Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 487
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте.
Миналата година (13.01) подадох документи на дъщеря ми за ТЕЛК с хиперакинетично разстройство, като основна диагноза + нископтегло при раждането, шум на сърцето, ретинопатия на недоносеното, в епикризата от ДМСГ - енцефалопатия и задръжка в НПР. През февруари ни извикаха. Детската лекарка в ТЕЛК комисията ми каза, че няма да даде точки на детето за другите диагнози, ако психиатърът даде за хиперкинетичното разстройство... Психиатърът ни извика в друга стая, въобще не погледна детето, само попита какво очаквам от ТЕЛК и поиска нова диагностика от Св Никола в Александровска болница (не сме от София). През октомври най-после получихме дата за дневвен стационар, презпноември ми изпратиха епикризата. Вчера подадох наново документи в ТЕЛК картотеката, а днес ми се обадиха да ме уговарят да си изтегля документите и другата седмица да отида на заседанието на комисията и да ги дам директно на психиатъра. Това според жената в картотеката било по-добре за мен, но не разбрах защо (около мен беше шумно и не чух добре).
Какво ще ме посъветвате? Наистина ли така е по-добре или да не си изтеглям документите, както ми предлагат от картотеката. При явяването ни миналата година ТЕЛК комисията не излезе с решение, а поиска нова диагностика, а аз бях представила всички документи, които ми поискаха тогава.

# 511
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Той ще отиде - той е родителя с колата.
Мерси Simple Smile
Телка на малката е 50%, но в нашето социално ми разрешиха аз да подам документите за винетката. Искаха само копие от ЛК на бащата и ръчно написана декларация от него, че колата ще се ползва за нуждите на детето. Нямаме брак. Пак ще ходя тази седмица и ще пиша как е било. Май трябваше и големият талон, но не помня точно.

# 512
А при нас колата е на името на съпруга ми и не дават аз да подам документи за винетка, както и да я взема! Налага се да излиза от работа, а аз съм свободна, но не, не можело.

# 513
  • в полите на Балкана
На 1стр. на темата има подробно какви документи трябват  за винетка.

# 514
Грешно съм разбрала всичко!

Последна редакция: ср, 03 яну 2018, 23:31 от Mamayosif

# 515
Здравейте на всички. Бих искала да попитам две неща, ако някои може да ми помогне. Първо да кажа че детето е на 1г.и 3мес с дцп, придружаващи заболявания и хронични. По лични причини не можах 6мес.да мина ТЕЛК. През декември моя приятелка ми предложи да питам,  за помощните средства в магазин за такива. От същият казаха че срещу 40лв.могат да ми извадят ЛККто и да задвижат документите към агенция социално подпомагане, за финансова помощ от 1240лв.,която била за дюшеци и прочие, така се и записвала, но майките я ползвали за количка.
От ТЕЛК пък казаха че трябвало и ЛКК,за да се запишем.
Наскоро ровейки за помощи и рехабилитации чета че такива предложения били измама. Наистина ли да са ме слъгали нещо, а аз като гладен шаран да съм се хванала🤔

Когато аз питах социалните служби за помощни средства се опитах да обясня какво е положението и какво искам да ползвам. Казаха, че изобщо няма значение аз какво смятам че ми е нужно. За да получа помощи в тази посока личния лекар трябва да ме прати на ЛКК, а ЛКК да напише протокол какви помощни средства да ползваме. След това трябва да закупя средството от точно определен доставчик като го платя, а после след представяне на фактурата ще ми отпуснат 400 лв. за него. Разликата в цената /ако има/ си е за наша сметка. Ако посочения доставчик не ми достави изписаното от ЛКК и го има при друг доставчик и си го купя от него тези 400 лв. не ми се полагат защото не съм го купила от посочения доставчик.
Това което на Вас са ви казали или не е вярно или е за нещо друго, а не за помощни средства.

# 516
За помощни средства е, количка и проходилка, май беше.  Да споменаха че ЛКК прави протокол, в които пише какво ти се полага, с това ЛКК се кандидатствало към агенция социално подпомагане, за помощ която била 1240лв.,а ако количката е повече,  да доплащаш си разликата? Която количка била 400лв.

Последна редакция: ср, 03 яну 2018, 23:33 от Mamayosif

# 517
На мен изрично ми казаха 400 лв. и всичко над тази сума си го плащат родителите и освен това трябва да е от посочен от социалните доставчик, за да изплатят тези 400 лв. Не вярвам в различните градове да е различно. Или ти не си разбрала, или са те подвели с някаква цел.

