Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-16

• 120 363
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
'светли' отвори има и при прозорците и вратите, не е само за 'от стена до стена'
вас би трябвало да ви интересува застроената площ, което е със стени, но без общи части
аз съм инженер, много моля не ме обиждайте на 'брокер'  Mr. Green

И къде по-точно обидих ВАС?

Даже напротив - благодарих ви за разяснението, защото моето познание може да е повече от на брокер, но не е достатъчно по принцип.

П.П.: Имам един въпрос, щом сте инженер. Предполагам ще ме ориентирате кое е по-коректното.
Последното което чух е че ЗП е квадратурата на жилището + общите части, а ЧЗП е само квадратурата на жилището. Аз си имам мнение по въпроса, но да да видим вие какво ще речете.
Не става въпрос за "светла" площ. Тоест питам каква е разликата според вас между ЗП и ЧЗП.

И имам още един въпрос, тъй като ми е паднало да комуникирам със специалист и то не от брокерската гилдия, та .... Таванските помещения и мазетата не се включват в квадратурата на жилището, но при въвеждане на данни в данъчна декларация оказват значение за оценка и данък. Та.... тези прилежащи помещения, когато им се смени статута, тоест се прокара ток и вода, предполагам биват оценявани както жилищната площ. То значи ли това, че ако един апартамент има таван, който е със сменен статут на жилище, то последният може да увеличи квадратурата на апартамента катоцяло? Или тогава се вписва в нов нот. акт? Може би този въпрос трябваше да е към юрист, ама знае ли се, може пък да сте запознат и с това.

Последна редакция: пт, 07 апр 2017, 15:29 от shusholinkova

# 76
мазето и тавана са придаваеми обекти, не са самостоятелни и като такива не подлежат на промяна на статута, освен това те в повечето случаи си имат ток и вода

'застроена площ' е площта на жилищетето, включваща външните зидове и 1/2 от тези със съседни апартаменти
РЗП е площта на цялата сграда - броят на етажите по площта им

ЧЗП не знам какво е  Rolling Eyes

тук хубаво са го написали
http://www.1001line.com/kniga_222/%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8.html

# 77
мазето и тавана са придаваеми обекти, не са самостоятелни и като такива не подлежат на промяна на статута, освен това те в повечето случаи си имат ток и вода

'застроена площ' е площта на жилищетето, включваща външните зидове и 1/2 от тези със съседни апартаменти

ЧЖП - чиста жилищна площ

Това също го видях, а и ми обясняваха, че било това, което ние наричаме Застроена площ.
Пък ЗП /както си я разбират някой хора/ било "светлата" площ + зидовете  + общите части.

Сега, аз че не съм съгласна с тази приказка по тоз въпрос е ясно.

Другото е точка 10.6. от това, което сте дали като линк.
Имах предвид такъв вид смяна на статута. Примерно от таван - в ателие; от мазе - в магазин, от гараж - в магазин.
И дали, ако се осъществи такава смяна на статута /нямам представа как става и какъв е реда/ квадратурата влиза към жилището или е отделно и се продава отделно. Логикага сочи, че би трябвало да има отделен нот.акт и да се продава отделно от един апартамент, ама аз все пак съм лаик, та когато не разбирам - питам.

# 78

ЧЖП - чиста жилищна площ

Това също го видях, а и ми обясняваха, че било това, което ние наричаме Застроена площ.
Пък ЗП /както си я разбират някой хора/ било "светлата" площ + зидовете  + общите части.

Сега, аз че не съм съгласна с тази приказка по тоз въпрос е ясно.

Другото е точка 10.6. от това, което сте дали като линк.
Имах предвид такъв вид смяна на статута. Примерно от таван - в ателие; от мазе - в магазин, от гараж - в магазин.
И дали, ако се осъществи такава смяна на статута /нямам представа как става и какъв е реда/ квадратурата влиза към жилището или е отделно и се продава отделно. Логикага сочи, че би трябвало да има отделен нот.акт и да се продава отделно от един апартамент, ама аз все пак съм лаик, та когато не разбирам - питам.

shusholinkova, възможна е смяната на статута на мазе/таван, но е едно безкрайно ходене по мъките и освен, ако не ти се налага крайно, не ти го препоръчвам. Когато се смени този статут това мазе/таван става отделен имот с отделен нотариален акт и неговата квадратура не се зачислявам към тази на жилището, от която преди е било част. (Надявам се, че това отговаря на въпроса ти, тъй като не съм сигурна,ч е го разбрах изцяло.) Ако те вълнува каква е процедурата за отделяне на мазе/таван от апартамент като самостоятелен обект, можеш да ми пишеш на лични или мога и тук да го опиша набързо Simple Smile

# 79
Ние решихме да продаваме, няма какво да чакаме, при такива цени не си струва да изпускаме възможности  Peace

Ами при вдигащи се цени не е ли, че колкото повече чакате, толкова по-скъпо ще го продадете?

# 80
  • София
Малко е лотария. Те и тук много чакаха да падат цените още след 2014, а сега при 40% по-високи всички се юрнаха да купуват.
За пазара на имоти научих едно - за да си на "далавера" прави обратното на това, което правят всички  Twisted Evil

# 81
Те и тук много чакаха да падат цените още след 2014, а сега при 40% по-високи всички се юрнаха да купуват.
Ами така де, и мен това много ме учудва.

# 82
Искам ориентировъчно да попитам, според вас колко струва в момента (или близките 2-3 месеца) един апартамент:

Локация: Младост 2. Намира се на тиха уличка, а не на булеварда. Пред входа има голяма детска площадка, на около 2 минути пеша има училище, детска градина също има наблизо. Има 4-5 големи супера, както и много малки магазинчета, което си е типично за Младост. На 5-6 минути от метростанция.

За самия апартамент: Голям тристаен панелен апартамент на 3ти етаж. Изложението е изток/запад. Има си антре с огледала и място за обувки/якета. Има голям хол с открит балкон, 2 стаи като до едната има голям дрешник (сериозно е голям: в него в момента има 2 гардероба и има място за влизане), баня и тоалетна отделно, мокро помещение до кухнята, което е почти с размерите на 3та баня (може да се бутне стената между кухнята и мокрото и да се направи доста голяма кухня) - самата кухня има закрит балкон. Апартаментът си е за цялостен ремонт въпреки, че като цяло е доста добре запазен и много поддържан, но не е модерен - иска си смяна на плочки, настилки, дограма, да се измажат стените. Сменени са щранговете. Не знам пропускам ли нещо... има си мазе към него. Пред самия блок се паркира без никакъв проблем.

Горе долу това е. Simple Smile

# 83
  • София, Bulgaria
Искам ориентировъчно да попитам, според вас колко струва в момента (или близките 2-3 месеца) един апартамент:

Локация: Младост 2. Намира се на тиха уличка, а не на булеварда. Пред входа има голяма детска площадка, на около 2 минути пеша има училище, детска градина също има наблизо. Има 4-5 големи супера, както и много малки магазинчета, което си е типично за Младост. На 5-6 минути от метростанция.

За самия апартамент: Голям тристаен панелен апартамент на 3ти етаж. Изложението е изток/запад. Има си антре с огледала и място за обувки/якета. Има голям хол с открит балкон, 2 стаи като до едната има голям дрешник (сериозно е голям: в него в момента има 2 гардероба и има място за влизане), баня и тоалетна отделно, мокро помещение до кухнята, което е почти с размерите на 3та баня (може да се бутне стената между кухнята и мокрото и да се направи доста голяма кухня) - самата кухня има закрит балкон. Апартаментът си е за цялостен ремонт въпреки, че като цяло е доста добре запазен и много поддържан, но не е модерен - иска си смяна на плочки, настилки, дограма, да се измажат стените. Сменени са щранговете. Не знам пропускам ли нещо... има си мазе към него. Пред самия блок се паркира без никакъв проблем.

Горе долу това е. Simple Smile
Около 75000Е

# 84
Благодаря!  bouquet

# 85
Младост 4, ул. Атанас Москов партер, 85 кв, за 59 900 Е, виж Хоумс.бг, на частни лица. Не успях да копирам newsm78

# 86
Младост 4, ул. Атанас Москов партер, 85 кв, за 59 900 Е, виж Хоумс.бг, на частни лица. Не успях да копирам newsm78
Аз мисля, че по принцип партерните вървят на по-ниски цени.

# 87
Аз мисля, че по принцип партерните вървят на по-ниски цени.
И така да е, 15 000Е, са си доста. Освен това абонатната на теца ще е някъде наоколо. Пише, че е с отделен вход, не през входа на блока newsm78 Аз бих го погледнал, ако не беше в Младост, естествено.

# 88
  • София
Щом е с отделен вход, 100% ще е със статут на офис или магазин...

# 89
Щом е с отделен вход, 100% ще е със статут на офис или магазин...
Мисля, и за живеене става, пише апартамент, не офис, или магазин newsm78 Аз съм фен на партери и първи етажи, само такова купувам.

Общи условия

Активация на акаунт