Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 140
  • 794
  •   1
Отговори
# 345
моля да ми разясните и разликата от трудово и служебно правоотношение при държавните служители.

# 346
tkirilova, кое точно наричаш глупости?

Съвети ти да бяха дадени достатъчно, ти явно не ги разбираш.
Плати си на адвокат и получи необходимият ти съвет.

Глупост за мен е да се твърди, че заповедта е "напълно формален акт, който се случва в точно определен срок и е пълна глупост, че е определяща за служебното правоотношение. Това е формалност. Протоколът от конкурса е основополагащия документ."

# 347

Глупост за мен е да се твърди, че заповедта е "напълно формален акт, който се случва в точно определен срок и е пълна глупост, че е определяща за служебното правоотношение. Това е формалност. Протоколът от конкурса е основополагащия документ."

Това не съм ти го писала аз.

# 348

Това не съм ти го писала аз.

Не следя кой какво е написал.
Ти каза, че срокът за постъпване е 10-дневен. След като така пишело, значи е така, понеже ставало въпрос за държавата в качеството й на работодател. Аз ти казвам, че този срок не е задължителен, както не е задължителен и седемдневният по смисъла на КТ при постъпване на работа. Законодателят и в двата случая е фиксирал срок, в рамките на който да се случи постъпването. Но работодателя може да определи такъв, ако иска, без значение дали е държавата или частна фирма.

# 349
Не искам да си тръгна просто ей така, а да нямам повече работни дни за стария работодател.
В средата на конкурса съм. Минала едно ниво, остава още едно. Като време до евентуалното спечелване относително около месец.

В случай че си избрана, за което си и надлежно уведомена (изпращат ти писмо с протокола на комисията), ги попитай как да напуснеш работодателя ти без да имаш прекъсване. Според мен това може да стане, ако предварително се договорите за датата на встъпване в длъжност.
Имам предвид следното: след като е издаден акт за назначаване от органа по назначаване за възникване на правоотношението, се дава определен срок за встъпване в длъжност (който се удостоверява чрез представяне на акта за назначаване). По време на този срок се прекратява едностранно трудовия договор с молба, в която се цитира основанието, а именно чл. 327, ал. 1, т. 9 от КТ.

# 350
Plamito, няколко неща бих могла да ти кажа на този етап. Първо, от деня, в който тръгне детето на ясла, ти не си длъжна да се върнеш на работа. Просто трябва да прекратиш отпуска за гледане на дете. Но можеш да ползваш платен или неплатен отпуск.
Когато спечелил конкурса, ти ще имаш срок, в който да заемеш длъжността. Този срок е достатъчен, за да прекратиш трудовото си правоотношение. А самото трудово правоотношение ще бъде прекратено от датата, която ти посочиш.

Дали предизвестието може да тече докато си в отпуск, това е въпрос на договорка между теб и работодателя. По принцип отсъствията не прекъсват предизвестието. И ако работодателят няма против - няма и проблем да си в отпуск по време на предизвестие.
Ами май това е засега. Ако имаш още въпроси - питай.

# 351
Благодаря ви  bouquet

# 352
Имам питане относно ползването на платен годишен отпуск, понеже не знам как стоят в моя случай нещата, ще обясня. Миналото лято 4 месеца бях на борсата и получавах обезщетение  до края на август (едва ли има отношение по въпроса, но все пак). Февруари месец в началото тази зима започнах работа, като ми казаха, че след като минат 6 месеца тогава вече ще имам право да ползвам платен отпуск. Аз, обаче, напуснах миналата седмица( на 5) и въпроса ми е сега, ако започна работа или в близките седмици или месеци, как стои въпросът с платения годишен отпуск? Пак ли трябва да чакам д аминат 6 месеца от подписването на ТД или ...? От тази работа все още не съм си взела трудовата книжна и остатъка от заплатата за май и да поискам ли някакъв документ, удостоверяващ това, че не съм ползвала платен оптуск, когато отида?

# 353
Полага ти се отпуск за месеците, които си работила при тях. Пропорционално.
Не е вярно, че е трябвало да имаш 6 месеца при тях, за да имаш право на отпуск. Нужни са 8 месеца първоначален стаж, а ти очевидно си го имала щом си била на борсата м.г.

# 354
Полага ти се отпуск за месеците, които си работила при тях. Пропорционално.
Не е вярно, че е трябвало да имаш 6 месеца при тях, за да имаш право на отпуск. Нужни са 8 месеца първоначален стаж, а ти очевидно си го имала щом си била на борсата м.г.
Всъщност имах около 2 години стаж преди да започна там. Сега ми стана инетресно защо го казват това с шестте месеца, които трябвало да минат, за да ползвам и аз платен отпуск. Възможно ли е да има връзка и това, че бях на изпитателен срок 6-месечен?
Като се замисля и на най-първата ми работа на непълно работно време, докато учех, ми казваха същото и чак след като минаха 6 месеца си ползвах отпуск.

# 355
И изпитателният срок няма връзка. Аз също бях със 6 месеца, но още на третия бях в отпуск. И то дори самият работодател настояваше, за да не ми остават дни за следващата календарна година.

# 356
Интересна работа. В самата заповед, пък, за прекратяване е написано, че ми дължат 7 дни обезщетение, като не е посочена сума, само формално явно е дрансато,както много други неща, когато подписвах ТД.
Така се радвам, че напуснах. Нямам търпение да си взема трудовата книжка и евентуално остатъка от заплатата за май и няколкото дни от юни и да ми олекне.

# 357
Че те ни ти ли я дадоха ТК? Защо си мисля, че доста време мина от напускането ти?

# 358
Че те ни ти ли я дадоха ТК? Защо си мисля, че доста време мина от напускането ти?
не все още. Днес попитах, но не е пристигнала още според това, което ми казаха. На 5 ми беше последният работен ден. Пак ще звъня в понеделник или ще ида на място да ги подсетя.

# 359
Hint, в заповедта не се пише сума на обезщетението. Пише се само за колко дни се полага обезщетение. А допълнителен документ за това, че не си ползвала отпуск, едно че няма да ти издадат, но и второ, не е нужен. Щом си получила обезщетение за неизползван отпуск, то е ясно, че не си ползвала този отпуск. Т.е. самата заповед се явява такъв документ в твоя случай.

Общи условия

Активация на акаунт