Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 734
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Това за общежитието и на мен ми беше много странно миналата година. Но дъщеря ми си намери квартира на цена 300 евро и с разходите идва към 350 на месец /обзаведена стая в къща с още 4 човека/ в къщата имат отделно помещение хол, трапезария, кухня, баня, 2 бр тоалетни и най-хубавото - една сводна стая в която може да им идват гости с преспиване  Mr. Green. В общежитието на Дуо което точно до Унито ни искаха от 560 до 600 на месец за стая, която беше отчайваща и обща кухня в която нямаше никаква посуда, но пък е на метри от унито. Е детето предпочете да живее в по домашна обстановка на 20 мин с колело от унито. Това не попречи на социализацията и. Естествено премина през шока - сама, в чужда държава, далече от мама, тати ....... Участва във всичките мероприятия на университета, доброволец е за оупън дей, в актива на групата е и т.н.
А и другото което ми направи впечатление - 300 -350 евро джобни имаш предвид при осигурена храна ли? Това е много според мен.  newsm78

# 61
Здравейте, нова съм във форума,  имам син, приет в Техническия университет в Айндховен - архитектура. Започвам живо да се интересувам от всяка информация относно университета и условията за живот на студентите там - общежитие или квартири, издръжка на студента , социален живот и т.н. Не видях във форума точно тема за архитектура в този университет,  затова пиша тук. Предварително благодаря за всяко мнение на мамите. Simple Smile

# 62

А и другото което ми направи впечатление - 300 -350 евро джобни имаш предвид при осигурена храна ли? Това е много според мен.  newsm78

Да, писах 300-500 но това е много широко, около 300 наистина беше по-реално, имам предвид за първите няколко месеца, докато се оправят. Има си разходи от всякакво естество, най-сериозният са учебниците, особено като са зайци не се познават с по-големите и докато се ориентират, че може да си намерят втора ръка за значително по-малко пари, вече са купили нови. други купуват и ксерокопират, но без холандска карта няма как да го направиш, а всички ксерокси в комплекса са с карти (говоря за Утрехт), там битови депозити май имаше някакви, депозит за ключове или карти за стаите и т.н. и т.н.
После вече може и с по-малко при осигурена храна, действително, но пак си вървят, едно излизане си е поне 15-20 евро, това е Холандия все пак....
Колела ясно че ще купят. И поне на 80% ще ги откраднат,...а, задължително си купете от БГ голям и тежък катанец на верига за колело - там струват състояние.
Колело ще намерите там, минимума на старо е 50 евра, но може и за 5 на гарата. Ама крадено....

# 63
  • La casa de Mickey Mouse
Persifonka, цяла тема, както и темите преди това, точно тези проблеми обсъждаме. Няма да намериш тема за унито или специалността на сина ти. Темата е обща за студентите в Холандия.
Не съм искала два обидя или засегна никой. Напротив исках само да съм в полза. Ако е прозвучало по друг начин, моля да бъда извинена.
Dioni, имали сте късмет със стаята и съквартирантите. За първокурсниците не е лесно да се установят, защото не познават никого и търсенето на жилище е трудно. Ако гледам от финансова гледна точка, общежитието ще ми е между 350 и 500€. Ако наемем къща с 4 спални, заедно с разходите за децата ще е по- малко от 300€ на месец. Но пак казах, аз не бих поела този риск, защото не знам с кого ще живее. Тя няма да може да си избере сама хората, нито ще може да наложи някакви правила. А и не ми се занимава с обзавеждане, не поне и на този етап. За втори курс, вече тя ще си реши. Относно общежитията, в тези в които съм живяла и в тези в които съм ходила на гости, никъде не съм видяла мизерия, неугледно или каквото и да е. Чак ми е странно това което обясняваш.
Сметнете за харана (ако си готвят сами) около 50€ на седмица (аз давам по 100€ за 4членно семейство) и още 50-70€ за други разходи, та с храната е около 400-680€ на месец. Зависи дали пие, пуши, дали ще се храни предимно на вън и т.н.

# 64
  • под Витоша
..Планирате ли да я придружите през август, ако не бъркам ги викаха последната седмица за да си оправят там настаняване, документи, битовизми, телефонни карти, банката, регистрация и т.н...
Да, ще я придружим вече сме купили билетите, уредили сме нощувките.. Настаняването е на 18 август, ние ще сме там от 17-ти Simple Smile Не знам дали може предварително да си запише час в общината и в банката, или там на място е по-лесно?
И още един въпрос - В коя банка в Холандия е най-изгодно да си открие сметка, в която да й превеждаме пари от България?

