Операция на миома - 4

• 99 947
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Благодаря за отговорите и подкрепата! От това, което чета назад в темите, а и в други чуждестранни форуми, наистина рядко се прибягва до премахване на матка при млади жени. Гинеколога ми ме увери, че при моя случай задължително се работи с цел запазване на матката и се прави всичко възможно операцията да е най-щадяща.
Днес ще си запиша час за ЯМР. Имам някаква голяма надежда, че разположението и вида на миомата ще са хубави... /ако изобщо могат да се използва тази дума/ и ще може с лапароскопия да я махнат. Старая се да мисля положително и чета за всички успешни операции, но все още съм много притеснена.
Аз освен това съм и с Хашимото. Когато ми го откриха /януари тази година/, ТСХ ми беше 4 пъти над нормата. Не знам дали това е оказало влияние да е толкова голяма миомата,чета противоречиви мнения относно фамилна обремененост и хормонално влияние.
От София съм. Гинеколога ми работи в клиника Щерев и ако се оперирам и е при него - то операцията ще е там.
Мисля да направя още няколко консултации, след като излязат резултатите от ЯМР и разбера какви са ми вариантите.
Благодаря още веднъж!

# 691
  • София
Lace, при кого ходиш в Щерев?
Мен там ме оперираха.

# 692
  • На морето!
Препоръчвам ти св. Марина в Плевен и конкретно проф. Томов за преглед. Много е внимателен и разбира се компетентен.
Не е чудо невиждано, спокойно, имат опит с много по-сериозни проблеми, но трябва да я видят по-детайлно, за да оценят ситуацията. Аз не бих пила Есмия, но ти сама си прецени и избери един лекар, на когото да се довериш. Това обикаляне по доктори обикновено повече вреди, отколкото помага.

# 693
  • София
Lace, при кого ходиш в Щерев?
Мен там ме оперираха.
При д-р Валери Манчев. Аз ходя в частния му кабинет, но операцията съответно ще е в Щерев. Каза, че има и друг специалист, с когото работи, и ще обсъдят двамата случая след като излязат резултатите.
Ти при кого се оперира и каква беше операцията?

# 694
  • София
При Иван Димитров ходя - той е лекарят за онкопрофилактика. Оперира ме лапароскопски заедно с Мария Коновалова. Миомата бе около 5 см. Имах я от години, но беше малка и изведнъж се удвои, затова я махнахме. Не ми е създавала проблеми.

# 695
Lace, и аз съм пациент на проф. Томов. Препоръчвам го, дори да е само за второ мнение, ако друг ти е по-удобен като локация. С Есмия не бих пробвала, предвид фалшивата менопауза и набъркването в хормоните. И аз съм с хипотиреоидизъм и микроаденом на хипофизата, т.е. хормоните са  ми каша, дори по епикриза от болница съм с автоимунен. Но според ендото ми, на която се доверявам като на приятел, това е било само оправдание за пред здравната каса, за да ме приемат за по- подробните изследвания). Да си живея живота с хормон (за регулиране на TSH) и да не се вманиачавам. Но хипото ми е диагностицирано около 2012, първата миома 2014. Явно има връзка, но вече ми е все едно... На 36 съм, нераждала също. Погрижи се за себе си и матката си и не си давай парите за хормонални добавки. Най-много да се намали миомата на размер, но докога? Кой ще ти даде гаранция, че след време няма отново да нарасне? Ако вече бях раждала и без особени симптоми, може би и аз щях да пробвам с подобен еликсир като Есмия. Четох и за Уоманиксин, и всичко, споменато в мрежата. Ограничих се само с едномесечни проби с бабини илачи и тинктури, и накрая 2 пъти легнах под "безкръвната" ножица хистероскопия с 3 миоми и полип. В момента имам зелена светлина за бременност със здрава матка. Успех!

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 23:21 от pumpit

# 696
Lace. , не се занимаеай с Есмиа. Няма ефект. Много е скъпа, а не помага. Аз я пих

# 697
Мина и моето лапаро. Махнали са 7-те миомни възела - 2 по-големи и другите малки. Изписаха ме още на другия ден по бързата процедура. Имам 4 дупки на корема и не се чувствам добре. Болят ме шевовете, много ме опъват като се движа и вървя едва-едва. Не ми изписаха нищо, само ми дадоха инструкции как да си сменям превръзките.
Чудя се след колко дни ще се почувствам по-добре, поне да мога да ставам и лягам без болка...

# 698
Ема, радвам се че всичко вече е минало.
До 7 дена трябва да ти поминат тези неразположения. Разбира се няма да спрат напълно и от раз, но ще почнеш все по-рядко да им обръщаш внимание. А до месец според мен ще си забравла изобщо, че ти е било правено нещо.
Хубаво е през следващата седмица да си почиваш, но да не забравяш данси правиш раздвижвания. Това ще намали срастванията, затова е важно да не се залежаваш. Приемай много течности, разбирай вода и внимавай какво хапваш. Неща, които натоварват стомаха могат да предизвикат допълнително болки.

# 699
Нормално ли е да ми е подут корема? В болницата не беше, но там бях само на малко вода. Също вие всеки ден ли си сменяхте превръзките на шевовете? На мен ми казаха само след къпане, но се чудя дали не е редно да е всеки ден. Също мазахте ли се с някакъв крем против белези? Струва ми се, че имам синки покрай два от шевовете.

# 700
  • София
корема е подут и болките можеби са заради газа, който вкарват по време на операцията.
би трябвало да отшумят до няколко дни.

# 701
Корема е подут от въздуха който вкарват.
Аз си сменях превръзка всеки ден, като мажех с йод. Даже маха и х 2,3 пъти. Ама аз съм си луда.
За кремове мисля, че е рано.

# 702
Синините мажи с хепароид или лиотон. Лиотонът можеш да съхраняваш в хладилник и да мажеш през 1-2 часа. Мажи около шевовете, не върху тях.

След моята коремна се къпех всеки ден и съответно си сменях превръзката всеки ден.
За подуването можеш да приемаш еспумизан.

За белези крем - изчакай поне 2 седмици според мен.

# 703
  • София
Добре е поне седмица след операцията да ядеш леки,течни храни.Превръзките е хубаво да се сменят всеки ден.Докато раните не са затворени,се използва паста Йодасепт.След пълното затваряне на раните,може да се мажеш с Дерматикс или да слагаш пластири Цикакер,за да се намалят белезите.Но сега е още много рано.Бързо възстатовяване!

# 704
Благодаря ви, момичета Hug Аз не бързам да се мажа с нещо против белези, питам информативно. Вероятно ще е след махане на шевовете. На мен ми казаха да правя промивки на раните със спирт 70% и стерилна марля. След това слагам нови водоустоичиви лепенки, като дори можело без, но нямало да ми е конфортно. Честно казано ме е страх да стоя без лепящите превръзки, струва ми се опасно.

Общи условия

Активация на акаунт