Отговори
# 645
Здравейте, момичета!
Преди две години бях с пап 3а, след положителен резултат за хламидии и последвало лечение резулата беше пап2. Промените бяха в цервикалния канал.
След болки в кръста посетих аг, преди две седмици. Резултат от цито-3б. С препоръка биопсия. Същият ден пускам цито в друга лаборатория-пап1. Извършиха ми биопсия и абразио. Резултат от хистология за абразио не виждам в епикризата си, но пише:фрагмент от многослоен плосък епител на pvcu с тежка дисплазия.
Доктора ми е извън бг. Филмите в главата ми в момента са хиляди. Сама се грижа за детенцето си и ме е страх ужасно много....Как е възможно в един ден, два толкова различни резултата от цито? И защо няма хистологичен резултат от материала от абразиото? Тежка дисплазия на фрагмент, означава ли тежка дисплазия по принцип? CIN 3, или карцином ин ситу? Не знам с кой да говоря, за да ми обясни по-точно... Утре ще си занеса материала за изследване и в друга лаборатория и може би ще искам и цито на цервикален канал, ако няма материал от абразиото.... Изписах цял ферман...Извинявайте... Просто знам, че тук ще намеря сродни души и подкрепа, която няма от къде другаде да получа  Kissing Heart
Цито няма да ти даде някаква сигурност, то е по-скоро ориентир, по-често дават фалшиво отрицателни, отколкото фалшиво положителни резултати. Важно е какво пише в хистологията. Абразио сигурна ли си, че са правили изобщо? Ако са правили, липсата на резултат може да означава 2 неща - не са изследвали материала (което е малко вероятно), или материалът, взет от канала, не е бил достатъчен за изследване. Не е изключено и да са пропуснали да напишат, но също не е много вероятно. Да, тежка дисплазия е ЦИН3, за момента това ти е предполагам и диагнозата в епикризата, а не ин ситу. Кога се връща твоят доктор? Бих препоръчала междувременно да направиш и консултация с друг.

# 646
Благодаря ти за бързият отговор Simple Smile Абразио пише в епикризата, че е правено. Аз бях с пълна упойка и реално не знам какъв материал и откъде е взет. Пише, че с кюрета е абразирана маточната кухина, оскъдно количество материал, който е изпратен за хисто-патологично изследване. С биопсична щипка материал от 5 места на PVCU, отново за изследване.
Това, че резултата е даден само за 1 фрагмент, не ми дава никаква яснота за другите..и най-много ме притеснява какво е положението вътре... Канал, матка...
При всички случаи ще направя една консултация с друг лекар, но няма да бавя и конизацията...Просто съм зверски притеснена Hug

# 647
Спокойно, дишай!

Първо, къде си правила това абразио и биопсия и как така пускаш цитонамазки няколко в един ден, сама ли ги носиш някъде, как?

Избери си читав лекар от първа страница и му се довери. Цито е много лесно да е различно - зависи откъде е щипнат материал. Колпоскопия правена ли е?

На твое място веднага отивам при друг лекар.

# 648
Абразиото и биопсията са правени в Селена от д-р Велевски. Първата цитонамазка ми е от Военна болница, защото минавам профилактични и просто реших да се възползвам от свободния ден и да си мина и при Велевски. От ВБ цитото е 1, а при Велевски излезе 3б.
Като цяло, не съм доволна от Селена. Колпоскопия не правят, защото отнема време, а биопсия и абразио (ако въобще е правено) за 20ина минути им носят по 300лв. От Велевски съм с добри впечатления, но от Селена вече не. Първо, дори ми отказаха резултати от хистология на отделен документ от епикризата, чак след като се размрънках, че си искам и материала- кандисаха. Вече съм по-спокойна, след като каза, че за карцином трябва да си го пише отделно...Мислех, че и тежка дисплазия, и карцином влизат в CIN3.

