Тромбофилия - тема №3

• 81 743
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
Лолитка, честито! Бъдете живи и здрави!
Сподели какви са при теб мутациите, какви лекарства си взимала по време на бременността, колко често?
Какви изследвания си пускала за проследяване, колко често? Въобще всяка информация ще е полезна за нас.
При какви лесари се следеше?

# 31
Llolitka, най-искрено ЧЕСТИТО и от мен!

Аз също моля да споделиш своя опит! Всякаква информация относно добавки, терапия, вливки, изследвания ще ни бъде полезна.

# 32
Ами ще гледам да съм възможно най-кратка и да ви дам информацията, която може да ви е най-полезна. След спонтанен аборт в 6 г.с. направихме доста изследвания-хормони на ЩЖ,полови хормони, генетични за предразположеност към тромбофилия (в майчин дом-разширения пакет), имунологични за Нк клетки и АФА (в св. Иван Рилски), виросологични и миркобиологии и от всичко изброено излезе -нк клетки 21 и по-сериозния проблем хетерозиготно носителство на фактор 2- протромбин. Той е високо рискова мутация, не, че твърдя, че аборта е поради тази причина. След среща с местен АГ (който ми изписа АП всеки ден до 16 г.с.) и хематолог (който ми каза, че няма нужда да правя нищо), разбрах, че няма да се случат тук нещата. Отидох със всички изследвания при доц. Конова и тя ми назначи терапията (мисля, че при нея е стандартната за всички, не, че го одобрявам) АП всеки ден след Ово и мета фолиева, след положителен тест редуваме фракси 0,4  и АП до 16 г.с., а след това само фракси 0,4. Интралипид на всеки две оволации до положителния тест, след положителния тест 40 амп. имуновенин и контрола на Нк клетки на всеки 6 седмици до 16 г.с. Спазих всичко, наложи се само една вливка на интралипид (при нас се получи на втория МЦ) имуновенина влях много бавно-6/7 часа-никакви странични реакции. Пих АП и бих фракси, докато в 12 г.с. на БХС-то не видяхме много голям хематом. Бебчо беше тогава 5 см и хематома беше колото него. Незнам как е възможно, но през цялата бременност съм нямала никакво кървене, явно си беше само вътрешно и не беше засегнал плацентата. Спрях всичко (и ап и фракси)по настояване на наблюдаващия ме лекар, докато да отида на преглед при др. Сигридов (много съм му благодарна за професионализма и индивидуалния подход към всеки) Той ми остави само фраксито (каза че наѝ-вероятно хематома е в следствие на АП, аптт-то от изследването по време на приема на АП беше много високо и др Сигридов доста сериозно ме уплаши, че съм можела да си докарам големи проблеми в следствие на приема му. Затова не подценявайте този аспирин, не е толкова безобиден) и назначи някои изследвания- следях АПТТ, фибриноген и протромбиновото време на всеки 4 седмици. Еднократно изследвахме б12, вит. Д и серумното желязо. Всичко беше в ноема, но той препоръча малко да засилим желязото и б12 (и след раждането дори съм със 122 хемоглобин, както вървях през цялата бременност) само изпих една опаковка „сурово” т.е. несинтетично желязо. В 16 г.с. сменихме фраксито със клексан, поради алергия, която взе да се.появява към 12 г.с., но постепенно и положението стана нетърпимо към 16 г.с. - петна и сърбежи. С клексана съм нямала никакъв проблем. Тогава (в 16 г.с.) ходих и на конституцията с проф. Паскалева, пуснахме контрола на анти Ха - дозата фракси беше ок, препоръча контрола след 26 г.с.( която аз не направих). Следях аптт и фибриноген до края, само последните два месеца фибриногена беше малко извън нормите (било абсолютно нормално) за нк клетки влях още два пъти - в 11-та и в 16-та г.с. , контролите и двата пъти бяха над 20, след това не съм проверявала. Интралипида го слагах в домашни условия, клексана и фраксито ги бих по един и същ начин (много разисквана тема). Нито веднъж не съм се посинявала или да ми са се получавали буци - н 90 градуса в кожна гънка на корема, без да изкарвам въздуха и много бавно. Редувах лява и дясна страна, докато можех биех около пъпа, после малко по малко стигнах и до паласките почти. Само оглеждах да не нацеля вена, но аз съм много бяла и кръвоносните ми съдове се виждат идеално. Др Сигридов, както.и Конова ми бяха казали да спра Клексана 1 седмица преди термин, но тъй като аз родих 8 дни преди това, просто когато ми почнаха болките не сложих инджекцията (имах болки един ден преди раждането на сина ни) това е общо взето, извинявам се за дългия пост. Много момичета тук са ми помогнали със съвети и за специалисти и за други неща- специани благодарности пак. Ако мога с нещо да съм полезна питайте, аз не се сещам какво друго да ви споделя.

