Чихуахуа и други миниатюрни породи

• 74 412
  • 487
  •   1
Отговори
# 300
Благодаря на всички за отговорите  bouquet
Минахме през ветеринара и той ни обясни доста неща. Посъветва ни да и вземем заграждение за вкъщи, за да не стане някоя беля докато е сама. Какво ви е мнението за въпросните заграждения и стресира ли се кучето от тях?

# 301
  • София
Благодаря на всички за отговорите  bouquet
Минахме през ветеринара и той ни обясни доста неща. Посъветва ни да и вземем заграждение за вкъщи, за да не стане някоя беля докато е сама. Какво ви е мнението за въпросните заграждения и стресира ли се кучето от тях?
Според мен не се стресира изобщо, но е защитено от всички пакости, които може да направи. И двете ни кучета като бебета, когато ни няма, са били в заграждения и си бяха ок с това. Когато взехме малкото, големия влизаше в заграждението да спи при мъничката, което значи, че няма лоши асоциации със заграждението!

# 302
Това дали едно куче ще се стресира зависи от начина, по който ще се подходи Simple Smile

Когато вземете кошара/ playpen или направите ограждение първо трябва да оставите кученцето известно време да свикне с нея, да му давате играчки и лакомства вътре и то само да пожелае да стои/ спи там. Положителната асоциация е много важна! Никога не наказвайте кучето там, не го затваряйте, когато е направило беля, когато има непознати за него хора и т.н.

Ако животинчето свикне с мястото, знае че там е приятно, че има играчки, награди и се почувства комфортно всичко ще е наред. Когато свикне с новото място започнете от време на време да затваряте и да отивате в другата стая. След това да излизате за 2-3 минути от апартамента и да се връщате. След няколко дни увеличавате времето на 10-15 минути и се връщате. След това 30 мин.- час. Накрая няколко часа и на финала- цял работен ден.

От изключително значение е, когато се прибирате да не пускате кученцето веднага и да не се държите все едно е станало нещо и го успокоявате. Дръжте се нормално, отворете вратичката и след малко се гушкайте, целувайте и радвайте Simple Smile

При избора на ограждение/ кошара се уверете, че е безопасно, че кучето няма да се нарани, че не може да се катери по него, да прескача и т.н. Има кошари с таван, които са много подходящи. И имайте предвид, че по отношение на отварянето на циповете на “вратичките” са много изобретателни.

Успех 🐾🐾🐾

Хубава седмица на всички Simple Smile

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 01:36 от Chihuahuas Mom

# 303
Отново много благодаря за съветите Blush. До момента съм гледала само котки и наистина е доста различно отглеждането на куче. Мисля да си взема и някоя книжка, за да мога да го правя по-пълноценно.

# 304
Здравейте, много ми харесват кученцата чихуа-хуа, късокосмести. Имаме осиновено кученце подобно на дакел, дребна, женска, кастрирана и много добричка. Искам да й вземем другарче. Как мислите, такова дребно кученце ще е подходящо ли или да се насоча към по-големичко средно?

# 305
Здравейте, много ми харесват кученцата чихуа-хуа, късокосмести. Имаме осиновено кученце подобно на дакел, дребна, женска, кастрирана и много добричка. Искам да й вземем другарче. Как мислите, такова дребно кученце ще е подходящо ли или да се насоча към по-големичко средно?

Здравейте,

От всички дакели, които познавам, колкото и да са мили и добри със собствениците си съм забелязала, че спрямо други животни са доста териториални, а и ловният им инстинкт на моменти проговаря.

Моят съвет е, ако имате познати с дребна порода (чихуа, пинчер, йорки) да ги поканите и да видите как Вашето куче ще реагира на собствена територия. Разбира се, желателно е да се познават от преди- да са се запознали на неутрална територия. Срещата трябва да е контролирана и да проследите поведението на кученцето Ви. Ако всичко е наред може да обмислите вземането на друг домашен любимец.

Чихуахуа са прекрасна порода, но много деликатна и изискваща грижи. Малките трябва да се пазят много, да се хранят по график и да им се отделя доста внимание в началото Simple Smile

Имате ли дечица? Можете ли да отделите няколко седмици, за да се адаптират и двете животинки и да им помогнете да се чувстват комфортно?

# 306

Здравейте,

От всички дакели, които познавам, колкото и да са мили и добри със собствениците си съм забелязала, че спрямо други животни са доста териториални, а и ловният им инстинкт на моменти проговаря.

Моят съвет е, ако имате познати с дребна порода (чихуа, пинчер, йорки) да ги поканите и да видите как Вашето куче ще реагира на собствена територия. Разбира се, желателно е да се познават от преди- да са се запознали на неутрална територия. Срещата трябва да е контролирана и да проследите поведението на кученцето Ви. Ако всичко е наред може да обмислите вземането на друг домашен любимец.

Чихуахуа са прекрасна порода, но много деликатна и изискваща грижи. Малките трябва да се пазят много, да се хранят по график и да им се отделя доста внимание в началото Simple Smile

Имате ли дечица? Можете ли да отделите няколко седмици, за да се адаптират и двете животинки и да им помогнете да се чувстват комфортно?
[/quote]

Не ,нямам деца- мога да отделя на кученцето много време- работя от вкъщи (или от кадето и да е с интернет хаха) , така че ще следя адаптацията на кученцата. Моята Жара се разбира с малки кученца- сестра ми има померан и са си големи дружки. Тя не е точно дакел- няма порода, осиновена е, но прилича на дакел малко за това така я описвам за да разбере човек за какво иде реч Simple Smile За женско кученце, кастрирано, по-доре ли ще е да взема друго женско или мъжко? Има ли разлика в това как ще се разбират?