# 518
  • в полите на Балкана
Стъпки за отпускане на целева помощ МТСП за закупуване на медицински изделия, помощни средства и приспособления, съгласно Приложение № 7 към чл. 40, ал. 1 на Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания са:

Стъпка 1. НАПРАВЛЕНИЕ от личния лекар до оторизирана лекарска комисия
/ЛКК или ТЕЛК/ в ДКЦ (МЦ) към МБАЛ, УМБАЛ или УСБАЛ - ортопедична,неврологична, хирургична или онкологична, в зависимост от вида на заболяването.
Стъпка 2. С полученото направление се посещава специализирана лекарска комисия (ЛКК) за издаване на МЕДИЦИНСКИ ПРОКОЛ.

- за инвалидни колички и тоалетни столове: Медицински протокол от специализирана ЛКК по профила на заболяването, издадено от ДКЦ (МЦ) на областна МБАЛ, УМБАЛ или УСБАЛ, или експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК.

- за антидекубитални дюшеци и възглавници:  Медицински протокол от специализирана ЛКК, издаден от диагностично-консултативен център (ДКЦ) към МБАЛ/СБАЛ или УМБАЛ/УСБАЛ, или експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК.

Стъпка 3. Медицинският протокол се подава заедно с МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ за отпускане на парична помощ в Дирекция за социално подпомагане (ДСП) по местоживеене за закупуване на медицински изделия, помощни средства и приспособления.

Стъпка 4.  До 7 дни ще Ви бъде издадена ЗАПОВЕД ЗА ОТПУСКАНЕ НА СОЦИАЛНА ПОМОЩ, като от ДСП до края на следващия месец ще Ви изплатят сумата в брой или по Ваша банкова сметка/по избор/   Например ако заповедта е издадена на 10 март, средствата се превеждат до 30 април.

ВАЖНО!!!След издаден Медицински протокол от ЛКК - можете да закупите веднага медицинското изделие със собствени средства, като полагащата Ви се сума (до лимита на помощта от ДСП) ще Ви бъде възстановена в кратки срокове от Социалната служба срещу представяне на издадените Ви фактура и приемо-предавателен протокол.
Тук е уловката. Различните соц. служби имат различни предпочитания към фирмите за помощни средства. Трябва задължително да е регистрирана в А "СП".
Парични помощи отпускани от Дирекция за социално подпомагане за закупуване на медицински изделия, помощни средства и приспособления.

Инвалидна количка 486лв. Отпуска се при частична(пълна) парализа на долни крайници или други увреждания, при които самостоятелното придвижване е невъзможно

Акумулаторна инвалидна количка 3019лв. Отруска се при Увреждане и на горните крайници, което не позволява самостоятелното използване на количките и ако лицето е физически и психически годно да управлява такава количка.

Тоалетен стол и стол за баня - комбиниран 331лв.Отпуска се при  частична (пълна) парализа на долни крайници или други увреждания, при които самостоятелното придвижване е невъзможно

Стол за баня 126лв.

Тоалетен стол 205лв.
Антидекубитален дюшек 372лв. При болни с тежки неврологични заболявания, придружени с квадрипарези или хемипарези, будна кома, усложнени невромускулни заболявания, довели до принудително залежаване в една и съща поза, и терминално болни

Антидекубитална възглавница 65лв.

Последна редакция: ср, 03 яну 2018, 23:06 от мамаРаче

# 519
...
Искам да попитам нещо. Детето ни в момента е с ограничена двигателна активност. Колата която ползваме с пълномощно е на брата на мъжа ми съответно с регистрация от друг град. Надяваме се че състоянието на детето подлежи на корекция и не го водим инвалид, но пък и за него би било облекчение, ако колата можем да я паркираме пред входа и да ползваме някакво предимство да спираме по-близо до училището когато го водим. Чудех се има ли някакви облекчения при паркиране, когато колата не е на паркинг с обозначени зони, ако член на семейството е с ТЕЛК, но колата не е собствена и ако има такива какъв е редът да се възползваме от тях, докато детето е в това състояние. На паркинг зоните за инвалиди само от коли със стикери ли се ползват или носим копие от ТЕЛК-а и при поискване от служител го показваме?
Подавате си документи, т.е. копие от ТЕЛК и снимка на детето в Общината към която сте. Предполагам се попълва и някаква молба /не помня вече/. От там ви издават талон за паркиране на местата за инвалиди, който важи за целия Европейски съюз. Талона е подвижен, не е стикер да се лепи на стъклото. Талона върви с детето /човека с увреждане/, не с колата, т.е. в която и кола да се качи детето, то тази кола може да паркира безплатно на местата за инвалиди. Ако местата за инвалиди са заети на платените зони си покажете талона и ще ви посочат къде другаде да паркирате /безплатно/. Слизайки от колата, талона трябва да е отпред на таблото, на видимо място.

# 520
  • София
Здравейте! Има ли майки, които са по-наясно относно кандидатстването в детска ясла? Имам няколко въпроса. Simple Smile

# 521
Ние си кандидатсктвахме през системата за пирем в детски ясли и градини. Всичко това беше след разговор с директорката.

# 522
  • София
Здравейте.
Миналата година (13.01) подадох документи на дъщеря ми за ТЕЛК с хиперакинетично разстройство, като основна диагноза + нископтегло при раждането, шум на сърцето, ретинопатия на недоносеното, в епикризата от ДМСГ - енцефалопатия и задръжка в НПР. През февруари ни извикаха. Детската лекарка в ТЕЛК комисията ми каза, че няма да даде точки на детето за другите диагнози, ако психиатърът даде за хиперкинетичното разстройство... Психиатърът ни извика в друга стая, въобще не погледна детето, само попита какво очаквам от ТЕЛК и поиска нова диагностика от Св Никола в Александровска болница (не сме от София). През октомври най-после получихме дата за дневвен стационар, презпноември ми изпратиха епикризата. Вчера подадох наново документи в ТЕЛК картотеката, а днес ми се обадиха да ме уговарят да си изтегля документите и другата седмица да отида на заседанието на комисията и да ги дам директно на психиатъра. Това според жената в картотеката било по-добре за мен, но не разбрах защо (около мен беше шумно и не чух добре).
Какво ще ме посъветвате? Наистина ли така е по-добре или да не си изтеглям документите, както ми предлагат от картотеката. При явяването ни миналата година ТЕЛК комисията не излезе с решение, а поиска нова диагностика, а аз бях представила всички документи, които ми поискаха тогава.
Мама Ru, поне в София няма отделен психиатричен ТЕЛК. Мисля, че навсякъде  премахнаха специализираните комисии. Тук педиатърът сам се съветва и с другите специалисти по време на прегледа (ако се налага детето се преглежда от допълнителни специалисти – невролог, психиатър, очен и т.н.) и после се пише решението. Може би е добре отново да поговорите с тези от картотеката или да си направите едно копие от епикризата и без да изтегляте документите, да се опитате да се видите с психиатъра и да говорите с него. Като цяло прегледите пред ТЕЛК са формални и повърхностни и обикновено решението се пише на база на представените документи.

# 523
Благодзаря за отговора. При нас има само две ТЕЛК комисии. За очен идват от Плевен. Отделен детски няма. В едната комисия един ден седмично участва педиатър/ детска невроложка на 70г/ и тогава викат децата.
От картотеката твърдят, че понеже нямам решение от миналата година, а са ме върнали за ново изследване, в посочена от доктора клиника, е по-добре направо да му занеса исканата епикриза, а да не подавам наново документи. Старите се пазели явно още. Колко се пазят и колко са загубени не знам. Не разбрах и защо така да е по-добре за мен? За това се чудя - да изтегля документите и да се явя без дата като нося новата епикриза или да подам наново и да чакам дата? Защо първият вариант да е по-добър за мен от втория (според служителката от картотеката)? Същевременно разчитах, че подавайки наново документи слид толкова време, с писмото биха изискали ако се налага актуализиране на други документи, а не да съм пропуснала нещо и пак да ни разкарват, а това означава излизане от работа и училище.

Последна редакция: чт, 04 яну 2018, 12:10 от Mama Ru

# 524
  • София
Според мен не е добра идея да се изтеглят документите. Доколкото разбрах, не е имало нищо черно на бяло след  предишното явяване (т.е. все едно не сте се явили)? Ако можеш да говориш с психиатъра предварително, но без да изтегляте документите преди това, може би ще е най- добре. Официално явяване няма как да стане без подадени документи.

Последна редакция: чт, 04 яну 2018, 13:41 от annie13

Общи условия

Активация на акаунт