Майчинството счетоводно – 73

• 58 728
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Момичета, имам въпрос - ако ЛЛ ми издаде направление за лекар специалист/ напр. Хирург/, ще имам ли възможност да взема направление за проследяване на бременност след 2 седмици? /с което направление вече АГ да започне да ми издава болнични?/
Знам, че в рамките на 1 месец може да се издава от ЛЛ 1 направление за специалист, но това за проследяване на бременност май е различно   newsm78
Моля, помагайте, знам, че не съм съвсем по темата  bouquet

За един и същи специалист има право веднъж месечно. Т.е., за 1 месец не може да даде 2 направления за хирург. Но за всеки друг специалист няма проблем. Т.е., можеш в рамките на 1 месец да си поискаш хирург, АГ, очен и всичко друго, което ти трябва.

# 526
Деси, моята ЛЛ ми обяснява, че може да ми даде направление за хирург, ако ми е нужно за аг направление - хирургът може да ми издаде, но не и ЛЛ.  
Аз понеже все още не съм записана за ЖК, ще ми трябва направление след 2 седмици.. и се обърках тотално 

# 527
За второто през първата година ще вземаш минимум МРЗ (към момента 460лв, за догодина не е сигурно дали ще се вдигне).

Ако излезеш в болничен, ще получаваш отделно по 170лв за първото дете, докато то навърши 2 години.

Здравейте. Значи взимам болничен за второто, а за тези 170 лв за първото трябва ли да подавам документи или да се обърна към счетоводителя на фирмата? И ще е отразено ли всъщност в системата на НОИ, за да следя в интернет? Аз всъщност ще ги взимам до началото на 45 дневният болничен за раждане ( ще родя декември, а големият ми син става на 2 година февруари)? Благодаря​!

В 3-дневен срок от вземането на болничен трябва да подадеш Прил.7 при счетоводителя за промяна в обстоятелствата и прекъсване на отпуска за гледане на дете.Заедно с Прил.7 попълваш и Прил.8, за тези 170лв.Пак ще ги виждаш на същото място в сайта на НОИ, както досега.Тези 170лв ще получаваш за първото дете, докато то навърши 2 години.
Приложенията теглиш и попълваш от тук:

http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
Последен въпрос. И много благодаря за отговорите Simple Smile Болничният, който ще взема нали беше 80% от заплатата, която съм получавала преди да забременея. Тоест трябва да е колкото при първото дете?
Здравейте пак. Сега като прекъсна майчинството и излезна в болничен за второто дете, трябва ли да имам работен ден между двете, тоест има ли значение при изчисляване на следващото ми майчинство. ТЪй като счетоводителят ми каза, че един вид ме връщат на работа и след това излизам в болничен.. Малко объркано стана- тоест тази промяна ще се отрази ли на обезщетението за бременност следващата година?

# 528
Момичета, някой може ли да ми каже кога ще получа сумата от болничен, който е от 30.05 до 28.06?Болничният е първичен.

# 529
  • Gotham City
Здравейте момичета, и аз при вас да се намърдам най-после. Въпроса ми е задаван сигурно милион пъти, но искам да съм сигурна, въпреки, че днес попитах и нашето ТРЗ. Значи, от информацията в интернет, която съм чела в някакъв форум (не помня кой беше), пише, че трябва да имам 24 месеца непрекъснат трудов стаж, за да взимам повече майчински, само че днес се допитах, както казах, до нашето ТРЗ и тя каза, че трябва да имам 24 месеца трудов стаж, но не е задължително той да е непрекъснат.
С ММ вече много искаме детенце, аз на сегашното ми работно място съм вече 9 месеца, слагам го грубо, ако след 2 месеца забременея примерно (осигуряват ме на около 800+ лева) , дали някоя от вас може да ми каже какви майчински ще взимам.

Уж много се рових по интернет за тази инфромация, но сякаш навсякъде различна информация срещах. Моля ви, не ми се карайте за глупавите въпроси, просто наистина не съм наясно.

# 530
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета, и аз при вас да се намърдам най-после. Въпроса ми е задаван сигурно милион пъти, но искам да съм сигурна, въпреки, че днес попитах и нашето ТРЗ. Значи, от информацията в интернет, която съм чела в някакъв форум (не помня кой беше), пише, че трябва да имам 24 месеца непрекъснат трудов стаж, за да взимам повече майчински, само че днес се допитах, както казах, до нашето ТРЗ и тя каза, че трябва да имам 24 месеца трудов стаж, но не е задължително той да е непрекъснат.
С ММ вече много искаме детенце, аз на сегашното ми работно място съм вече 9 месеца, слагам го грубо, ако след 2 месеца забременея примерно (осигуряват ме на около 800+ лева) , дали някоя от вас може да ми каже какви майчински ще взимам.

