Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 138
  • 744
  •   1
Отговори
# 555

Направо се чудя как с tsh 3, 3 и малко сте забелязали отчетлеви симптоми. Аз с почти 5 нищо не усещах - ако не бяха ми назначи изследвания след А нямаше и да знам сигурно, че имам проблем...

Може би зависи за какъв период са такива стойностите... не знам.
Когато аз бях в хиперфункция в началото на заболяването си и започнах лечение, след 2-3 дни се чувствах много зле. Пулс 55, едва дишах и сякаш някой ме беше стегнал в менгеме. След 15 дни чак се усетих, че съм си объркала дозата на бета блокера и като я коригира доктор ми минаха симптомите. На 2 месец бях с ТСХ 15, което изобщо не бях усетила. Чувствах се много добре. След като ми намалиха дозата и ТСХ падна на 1 се чувствах още по-добре. През периода на лечение, поддържах ТСХ между 2 и 3 и имах много симптоми на заболяването, а когато ТСХ беше около 1, тогава се чувствах най-добре, но пък на докторите изобщо не им харесваше.
Когато направих рецидив, ТСХ беше в нулата и се чувствах супер. Т4 и Т3 бяха в норма, но ТРАК антитела показваха рецидив и че трябва да се започне лечение. Ако те бяха в норма, докторът беше склонен да не ми изписва лечение. 5 месеца ТСХ не помръдна въпреки лечението и изведнъж явно е скочил на 29, без да усетя. После обаче - 1,5 години го поддържах около 4 с лекарства, това беше целта, и аз се чувствах добре, но пък имах аномалии в цикъл, проявиха се проблеми със захарта и т.н.
И сега пак така. ТСХ около 3 и аз не се чувствам добре така.
Общо взето, ако е скочил много ТСХ, но не съм била месеци поред с високо ТСХ, нямам проблем, но ако го поддържам месеци около 3-4 като стойност, имам някои странични проблеми в следствие на това. ЮА когато ТСХ е 1 или под 1, тогава се чувствам най-добре, но предвид заболяването ми, все се целят да е по-високо.
Аз с 4.73 миналата година не усещах нищо, ако не броим качването на килограми от въздуха. Иначе бях
П.П. Чета какво сте писали на мъжа ми, а той си умира от смях, че само се чудим как да си оправдаем пиенето  Mr. Green
Наздраве! Wine Glass

hahaha

smile_86, да, поствъзлеста структура, като накълцана е жлезата. И при Базед е същото. Но нодозната струма, ако съпътства автоимуннно заболяване, ми казаха че по-често това върви в комплект с Хашимото (наличие на 1-2 възела). С Базед е рядкост.
Но реално, ако се зачетеш в темата за операциите, там повечето оперирани са без автоимунно заболяване, с открити възли, най-често злокачествени. Оперираните с Базед са малко. Там целта е да се махне част от жлезата, да се кротне производството на хормони. Такива с Хашимото и наличие на възел, който да налага операция, почти не съм срещала. Мисля че за 1 случай бях чела, отдавна.
При доктор Райков като съм чакала, той нали прави всеки ден биопсии, та хората, с които сме си говорили и които са чакали за биопсия, са били все само с възли, без автоимунно заболяване. Тия които имат и автоимунно, май по-често са само на контролна ехография. Те си ги познават възлите, по структура, хомогенност и какви се срещат при различните заболявания. Макар големите по размер възли да са плашещи и повечето доктори като ги открият при ехография да пращат веднага на операция, то малките възелчета в много случаи се оказват коварни и след биопсия се налага спешна операция. Но тук вече си трябва специалист, който разбира какво гледа, а не просто да каже имате възел и трябва да го следим.

# 556
  • София - Варна
Мереленда, аз съм с голям възел, за който ми казаха, че е въпрос на време да се оперира. Даже Начев каза, че е трябвало да съм го махнала вече. Нищо че ехографски всички казват, че е доброкачествен. Другият е малък.
Да разбирам ли, че пак съм изтеглила късата клечка? Grinning
Сети бети, ще ти пиша подробно при първа възможност. Нямам интернет внас, през телефон не мога да пиша особено.

Един скоч отпуска нервната система и ми минава задуха  Laughing Ама тия дни не съм пила и ей на, души ме.
Ха-ха-ха. А пък никотинът намалява МАТ!

