Какво правим ако завият сирените?

• 26 698
  • 276
  •   1
Отговори
# 30
Изключително важна и полезна тема! Смятам, че трябва да се направи цяло телевизионно предаване, да има статии и в интернет, особено в бг-мамма, където подробно да бъде обяснено какво и как се прави при съответната военна заплаха. Защото сега ако съобщят, че предстои химическа атака, представяте ли си каква паника ще настане? Никой не знае как да се предпази.

# 31
Когато бях в първи-втори клас (преди 20+ години) ни правиха обучение от гражданска защита. Заведоха ни в бомбоубежище, пускаха ни сирените, слагахме противогази, защитни облекла, гледахме видео с избухване на атомна бомба. Всичко това предизвика в мен такъв ужас, че още получавам паник атаки като чуя сирените...

Та аз вероятно ще се парализирам от страх и ще си умра като куче без история  Mr. Green
Имам план само при земетресение. Грабваме котката и документите и съм си харесала една поляна  Laughing.

Работя в границите на огромен (вече бивш) завод в нашия град. До нашата сграда има бомбоубежище под земята за доста голям брой хора. Имаше вътре легла, одеяла,  система за пречистване на въздуха, вода, автономно ел. захранване, лекарства, храна. Вече няма нищо, защото заводът е продаден на частна фирма, изнесоха всичко от вътре. Други убежища не знам къде има в града.

# 32
Скрит текст:
Сирените работят - пробваха ги преди известно време - вият си. Днес обаче се замислих, какво правим ако завият сирените?
Щатите се карат с Корея, Китай негодува, в Сирия не е ясно,  какво става, руснаците се пенят, а в Турция ще правят султанат, всички говорят за ядрена война, а аз нямам и идея, какво правим, ако завият сирените?
Питах мъж ми - той вика - седиш и чакаш да мреш. Сетих се за оная смешка - хващаш една лопата и бял чаршаф и бавно, без да създаваш паника, тръгваш към гробищата...
Скрит текст:
Аз хубаво, ама децата - те що да мрат? Щото майка им и определено баща им не знаят, какво да правят ако завият сирените?
Питах и чичко Гугъл, той също нищо не казва...
Та какво правим, ако завият сирените?

И внимаваш да не ти капе по краката hahaha

Сега сериозно - не мисля, че така изведнъж ще завият сирени. Ще има време да ни подготвят какво да правим в случай на подобна атака (макар аз лично да се съмнявам, че точно такива бомби ще падат в държава, която е в ЕС и НАТО, Украйна е друго нещо).

От баба ми знам, че са били инструктирани да лепят вестници по прозорците и вечер да не се светва нищо, явно бомбардировките са били предимно нощем, не че сега подобно нещо би проработило тъй като по друг начин се определят целите на бомбардировачите.

# 33
  • София
Наистина ли половин година са пили заразена вода? Мислех, че е инцидент за няколко дни.

# 34
Интересно. Повече от половин година един областен български град пие радиоактивна вода, но за това ни вопъл, ни стон.
Че нехайството на "Басейнова дирекция" 6 месеца подлага на геноцид същия този град – мълчание.
Виновници няма.
Ама иначе се чудим как да се спасяваме от хипотетични нападения.
А от българския чиновник кой ще си спаси? Нито противогаз, нито бомбоубежище – нищо не помага.
Сами си се затриваме – от мързел и безхаберие. Що им е на враговете да хабят време и ресурси?

Христос воскресе! България... надали.

Во истина воскресе.

Басейнова дирекция не отговаря за питейната вода. За качеството на питейната вода и нейното доставяне отговорни са ВиК, респективно общината и МРРБ и РЗИ на м-во на здравеопазването. Къде са били тези институции, особено здравеопазването, та не са проверявали качеството на водата за битови нужди. Басейнова е уведомила за това, но не по приоритетен начин, тъй като не тя е главния отговорник за това. Басейнова дирекция прави мониторинг на водите, като воден басейн, а не за здравен статус, но на този мониторинг здравните власти не се облягат - те правят свой. А в случая дори такъв липсва.
Но ето ви един пример как от ноември месец насам почти цялото население на един град е било подложено на неумишлено почти масово "поразяване с уран". Може да звучи пресилено, но е факт и такива са средствата за масово поразяване, чрез отравяне на водата, например. В случая сирените дори са излишни.