Също така- знам, че от магазин не е препоръчително да купувам- имате ли информация за развъдник или пък е добре от собственик? Важно ли е да е с родословие?

# 307
Здравейте. Дъщеря ми иска да и вземем чихуахуа. Нямам никаква идея как се гледа куче и за какво трябва да гледам при избирането, как се разбира дали е чистокръвно или мелезче. Ще съм благодарна ако някой ми помогне. Дъщиря ми се е спряла на тази обява, дали е ок

# 308
Здравейте,

На страниците на тази тема е обсъждано не един път как се избира кученце от породата. Има легитимни развъдници.

Извинявайте, но прилагате скрийн към сайт, в който никой уважаващ себе си развъдчик няма да публикува обява. Обърнете внимание и на името на компанията... има ли смисъл да продължавам.

Потърсете легитимен развъдник, ако искате да избегнете бъдещи здравословни проблеми. Случаят с моята малка чихуахуа е показателен- дори вземането от развъдник не гарантира добро здравословно състояние, документите и предците световни шампиони също, а представете си какво е по зоомагазините и борсите! Може да прочетете назад, за да не се повтарям.

Избирайте внимателно и късмет 🍀

# 309
Съжалявам, но не съм напълно съгласна с Chihuahua Mom. Виждала съм много хубави кученца от породата взети от зоомагазин. А относно платформата за продажба- слагат си и развъдници обявите там.Това е начин да достигнат до повече хора. Относно здравето на дребосъчето и на двете места е относително. Лошото е, че няма как да помогнем. Все пак виждаме само снимка. Впрочем на нея е много хубаво. Нямате ли близки с кученце от тази порода, за да ви придружи? Или ветеринар, който поне да обърне внимание на определени здравословни проблеми.

# 310
Аз ви препоръчвам да вземете кученце с родословие от развъдник. С всички останали е игра на късмет какво точно ще стане, може и да няма нищо общо с чихуахуа, може и да е много хубаво. Много зависи какво търсите и колко пари ви се отделят за кученце.
Като цяло аз лично съм на мнение, че от  зоомагазин и "между съседско" развъждане, не трябва да се взима.

# 311
Desi.67, няма проблем- не държа всички да сме на едно мнение Wink

Лично според мен и без да търся поддръжници не е редно да се насърчава продажбата на животни в борси и зоомагазини. Историята помни не едно и две кученца със здравословни проблеми, взети именно от такива места. Докато съм стояла в клиниките с кучетата съм се нагледала на какви ли не междусъседски изпълнения- кучето трябвало да роди поне един път (за здраве), ама и тя била жена и трябвало да си има поколение, то точно това куче колко било красиво.... и т.н. За съжаление нито един от тези самозванци не мисли дали кучетата, които се заплождат са здрави, никой от тях не спазва протокол преди развъждане, по време на заплождане, след раждане... Пълно е с опаразитени бебета, които се гледат в нечовешки условия, за да се появи някой, според когото те са красиви и да го купи най- често за подарък на детето си, без въобще да е готов да отговори на нуждите на такова животинче. После започват въпросите: защо кучето им не иска да яде, защо кучето им има паразити, защо кучето им е със системно разстройство, защо не било “мини”, а на 4-5 месеца вече е с размерите на дакел, защо, защо, защо...

Всеки сам взима решение от къде да купува, но е много важно да е подготвен и отговорен в отглеждането на каквато и да било порода куче. Няма да пропусна да отбележа отново, че кучето е и не малък финансов ангажимент, защото доста често чета в други теми и страници, че на някои хора им идва в повече нуждата на животното от медицински грижи, обезпаразитяване, храни. Има и други, които все имат едни сладки оправдания защо пропускат важни моменти в отглеждането на кучетата си.

Та на въпроса- представяте ли си изброените какво биха развъдили? Не забравяйте, че точно от такива хора са някои от кученцата в зоомагазините и борсите.

И последно- качествени кучета се капарират още преди раждането, а за качествените развъдчици говори тяхната репутация. Когато човек е съвестен и работата му е безупречна той няма нужда от реклама в масови платформи, а и за такива хора също е важно на кого продават!

# 312
Аз съм съгласна с поне 90 процента от написаното от теб и искам да ти кажа, че бих се радвала, ако в живота около мен преобладават хора като теб. Но не е така, уви! Ако пък на теб ти се е случило, радвам се.

# 313
Desi.67, аз съм луд педант Simple Smile Старая се да не причинявам на хората това, което не би допаднало на мен. Гледам си кучетата с много любов и обръщам света заради тях. Знаеш какво преживавам покрай тях и затова изборът, а и начинът на гледане са ми болна тема!

Ако ти кажа, че всяко познанство в живота ми е успешно... ще те излъжа. Аз съм с труден харктер, за мен принципите са си принципи, прощавам трудно и затова имам доста познати, но малко приятели.

Нека продължим с нещо положително Simple Smile Как е малката, капризна госпожица? Надявам се, че всичко е наред 🐾🐾🐾

# 314
  • София
За съжаление при голяма част от лицензираните развъдници също има доста проблеми. Да не говорим за нереалните цени и изисквания, които някои от тях поставят. И понякога меко казано нестандартните условия, при които се отглеждат кучетата.
Така че специално за тази порода е доста несигурно какво бебче точно ще вземеш, в какво здравословно състояние, какви генетични проблеми и т.н.
В същото време има зоомагазини, които работят също с лицензирани развъдници. Като в никакъв случай не подканван да се взимат животни от зоомагазините, просто нещата никак не са регулирани.
А може ли да помоля да обясните за практиката качествените кучета да се капарират преди раждането?

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 18:55 от tzvety26

Общи условия

Активация на акаунт