Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-16

• 120 328
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
А защо да не е избран от купувача?
Аз мисля, че така е правилно. Дори и в темата съм чела, че се препоръчва.

# 46
Но нотариусът е избран от купувача и според мен има риск да не се отиде изобщо до банката, а имайки вече подписа на продавача, нотариусът може да впише сделката.

Това все пак е лицензиран нотариус, а не някой циганин на пазара. Ако има централен офис, с постоянна клиентела и прочее няма проблем. Проучи нотариуса. А и никой не те спира да предложиш друг. Те нотариусите мошеници се броят сигурно на пръстите на ръцете и обикновено бягат от масовата нотариална работа, а са свират  в по-закътани офиси та да не им ходят навлеци, а само "свои хора". Аз знам едни такива близо до театър София. Не знам колко са мошеници, но са сврени почти незабележимо в кофти вход и отказват да се занимават с разни пълномощни, разрешителни и т.н. Звънни на този нотариус, питай ги може ли да отидеш да завериш пълномощно за пътуване на дете зад граница и ако те поканят значи са си ок. Огледай офиса, виж има ли много хора в чакалнята. При свестните нотариуси винаги е пълно и има чакащи.

# 47
Искам да попитам как се защитават интересите на Продавача при купуване в кеш, превод по банков път (без предварителен договор). Практикува ли се, превод на пари на сметка на Нотариус, практикува ли се акредитив от някои банки в България (попитах в две и отказаха, правели само на юридически лица). Брокерът на купувача ми казва, че трябва да се подпиша на Нотариалния акт и след това да ходим в банката да ми направят превод. На мен ми се вижда рисковано. Нотариуса избирал клиентът, защо е така, каква е логиката им?
Наистина е такава процедурата, при нас така беше, само че ние бяхме купувачи. Проблем и риск за продавача няма или поне е минимален - подписвате се, отивате в банков клон, те ви превеждат парите, вие отивате до банката си, те потвърждават, че парите са ви в сметката, отивате при нотариуса, той чак тогава пуска сделката за изповядване. Варианта първо да платят, а вие тогава да подпишете не върви според мен, защото така може да си получите парите, а после да откажете да подпишете, аз като купувач нямаше да се съглася на подобно нещо. Купувача избира нотариуса, защото това е по-рисковата страна.

Но нотариусът е избран от купувача и според мен има риск да не се отиде изобщо до банката, а имайки вече подписа на продавача, нотариусът може да впише сделката.

За тази цел нотариуса трябва да е в схемата и т.н.... в много големи филми влизате, подобни неща за 1 апартамент пари едва ли се случват, те тия хора дето се занимават с подобни измами са по-амбициозни - фирми и милиони крадат, това нашето са кокошкарски работи за тях Simple Smile И както каза черна станция това все пак е нотариус, при този при който бяхме ние имаше сигурно 10 човека в офиса им работещи и още толкова клиенти минаха за 2 часа, казаха че имат по 20 сделки на ден...

Нервни сте, нормално, и аз така бях в деня преди сделката, всичко в края на краищата мина нормално. За да ви е още по-спокойно - адвокат. Ясно на никой не му се плаща още една такса/комисионна покрай сделката, но си заслужава, особено ако няма опит човек.

# 48
  • София
Някой с впечатления от района зад Лидъл на Възраждане,София ( не знам кой квартал е-някъде пише Медицинска,някъде Център в обявите)? Гледаме имот,който почти отговаря на изискванията ни, е не напълно (зелена зона,последен етаж, панел), но пък е с 3 спални.
Преди време бях писала за ап. в Иван Вазов на 1-ви ет.,който купиха докато се чудехме,ремонтираха и сега пак на пазара с 82 К нагоре ooooh!, а днес брокерката на тогавашният купувач се похвалила,че вече си има нов купувач дори на тази безумна за мен цена 192 К, но хора всякакви Peace

# 49
Ако аз съм продавач и се ангажирам / посредством договор/ с един -единствен брокер, който да предлага имоти ми, това гарантира ли на мен като продавач, че няма да има обяви за моя имот от други агенции и неоторизирани лица?

Гарантира, че ще си продадеш имота на по-ниска цена.
Гарантира, че ще действа не в твой интерес, а на купувача.
Гарантира, че не можеш да се бориш сам за цената си.

# 50
Някой с впечатления от района зад Лидъл на Възраждане,София ( не знам кой квартал е-някъде пише Медицинска,някъде Център в обявите)? Гледаме имот,който почти отговаря на изискванията ни, е не напълно (зелена зона,последен етаж, панел), но пък е с 3 спални.
Преди време бях писала за ап. в Иван Вазов на 1-ви ет.,който купиха докато се чудехме,ремонтираха и сега пак на пазара с 82 К нагоре ooooh!, а днес брокерката на тогавашният купувач се похвалила,че вече си има нов купувач дори на тази безумна за мен цена 192 К, но хора всякакви Peace

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy Money Money Money Money

пусни линк ако искаш, да го видим туй чудо  newsm78

Последна редакция: чт, 06 апр 2017, 17:47 от rumka833

# 51
Кои са тези "Мики Мауси"? Все пак е ценна информация, че съществува "Мики Маус"??? Разбира се, че не всички са измамници, но ние искаме да отсеем сеното от плявата. Хубаво е някой да обяви имената /вие, които се занимавате с този бизнес си ги знаете/, но ние, които сме от клиенти /от двете страни/, искаме имена, за да не попадаме в клопките им. Въпреки всичко, нещата започват да се изясняват. Благодаря!

zora1990, "Мики Маус" това е прякор... Wink, Вие имате 2 варианта наемате си личен брокер, който Ви превежда през целия процес и той е Вашият човек на пазара. Вторият вариант е да се учите в движение проба-грешка... и така...

А третият вариант е всички хора (купувачи и продавачи), които не са брокери, да се вдигнат на бунт срещу мошенниците. Да се приеме закон от НК за регламентиране на действията на посредниците при НИ, с който санкциите за злоупотреба в този бранш да бъдат не само парични. Ако се появи случай с измама да бъде наказуем по НК.

# 52
Ако аз съм продавач и се ангажирам / посредством договор/ с един -единствен брокер, който да предлага имоти ми, това гарантира ли на мен като продавач, че няма да има обяви за моя имот от други агенции и неоторизирани лица?

Гарантира, че ще си продадеш имота на по-ниска цена.
Гарантира, че ще действа не в твой интерес, а на купувача.
Гарантира, че не можеш да се бориш сам за цената си.

Извинявай, ама това са дивотии Shocked

Ако имаш само един брокер (по презумпция свестен, иначе защо е избран) той най-малкото ще се грижи да няма фалшиви обяви. А останалите брокери от системата все едно ще знаят, че апартаментът се продава. И самостоятелно търсещите ще го виждат в обявите. Та как според теб се гарантира ниската цена?

Винаги има риск брокерът да действа в интерес на другата страна (т.е. в свой интерес всъщност), но ако се ангажираш с конкретен доверен и препоръчан брокер шансът е по-малък, а не по-голям. Не виждам как многото брокери ще ти защитят интереса по-добре.

Последното пък защо? Нима продавачът не е последната инстанция, която решава каква цена да се обяви, дали и кога да се намали, дали да се приеме оферта или да се преговаря? Брокерът е посредник и съветник, но сам нищо не може да направи.

# 53
вие нали знаете, че подписването на ексклузивен договор е с ограничение във времето?
Примерно - ти си моят единствен брокер за три месеца.
И после, ако няма резултат, всеки по пътя си.

# 54
вие нали знаете, че подписването на ексклузивен договор е с ограничение във времето?
Примерно - ти си моят единствен брокер за три месеца.
И после, ако няма резултат, всеки по пътя си.

