Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 468
  • 744
  •   2
Отговори
# 105
Нашият ТЕЛК изтича на 30.09.Подадохме молба за преосвитеделстване и чакаме писмо, обаче не е ясно какво предстои.

Ние сме на комисия на 31.05 и аз от днес се чудя ще я бъде или не  newsm78 - уж пише, че няма да спре работата на комисиите ...

# 106
А нашия ТЕЛК като започва сега? Дадоха ни за една година. Решението е от месец Април. Сега остава на ново да ни викат  ooooh! Тия дни ще ходя да го подпечатат, да видим дали ще ми кажат нещо.

# 107
Хората с увреждания срещу част от НМЕ
Повече в звуковия файл.

Зорница Русинова: Правителството ще се бори със 150 хил. нередовни ТЕЛК решения
Цитат
„Всички ние дължим много на хората с увреждания. Втората част от реформата е подобряването на начина, по който се прави медицинската експертиза за ТЕЛК. Ще има преструктуриране на системата за ТЕЛК и подобрявване на системата за социално подпомагане. Хората, които имат нужда от по-високи помощи, да ги получават“, обясни Зорница Русинова.

Тя бе категорична, че няма опасност хората, на които им предстои да минат през процедурата за ТЕЛК, да останат без пенсии.

Последна редакция: вт, 23 май 2017, 15:25 от n_alex76

# 108
Здравейте,
Благодаря за изчерпателната информация на първа страница. Нито там, нито другаде в мрежата, обаче, не успявам да намеря отговор на въпроса "в какво точно се изразява чуждата помощ?" На какво ми дава право това допълнение? Детето ми е на 4 г. със 75% + чужда помощ, а в социалната служба ми казаха, че със и без чужда помощ нямало значение - сумата е 450 и това е. Не разбирам тогава защо си правят труда за тези уточнения. Или просто говорим за поредния некомпетентен чиновник. Предполагам, че тук има по-информирани родители и ще бъда благодарна, ако някой ми обясни.

# 109
В случая това, че детето Ви има право на чужда помощ, може да послужи да си издадете документ /социалните да Ви го издадат/ за две безплатни пътувания годишно в БДЖ - но задължително с детето. Документа е за придружителя на детето, не е поименен. Друго, за което може да Ви послужи ЧП е да подадете документи за личен асистент на детето, т.е. ЧП удостоверява, че то действително се нуждае от такъв.

# 110
ТЕЛК-овете изпаднаха в патова ситуация
Цитат
Според адвокати, ако в срок правителството не приеме нови правила, пациентите могат да заведат дела за вреди поради бездействие на държавата.
И какъв е срока? newsm78

За тези, които искат да четат:
Дела срещу държавата и общините за вреди
ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ

Тази статия е от 2014 г., а ЗОДОВ няма промени от 2012 година. #2gunfire
Несъответствието на ЗОДОВ с правото на ЕС
Цитат
Условията за ангажиране на отговорността на държавата за вреди, предвидени в ЗОДОВ и ЗЗД, не отговарят на изискванията на правото на ЕС. Българският законодател трябва да отстрани посочените несъответствия като разшири приложното поле на ЗОДОВ, поне що се отнася до вредите, настъпили вследствие на нарушаване на правото на ЕС. Всяко забавяне може да доведе до образуване от Европейската комисия на производство срещу България за неизпълнение на задължения по реда на чл. 258-260 ДФЕС.Междувременно, българските съдилища са длъжни да осигурят точно прилагане на правото на ЕС. Те трябва да тълкуват и прилагат Конституцията, ЗОДОВ, ЗЗД и специалните закони в светлината на правото на ЕС като допускат искове за ангажиране на отговорността на държавата за вреди, причинени от законодателна и правораздавателна дейност, противоречаща на правото на ЕС и като ги уважават, ако горепосочените три условия са налице.

Последна редакция: чт, 25 май 2017, 09:58 от n_alex76

# 111
В случая това, че детето Ви има право на чужда помощ, може да послужи да си издадете документ /социалните да Ви го издадат/ за две безплатни пътувания годишно в БДЖ - но задължително с детето. Документа е за придружителя на детето, не е поименен. Друго, за което може да Ви послужи ЧП е да подадете документи за личен асистент на детето, т.е. ЧП удостоверява, че то действително се нуждае от такъв.
Много благодаря! 

# 112
Здравейте!
Тъй като ТЕЛК-ът на детето е до 01.08.2017 и предвид, че винаги досега от комисията тук са се бавили много повече от 3 месеца с насрочване на дата за явяване, подадох док. за преосвидетелстване миналия месец, като си мислех, че някъде август-септември ще получим писмо. Изненада - днес дойде, а датата за явяване е 06.07 - т.е. месец преди да изтече настоящият ТЕЛК  newsm78 Това означава ли, че няма да си получа последния превод по настоящия ТЕЛК, или новият ще отмени напълно стария  Rolling Eyes Въобще не ми е ясно как се процедира в подобен случай...
Златна_г, и моето дете е с ТЕЛК за астма  -винаги, за съжаление, епикризите от отделение играят решаваща роля  Confused Но пък становището от пулмолог би следвало да има крайната дума, така, че успех - дано адекватно да оценят ситуацията  Peace

# 113
Имаш 30 дни до заверката на ТЕЛК-а и става точно време да го подадеш в соц.служба.

# 114
Pали, нали сега само минаваш през ТЕЛК, но без решение, заради липса на методика, по която да се изчисли крайният процент.В тази връзка , докато обнародват промените в НМЕ според мен няма да има застъпване в периодите. 

# 115
Здравейте Simple Smile Имам въпрос,след като промениха помощите за деца полагат ли се балнеолечение както преди или вече нямаме право на тази помощ?

# 116
  • София
За ТЕЛК едно от нещата, които изискват при явяването е рецептурна книжка. На детето не са предписани лекарства и нямаме такава книжка. Може ли да ми създадат проблем при явяването?

# 117
И моето дете се яви без рецептурна книжка-заболяванията му не изискват прием на медикаменти, а оперативно лечение. Не би трябвало да ти направят проблем, особенно, ако случая е като нашия.

# 118
Благодаря ви bouquet
Рави,при нас подобни неща като заверка няма-вземаш решението и след 14 дни /срока на обжалване/ го носиш при социалните.
Алекс, според теб ще минем, но няма да знаем какво са решили, така ли? Досега все сме разбирали след 10-15 минути  newsm78 И кога се очаква да се обнародват, ясно ли е?

# 119
Здравейте Simple Smile Имам въпрос,след като промениха помощите за деца полагат ли се балнеолечение както преди или вече нямаме право на тази помощ?
Поне нашите социални казаха, че помоща за балнеология отпада

Общи условия

Активация на акаунт