Тромбофилия - тема №3

• 81 839
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Десито, погледни дали не пише > 42.4, че нещо толкова точно на границата ме съмнява

# 166
За ФК, референтните стойности са от 10.4 до 42.4.

# 167
  • София
За резултата става въпрос. Референтните са ясни

# 168
  • София
Ха, аз нещо не съм разбрала явно, съжалявам за объркването.

# 169
Десито, не се притеснявай за Б12, той е водоразтворим. Да не говорим, че в България стойностите на Б12 са занижени. Така, че стойността ти е напълно нормална. Аз имам съкият проблем с Б 12 -неусвоявам, затова приемам метилиран. Стойностите ми доста се повишиха, пък и за една предстояща бременност е добре да е по- висок Б12. Аз приемам назалните капки метилкобаламин. След като достигна желаните от мен стойности, ще премина към прием два пъти седмично.

# 170
DesiD87,
Надявам се че пиеш Неофолик Мета, защото обикновената не я усвояваш с тази мутация. 1 на ден е достатъчно, стига да е метилирана. Обикновената фолиева киселина ако не се усвоява се натрупва и става токсична.

Да мета пия и сега даже без бременност. А всъщност Б12 не съм изследвала. Това MTHFR е за неусвоямеост, но не само на ФК така ли че вече съвсем се обърках. До сега ми казваха само ФК за б12 никой не е споменавал даже.

# 171
Момичета ,фибриногена ми е 5,71 при рефернти стойности 2.0-4.0,трябва ли да се притеснявам?аРТТ ми е 35,4 при р.с. 25-38.и други изследвания пуснах.Понеделник съм при Сигридов,но дотогава има да ги мисля тези изследвания.Другите неща са ми в норми като цяло.

# 172
  • София
Ако си бременна е нормално фибриногена да е леко завишен.
аРТТ си е в норма, ама него ще го промениш само, ако си на терапия с "прост" хепарин

# 173
Ако си бременна е нормално фибриногена да е леко завишен.
аРТТ си е в норма, ама него ще го промениш само, ако си на терапия с "прост" хепарин
Бременна съм в 10 г.с.,но четох ,че фибриногенът се завишава до 6 ,но към края на бременността ,а аз съм в началото и имам фактор 5 Лайден и 4 джи/5 джи(извинявам се че така го пиша ,но латиницата ми нещо се прецаква)и бия всеки ден фраксипарин 0,4

# 174
  • София
Фибриногена е белтък, който се повишава и при възпаление. По време на бременност организма реагира като при леко възпаление (грубо и образно казано).
Както е нормално левкоцитите, CRP, СУЕ... да са леко завишени, така е нормално и фибриногена да е.
Терапията с НМХ, няма да се отрази нито на фибриноген, нито на аРТТ

# 175
Благодаря  Simple Smile

# 176
  • София
Мутациите в MTHFR освен фактор за тромбофилия са свързани и с неусвояване на Б9 и Б12. Затова се препоръчва следене и прием на метилирани форми. Виж mthfr.net ако ти е интересно.

DesiD87,
Надявам се че пиеш Неофолик Мета, защото обикновената не я усвояваш с тази мутация. 1 на ден е достатъчно, стига да е метилирана. Обикновената фолиева киселина ако не се усвоява се натрупва и става токсична.

Да мета пия и сега даже без бременност. А всъщност Б12 не съм изследвала. Това MTHFR е за неусвоямеост, но не само на ФК така ли че вече съвсем се обърках. До сега ми казваха само ФК за б12 никой не е споменавал даже.

# 177
1298A>C за какво точно отговаря? Ако имаме хетерозигот по 677C>T и нормален генотип за 1298A>C, то тогава картинката по лека ли изглежда или не?

# 178
Мутациите в MTHFR освен фактор за тромбофилия са свързани и с неусвояване на Б9 и Б12. Затова се препоръчва следене и прием на метилирани форми. Виж mthfr.net ако ти е интересно.
Да и аз така четох. Толкова информация съм изчела за една година, че вече не знам какво знам 😃. Благодаря ти за отговорите.

# 179
  • София
MTHFR играе важна роля в клетъчния метаболизъм. Има два вида мутации - и при двете има нарушения в разграждането на витамините до усвояеми форми.
С метилираните форми този процес се прескача.
Ето картинка за фолатния метаболизъм:
http://neopharm.bg/за-специалисти/neopholic-meta/клетъчен-фолатен-метаболизъм

В сайта mthfr.net се описва подробно какви са проблемите при двете мутации, както и при комбинация от тях.

Общи условия

Активация на акаунт