За последното тестване на сирените у нас в службата възникнаха аналогични въпроси, като в темата. Как ще разпознаеш за какво са сирените и къде да се криеш. Правят тестове, но не се доразвива идеята, като информиране на населението за скривалищата и действията, които да се предприемат.

В годината преди завършването на гимназията от гражданска защита ни бяха провели ден на обучение при кризи. Тогава ни заведоха в скривалището на училището и така разбрах, че там има такова. Предполагам, че във всяко училище има такива скривалища. В някои мотриси на метрото има информация за действия при наводнение, земетресение и др. кризи какво се прави, но това действително е крайно недостатъчно, а и хората свикват с такава информация, която машинално им минава пред очите.

А гражданска защита продължава да съществува, не като отделно звено, както бе преди, а като дирекция в МВР мисля, благодарение на ББ, но ги има въпреки тази нелогична промяна.

# 35
Дорис, ама като завият сирените аз как да разбера дали е заради ядрена бомба или е химическа война, че да знам във ваната ли да се гмуркам или да се крия под прозореца?  Thinking

А те по говорителите ще съобщят:

ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ! ТОВА Е ШМЪГЛКГЙКЛПНБЬРТЪККНЦФЕТ! ВСИЧКИ БФГКУЪТРЕКЛУТРЕДФБГХЙКЪТРТКОИЪ!

Вариантите са два:
- Тъсриш добър лингво-полиглот да разбереш какво аджеба става;
- влачиш ваната под прозореца и за всеки случай целуваш децата Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 апр 2017, 10:41 от the Дорис

# 36

А гражданска защита продължава да съществува, не като отделно звено, както бе преди, а като дирекция в МВР мисля, благодарение на ББ, но ги има въпреки тази нелогична промяна.

Мисля, че са към общината.  Peace
Предимно пенсионирани военни.

# 37
Аз наистина чувам горното, само Внимание и дотам....

Кой е градът с отровената вода?

# 38
Гражданска защита отдавна няма (от 2010г.). Задълженията им са делигирани на други структури.

И що така? Тези кои са?
Този месец ги търсих и си бяха там.
http://www.gdgz.mvr.bg/NR/rdonlyres/D241ED67-18CD-4483-BE78-0954FDFCD8E3/0/OU_GD..

Rumcajs, май наистина са към МВР.

# 39
Хасково, чийто почти всички квартали плюс една бирария, която се прави там и се изказват предположения, че  също е захранвана с такава вода.

Не май, а са така. Проверявала съм ги.

ех колко поразии направи управлението на ББ

# 40
Дорис Joy

Интересна тема.Не се бях замисляла до сега.И аз не разбирам какво говорят по говорителите (когато съм в София),а когато съм си вкъщи изобщо няма сирени Rolling Eyes
Дали има бомбоубежища в студентските общежития? А в СУ? newsm78 Аз изобщо не знам какво ще правя,ако съм в университета или общежитието...Остава да си плюя в пазвата май..

# 41
Хасково, чийто почти всички квартали плюс една бирария, която се прави там и се изказват предположения, че  също е захранвана с такава вода.

Ужас:( Нас не ни требват ни атаки, ни терористи, сами ще си се изтровим:((

# 42
  • София
Като споменахте за Хасково се замислих.
Вчера бях в голям хранителен магазин.
Продаваха хасковски козунаци и в почти всяка количка имаше по 1 - 2 опаковки.
Може пък да изкарат водата с примеси за полезна...

# 43
Дорис, не са пенсионирани военни. Действат си хората при кризи, като имат връзка с областните управители, кметовете на общини и прочие... има кризисни центрове, и планове за действие при  кризи, които включват тези споменатите, плюс други ключови фигури и формации.

# 44
  • София
Така е, и то от глупост и немарливост. Сигурно затова ни заобикалят външните, то направо не си заслужава да се хабят.

Общи условия

Активация на акаунт