ЗОНАТА и ние - 14 Тема

• 116 636
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
Добро утро  Hug
Днес мисля да съм малко по-стриктна  Wink Заплануваната закуска е от извара, малко кис. мляко, ягоди и чия. Обяда от супа от зелен боб с няколко картофчета + сирене. А вечерята ще я мисля като се върна от работа  Simple Smile
 eleaa, как е - вижда ли се вече ефекта от режима ? Вече пресполови предизвикателството - тегли ли се? А мерки?

И нещо интересно, което ми попадна тая сутрин във фейса :
Скрит текст:

Вярно е, че е до ген , но наистина начина на живот оказва голямо влияние. Колкото и нескромно да звучи имам колежка, която е веганка и е само с 5 години по-голяма от от мен. Но никой не може да повярва и ни дават 15-20 години разлика.

Последна редакция: вт, 16 май 2017, 06:30 от dani1712

# 496
  • Chicago/Varna
На кой му се хапват Кюфтенца от тиквичкиnewsm53

# 497
На мен,  на мен!  Simple Smile))

Даниии,  не съм си мерила мерките- на края на месеца... За две седмици съм -2 кг,  но хората ми правят комплименти и се чувствам по- добре в дрехите си... Аз не съм била 78 кг от много време:))) Сега,  на края на месеца ще видя пак. Но вече вкарвам малко оранжево по твой съвет и много рядко червено,  за да си намаля к-вото порция и се чувствам много по-добре. Днес менюто ми е от варен овес- харесва ми,  домати,  цедено мляко,  сирене,  извара- после ще ги комбинирам по блокове. Сега отивам да правя пържени филийки:)))

# 498
Здравейте! Искам да си направя овесени трици за закуска. Купих си и прясно мляко с 1 % масеност. Дали ще мога да ги сваря: 1 ч.ч. мляко и 1/3 ч.ч. трици - това за 2 блока ли ще се брои?

# 499
meri1966, прясното и киселото мляко са смесен продукт от П и В. Триците ти са В. Така ти се получава 1БП + 2 БВ. Трябва да добавиш още 1 БП ( например сирене или извара) + още 2 БМ , за да получиш закуска от 2 Блока, които трябва винаги да са равни като П, В и М. И не се притеснявай - само в началото изглежда трудно. Свиква се много бързо и е вкусно  Simple Smile. Копирай си таблицата от сайта и съчетавай смело. Ако желаеш поне в началото си подготвяй менютата и ги споделяй предварително, за да ги коригираме навреме докато свикнеш.

# 500
dani1712, благодаря много!

# 501
  • Chicago/Varna
Ох, какви Омлетчетааа....зеленчуково вкусни  bouquet

# 502
Малко ми става досадно това рекламиране на сайта. Всеки, който се интересува от зоната го посещава  Rolling Eyes До колкото виждам, си запозната много добре със зоната и си един от създателите на сайта, защо не се включиш с идеи и препоръки, вместо само с рецепти? Сигурна съм, че имаш много познания, които могат да бъдат полезни  Hug

Гифти, както ти обещах, ето няколко интересни неща, но те са от книгата "ние и зоната" на български колектив, но по книгите на Сиърс:
"Запомнете, че човешкото тяло не може да се справи с повече от 35 гр.  бедни на мазнини протеин на едно хранене (5 блока), колкото е големината на дланта ви. Освен това вие не трябва да консумирате задължително животински протеини, за да бъдете в зоната" и тук освен тофу, соеви храни и тн., говорят за микроводораслите, предпоалагм имат предвид и спирулината. Аз си купих на скоро, но постоянно я забравям. Спирулината е много, много богата на белтъчини. Те казват "не трябва да забавяме и микроводоралите, които вече са на нашия пазар. Въпреки че не можем да си позволим големи количества, високата концентрация на чист и особено лесно усвоим протеин (протеиновото им съдържание е 59-63 гр), както и богатството на есенцаилни аминокислени ги прави незаменима протеинова добавка към ежадневното ни меню. Прибавянето на протеинов прак или пудра от микроводорасли към дадено ястие (към овесените ядки сутрин например) е идеален наин за постигане на хормонално равновесие при един напълно вегетариански режим на хранене.

