Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 84 979
  • 794
  •   1
Отговори
# 120
Нека Зина да ме поправи, ако греша, но мисля, че в такъв случай не могат да те уволнят. Трябва или да закрият позиция за поне 6 месеца (или нещо подобно), или да намерят друга "буква", по която да те освободят. Хрумва ми евентуално за самоотлъчка, ама няма как, защото ти си в болничен и реално не си отказала да отидеш на работа просто така newsm78

Могат да се опитат да те освободят по взаимно съгласие, но тогава просто ще подпишеш от по-късна дата, след като си вземеш бумагата (ако искаш да напускаш).

# 121
Не, не те могат да ме съкратят веднага след изтичане на болничния ми - 29.5. и може да се заинати и да не ми даде служебна бележка за детето, за да го запиша на градина. 

# 122
Признавам, че не съм счетоводител или специалист по ТРЗ, но на какво основание ще те съкратят, при условие, че си на безсрочен договор?

# 123
Признавам, че не съм счетоводител или специалист по ТРЗ, но на какво основание ще те съкратят, при условие, че си на безсрочен договор?
Е, това е друго, тя основания винаги ще си намери, съкращава ги за щяло и нещяло.

# 124
Точно така, по време на болничен не могат да ти прекратят договора, щом е безсрочен.
След болничния вече, ще видиш какво е положението. Само можем да гадаем как са го измислили.

А бележката те съветвам да си я поискаш още сега. Работодателят е длъжен да издава бележки на служителите си, но срокът е 14 дни. По-добре си я поискай от сега, за да може, ако откажат, да си пуснеш формално, писмено искане и да имаш време да си получиш бележката.

Ако се сещаш за нещо друго - пиши.

# 125
Това в София ли е? Защото знам, че ИТ ходи по сигнали точно за такива съкращения. Нямат право да го правят, освен ако съкращават бройки щат или съответната позиция, което пък значи, че след това за определен брой месеци нямат право да наемат хора на същата позиция. Поне моите счетоводители това ми обясняваха, когато се опитвахме да освободим един пияница.

# 126
Това в София ли е? Защото знам, че ИТ ходи по сигнали точно за такива съкращения. Нямат право да го правят, освен ако съкращават бройки щат или съответната позиция, което пък значи, че след това за определен брой месеци нямат право да наемат хора на същата позиция. Поне моите счетоводители това ми обясняваха, когато се опитвахме да освободим един пияница.
Не, не е в София. Аз май не се изразих правилно, казаха ми, че не се ли върна днес, след изтичане на болничния ми ще ме уволнят(тогава няма да съм в болничен и винаги може да намери причина). Та в момента съм 12 часова нощна смяна. Аз не искам да си имам проблеми, исках да си изкарам болничния, да се възстановя и да си се върна на работа, не съм смятала да напускам, което обаче явно няма как да стане.

# 127
А как работиш и си в болничен? Прекратен ли е?

# 128
Едно сигналче до ИТ и много бързо ще им дойдат на проверка. Ако имаш писмено доказателство /като e-mail/, подавай жалба. Иначе е недоказуемо, че са те заплашили. Поискай си служебната бележка, като ги информираш, че при отказ ще се обърнеш към ИТ. Нека бъде в писмена форма. Ако ще се разкарат, удължи си болничния по възможност, за да се водиш на работа в тази фирма при класирането.

# 129
Само да кажа, че в случая, след като е нарушила предписанието на болничния, тя също е в нарушение. Много трудно ще докаже, че е била принудена да отиде на работа. Та сигналът в случая може и нея да ѝ създаде проблеми.
Консултацията е леко закъсняла, за съжаление.
А колкото до бележката, ако започнат да се цакат, работодателят може да я издаде и в момента, в който я освободи, да звънне в градината и да сигнализира за промяната в обстоятелствата. Мисля, че е по-добре мирно да се разреши въпроса, доколкото е възможно.

# 130
Да, в момента всъщност и тя е в нарушение, ако не е прекратен болничния. Много нелепа ситуация  Sad

# 131
  • София
Аз изобщо не разбрах какъв е проблемът - тя е в болничен и ходи на работа, или работодателят иска да се върне на работа като изтече болничния, а тя не иска  newsm78

# 132
Да в болничен съм и работя. Изнудиха ме да се върна и работя докато съм си в болничен.

# 133
Поне ще ти платят ли допълнително? Или само на болничния ще разчиташ? След като си се върнала, значи няма да те махнат. Изчакай да мине класирането за градината и си потърси по-свестни работодатели. Peace

ПС: Ако не е тайна, за каква работа става въпрос, че присъствието ти е толкова наложително? newsm78

# 134
Да. Така ще направя. На рецепция в хотел . Благодаря ви Simple Smile
Ще ми платят болничен и отделно заплатата.

Общи условия

Активация на акаунт