# 65
По наше време УЧУ работеше с Рабобанк. Клонът, който се занимава с Колежа е на главната, но работеше със студентите само в четвъртък и нищо че нямаше никой, дума не дадоха да подадем заявление за откриване на сметка в деня не-четвъртък, в какъвто се случи, че сме там, вторник примерно, нищо че носихме всички документи, включително най-важния документ, който трябва навсякъде - уверение от УЧУ че е записана и енролва годината. Обясниха, че заявление се попълва по всяко време на сайта им.
В общината девойката се опрая сама - там се вади един номер.
Това удостоверение ще Ви трябва и за българската община за осигуровките, ама за това после....
Само да знаете, че имате да платите два месеца вакуум на осигурителната система - май до август. И ако ще й вадите здравна карта, направете го сега, докато е с непрекъснати права, макар в Холандия тази карта да не върши особена работа,.
Холандците са спокойни хора. Работят бавно и с мерак. Банковата сметка в Рабо откриха за има-няма месец, изпратиха картата по пощата на адреса на Кампуслаан.
Телефон вземете предплатена карта, не се занимавайте с договори, после няма откачане. Сега с новите правила за роуминг може и един български номер да й дадете и да й звъните по него.
В УЧУ имаше (сега не знам) и телефон стационарен във всеки "вход", на разположение на живущите там 3-4 студента, на партера.
Дано вече има Уай-фи, защото бяха с кабели. Ако няма да си вземе един безжичен рутер, там трябва да търсите магазинче в града за да купувате, иначе се поръчва с карта и се чака....
Холандската банка ще Ви е Рабо, вероятно, както горе казах, освен ако не са сключили междувременно договор с ИНГ, но не вярвам. Сметката е напълно безплатна, няма такси за входящи преводи. В Колежа ще ви кажат с кого имат договор.
Докато оправите сметката, направете й една българска дебитна карта и й превеждайте в нея левове, тя ще си тегли там евро, таксата е около 8-12 лв на теглене. Направете й лимита за теглене по-голям от стандартните 400 лв (около 200 евро) По изгодно е, отколкото ако превеждате евра., а курса евро /лв е приличен, разбира се, зависи от условията по картата, дали е курса на бранда или този на банката - издател, проверете си в банката.
Има и варианти на преводи с Трансферуайз (това после, като имате вече холандсйка карта и айбан), но за това, ако Ви интересува, има къде да прочетете, не съм го ползвал.

Последна редакция: ср, 31 май 2017, 16:00 от StefanB

# 66
  • София

Dioni, имали сте късмет със стаята и съквартирантите. За първокурсниците не е лесно да се установят, защото не познават никого и търсенето на жилище е трудно. Ако гледам от финансова гледна точка, общежитието ще ми е между 350 и 500€. Ако наемем къща с 4 спални, заедно с разходите за децата ще е по- малко от 300€ на месец. Но пак казах, аз не бих поела този риск, защото не знам с кого ще живее. Тя няма да може да си избере сама хората, нито ще може да наложи някакви правила. А и не ми се занимава с обзавеждане, не поне и на този етап. За втори курс, вече тя ще си реши. Относно общежитията, в тези в които съм живяла и в тези в които съм ходила на гости, никъде не съм видяла мизерия, неугледно или каквото и да е. Чак ми е странно това което обясняваш.
Сметнете за харана (ако си готвят сами) около 50€ на седмица (аз давам по 100€ за 4членно семейство) и още 50-70€ за други разходи, та с храната е около 400-680€ на месец. Зависи дали пие, пуши, дали ще се храни предимно на вън и т.н.
По нагоре писах как намери квартирата от БГ чрез фейсбук групите в Хага, как имаха онл среща и тя знаеше с кого ще живеее, как преведох капаро и т.н.
Относно банките - картата издадоха за отрицателно време, само ми беше странно че я пратиха по пощата. Нейната е на AIG. Отиде в клона в центъра на Хага - слещу Праймарк и след по-малко от 2 седмици имаше карта в къщи. Тази идея с превода на пари и тегленето на място е ненужно. След като открие банковата сметка, може веднага да си внесе парите по нея от клон на банката, просто няма карта.
StefanB - с тия 500 направо хвърляте в шах хората според мен, но може и да има деца които ще ги похарчат. При дъщеря ми учебниците имаха и онл версия - разпечатват децата / с картата си на студент в "библиотеката" на университета/. По сложно беше с книгите които трябваше да чете - поръчвах от Ebay, защото в Хага бяха скъпи.
Бг карти използва за пазаруване в магазините, но предпочитат мастеркард, а не виза. Май само в екшъна не и приемаха никаква бг карта, но в Ямбото, Лидл, Алди, Алберт Хайн и др приемат
За колелета съм съгласна - купихме старо скапано колело и то си стои, новото купено преди месец - откраднаха го.  И още на доста деца им откраднаха колелетата. Един път и "вдигнаха" колелото за неправилно паркиране на HS в Хага и срещу 25 Евро си го върна, но пък се научи къде трябва и къде не да го паркира.
Не съм ходила с нея да се настанява, тя отиде сама с едно приятелче, който беше втори курс в Бреда.

# 67
Dioni, Утрехт не е Хага, не е Ротердам, той си е едно малко градче, като предградие на Амстердам, но си е направо като голямо наше село. Колкото са отворени в Амстердам, толкова са на другия полюс в Утрехт, цари абсолютно спокойствие и космополитния нюанс, какъвто има в Амстердам, макар и несравнимо по-малък от този в Лондон или Париж, хич, ама хич го няма в Утрехт, макар и пълно с чуждестранни и тамошни студенти, а и централата на Рабобанк е там, пък и до столицата е едни 30 кв - колкото от Младост до Люлин в София. Та, българските карти не ги харесаха примерно в Алберхаин, също в Лидл, същевремонно нямах проблем да си плащам на автомат за паркиране или за музей с тях... Зависи от много неща. И на банкоматите също, няма грижи.
Уточних за сумите - 500 са наистина много, но 300 минимум поне за първите няколко месеца и конкретно за Утрехт.
Всъщност на страницата на Унито приблизителните разходи холандците оценят на около 1000 евро месечно, вкл. храната, така че мисля, че 300 минимум при осигурена храна е разумна сума. Но всеки си знае, ако си готвят ще е по-малко, ако не излизат от кампуса може и нищо да не харчат....Ако не пушат , не пият. Индивидуално е, разбира се.
Онлайн версия на учебниците преди 3 години в Утрехт нямаше. Ако сега има - ОК, чудесно. Книгите за четене също.

# 68
Стана ми интересно при разразилият се задочен " спор"- та да се намеся и аз. Миналата година заминахме за Грьонинген-беше в HANZE ! Както вече споменах, от април търсихме квартира от Бг но не се получи. И не защото не сме пробвали ФБ групите, просто Dioni, когато си момиче се намира почти веднага. Тъй като той беше зает през юни, аз се постарах да попитам тук-таме у фейса за квартири, но....през моят профил ! И познайте-от всеки който запитах получих отговор, но когато разберяха, че става въпрос за момче и веднага се отказваха и излизаха с довод че е за момиче. Въпреки, че в обявата не се посочваше пол. Така че, мамите на момчета сме малко по-ощетени. Crossing Arms Както и да е намерихме, мисля, че бях писала-през агенция. Обзавеждането си беше приключение- но слава Богу-Икея там е на нормални цени. Цялата стая с доставка и монтаж-нямаше кой ooooh!- ни излезе 360 евро. Всъщност доставката и монтажа ръбят-мебелите-не!
В общината се записа сам-за 10мин. споре него-след седмица си получи номера ! Банкова сметка в ING- Rabobank- казаха че не работят със студенти, може само за там да е...Подписал беше един лист хартия и веднага са му дали временна пластика с която да оперира- след две седмици на домашният адрес му пристигна постоянната. Относно нашите БГ карти- почти навсякъде с VISA блокирахме терминалите.Единствено аз с моета кредитна Мастер успях да свърша работа. На банкомат обаче се тегли със всякаква без проблем. Относно парите за живеене- той разполагаше с 400 на месец за храна и други. Интересното е, че въпреки че често си поръчваше, понеже не винаги му оставаше време да си готви, когато си дойде ноември беше спестил доста-каза че 200 са му повече от достатъчни! Или е по-добър от мен във сметките или е фокусник.  Joy
Така, че и да спорим и да не спорим всичко си е индивидуално за всяко дете. Както самият той се шегува- аз съм отишъл да уча, съквартиранта му-румънец, повече да живее!!! Тази година сме в Айндховен. Честно казано имайки в предвид през какво минах миналата година за квартира и обзавеждане, с удоволствие приехме помощта на унито за квартира. А за догодина той да си преценява...Все пак рано или късно те стават по-добри от нас във повечето неща!
А да, и тази година съм решила да намажа и да се разходя с него Laughing Laughing По-евтино ми е. Миналата година летяхме с България Еър-скъпооооо ! Тази година с УИЗ-лесноооо. Пътуваме на 14.08- те започват на 21,08- надявам се до тогава да сме оправили всичко. Дори разчитам да взема удостоверението, че е записан в унито като редовен студент за да го подам в НОИ като се прибера заради осигуровките!

# 69
Здравейте, пак съм аз - този път с конкретен въпрос. Синът ми търси квартира в Айндховен - първокурсник е. Ако има други студент, който да си търси съквартирант например или някой да освобождава квартира - насреща сме.  Доколкото чета - истинско чудо е да стане, но все пак - чудесата нямат край! Simple Smile

# 70
Здравейте, пак съм аз - този път с конкретен въпрос. Синът ми търси квартира в Айндховен - първокурсник е. Ако има други студент, който да си търси съквартирант например или някой да освобождава квартира - насреща сме.  Доколкото чета - истинско чудо е да стане, но все пак - чудесата нямат край! Simple Smile

Унито не ви ли предложи съдействие за квартира?

# 71
  • София-България, Израел - където си поискам
http://www.danybon.com/obrazovanie/klasacia-holandski-universiteti-2018/
попаднах на класация на Холандските университети за 2018 година.

# 72
  • София

Не се отваря  newsm78 newsm78

# 73

При мен се отпавяря newsm78

# 74
  • София-България, Израел - където си поискам

При мен се отпавяря newsm78
Интересно , при мен се отваря. Ще видя какво мога да направя.

Общи условия

Активация на акаунт