Умма, според мен идеята е, че високомаслените продукти, прецакват теоретичния му баланс между П и М и В. Което за мен е леко абсурдно, защото нискомаслените са пълни с В. Също така, той много държи на баланса между наситените и ненаситените мазнини. Но обосновката му според мен се дължи на "Ограничете лошите мазнини (т.е. източниците на арахидонова киселна и наситени мазнини) и консумирайте мононенаситени мазнини (предимно расистелни - зехтин, бадемово масло, авокадо, маслини, ядки). На всеки 7 г., протеини и 9 г. въглехидрати трябва да консумирате 1.5 г мазнини. това са идеалните пропорции." И ако сега нещо е по-мазничко трудно ще се изчисли и после още по турдно ще се изчисли баланса наситени - мононенаситени мазнини. "Ще ви напомня, че трябва да избягвате насителните животински и мле1ни мазнини и източницит на арахидонова киселина (мазните червени меса, яйчните жълтъци, дреболиите). За  сметка на това се препоръчва консумацията на животински протеини с ниско дъръжание на мазнини като бяло птиче меси  и риба"

# 503
Духче,благодаря много за споделената информация!  bouquet
При мен единствено вечерите ми са зонови- салата +протеин/извара или риба/.
Аз също си купих спирулина на прах,  ще я добавям към смутитата,  а и защо не към овес. ядки(отдавна не съм си приготвяла).

Не мога да се съглася и преглътна твърденията ,че плодовете имат нужда от друга добавка. Но все пак това са мои предпочитания и съждения, формулирани години наред от други теории. 

# 504
Емигрантка е създателката на сайта, който ние познаваме и благодарение на нейните познания и преводи преди години се запознахме със Зоната. Не знам защо наистина не желае да дискутира с нас по темите, които ни вълнуват. Но може би , защото и почти никоя от нас не спазва точно режима, а тя е привърженик на точното му спазване - с точни блокове, часове и зелени храни  newsm78

Относно така "любимата" на доктора арахидонова киселина преди време бях питала в една друга тема за нея, че ме беше страх да премина на друг режим заради нея  Laughing И ето какво ми отговори една лекарка, която пише в темата . Цитирам:
Скрит текст:
Арахидоновата киселина е есенциална за организма и липсата й води до болестни сьстояния. Тя има изключително важно значение за развитието на нервната система , особено пренатално и в пьрвите години след раждането. Не случайно кьрмата е богата на арахидонова киселина, а адаптираните млека се обогатяват с нея. Тя участва в изграждането на мозьчните структури, всички клетьчни мембрани я сьдьржат в сьстава на фосфолипидите . Има важно значение за мускулния растеж и мускулната регенерация при нарушения. Просто не мога да проумея как на едно толкова застьпено в тялото вещество може да се гледа като на токсин, едва ли не. Тялото дори може да си я синтезира при нужда  – от линолова киселина. Поради тази си функция линоловата киселина се смята за незаменима за човешкия организьм. Има животински видове, които не притежават механизьм, по който да преврьщат линоловата киселина в арахидонова – обикновено те са месоядни, защото това е единствения начин да приемат арахидонова киселина - наготово. Много смешен ми се видя примера, който е посочен в блога – сьс зайците – че умирали, ако им се влее венозно арахидонова киселина. Ами то и калий ако се влее венозно струйно, настьпва смьрт ( даже смьртни присьди са се изпьлнявали с него), което не пречи калият да си е нормален елемент в тялото и крьвта.
Обясненията пьк, че едва ли не затльстяването вьзниква единствено поради необходимост от това тялото да има кьде да складира арахидоновата киселина, са откровенни фантазии. Ами не, мастната тькан сьхранява запаси от излишна енергия, която може да се използва при нужда. Това, че при повишаване на арахидоновата киселина, мастните клетки се разболявали и умирали, сьщо звучи много лаишки.
Сега за другата функция на арахидоновата киселина, която обикновено поражда спор и заради която тя се обявява за вредна – участието й в синтеза на биологично-активни вещества , означавани като айказаноиди – простагландини, левкотриени, тромбоксани , простациклини и т.н. Сиьрс някак си много опростено ги е обозначил като „добри“ и „лоши“, като лошите са тези, синтезирани от арахидоновата киселина, а добрите - от DHA (от групата на омега-3). Да, но тези вещества не са добри, или лоши, а просто изпьлняват различни функции, от които тялото се нуждае в даден момент . И здравото тяло си подьржа тези вещества в равновесие.  

# 505
  • Chicago/Varna
Малко ми става досадно това рекламиране на сайта. Всеки, който се интересува от зоната го посещава  Rolling Eyes До колкото виждам, си запозната много добре със зоната и си един от създателите на сайта, защо не се включиш с идеи и препоръки, вместо само с рецепти? Сигурна съм, че имаш много познания, които могат да бъдат полезни  Hug....

Духче. няма никакъв проблем. Щом не ви е приятно, няма да публикувам тук. За мен няма никакво значение. Всичките ми идеи и препоръки и виждания съм ги написала в сайта, опростено, в статии с картинки, за лесно четене.