Зависи какво е подписано. Може да се подпише срочен договор, може и безсрочен, с тежко прекратяване. Чувала съм за безсрочни такива с доста "странни" клаузи, задължаващи клиента да плаща на брокера независимо как си е купил жилище, че даже държащо отговорни и роднините му ooooh! И понеже много хора не четат, а подписват...

Иначе в един добре направен договор няма нищо лошо.

# 55
Последната изцепка. Не знам брокер би беше или луд.
Обажда ми се днес и ме пита "Продавате апартамент"
Викам - "Да. Предполагам сте видели в сайта имот обявата. В нея съм сложила линк към блог, където съм описала всичко."
- "Няма да се занимавам с виртуални разходки. Къде се намира?"
- На бул. "еди си кой""
- Ти ненормална ли си ? Булеварда е от "там" на "Там". Дебил с дебил.

Тресна ми телефона. Набрах го, за да му "отговоря", не вдигна. Набрах го втори път - затвори.
После пак го набра моя позната от нейния номер - телефона изключен.

Пратих му само смс - "Имайте доблестта да си вдигнете телефона, за да чуете отговора"

Както разбирате отговора ми няма да е относно апартамента.

# 56
Е и? Това, че има дебили и луди, какво общо има по принцип с брокерите, цените и пазара на имоти?

# 57
Е и? Това, че има дебили и луди, какво общо има по принцип с брокерите, цените и пазара на имоти?

Нямам идея. Може и да няма общо.
Стана ми странно, кой луд ще звънне на произволен номер на обява, само за да обижда и после да си изключи телефона, за да не може да се свързва с когото и да било.

Иначе като се замисля има общо с пазара на имоти.
Явно има и идиоти, било то клиенти или брокери.

# 58
Кои са тези "Мики Мауси"? Все пак е ценна информация, че съществува "Мики Маус"??? Разбира се, че не всички са измамници, но ние искаме да отсеем сеното от плявата. Хубаво е някой да обяви имената /вие, които се занимавате с този бизнес си ги знаете/, но ние, които сме от клиенти /от двете страни/, искаме имена, за да не попадаме в клопките им. Въпреки всичко, нещата започват да се изясняват. Благодаря!

zora1990, "Мики Маус" това е прякор... Wink, Вие имате 2 варианта наемате си личен брокер, който Ви превежда през целия процес и той е Вашият човек на пазара. Вторият вариант е да се учите в движение проба-грешка... и така...

А третият вариант е всички хора (купувачи и продавачи), които не са брокери, да се вдигнат на бунт срещу мошенниците. Да се приеме закон от НК за регламентиране на действията на посредниците при НИ, с който санкциите за злоупотреба в този бранш да бъдат не само парични. Ако се появи случай с измама да бъде наказуем по НК.
Идеята е чудесна. Макар, че се намираме в пазарна икономика, ние не сме в джунгла. Все пак законите трябва да защитават реда в държавата. Въпреки многократните ми въпроси за некоректни брокерски къщи, никой не смее да каже име. Първото нещо е да направим черен списък на некоректни брокери и брокерски къщи. Не мисля, че в тази тема имат място брокери или хора от бранша. Нека дискусията да е между такива, които се опитват да продадат или закупят СВОЙ имот. Така си ясно си личат брокерите, дори за некомпетентни като мен. Макар и незапознати с проблематиката, ние сме хора, които не гледат само анимации и "Мики Маус".

# 59

В момента нашия апартамент е на Руски паметник, което пак е този район както ми го описваш. Много съм доволна от квартала. Само зелената зона е изнервяща, защото се почва едно въртене по половин час, за да се спре. Но иначе нямам забележки. Всичко ни е на една ръка разстояние. Дори вече и Кауфланд си имаме Simple Smile

А докато сме на темата, може ли да ми даде някой мнение за квартал Банишора, София? 

Общи условия

Активация на акаунт