Последна редакция: ср, 21 юни 2017, 11:42 от afrikancho

# 557
  • Бургас
Moят възел се е появил горе-долу с началото на Хашимотото, тогава бях и с високи антитела, не че има значение сигурно. И си стои под сантиметър засега, последният лекар ми каза, че дори не би го описал, но понеже колегите му преди него са го правили го отбелязава и той... Какво ще рече това, че го счита за малък, за неопасен или? Преди него други лекари са ми казвали да го следя просто дали расте.

afrikancho,
Скрит текст:
и моето малкото се раздриска, та сега не ми е до дози, тези дни ще измисля какво да правя, ако има нещо ще те питам пак, 25 хапчето дали ще мога да го счупя точно на 4... на две може идеално, но на 4 не знам. Ама не ми е до това сега де, по-натам ще го мисля, че и други тревоги и неща имам на дневен ред.

Един скоч отпуска нервната система и ми минава задуха  Laughing Ама тия дни не съм пила и ей на, души ме.
Ха-ха-ха. А пък никотинът намалява МАТ!

Сега поне имам оправдание и за двете  Joy Joy Joy Ми така де, с лечебна цел го правя  Mr. Green

# 558
  • София - Варна
Мон, аз си режа с нож без проблем на 2 части 12.5 Т4 от Еутирокс 25 мкг. Първо цепя с пръст таблетката, и после едната половинка я режа с огромен нож по средата, за да добия 6.250 мкг. Досега винаги е работело. По същия начин с огромен нож съм рязала и 25 мкг Т3 на 8 части, тоест на около 3 мкг Т3. Предполагам, че ще успея и по-ситничко. Mr. Green
Но Еутирокса е супер лесен, таблетката е голяма и плоска.

Аз се сетих и за още нещо благодарение на съфорумка:
При някои хора в хипофункция отношението на ФТ4 и ФТ3 е под 3.10. Все едно леко хипер. Това пак не е нормално отношение.
На много хора е така, когато са в началото на заболяването. ТСХ нали се покачва. А той нали е инструмент за преобразуване на ФТ4 във ФТ3 (чрез Д1). Колкото по-висок е ТСХ, толкова по-висок е ФТ3. Това при някои хора се наблюдава в началото на болестта. Даже подозирам, че е възможно да е при всички, просто не всички хващат тоя момент на изследванията си.
Аз примерно го бях хванала. И аз имах малко по-висок ФТ3, пак в граници. Онтошението ми беше под 3.10, все едно леко хипер, но не бях хипер, бях си със симптоми на хипофункция.
Но това тялото го прави, хем ТСХ нали, хем тялото един вид се мъчи (чрез ТСХ) да се спаси, като качва ФТ3 (той нали е основният хормон), за да може тялото по-дълго време да е по-добре. Но това не може да продължава вечно и ФТ3 пада. И така. Това си е моето обяснение.

Сети Бети, ти имаш ли изследвания от бременността и извън нея, когато си била на терапия с Т4?
Биха ти били много полезни.
На каква доза Т4 си била по време на бременността?

Аз имам някакви изследвания от бременността. Мога да ги пусна тук за пример. Начев искаше ТСХ дори под 0.3 (долната граница), и искаше максимално висок ФТ4. И казваше, че тия изследвания са ми супер, а аз се чувствах злеее! И ми казваше, че няма смисъл да се пуска ФТ3. Обаче аз почнах да пускам ФТ3 всеки път. Тогава не знаех нищо, но пусках винаги и трите хормона.
И сега виждам ясно: висок ФТ4, нисък ТСХ (под 1), нисък ФТ3, кофти отношение на ФТ4 и ФТ3 - над 3.80, силни симптоми на хипофункция. Защо го прави Начев това не знам... #Crazy #Crazy
И после имам изследвания: ТСХ над 1.50, ФТ4 под 15, ФТ3 - по-висок, отношение около 3.50-3.60 (пак зле, но все пак не и над 3.80), доста по-малко симптоми на хипофункция.

Ще ти кажа каква трябва да ти е целта. То на всеки тябва да му е тази. Аз сега това правя точно:

Първо само с Т4 опитваш да намериш оптималната си доза, с възможно:
1. най-нисък ТСХ (като той може и да е около 1.6-2 примерно, надали ще е 1, като си само на Т4, ако ТСХ отиде на 1, то ФТ3 и отношението ти ФТ4/ФТ3 ще пострадат);
2. най-нисък ФТ4, на който все още ще има конвертиране във ФТ3, но и в същото време достатъчно висок ФТ4, за да може да има достатъчно ФТ4 за конвертиране и да не се позволява на ТСХ да се качва много. Тоест с две думи  - ОПТИМАЛЕН ФТ4.
Имам подозрението, че това трябва да е някъде между 13.70-15.00, 15.50 може би за мен, съдейки по изследванията си от бременността. Когато ФТ4 ми е над 15, конветирането ми е спадало рязко всеки път.
Тоест горна граница за ФТ4 ще е тази, на която ФТ3 ще започва да пада, не трябва да се отива над нея.
А долна граница за ФТ4 ще е тази, на която пък ТСХ много ще скача. Не трябва да се отива и под нея.
3. най-близко отношение на ФТ4 и ФТ3 да е до 3.40 (възможно най-малко по-голямо от 3.40) - горната граница взимам, защото е невъзможно да се постигне долната граница - 3.10 - само на терапия с Т4.
4. И естествено ще гледам и симптомите ми как са. Това е най-важното.

Тоест - налага се да се пускат често изследвания, за да се определят дозите на Т4.
Може да пия и изчанчени дози от 44 Т4 примерно, или 47 мкг. Само пример. Каквото действа.

Почни и ти така. Трябва за целта да седиш обаче на една доза Т4 поне месец. Да пускаш кръв и винаги с трите хормона, за да сравняваш резултати.

Аз имам подобни изследвания от бременноста и ясно се вижда как като се качи ТСХ и ФТ3 се качва. Как като падне ТСХ много, преобразувването на ФТ4 във ФТ3 се прецаква. Как ФТ4 трябва да ми е някъде между 13.70-15, за да ми е оптимален.
Как съм се чувствала наистина възжможно  най-добре на отношение на ФТ4 и ФТ3 близко до 3.40 - примерно 3.60. Но пак не съм била на 100% добре. И ТСХ е бил по-високичък - към 2. Тоест или не съм седяла оптимално дълго време на една доза Т4, или ми е трябвал и Т3.

Така че опитай само с Тироксина/Еутирокса първо.
Определи си оптимално ниво на ФТ4, при което:
1. хем ще имаш максимално преобразуваане във ФТ3, тоест и максимално близко отношение до 3.40 - малко над него ще е, но максимално близко;
2. хем ТСХ ще е маскимално нисък;
3. хем ще се чувстваш маскимално добре.
Стабилизирай се на тази доза Т4, която осигурява горните 3.

Тоест идеята е да се стигне доза, на която сме стабилни, да не мърдат много ТСХ, ФТ4 и ФТ3, ако ги изследваме по едно и също време на деня (спрямо ставането от сън) всеки път.
И вече като стигнем такава доза, и тя не е оптимална, тоест има:
1. още симптоми;
2. отношението на ФТ4 и ФТ3 е доста по-голямо от 3.40;
3. ТСХ е доста по-висок от 1, макар и в граници.
Тоест ако стигнем такава доза, максимално добра с Т4, на която да не мърдат трите стойности на трите хормона, но ако тази доза все още не е оптимална за нас (заради горните 3 точки). ТОГАВА ВЕЧЕ може да се помисли да се добави Т3 по метода на този доктор Бланчард - 98% Т4 и 2 % Т3.

Неговата идея е също така да се използват физиологични дози Т4 и Т3, репликиращи фунцкията на здрава жлеза. Физиологични (тоест малки) дози с "пуснат" ТСХ. И той затова изписва само 1.5 мкг-2 мкг Т3 и то с БАВНО ОСВОБОЖДАВАНЕ. Точно за да репликира здравословна продукция на Щ хормони.

Аз за себе си мисля, че не бих успяла само с Т4, но първо съм решила да видя докъде ще го докарам.
Почти съм 100% сигурна, че ще ми трябва и малко Т3. Но първо да си определя дозата на Т4.

Та, Сети Бети, ако искаш пръво опитай само с 25 мкг Т4. И после виж дали ще вдигаш Т4, дали не. То си е опит-грешка. И винаги кръвни, с трите хормона.
И тия приказки, че ФТ3 не се пускал...
Аз мисля, че знам защо ги говорят лекарите, подозирам... защото като пиеш Т4, се очаква, че тялото ти винаги ще го преобразува в Т3 (нали е така при здрав човек), и затова няма нужда да се пуска ФТ3... то като дозата на Т4 е добра, че да свали ТСХ в норми, а пък ФТ4 се вдигне, занчи за тялото има достатъчно ФТ3. Подозирам, че на това се осланят лекарите.
Обаче ИЗЦЯЛО изпускат работата на дейодиназите, и че ако една доза, било то на Т4, или на Т3 е по-висока, или по-ниска откокото трябва, то това веднага бута някоя от дейодиназите, активира я, или я декактивира, или ѝ забавя действието, или го забръзва, и оттам се проваля цялата терапия.