Само искам да уточня, че този сайт няма никаква нужда от реклама, поради простата причина, че аз не печеля пари от този сайт, за да се налага да рекламирам. Напротив, всяка година плащам от джоба си за домейн, хостинг, видове подръжка и т.н ....сума, която не искам да споменавам....ей така, за благото на народа... Simple Smile

Мислех, че ще са ви интересни новите рецепти и публикации, без да се налага всеки ден да ровите в сайта, и да търсите дали има нещо ново. Мислех, че е улеснение за вас. Както и да е, извинете още веднъж, не съм знаела и не искам да създавам напрежение  темата. Няма да се повтори  Confused

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 05:47 от Emigrantка

# 506
  • Chicago/Varna
.....Не знам защо наистина не желае да дискутира с нас по темите, които ни вълнуват. Но може би , защото и почти никоя от нас не спазва точно режима, а тя е привърженик на точното му спазване - с точни блокове, часове и зелени храни  newsm78

Относно така "любимата" на доктора арахидонова киселина преди време бях питала в една друга тема за нея, че ме беше страх да премина на друг режим заради нея  Laughing И ето какво ми отговори една лекарка, която пише в темата . Цитирам:
Скрит текст:
Арахидоновата киселина е есенциална за организма и липсата й води до болестни сьстояния. Тя има изключително важно значение за развитието на нервната система , особено пренатално и в пьрвите години след раждането. Не случайно кьрмата е богата на арахидонова киселина, а адаптираните млека се обогатяват с нея. Тя участва в изграждането на мозьчните структури, всички клетьчни мембрани я сьдьржат в сьстава на фосфолипидите . Има важно значение за мускулния растеж и мускулната регенерация при нарушения. Просто не мога да проумея как на едно толкова застьпено в тялото вещество може да се гледа като на токсин, едва ли не. Тялото дори може да си я синтезира при нужда  – от линолова киселина. Поради тази си функция линоловата киселина се смята за незаменима за човешкия организьм. Има животински видове, които не притежават механизьм, по който да преврьщат линоловата киселина в арахидонова – обикновено те са месоядни, защото това е единствения начин да приемат арахидонова киселина - наготово. Много смешен ми се видя примера, който е посочен в блога – сьс зайците – че умирали, ако им се влее венозно арахидонова киселина. Ами то и калий ако се влее венозно струйно, настьпва смьрт ( даже смьртни присьди са се изпьлнявали с него), което не пречи калият да си е нормален елемент в тялото и крьвта.
Обясненията пьк, че едва ли не затльстяването вьзниква единствено поради необходимост от това тялото да има кьде да складира арахидоновата киселина, са откровенни фантазии. Ами не, мастната тькан сьхранява запаси от излишна енергия, която може да се използва при нужда. Това, че при повишаване на арахидоновата киселина, мастните клетки се разболявали и умирали, сьщо звучи много лаишки.
Сега за другата функция на арахидоновата киселина, която обикновено поражда спор и заради която тя се обявява за вредна – участието й в синтеза на биологично-активни вещества , означавани като айказаноиди – простагландини, левкотриени, тромбоксани , простациклини и т.н. Сиьрс някак си много опростено ги е обозначил като „добри“ и „лоши“, като лошите са тези, синтезирани от арахидоновата киселина, а добрите - от DHA (от групата на омега-3). Да, но тези вещества не са добри, или лоши, а просто изпьлняват различни функции, от които тялото се нуждае в даден момент . И здравото тяло си подьржа тези вещества в равновесие. 

Мила Дани  bouquet, аз съм дискутирала тук редовно и с години, и просто съм малко уморена да повтарям всичко отново и отново...Изписала съм стотици страници в предните теми. И може би  си права до някъде, че леко се демотивирам, когато виждам, че не спазвате точно зоната. Защото това наистина не е Зоната, и не съм сигурна до каква степен ще проработи при всеки от вас, но искрено се надявам да получите истинските ползи от този режим. И за това не искам да налагам мнение или съвет, за да не бъде разбан погрешно. Вие най-добре си преценявате до колко можете да се отдадете на този режим. Важното е да нямате стрес.

Аз съм си открила моя начин да си зонувам с моите 51 кила и съм щастлива. Дай боже всекиму, и за това гледам да съм полезна с каквото мога. Много е приятно човек да се чувства комфортно в тялото си. Седем години се храня Зоново. Не съм фанатик, според лекия ти намек Simple Smile напълно до грам и само зелено..не.

Не обичам червени храни, по простата причина, че огладнявам по-бързо, и ми се обърква целия ден после, отделно почти съм забравила какво е да си гладен, и ми харесва. Уикендите, когато илизам не се лишавам от прегрешения, алкохол и каквоти ми душа поиска. Но на другия ден и цялата седмица съм в комфортното за мен хранене. Това е моят път. Всеки от вас трябва да си намери правилния за него път, и да реши дали иска да има спасителен пояс от сланини около кръста, или да се радва на стройна фигура. Абсолютно ваш избор

А относно Арахидоновата киселина - на времето аз ти дадох подробен отговор за този коментар на този или тази докторка. Коментара не е нищо по-различно от това, което казва Сиърс-т.е разказва какво е Арахидоновата киселина. Само че този доктор/ка не знае или не ти е казал/а какво става ако тази киселина е в повече- това проблема на Сиърс- когато количествата са повишени. А в наши времена, при обикновен режим на хранене тази Омега-6 в 90% от случаите е в по-високи нива в организмите ни. От там идват всички здравословни проблеми.

За съжаление, тогава книгата за Токсичните мазнини не беше преведена, и разполагах само със статията, която бях написала в сайта, която всъщност е повече от достатъчна за хора, които не искат да четат цели книги. Сега я има преведена в сайта. (няма да давам линк, да не изглежда като реклама)и е изключително интересна книга.

И за да не се повтарям с отговора ми към  твоята доктор/ка, ще го копирам тук отново. И до колкото си спомням, мисля, че не получих отговор тогава на този мой коментар. Но това е без значение.

Скрит текст:
.....dani1 благодаря за отговора. Аз бих посъветвала тази докторка ако знае английски, да прочете цялата книга на Сиърс "Токсични мазнини". Тогава определено ще иска да си редактира поста. Аз нямаше как да събера всичката информация в една скромна статия.  В статията се споменава, че тази киселина ни е жизнено необходима, (както твърди и тази или този доктор)  но и цялата статия е за араходоновата киселина когато е в ПОВИШЕНИ КОЛИЧЕСТВА. Тази или този доктор защо не са отговорили какво става когато има по много от тази киселина в кръвта ни???. Това е въпроса, който трябва да задаваш на  докторите...

Защо не дават отговор за клетъчните възпаления, и от къде идват.? То е пределно ясно, че не можем да съществуваме без тази киселина, и че е жизнено необходима, нищо ново под слънцето. Статии из нета колкото искаш за това колко е полезна арахидоновата киселина. Ама никой не говори какво става ако е в повече.

В този "медицински" отговор няма абсолютно нищо ново, което Сиърс да не е споменал в книгата си, но както казах, не можех да преведа цялата книга за да отговоря подробно

И пак ще се повторя както много пъти- много съм склонна да вярвам на човек биохимик, чийто живот е минал  над микроскопите в лабораториите, който е работил (и все още работи) с много пациенти, който се е занимавал  цял живот с липидите, и който има 13 световни патента свързани с антираковите лекарства.

Не искам да обидя тази/този лекар, но нивото на Сиърс е много на високо, в сравнение с някои доктори учили по учебник. "Токсичните мазнини" е изключителна книга, която може да бъде полезна на много наши доктори. Аз не искам да налагам мнение, нито да споря, просто казвам моята гледна точка. А вече всеки сам избира как иска да си прекара старините.

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 05:42 от Emigrantка

# 507
 Emigrantка  Hug Извинявай, но наистина не се сетих, че сме дискутирали с теб по тая тема. На мен тогава ми стана чудно, че дори тая киселина се продава като хранителна добавка, която хората приемат допълнително. И от там си направих изводите, че надали е толкова ужасна. Книгата за токсичните мазнини не съм я чела, но при първа възможност ще я разгледам. Благодаря за всичко, което правиш за нас  bouquet
Би ли споделила след толкова години в Зоната твоето отношение към мазнините. Все още ли спазваш дадените количества и продължаваш ли да хапваш нискомаслени продукти?

# 508
Добро утро,  момичета!  food010
Емигрантка,  не спирай да пишеш- на мен са ми от полза твоите вмъквания в темата...
Дани!  bouquet

# 509
Емигрантка, извинявай, не исках да звуча грубо, нито да те отказвам да пишеш. Напротив. Но съгласи се, че и от моя гледна точка е малко странно пост след пост да има само рецепти Simple Smile Наистина извинявай, май напоследък съм малко невъздържана спрямо хората.

Да, предполагам, че е много неприятно за теб да гледаш как група хора погазват принципи от които толкова години се ръководиш. Но какво да направя? Харесва ми баланса между п в м и опитвам да го следвам, определно обаче не мога да приема това с нискомаслените продукти, това с жълтъците на яйцата, правилото за закуска или липсата на полезни мазнини т.е тяхното ограничаване.
Иначе да, сигурно е досадно да се повтаряш непрекъснато... Разбирам те.
Моля те, не спирай да пишеш, извини ме отново. Сигурна съм, че ще си много полезна

Общи условия

Активация на акаунт