ЗОНАТА и ние - 14 Тема

• 117 164
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
Аз до колкото четох има и Палео-зона.
Ще изкарам този месец с броене на блокове като се стремя да са предимно зелени, а после ще следвам Средиземноморската зона. Там поне няма блокове. Това рамкиране някак си ми действа подтискащо. Но ще си увелича полезните мазнини и не на всяко хранен ще имам  живот.протеин. А и в Ср.зона се разрешава чаша червено вино и  малко черен шоколад.  Heart Eyes
Като се замисля никога до сега не съм спазвала стриктна диета или режим, дори и след раждането с измислено от мен хранене за 9-10 мес. достигнах 47-48 кг, толкова колкото и бях преди бременността. Но после от суета, в стремежа  си да сваля още кг-два, започнах да обикалям разни режими и се обзаведох дори с няколко кг отгоре. Е, сега вече не съм толкова амбициозна и искам просто да достигна до 48 и да си ги поддържам.

# 451
Гифти, може ли да разкажеш малко повече за средиземноморската зона.
Ума, сякаш си в кожата и ума ми

# 452
http://www.vzonata.com/books/The-Mediterranean-Zone-BG.pdf

Книгата е в сайта на Зоната, от там може да се изтегли.

# 453
Благодаря Hug

# 454
  • Има много детски смях.
Палео- зоната е без млечни, предполагам?  Thinking
Дух,  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Последна редакция: чт, 11 май 2017, 19:44 от Umma

# 455
Умма, точно така, само зеленчуци, плодове, ядки, риба, яйца и месо=палео хранене.

Аз продължавам със Зоната. Голям стимул ми е намалелия целулит. Направо започвам да обичам тялото си. Аз, която не  си харесвах нищо от кръста на долу, сега вече започвам да харесвам и по-широкия си ханш и бедрата си.

За днес

Закуска- кафе с мляко и една чашка от млечния  десерт на  Дани ( който е с праскови, но аз направих с ананас- не знам по какъв повод, обаче, ананасът е червен като е толкова полезен)
Обяд- 500 гр. КМ
Вечеря- хрупкави печени тиквички по тази рецепта http://www.vzonata.com/hrupkavi-pecheni-tikvichki/. Този път може и 3 блока да изям.

# 456
  • Има много детски смях.
Зачетох се в Средиземноморската Зона. Много, много ми допада.  Peace

# 457
АЗ ако намерч време и аз ще ги прочета.Направих си дневник в сайта и там си пиша менюто,но ето да копирам и тук:
Днес менюто ми е:
з:мъфин( 1В+1М)+80 гр. цедено мляко=1Б
о:2 бъркани яйца с 50 гр. извара и малко мазнина-350гр. домат+1/2 краставица и пак мъфин(нямат свършване:)=3Б
со:ябълка+160 гр. цедено мляко с 1л. тахан=2Б
вечерята ,че я мисля още

Вижте какво ми е писала една потребителка от форума,изключително полезно:
Скрит текст:
ЗАЩО И КАК ДА НАКИСВАМЕ СУРОВИТЕ ЯДКИ И СЕМЕНА?

Когато опечем ядките и семената, полезните мазнини, които те съдържат се променят, не могат да се свързват с водата, което ги прави много трудни за усвояване. При топлинна обработка те губят ценните си качества – минералите и витамините, които съдържат.
Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.
Ядките и семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато попадне в организма ни, тя се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от ядките и семената. Напротив, когато се консумират големи количества, може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха и да доведе до други здравословни проблеми.
Лесното решение за доброто усвояване на ядките и семената е да ги приемаме сурови и накиснати.
При накисването ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.
Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове. Преди да ги употребим, трябва да изхвърлим водата, в която са киснали и добре да ги изплакнем. Водата обикновено потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи.
Накиснатите и измити ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа.
Ако искате да хапнете ядки, а нямате време, накиснете ги поне за 20 минути и ги измийте добре. Така ще се отдели част от вредните неща.
Някои от семената, като чия и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация. Могат да се използват като добавка към салати, смутита или други ястия.

