисах едно контейнерче за бюро от икеа.
Беше от най-лъскавите талашити. Simple Smile

# 54
  • Ænima/Albuquerque
Вдъхна ми надежда.  Shocked
Много грозен цвят са, изобщо не ми отива на масата и столовете...  Crossing Arms

# 55
Chalk paint покрива перфектно,върху всякаква повърхност без да се слага грунд или  шлайфа преди това,но за да стане здрава и да не се бели трябва да се фиксира с восък- за мебели и др. или лак на водна основа- за под или натоварени повърности.Има много инфо в Ютуб
Алечка  може да си забъркаш и по-голямо количество в един буркан и да го затвориш с капачката,аз така правех няма проблеми като отвориш само трябва хубаво да разбъркаш.

Благодаря! За лака/восъка да, аз просто не съм стигнала още до там Simple Smile

# 56
Възхитена съм от акрилатната боя на Сократрес! Много лесно се работи с нея, добра покривност, не мирише, дъхне бързо и много малко гълта. Дано и после при експлоатация съм толкова доволна, защото реших да опитам без лак отгоре  Simple Smile

Благодаря, Човече!
И кантовете са боядисани , нали?
Да  Peace

Sarcasm™, виж какво съм писала на предната страница Peace

# 57
  • Ænima/Albuquerque
Sarcasm™, виж какво съм писала на предната страница Peace

Да, благодаря. Казваш, може и с латекс направо, вместо с chalk paint? Но с Бороконтакт отдолу?

# 58
  • София
Sarcasm™, аз съм боядисвала ПДЧ и с латекс, и само с оцветител за латекс (смесвах оцветители, за да постигна желания цвят). Отгоре лакирах с лак на водна основа (иначе оцветителят се отмива, а латексът се зацапва). Трета година нещата са ОК, освен там, където има търкане (при чекмеджета например). Няма проблем да се почиства. Аз не слагах Боро, но много от дамите тук съветват да се сложи.
Боядисвала съм и и от старите СКШ-та (соц кухненските шкафове), но с блажна боя. Дръжките им също боядисах Simple Smile, но със спрей за по-лесно.
Допълвам - ПДЧ съм боядисвала и с акрилна боя (доколкото си спомням Сократес), но фурнировано, без да лакирам. Там, като че ли на най-много места се издраска. Та вероятно с лак е по-стабилно, но пък с него като че ли пожълтява с времето (в случай, че е бяло, при другите цветове сякаш не се получава този ефект).

Последна редакция: чт, 06 апр 2017, 13:12 от мюмла

# 59
  • Близо до гората...
Ще боядисвам плочките в банята, само стените.
Почиствам с обезмаслител, бороконткат и отгоре боя.
Въпросът ми е каква боя? Тези на водна основа имат ли друго предимство, освен липсата на миризма. Обикновеният емайл лак не е ли по-покривен и по-здрав? И отгоре след това трябва ли да го запечатам с нещо. И ако може да ми препоръчате конкретна марка боя.
Благодаря! ☺

Общи условия

Активация на акаунт