Аз например като отидох със следните изследвания: ТСХ 0.55, ФТ4 19.33, ФТ3. 4.99 при Тодорова, тя ми каза, че съм резистентна към Т4, и не го конвертирам в Т3. Сега осъзнавам, че просто с тоя силно свален ТСХ и висок ФТ4 съм си била деактивирала (не знам до каква степен) Д1 и оттам сигурно почти нулево конвертиране във ФТ3...

Истината е, че досега не ги бях чела тия неща за дейодиназите. Дори сега ги прочетох само 1 път от някаква статия от Интернет. Май ще ми трябват още няколко прочита. Май там се крие идеята на лятно/зимно дозиране, преди/след МЦ.
И май този Кенет Бланчард дозира на базата на тези идеи. Аз все се чудех защо, по дяволите, той изписва само 2% Т3, и не обръщах внимание изобщо на тази идея. Но сега май излиза, че той е с най-правилния подход.

# 559
afrikanchoShocked запазвам си всичко, което пишеш, за да мога да го препрочитам, защото в момента не съм сигурна, че го осмислям достатъчно добре, още по - малко пък запомням...
И аз ти благодаря за информацията, която споделяш! Simple Smile

Другия месец предстои да изследвам и трите хормона (както съм писала ФТ3 даже не помня дали и кога съм го пускала) и ще напиша тук резултатите за мнение.

Иначе не знам дали защото намалих дозата на Еутирокса, макар и само с 12,5 и сиг. ТСХ се е качило леко или заради инжекциите с Б12, но сърцебиенето ми значително намаля (да чукна на дърво)   Praynig, не съм и толкова уморена и като цяло се чувствам по - добре, само още нервите ме тресат яко, но ще видим следващите изследвания какво ще покажат.

# 560
Африканчо, мерси, ще те препрочета пак, докато го разбера. Ти сигурна ли си, че не си ендокринолог  Mr. Green
Виж, написах изследванията ми, които ми бяха под ръка. Когато имаш време и възможност.
Скрит текст:
Ех, май не се вижда  newsm78 не знам как по друг начин да ги кача от телефона.

# 561
  • София - Варна
Мне, не се вижда нищо.
Абе, дано се оправим. Сега се запознах онлайн с една млада жена, която се е оправила след дълги години терапия само с Т4 (неуспешна, стигала е и до дози 150 Т4). Oправила се е с метода на Бланчард точно, сама се е мъчила. И там ендотата са като тука, хърватка е тази, че забравих да кажа. Ама ѝ е отнело над година да се стабилизра. Така че си трябва търпение голямо. Ама поне има надежда. Има оправили се хора, което е добре. Simple Smile
Тя е с Хашимото и хипофункция. Жлезата ѝ вече не работи. На дози 112 Т4 и 3.5 Т3 е.

# 562
  • В най - голямото село
Момичета, аз съм с Хашимото и в момента се лекувам при Начев, но бихте ли ми препоръчали  добър ендокринолог, който работи и със здравната каса. Много благодаря.

# 563
То за добър ендокринолог и пари искаме да даваме, ама...Всички са шаблон.

# 564
Cikoni, провери в "Щерев" дали тяхната не работи с касата.

# 565
А някой има ли впечатления от д-р Людмила Любенова от Медицински център "Свети Пантелеймон"?
И работи ли с касата?

# 566
  • София
Човече, доктор Здравко Каменов от Александровка болница се води едно от светилата и работи с касата  Peace
А на сайта на лаборатория Кандиларов в ценоразписа са маркирани изследванията, които се поемат от ЗК. Аз така се ориентирам.  Peace

Много сте писали, но мисля да ви чета уикенда от плажа  Laughing

# 567
Много благодаря за насоките, събирам списък и след утрешния преглед ще решавам оставам ли при моята или ще избирам друг.

Приятни емоции на плажа grinning039

# 568
Бях на преглед днес.
Никакви изследвания не ми пусна повече. Беше дала направление за ТСХ и МАТ (други аз си пусках, но не съм ги показала) и ми изписа Еутирокс, септември контрола.
Не знам, на мен ми се струва, че най-малкото трябваше да ми пусне ИР Rolling Eyes

# 569
Бях на преглед днес.
Никакви изследвания не ми пусна повече. Беше дала направление за ТСХ и МАТ (други аз си пусках, но не съм ги показала) и ми изписа Еутирокс, септември контрола.
Не знам, на мен ми се струва, че най-малкото трябваше да ми пусне ИР Rolling Eyes
До колкото знам ИР не се поема от каса, докторката може да ти пусне само кръвна захар

Общи условия

Активация на акаунт