ВРЕМЕ ЗА КИСНЕНЕ И ЗА ПОКЪЛВАНЕ НА НЯКОИ ЯДКИ И СЕМЕНА:

• Алфаалфа / люцерна – 8 часа / 2-5 дни, за да покълне
• Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
• Бразилски орех – не се кисне / не покълва
• Боб – 8-12 часа / 3-5 дни, за да покълне
• Ечемик – 6-8 часа / 2 дни, за да покълне
• Елда – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
• Кашу – 2-3 часа / не покълва
• Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
• Конопено семе – не се кисне / не покълва
• Ленено семе – 8 часа / не покълва
• Леща – 8 часа / над 12 часа, за да покълне
• Лешници – 6-8 часа / не покълва
• Макадамия – не се кисне / не покълва
• Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
• Пшеница – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Ориз – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
• Орехи – 4 часа / не покълва
• Овес – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Просо – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Ръж – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Спелта – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Царевица – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Чия – 30 минути / 2-3 дни, за да покълне
• Шам фъстък – не се кисне / не покълва

Общо взето намирам много информация в сайта и реших там да си направя дневник,защото понякога ми е леко дискомфортно да пиша само аз:)Добре,че е Гифти,та тя се включва и не ме оставя да си говоря сама:)

# 458
eleaa, аз може и да не пиша, но чета   Wink  Hug
 Защо толкова малко блокове днес? И без това този режим е толкова нискокалоричен . Не трябва да се намалят още блоковете, за да се отслабва  Naughty , Дори в последната книга, част от която Маня преведе доктора изрично споменава, че за възрастен не бива да се приемат по-малко от 3 блока на основно хранене. Неслучайно в неговия сайт калкулатора изчислява 11 блока за минимум на жена и 14 на мъж. Така си прецаквате метаболизма и ще дойде ден, в който ще берете ядове. А и гладуването не е полезно за щитовидната жлеза  Naughty

Средиземноморската зона я прочетох отгоре-отгоре, но нещо не останах впечатлена  Sad Личното ми мнение, че доктора се мъчи да наложи нов вид добавки -полифенолите. И без това в началото постоянно се наблягаше, че неговото рибено масло е най-доброто. Ето ти сега нещо ново на пазара  Sad Иначе нищо различно не намирам с първата му теория - отново нискомаслени протеини, много зеленчуци и плодове ( зелената зона) и малко полезни мазнини. Ако някъде греша моля да ми посочите, че не съм довършила да я чета.

# 459
Дани ,в Ср. Зона има малко бобови (за хумус напр.), чаша вино и малко шоколад...и някакви пълнозърнести  мисля, но те не ме вълнуват толкова.
Вярно, че не се различава много от стандартната зона, но поне няма блокове . А и може аз да съм пристрастна, понеже отдавна  разучавам  средиземноморската кухня и ми е интересно да чета в тази насока.

# 460
Блоковете си ги има и то съвсем същите. Пресмятах му примерните рецепти за една седмица и са със съвсем точните съотношения. То и в първоначалната Зона си е позволено абсолютно всичко - и бобови , и зърнени , и шоколад, и алкохол , но в точните количества  Simple Smile . Вече въпрос на преценка е кой какво точно ще спазва - само Зелена Зона или всичко без ограничения, но в определени количества. Например моя любим вечерен блок е 1/2 ч вино, 30 гр кашкавал и 3 бадема . Червен от всякъде, но пък доставящ ми удоволствие на душата  Laughing
Естествено, че не приканвам всички да навлизат в червената Зона  Naughty. Но тъй като съм го приела за хранене за цял живот, а не само за определен период , в който да си сваля излишните килограми и после да се върна към старите навици си позволявам всякакви глезотии и не се чувствам лишена от нищо.