# 33
Лолитка мното полезна информация. Да разбирам,че до раждането си била клексан през ден, и имащ само хетерозигот по фактор 2 протромбин?

# 34
Лолитка мното полезна информация. Да разбирам,че до раждането си била клексан през ден, и имащ само хетерозигот по фактор 2 протромбин?
Да, точно. Но "само" не точно казано. Фактор 2 ако не се лъжа е най-високо рисковия фактор. Просто ми обясниха, че и възрастта играе роля при съсирването на кръвта. Незнам колко е вярно, но ми казаха, че е най-вероятно изобщо да не ми трябва терапия до 25,а след това е задължителна при бременност и рискови ситуации. А след 50 са възможни и други проблеми свързани с това.
Поправка- да уточня, че нямам 25 все още

# 35
Да, възрастта играе роля при съсирването, с напредването на възрастта рисковете се увеличават.
Клексана сутрин или вечер се поставя?

# 36
Момичета, след мисед в 10-та седмица и след препоръки от д-р Сигридов направих изследвания -вит.В12,Д,хормони на щитовидна-в норма,тромбофилия-без предразположеност. Необходимо ли е да посетя доц.Русев,както препоръча д-р Сигридов преди изследванията?

# 37
Момичета, след мисед в 10-та седмица и след препоръки от д-р Сигридов направих изследвания -вит.В12,Д,хормони на щитовидна-в норма,тромбофилия-без предразположеност. Необходимо ли е да посетя доц.Русев,както препоръча д-р Сигридов преди изследванията?
Задължително  Peace и успех!

# 38
  • София
Левскарката, а какво пише в резултатите за тромбофилия?

# 39
Момичета генетик ли ви назначи терапията с фраксипарина / клексан. Или хематолог? Аз сега на 8 съм на генетик, защото когато си правих преди две год. Изследването им казах да ми го пратят по имейл и изобщо никои не го е разчитал.

# 40
  • София
На мен ми го назначи репродуктивен имунолог.
Генетиците ми казаха да ям марули, че нямам проблем - което е далеч от истината.

# 41
На мен ми го назначи репродуктивен имунолог.
Генетиците ми казаха да ям марули, че нямам проблем - което е далеч от истината.
Вие в коя болница ходихте

# 42
  • София
Генетични изследвания съм правила в Майчин дом, консултация при проф. Савов, д-р Брадинова + още една дама, отново в Майчин дом. Най-адекватния коментар и съвет беше от проф. Савов. Другите бяха на противоположно мнение.
Имунологични изследвания + консултация съм правила в клиника Малинов при доц. Русев.
На хематолог още не съм ходила, но ще отида след започване на терапия.

Всички контакти можете да видите на първа страница на темата.
Успех!

# 43
Мерси, аз моите изледвания ги правих в Геника. И сега след две години и малко се реших за нова бременност. Всичко мисля да ми е в Надежда.

# 44
  • София
Надежда не успяха да разпознаят симптомите на тромбофилия при моята бременност.
Ако имаш мутации, съветвам те да се консултираш и да проследяваш бременността при специалист, който да ти обърне внимание.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт