Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 776
  • 741
  •   2
Отговори
# 660
  • София
Дъщеря ми май си намери квартира! Няма да е нужно да ходи на място, само ще и изпратят договора, тя ще го подпише, сканира и върне по имейл. И ще преведем наема. Вярвам, че няма измама тъй като е чрез приятелка на приятелка на дъщеря ми. Въпросът ми е има ли срок за регистрация в общината, тъй като договора ще е подписан от 1.06 , а тя има намерение да отиде в Грьонинген в началото на август.

# 661
  • София
Въпросът ми е има ли срок за регистрация в общината, тъй като договора ще е подписан от 1.06 , а тя има намерение да отиде в Грьонинген в началото на август.
Официалният срок за регистрация в общината е 5 работни дни след пристигането https://gemeente.groningen.nl/moving-to-the-municipality-of-groningen, но трябва да видите дали във вашия договор за наем не се изисква регистрация в общината. Ако си контактувате директно с наемодателя, можете да го попитате в имейл. Т.е. дори и през агенция да е, пак е добре да попитате, в случай, че не се ориентирате в самия договор.

# 662
  • София
Sash, много благодаря за отговора!!!

# 663
Здравейте , в деня на матурите да се запиша и аз . Синът ми е приет в Saxion , първа година специалност Creative media end game tehnologies . Много ще се радвам да се свържа с някой с опит. Сега основния проблем пред него е квартирата . Има ли други майки с деца в този град и университет?

Същият град и университет, друга специалност. И на нас въпросът с квартирата ни е на дневен ред, гледаме по фб групи и в kamernet.nl. Засега му отговориха от едно място от фб, ама ще имат скайп разговор да решат.
Здравейте! За кой град става въпрос? Моят син учи в Saxion в Енсхеде. Сега сменя квартирата (защото е решил да бъде заедно с точно определени приятели) и ако всичко е наред в началото на август ще освободи досегашната, която е много добра - на хубаво място. Ако става въпрос за същия град - пишете ми на e-mail: v_milenkova@yahoo.com и бих могла да ви помогна. В Енсхеде има доста голяма българска група, децата са много задружни и много си помагат.

# 664
  • ВАРНА
Здравейте. Дъщеря ми избра Ротердам Еразмус. Някой друг? Започваме да търсим квартира и да следя за билети. Успех на всички студенти

# 665
Здравейте. Дъщеря ми избра Ротердам Еразмус. Някой друг? Започваме да търсим квартира и да следя за билети. Успех на всички студенти

Питайте ги с мейл дали има още от квотата, която университета пази при хаус-мастера за няколко общежития които са в близост до Еразмус. При щерка ми това сработи, имаше дата за подаване на апликациите и на нея й дадоха стая, за цялата първа година.
Може още да има останали.

Всъщност тя каква специалност е, може и това да има значение...

# 666
  • ВАРНА

Питайте ги с мейл дали има още от квотата, която университета пази при хаус-мастера за няколко общежития които са в близост до Еразмус. При щерка ми това сработи, имаше дата за подаване на апликациите и на нея й дадоха стая, за цялата първа година.
Може още да има останали.

Всъщност тя каква специалност е, може и това да има значение...
Психология

# 667
Записвам се и аз , защото и моята дъщеря е приета в два университета в Холандия - в Леоварден и в Ротердам ,но все още не е избрала къде да се запише. От Леоварден изпратиха писмо , свързано с намаляването на годишната такса за предстоящата учебна година , но от Ротердам все още не сме получили. Ако някой може по- подробно да даде информация дали в Холандия има студентски сдружения на българи за взаимопомощ ,каквито зная , че има в Германия.И на нас ни предстои търсене на квартира или общежитие , но докато не получи диплома за средно образование все още не може да се запише в университета.Някой знае ли дали е възможно при тези условия кандидатстване за общежитие и въобще всяка информация за Ротердам бизнес скуул ще ми е полезна.

# 668
  • ВАРНА
Отново за Ротердам Еразмус. Квотата им за общежитие е изчерпана тъй като е много малка. И трябва да търсим други начини. Дъщеря ми каза, че знае такива, но искам и аз да й помогна. Ако някой може да ми даде насоки ще съм благодарна.Flowers Bouquet

# 669
  • София, Младост 2
Пишете в търсачката на Фейсбук student housing и името на града и излизат винаги поне по няколко групи, в които се предлагат квартири под наем. Друг вариант е сайта kamernet.nl, за който писахме по-нагоре (и както някой в темата полезно беше уточнил, ако решите да платите таксата за по-лесно свързване с наемодателите, помнете да отмените абонамента за това, след като си намерите квартира, за да не ви чарджва всеки месец кредитната карта поради неотменен абонамент).

# 670
  • ВАРНА
Пишете в търсачката на Фейсбук student housing и името на града и излизат винаги поне по няколко групи, в които се предлагат квартири под наем. Друг вариант е сайта kamernet.nl, за който писахме по-нагоре (и както някой в темата полезно беше уточнил, ако решите да платите таксата за по-лесно свързване с наемодателите, помнете да отмените абонамента за това, след като си намерите квартира, за да не ви чарджва всеки месец кредитната карта поради неотменен абонамент).
Благодаря

# 671
Така е,  отворете линка който съм качила-  там всичко е обяснено.  От Бреда все още мълчат.  Съученичка на сина ми,  приета въс Фонтис,  също няма мейл за потвърждение на намалените такси. Чакаме.
Като се влезе във профила на бъдещия студент в https://app.studielink.nl там където трябва да попълни данни за банковата сметка за таксата във Фонтис се вижда намалената сума.
Минавам плътно в редиците ви, синът ми ще продължи образованието си в Бреда, NHTV. И започвам с въпросите:
А какъв номер на банкова сметка да цитира - той все още няма холандска сметка? Или тази информация я попълва едва след като си е извадил такава?
И още един въпрос - в какъв вид се предоставя дипломата - освен превод, минава ли през министерства, посолства и нотариус?

# 672
  • София-България, Израел - където си поискам
Така е,  отворете линка който съм качила-  там всичко е обяснено.  От Бреда все още мълчат.  Съученичка на сина ми,  приета въс Фонтис,  също няма мейл за потвърждение на намалените такси. Чакаме.
Като се влезе във профила на бъдещия студент в https://app.studielink.nl там където трябва да попълни данни за банковата сметка за таксата във Фонтис се вижда намалената сума.
Минавам плътно в редиците ви, синът ми ще продължи образованието си в Бреда, NHTV. И започвам с въпросите:
А какъв номер на банкова сметка да цитира - той все още няма холандска сметка? Или тази информация я попълва едва след като си е извадил такава?
И още един въпрос - в какъв вид се предоставя дипломата - освен превод, минава ли през министерства, посолства и нотариус?

Първо честито! Много успех и късмет!
Ние посочихме българската банкова сметка, защото  още няма холандска. Предполагам,че по-късно просто ще промени банковата сметка с холандска.
За дипломата не знам, академичната справка я дадохме в Интеграл и те я изпратиха в университета. Аз само платих за превод. Не сами казали ,че ще заверяват нещо Предполагам,че и дипломата ще е така.

# 673

Сега в апликацията попълвате българска сметка,след като си извади холанска,а това става там на място,ще я смени.Имате предвид,че някъде до 20 септември трябва да сте я предоставили,защото след това си дърпат таксите.Дипломата след като я вземе,трябва да се легалириза и от МОН-използвайте фирма за тази цел.Те ще ви обеснят точно какво трябва да направите.Обикновенно се прави нотариална заверка на копието и то се легализира.В повечето университети се пращат сканирани документите и вече при пристигането в Холандия се представят оригиналите.Ако университета има банка с която работи и ви съдейства -използвайте нея.В Холандия условията за студенските пакети сметки са еднакви.Преди заминаване си запазете час за общината онлайн,за да може веднага след пристигане да се извади BSN-номер,той ще е необходим за всичко което трябва да направите там.Ето ви линк към община Бреда https://www.breda.nl/en/moving-register-non-residents

# 674
Сърдечно благодаря за споделеното. 

Общи условия

Активация на акаунт