# 461
Dani,радвам се,че се включи! Hug Hug Hug
Ами това меню е недовършено-има и вечеря(3Б) и късна закуска(1-ви път,1Б),но ми стана тежко от нея,може би защото използвах фъстъчено масло.
От многото салати и мляко,които ям,коремът ми е доста подут-съвет?

# 462
eleaa, съвета ми е да ги намалиш  Laughing. Ползвай 1/4 или 1/2 Б от салатите, за да си сглобиш една прилична гарнитура и добавяй по някой и друг блок от по-плътните В ( леща, нахут, хумус, морков, дори и картоф). Така порцията ще ти стане нормална по обем. Не се насилвай да изяждаш огромни количества зелении, защото само ти разширяват стомаха, а това не е добре  Naughty. Обема на стомаха е колкото два свити юмрука и не бива да се изяжда по-голямо количество от това. Друг вариант е да си добавяш по 1 Б плод за десерт, ако ги обичаш. Но лично аз не одобрявам това и ги избягвам като десерт.
Киселото мляко и мен ме подува, а и ми създава дискомфорт. Затова го хапвам рядко. А прясно да консумирам е абсурд. Проблеми нямам само с изварата ( и то не с всяка) и кашкавала. Затова си наблюдавай тялото и то само ще ти каже какво е добре за теб да хапваш  Peace  Няма нужда да се насилваш за някои неща само защото някой така е казал. Води де от собствения си организъм.

# 463
Напоследък не намирам време дори да надникна в темата  Rolling Eyes

Мога да отчета само, че нямам сериозни отклонения, освен едно тортено около Гергьовден, и няколко спорадични червени отклонения с филийки "Бонус" и банан  Embarassed. В този ред на мисли май нямам основание за кой знае какви очаквания по отношение резултатите от контролното замерване.

Еleaa, не наближава ли вече денят "Х"?

Съгласна съм с вас, че строгите режими и ограниченията не носят дългосрочни ползи.
Много е важно психиката на човека да не се натоварва, особено с чувство за вина. Именно това ми допада в Зоната, че всяко отклонение в храната продължава до следващото зоново хранене. По тази причина нямам спомен да съм изживявала нещо негативно в последния вече почти месец  Grinning.

Колкото до подуването на корема и аз имам същия проблем. Има дни (и то без ПМС), когато се чувствам ужасно подута, а в други съм толкова стегната и обрана, че се чувствам лека като облаче. Така е било винаги, дори сега в режима. Причината не ми е известна все още  newsm78

Относно подуването и дискомфорта, мога да кажа само, че вариантът десерт плод е най-лош избор (особено след основно хранене с месо). Ако ми се иска плод, изяждам го половин час преди хранене - противно на съветите да се ядат първо протеините. Плодът се усвоява бързо и няма какво да прави  3-4 часа в стомаха заедно с месото. Единствено приемлив десерт за мен е фурмата, но както знаем тя не се препоръчва за честа консумация.  

А по повод интуитивното хранене:
Моята интуиция гласува с 2 ръце за закуска преди лягане - парченце кашкавал и плод.
За мен това е идеалният завършек на деня! Peace

# 464
  • Има много детски смях.
И аз се радвам, че Дани се включи!  Hug
Аз нито другите книги за Зоната съм чела, нито съм задълбавала върху нобеловото откритие на Сиърс. Чак в такава дълбочина не ме вълнува.  Peace Същото е отношението ми към всички научно- доказано- работещи начини на хранене- НВ ВМХ, разделно, веган, кето... Основното за мен е в рамките на възприетия към момента начин на хранене да се чувствам добре, без изпадане в крайности.
Отне ми доста време да намеря баланса в храненето /за себе си/, да се науча да разпознавам коя храна и в каква комбинация как ще ми подейства, каква сила и енергия ще ми даде в следващите 2- 3- 4 часа. И съм доволна. Това е моята ЗОНА. На комфорта.  Peace
А самата дума "средиземноморска" носи толкова слънце и позитивизъм, че дори в съчетание с думата ДИЕТА звучи повече от чудесно!  Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт