Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 84 932
  • 794
  •   1
Отговори
# 525
Не се считат за нощни всичките, от 22 до 6 само и се ползва коефициент за приравняване. Има синдикат, членски внос, но... проформа. На синдиката му е препоръчано да не се бърка много и той много го спазва това.

Не е вярно това. Цялата смяна се счита за нощен труд, а не само часовете от 22 до 6. Пише го в КТ.

# 526
Е, нали виждам всеки месец във фиша колко часа нощен труд имам - при 8 нощни смени за месеца - 64 часа нощни!

# 527
Не се считат за нощни всичките, от 22 до 6 само и се ползва коефициент за приравняване. Има синдикат, членски внос, но... проформа. На синдиката му е препоръчано да не се бърка много и той много го спазва това.

Не е вярно това. Цялата смяна се счита за нощен труд, а не само часовете от 22 до 6. Пише го в КТ.

За пръв път чувам.
Къде го пише?

# 528
Съгласно чл. 140 КТ нощен е трудът, полаган от пълнолетни работници и служители, в интервала между 22.00 ч. и 06.00 ч. Нормалната продължителност на работното време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 7 часа. Положеният нощен труд се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от размерите, определени от Министерския съвет (чл. 261 КТ). Министерският съвет е упражнил делегираното му правомощие да определи тези размери в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ). Съгласно чл. 8 НСОРЗ за всеки отработен нощен час или за част от него между 22.00 и 6.00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер, не по-малък от 0,25 лв. По пътя на индивидуалното или колективното трудово преговаряне страните могат да договорят и по-висок размер на това възнаграждение.

Задължителните елементи от съдържанието на трудовия договор са предвидени в чл. 66, ал. 1 КТ, като сред тях попадат допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер и продължителността на работния ден или седмица. Следователно още при сключването на трудовия договор в него следва да се предвиди, че трудът ще се полага през нощта, поради което нормалната продължителност на работното време ще е 7 часа и ще се дължи допълнително трудово възнаграждение за положения нощен труд.

Необходимо е да се обърне внимание и на някои особености още на етапа на възникване на трудовото правоотношение, по което ще се полага нощен труд, и неговото съдържание. По-конкретно работниците и служителите, които полагат нощен труд, се приемат на работа само след предварителен медицински преглед, който е за сметка на работодателя {#}(чл. 140а, ал. 2 КТ), впоследствие те подлежат и на периодични медицински прегледи, трябва да им бъдат осигурени топла храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощния труд и пр.

Съгласно чл. 9, ал. 2 НСОРЗ при сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място.
Следва да се има предвид, че когато трудовият договор е сключен за работа само през нощта, чл. 9 НСОРЗ не се прилага, тъй като той регламентира други хипотези (сумирано изчисляване на работното време). Обратно, увеличеното заплащане по чл. 8 (минимум 0,25 лв./час) се прилага по отношение на всеки отработен нощен час или част от него, без значение при какви условия е сключен трудовият договор.

# 529
И още

чл. 137,
чл. 141 КТ,
чл. 6 НДДТВ
При работа на смени следва да се спазват изискванията на чл. 141 от Кодекса на труда (КТ). Съгласно ал. 1 - 3 на посочения член, когато характерът на производствения процес налага, работата в предприятието се организира на две или повече смени. Работната смяна е смесена, когато включва дневен и нощен труд. Смесена работна смяна с 4 и повече часа нощен труд се смята за нощна и има продължителност на нощна смяна, а с по-малко от 4 часа нощен труд се смята за дневна и има продължителност на дневна смяна. Редуването на смените в предприятието се определя в правилника за вътрешния трудов ред при спазване изискванията за задължителните междудневни и междуседмични почивки.
В раздел III на Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения е уредено увеличеното заплащане на нощния труд.
При сумирано отчитане на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място, т. е. 8:7 = 1,143. Това правило се прилага спрямо възнаграждението за нощните часове само в смени, които имат 4 и повече часа нощен труд, т. е. нощните смени, и само по отношение на нощните часове.
Това не се отнася за случаите, когато индивидуалният трудов договор е сключен само за работа през нощта, както и когато се прилага намалено работно време по реда на чл. 137 от Кодекса на труда, тъй като посоченият коефициент има стойност единица (7 ч : 7 ч).
Освен това следва да се има предвид, че съгласно чл. 6 от Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения право на допълнително трудово възнаграждение за нощен труд има всеки, който има отработено време между 22,00 и 6,00 часа, независимо от броя на нощните часове

# 530
Благодаря, намерих го и аз.

# 531
Здравей,ходи ли на интервю в Роталия Белла,как мина,какви са ти впечатленията?Заслужава ли си?

# 532
Е, нали виждам всеки месец във фиша колко часа нощен труд имам - при 8 нощни смени за месеца - 64 часа нощни!
А, е, извинявай. Щом така пише във фиша, сигурно е така.