# 649
Най-отгоре на епикризата би трябвало да е диагнозата. В ЦИН 3 влиза и ин ситу. Не се успокоявай, но и не се панирай - и двете са в цин3, минимална е разликата и са сходни и като лечение. Ако ще се конизираш, хистологията от там ще е окончателна, защото не се знае сега в съседния на този хванат от биопсията участък всичко ли е наред, или и там е цин3. Отиди с епикризата някъде другаде, вместо цитонамазка поискай колпоскоп. "Оскъден материал" - недостатъчен за изследване, затова няма резултат, били са по-нежни с теб  Simple Smile

# 650
Благодаря  Hug На диагнозата пише:87.2 тежко изразена дисплазия на шийката на матката. Утре ще пиша да кажа какъв е резултата от биопсията и в другатата лаборатория. И после ще мисля за специалист за конизацията...

# 651
И преди конизацията ще искам и колпоскоп  Wink

# 652
Абразиото и биопсията са правени в Селена от д-р Велевски. Първата цитонамазка ми е от Военна болница, защото минавам профилактични и просто реших да се възползвам от свободния ден и да си мина и при Велевски. От ВБ цитото е 1, а при Велевски излезе 3б.
Като цяло, не съм доволна от Селена. Колпоскопия не правят, защото отнема време, а биопсия и абразио (ако въобще е правено) за 20ина минути им носят по 300лв. От Велевски съм с добри впечатления, но от Селена вече не. Първо, дори ми отказаха резултати от хистология на отделен документ от епикризата, чак след като се размрънках, че си искам и материала- кандисаха. Вече съм по-спокойна, след като каза, че за карцином трябва да си го пише отделно...Мислех, че и тежка дисплазия, и карцином влизат в CIN3.

Защо да отнема време колоскопията, това е обикновен преглед, става веднага?!

# 653
Аз исках колпоскопия, но при приемането ми казаха, че вече не я практикуват.... Просто аз си го обяснявам с повечето необходимо време, може и да греша

# 654
Аз исках колпоскопия, но при приемането ми казаха, че вече не я практикуват.... Просто аз си го обяснявам с повечето необходимо време, може и да греша
Не е вярно, това е първото, което е трябвало да направят, как биопсия, без колпоскоп, от къде са взели материал?

# 655
И преди конизацията ще искам и колпоскоп  Wink
Дано да е някое дребничко нюню, което едва се вижда и с него Hug Отиди с всички резултати при 1-2ма лекари, ще искат да те погледнат на колпоскоп, ако са от частните. После мисли и преценявай с кой от тях се чувстваш най-сигурна и ще лекуваш, не мисли предварително конизацията. На 3б цитото имаш ли описание? Имало ли е нещо, заради което да трябва и абразио?

Надежда, в държавните дори да имат, рядко гледат на колпоскоп. И без него успяват да диагностицират пациентите, бих казала доста точно, поне в моя случай.

# 656
Нямам описание.. Пише само 3б и препоръка за колпоскопия и биопсия. Ще търся лекар в Плевен за колпоскоп и консултация, понеже в Пловдив няма кой да се грижи за детенце, докато съм по болници...

# 657
datura_inermis
 Hug Hug Hug
При мен на преглед без колпоскоп, трима лекари, казаха че няма нищо съмнително...  Макар, че бях с IIId
И да използвам случая да споделя, една седмица след Електрокоагулацията имам леко кървене Simple Smile докторът каза да го очаквам...

# 658
meggsun84, с това 3б без описание може и да поискат ново цито. За колпоскопия изборът ти в Плевен е от титулуваните Томов, Хинкова и Горчев, според мен в този ред. Стратева препоръчвам от нетитулуваните, мисля в частната гледа на колпоскоп.
Скрит текст:
Тя е от екипа на Хинкова, лично аз я харесвам повече от доцентката. От младите протеже на Горчев и Томов е Лъчезар Танчев, и при него може да направиш преглед с колпоскоп.
Ако искаш после може да отидеш за консултация и при моя в държавната, да погледне резултатите, за да имаш и още едно мнение, аз съм много доволна от него.

# 659
Благодаря ти, datura  Hug

Общи условия

Активация на акаунт