Уж много се рових по интернет за тази инфромация, но сякаш навсякъде различна информация срещах. Моля ви, не ми се карайте за глупавите въпроси, просто наистина не съм наясно.

Трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж изобщо през живота си, за да вземаш обезщетение за бременност и раждане. То вече се изчислява на база 24 месеца, преди месеца, в който се излиза в отпуск за бременност и раждане 45 дни преди термин. Месеците без осигуряване се вземат на МРЗ.

# 531
  • Gotham City
Супер, много благодаря и се радвам, че някой ми разбра публикацията, че много объркано я написах. Имам доста повече стаж, но мислейки, че онази информация, която четох преди е коректна, все изчаквах и изчаквах, а времето си минава.
Още веднъж, много, много благодаря!  bouquet

# 532
Какви негативни последици може да има за мен това да кажа на работодателя, че живот и здраве съм решила да не се връщам на тази работа? Аз още не съм казала и за бременността де, но мислех да е някакси наведнъж.

# 533
Здравейте и от мен!
Работя на срочен трудов договор на 3 часов работен ден и отделно по граждански договор. Трудовият ми договор е до края на август. Терминът ми е февруари. Предполагам, че трудно ще си намеря работа бременна от септември, защото едва ли някой иска да наеме човек за някаква работа и той скоро след това да излезе в майчинство. Имам трудов стаж повече от 7 години, но в момента не мога да кажа точно колко е, понеже в последните три години съм работила на половин работен ден. Все пак за всичкият ми трудов стаж имам внасяни осигуровки във фонд "Общо заболяване и майчинство". Ще взимам обезщетение от борсата и искам да попитам дали то ще се сметне, т.е. дали ще получавам майчинство, ако към момента на раждане все още получавам обезщетение за безработица? 

# 534
Здравейте и от мен!
Работя на срочен трудов договор на 3 часов работен ден и отделно по граждански договор. Трудовият ми договор е до края на август. Терминът ми е февруари. Предполагам, че трудно ще си намеря работа бременна от септември, защото едва ли някой иска да наеме човек за някаква работа и той скоро след това да излезе в майчинство. Имам трудов стаж повече от 7 години, но в момента не мога да кажа точно колко е, понеже в последните три години съм работила на половин работен ден. Все пак за всичкият ми трудов стаж имам внасяни осигуровки във фонд "Общо заболяване и майчинство". Ще взимам обезщетение от борсата и искам да попитам дали то ще се сметне, т.е. дали ще получавам майчинство, ако към момента на раждане все още получавам обезщетение за безработица? 

Няма да получаваш обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете, ако си безработна.
Гражданският договор не става за тази цел също, защото по него не се внасят вноски за фонд ОЗМ.
Вариант е някакъв фиктивен договор, като месеците без осигуряване и като безработна ще се смятат на МРЗ.

Какви негативни последици може да има за мен това да кажа на работодателя, че живот и здраве съм решила да не се връщам на тази работа? Аз още не съм казала и за бременността де, но мислех да е някакси наведнъж.

Според мен тази информация за връщане/невръщане можеш да си я запазиш за себе си.Hands V

# 535
Lady Brinne, от какви съображения  newsm78 Майка ми изрази същото мнение и се разколебах. Иначе човекът е много коректен и ми се искаше и аз да постъпя така.

# 536
Благодаря за отговора! И аз така си мислех, но реших да питам за по-сигурно.
Чувствам обаче някаква несправедливост, че с години са внасяни осигуровки по ОЗМ и като ми се наложи няма да имам право на майчинство заради това стечение на обстоятелствата, затова ще търся вариант за фиктивен договор.

# 537
Поли, и моят съвет е на този етап само да споделиш за бременността.

# 538
Lady Brinne, от какви съображения  newsm78 Майка ми изрази същото мнение и се разколебах. Иначе човекът е много коректен и ми се искаше и аз да постъпя така.

След 2-3 години не се знае на какъв акъл ще си. Сега не искаш да се връщаш, но знае ли човек?! Просто размисли, нищо конкретно.

Благодаря за отговора! И аз така си мислех, но реших да питам за по-сигурно.
Чувствам обаче някаква несправедливост, че с години са внасяни осигуровки по ОЗМ и като ми се наложи няма да имам право на майчинство заради това стечение на обстоятелствата, затова ще търся вариант за фиктивен договор.
За да получаваш обезщетение трябва да си осигурено за съответния риск лице към момента на възникване на осигурителното събитие. Не може просто някога да си била осигурена. Hands V

# 539
Аз не възнамерявам да остана да живея повече в конкретния град и за себе си съм взела окончателно доживотно решение, питах дали все пак има нещо, което да ме застраши. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт