Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-16

• 120 342
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Кои са тези "Мики Мауси"? Все пак е ценна информация, че съществува "Мики Маус"??? Разбира се, че не всички са измамници, но ние искаме да отсеем сеното от плявата. Хубаво е някой да обяви имената /вие, които се занимавате с този бизнес си ги знаете/, но ние, които сме от клиенти /от двете страни/, искаме имена, за да не попадаме в клопките им. Въпреки всичко, нещата започват да се изясняват. Благодаря!

zora1990, "Мики Маус" това е прякор... Wink, Вие имате 2 варианта наемате си личен брокер, който Ви превежда през целия процес и той е Вашият човек на пазара. Вторият вариант е да се учите в движение проба-грешка... и така...

А третият вариант е всички хора (купувачи и продавачи), които не са брокери, да се вдигнат на бунт срещу мошенниците. Да се приеме закон от НК за регламентиране на действията на посредниците при НИ, с който санкциите за злоупотреба в този бранш да бъдат не само парични. Ако се появи случай с измама да бъде наказуем по НК.
Идеята е чудесна. Макар, че се намираме в пазарна икономика, ние не сме в джунгла. Все пак законите трябва да защитават реда в държавата. Въпреки многократните ми въпроси за некоректни брокерски къщи, никой не смее да каже име. Първото нещо е да направим черен списък на некоректни брокери и брокерски къщи. Не мисля, че в тази тема имат място брокери или хора от бранша. Нека дискусията да е между такива, които се опитват да продадат или закупят СВОЙ имот. Така си ясно си личат брокерите, дори за некомпетентни като мен. Макар и незапознати с проблематиката, ние сме хора, които не гледат само анимации и "Мики Маус".

Некоректна - Коректком - Брокерката първо се съгласи да си вземе комисионна от купувача, после искаше от мен, от моя роднина и още 1500 лв. за почерпка. Също са и некомпетентни. Излъгали едни клиенти, че има парко място. Спорят с мен (от страната на собствениците) колко е данъчната оценка на имота и че не можело да е толкова висока. Чудно кой декларира имота  и кой му плаща данъка?
Също са и неспособни - според тях общите части не се плащат, ако не са луксозни; не знаят какво е "осветена площ"; водят ви клиенти с 10 000 евро надолу като ви казват, че това е супер оферта за вас; формират ви цената на имота за сключване на сделка въз основа на " Вие искате една цена, купувача ви предлага друга и се срещате посредата"; Водят ви хора, които нямат наличен капитал за закупуване на вашето жилище, а с по-малко пари, докато навиват вас да падате от цената. За това писах около 40-та страница на предишната тема доста подробно и злобно от моя страна.

Съгласна съм за черен списък на фирми, фирмички и даже на имена на брокери. Може и да има брокери, които си вършат работата добре, но повечето не стават. Така че към фирмите, предлагам и имена на конкретни брокери от които сме останали недоволни. И съответно трябва да се обосновем, защо ги считаме за такива.

# 61
  • София, Bulgaria
shusholinkova, zora1990, мисля, че има тема  " черен списък" на брокери и агенции или някакво подобно заглавия, може да я потърсите.

# 62
shusholinkova, zora1990, мисля, че има тема  " черен списък" на брокери и агенции или някакво подобно заглавия, може да я потърсите.
Аз търсих преди време такава тема, но намерих само това:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=866293

# 63
Аз съм много много доволна от агенция Мирела. Хората са чудесни, всичко им е изрядно. Имотите се проверяват предварително. През цялото време буквално те водят за ръчичка и всичко ти се обяснява подробно. Нашия апартамент беше само в тяхната агенция. Харесахме го, капарирахме с много изряден договор. После брокерката дойде с нас в банката да говори И тя с кредитната инспекторка. Предварителния договор беше оформен много подробно така, че да е в полза и на двете страни, и всички да са максимално защитени от всякакви вероятни и невероятни събития. Уреди нещата и с нотариуса.

# 64
Благодаря! Ами и моят случай беше подобен. Трябва да бъдем полезни един на друг /продавачи и купувачи/ и да не позволяваме да се подиграват с нас.

# 65
  • София
Някой с впечатления от района зад Лидъл на Възраждане,София ( не знам кой квартал е-някъде пише Медицинска,някъде Център в обявите)? Гледаме имот,който почти отговаря на изискванията ни, е не напълно (зелена зона,последен етаж, панел), но пък е с 3 спални.
Преди време бях писала за ап. в Иван Вазов на 1-ви ет.,който купиха докато се чудехме,ремонтираха и сега пак на пазара с 82 К нагоре ooooh!, а днес брокерката на тогавашният купувач се похвалила,че вече си има нов купувач дори на тази безумна за мен цена 192 К, но хора всякакви Peace

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy Money Money Money Money

пусни линк ако искаш, да го видим туй чудо  newsm78

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=2m8vsl&f1=1
Това е апартамента.
Колежката го беше пуснала преди половин година тук, още неремонтиран. Всички я убеждаваха, че 110 000 евро са много за първи етаж. Сега ще го засилят със сигурност на 160 000 евро поне. Блокът е на много хубаво място, но съм сигурно, че скоро ще вкарат Петко Каравелов в зелена зона ( за мен това е недостатък).
Една седмица ме няма, а гледам пазарът е станал още по-див. Необяснимо.  Mr. Green
Ние решихме да продаваме, няма какво да чакаме, при такива цени не си струва да изпускаме възможности  Peace

# 66
Като изключим първия етаж, на мен много ми харесва. Simple Smile Много е пипнат и си личи, че с вкус и много мерак.

# 67
  • София
Някой с впечатления от района зад Лидъл на Възраждане,София ( не знам кой квартал е-някъде пише Медицинска,някъде Център в обявите)? Гледаме имот,който почти отговаря на изискванията ни, е не напълно (зелена зона,последен етаж, панел), но пък е с 3 спални.
Преди време бях писала за ап. в Иван Вазов на 1-ви ет.,който купиха докато се чудехме,ремонтираха и сега пак на пазара с 82 К нагоре ooooh!, а днес брокерката на тогавашният купувач се похвалила,че вече си има нов купувач дори на тази безумна за мен цена 192 К, но хора всякакви Peace

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy Money Money Money Money

пусни линк ако искаш, да го видим туй чудо  newsm78

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=2m8vsl&f1=1
Това е апартамента.
Колежката го беше пуснала преди половин година тук, още неремонтиран. Всички я убеждаваха, че 110 000 евро са много за първи етаж. Сега ще го засилят със сигурност на 160 000 евро поне. Блокът е на много хубаво място, но съм сигурно, че скоро ще вкарат Петко Каравелов в зелена зона ( за мен това е недостатък).
Една седмица ме няма, а гледам пазарът е станал още по-див. Необяснимо.  Mr. Green
Ние решихме да продаваме, няма какво да чакаме, при такива цени не си струва да изпускаме възможности  Peace

Брокерът беше мъж, познат на семейството, пуснаха го на 129К,след 2 седмици го намалиха на 115К,а е закупен на 110К,защото бързаха Peace.Сега отново си има купувач,дори за тези пари (казват, че са вложили 50К, не съм наясно с цени за ремонтни дейности и няма как да коментирам този факт)

Благодаря за отзива за района зад лидъл възраждане bouquet, привечер се разходихме там,поогледахме и скоро се надявам и аз да се похваля с нов дом Simple Smile

# 68
  • Beyond the stars
Благодаря! Ами и моят случай беше подобен. Трябва да бъдем полезни един на друг /продавачи и купувачи/ и да не позволяваме да се подиграват с нас.

Наемате си адвокат, да ви е спокойно и гледайте на нещата малко по-позитивно  Peace

В интерес на истината аз съм доволна от Адрес, въпреки негативните коментари, които срещнах. Но според мен всичко зависи и от конкретния брокер.  Wink
Имаше едни Рива сити хаус, дето бяха с напудрени снимки и рядко реални , ама като гледам вече нямат обяви никъде.

# 69
Блокът е на много хубаво място, но съм сигурно, че скоро ще вкарат Петко Каравелов в зелена зона ( за мен това е недостатък).