Според КТ смяна, съставена от дневен и нощен труд се счита ИЗЦЯЛО за дневна смяна, ако нощният труд е по-малко от 4 часа и ИЗЦЯЛО за нощна, ако нощния труд е повече от 4 часа.

От друга страна, в един фиш може да пише всякаква глупост. Фишът е справка. Той не в официален документ. Но пък имаш пълното право да считаш фиша за меродавен. Все пак фиша ти го е съставил работодателя. КТ кой знае кой го е писал Wink

Последна редакция: чт, 13 юли 2017, 23:20 от Нищо лично

# 533
.

Последна редакция: пт, 14 юли 2017, 14:20 от X-RayLily

# 534
Влизаш тук, за да се ожалиш от работодателя си и да попиташ как да промениш негова практика, която не те устройва. Отговаряме ти, а ти оплюваш отговора, защото работодателя ти бил най-изрядния на света и всяка седмица го проверявали и всичко било коректно. На всичко отгоре и ненормални се оказахме. С човек, за когото елементарната грамотност и способността да прочетеш един закон е ненормалност, нямам какво да си кажа.

Хем се обърках вече какъв ти е проблема, хем този тон не ми е приемлив.

Между другото, в графиците има съществен проблем. Но след като теб нещата те устройват, защото така пише във фиша....няма смисъл да инвестирам повече време по тази тема.

И да, фишът не е официален документ. На него няма нито подпис, нито печат. Той е просто една справка.

Последна редакция: пт, 14 юли 2017, 08:15 от Нищо лично

# 535
Всъщност и двата ми поста по-горе са напълно разбираеми за човек, получил образование.
Не знам кое не стана ясно.
Същото ти го каза и Нищо лично, но без да цитира точните членове и алинеи (не че има нужда по принцип).
Не съм се задълбочавала да разглеждам графика за смените ви, но по това което твърдиш ти, не би трябвало да са такива.
Има си изисквания как и колко се почива след нощна смяна и т.н., което също явно не се спазва.
Това че фирмата се проверява постоянно, не означава че е изрядна. Simple Smile

# 536
Здравейте, мога ли да подам едномесечното предизвестие за напускане и да изляза в болнични? Влияе ли едното на другото?
Тоест докато съм в болнични предизвестието си тече или..?
Благодаря

# 537
Може да сте спокойни -
скарахте ми се още в началото, сдъвкахте ме, изплюхте ме, нарекохте ме неграмотна, използахте сарказъм, за да обясните, нооо моят тон не бил бон тон.  А вие сте учЕни и учтиви. Да бе! Мерси, че си направихте труда.  

# 538
Значи всички сте прави, но е възможно да има разминаване в някои моменти
Тези нощни часове, които ги пише във фиша, може да са по друг повод, например за добавката за нощен труд, която си се плаща за всеки реален нощен час по мин,. 0,25 лв или повече. Ние например сме имали и по други поводи споменаване на нощен труд, по наши си системи за плащане на транспорт и т.н. Тъй като фиша е наистина само една справка, може да пише часовете преди преизчисление, колкото са си действително, а после да си смятат тотала часове и т.н. Не знаем точно и няма защо да се караме Simple Smile Така и така проблема не е с парите или броя часове, а с редуването на смените
За смените, след като сте голяма фирма, вероятно някой изготвя графика съобразявайки броя часове, а не вашите желания и комфорт. Пробвай да разпиташ и да помолиш да се редуват по-плавно, или разпитай колегите взимат ли в предвид желанията им за смените, за да си ги договаряте предварително

# 539
Здравейте, мога ли да подам едномесечното предизвестие за напускане и да изляза в болнични? Влияе ли едното на другото?
Тоест докато съм в болнични предизвестието си тече или..?
Благодаря

Можеш, не прекъсва предизвестието.

Общи условия

Активация на акаунт