Едно мнение, с което не съм съгласна. Аз самата живея в зелена зона и мога да направя разликата с преди. Преди улицата ни беше тотално затлачена от приходящи автомобили, някои стоящи паркирани със седмици. Местните нямаха шанс да паркират. Сега, когато имаме зелена зона, се паркира съвсем свободно. Е, вярно, налага се да се платят грандиозните 100 лева/година (8,33 лева/месец), но за сметка на това е много по-свободно и ако не на нашата, то на съседните улици (под 100 метра пеша) винаги можеш да паркираш. Освен това поради липсата на "домуващи" коли по-късно вечер става съвсем свободно и не е проблем да си преместиш колата и да задника.
Да си в зелена зона може би е недостатък за офиси, защото служителите няма къде да паркират, но е голямо благо за живеещи, защото служители от разни офиси не им паркират Twisted Evil

# 70
Подкрепям ЧС за зелената зона  Peace В момента на П. Каравелов е ужас именно защото не е зона и всички с офиси по Витошка, Патриарха и около НДК паркират около ТБГ. И аз чакам с нетърпение новите зони  Peace

Иначе за конкретния апартамент - той всъщност не е с 3 спални, което Мишото търсеше. Оригинално е с хол с преход/портал към спалня, втора спалня и кухня, а сега явно  кухнята е направена на самостоятелна спалня (която е около 9 кв, не повече, на снимките е деформирана, за да изглежда по-просторна), а преходната спалня - на кухненска част, свързана портал с хола. Така че пак е  с две спални и възможността за трета спалня (на мястото на сегшната кухненска част) е само с преход от хола. И е целият с решетки, което на сегашните снимки тактично не се вижда Simple Smile - всъщност, вижда се на бившата кухня, сега детска стая, ако се вгледа човек през пердетата.  Иначе мястото е хубаво, макар че самият Каравелов е шумен и мръсен, но все пак зависи накъде гледат прозорците на спалните. Цената не коментирам - щом има хора, които да дадат тази цена, значи е такава.

Общ коментар - и нашите брокери сдобиха навика да дистортват снимките, за да изглеждат по-големи помещенията (нещо типично за обяви по други места). Може и да има ефект, не знам, след като го правят масово, но за мен е част от подвеждането, което лесно се разбира при оглед.

Последна редакция: пт, 07 апр 2017, 10:02 от Анонимен

# 71
А защо да не е избран от купувача?
Аз мисля, че така е правилно. Дори и в темата съм чела, че се препоръчва.

Принципно има НЕписано правило, че купувачът избира нотариуса изхождайки от това, че почти винаги на 100% именно той поема всички такси при този нотариус. При това положение има малка вероятност ако има познат нотариус, то той да му направи някаква отстъпка от таксите.

# 72
...............не знаят какво е "осветена площ"
нарича се 'светла площ' и 'светла височина'
'осветена' малко като от дядо поп звучи

# 73
...............не знаят какво е "осветена площ"
нарича се 'светла площ' и 'светла височина'
'осветена' малко като от дядо поп звучи

Приемам забележката. Благодаря за което, защото не само ще се поправя и вместо "осветена", вече ще казвам "светла", но и разбрах, че същото важи и за височината. С последното не бях запозната.

Но... това не променя факта, че въпросната особа не знаеше това понятие "светла площ", защото тя дори и "осветена" не разбра, пък вие ме разбрахте, че и поправихте. А все пак "светла" и "осветена" произлизат от "светлина". Нали, все пак български език говорим?
А аз дори не съм брокер и не ми е задължение да знам подобни неща. И макар и грешно употребена от мен дума, тя повече се доближават до термина с който е прието да се нарича разстоянието от стена до стена.

За брокер, който не си знае терминологията според мен лично говори за некомпетентност да ми мотолеви по телефона "от стена до стена". Докато за мен - аз не съм брокер, за да се срамувам, че не знам термина, или че го бъркам.
С много неща около имотите не съм запозната и не претендирам да съм експерт. Но като гледам  "експертите" в тази област май трябва да се самопровъзглося за такъв, най-малкото защото моите познания в областта колкото и малки и погрешни да са, те са повече от техните.
Което вече си е жива трагедия. Защото такива хора като въпросните "специалисти" продават имоти. Нещо, което не всеки и не всеки ден купува или продава.

С извинение към онези брокери, които са коректни и компетентни, но те са малцинство.

# 74
'светли' отвори има и при прозорците и вратите, не е само за 'от стена до стена'
вас би трябвало да ви интересува застроената площ, което е със стени, но без общи части
аз съм инженер, много моля не ме обиждайте на 'брокер'  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт