Математически турнири - 45

• 144 568
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Защо четем за решения на МОН от страницата на Сдружението?
Нека МОН свика незабавна пресконференция и да обясни действията си!
Дотогава - моля който има време да спретне набързо едно писмо до МОН, Омбудсмана, Комисията до защита от дискриминация и всички възможни медии.

Бих подкрепила такова писмо. Добре е да има в него и искане в Нац. комисия да има  членове на СМБ. Миналата година например изобщо не беше предвиден ред за контестации. Колкото ти пишат, толкова. А все пак има и описателни задачи. Не помня дали дори публикуваха критерии за оценяването им.

# 511
Защо четем за решения на МОН от страницата на Сдружението?
Нека МОН свика незабавна пресконференция и да обясни действията си!
Дотогава - моля който има време да спретне набързо едно писмо до МОН, Омбудсмана, Комисията до защита от дискриминация и всички възможни медии.

Бих подкрепила такова писмо. Добре е да има в него и искане в Нац. комисия да има  членове на СМБ. Миналата година например изобщо не беше предвиден ред за контестации. Колкото ти пишат, толкова. А все пак има и описателни задачи. Не помня дали дори публикуваха критерии за оценяването им.

ами то писмото май трябва да е до СМБ с копие до останалите; доколкото може да се вярва на СГ:

"Приемат се предложените от организаторите на Състезанието на Асоциация "Кенгуру без граници" (разбирай СМБ - моя вметка) ученици за участие в Националния кръг. Представените от организаторите в указания срок протоколи с предложените от тях ученици се приемат без изменение."

какво общо има МОН; явно на срещата са се разбрали да се включат в националния кръг и децата предложени от СМБ и точно това се случва...

# 512
Според мен предложените деца от СМБ са по-малко и с по-високи точки, защото предполагам, че те са си спазили регламента, който казва:
"За националния кръг се класират ученици I – IV клас, които са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки за страната.
Скрит текст:
За националния кръг се класират и ученици V–XII клас, които са в по-горния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната"
Като пример мога да дам 3-ти клас - синът ми е с 88 точки и не е класиран, но и той не отговаря на това изискване - максималния брой точки получен на състезанието е 100.
За мен трябваше да се обединят резултатите от двамата организатора и така да се определят допуснатите деца до национален кръг. Но това е друг въпрос ... 

За Нац.кръг не се ли вземат и други състезания?
Имам някакъв спомен, че миналата година се вземаха КМС и ВМС, защото детето имаше 10 т под максимума, но не беше ходило на някои от другите състезания и не се класира.

# 513
Какво общо има МОН за кръг, който е включен в календара на националните състезания под неговата егида, националната комисия се определя от него и регламентът е публикуван на неговата страница?

# 514

"Най-важното, което не знаем, е дали от СМБ са изпратили официално на СГ списъци с резултатите на участниците. Възможно е да не са го направили, за да го дискредитират. Целта е постигната, сега всички обвиняват СГ."

Ето, затова... и не случайно се обръщам конкретно към math_mother.

Аз знам, че СМБ са изпратили съвсем официално списъци с резултатите. Разбира се, ако ме питаш откъде, няма да получиш отговор на този въпрос, имайки предвид формата на комуникация и презумпцията за анонимност във форумите. Да кажем, че писмото на СМБ по случая косвено потвърждава това. А ако не си сигурна, вместо да разпитваш разни потребители по форумите, можеш да напишеш имейл на СМБ с въпрос и със сиурност ще получиш достатъчно конкретен отговор.

Що се отнася до отчетите на СГ как щял да изразходи изисканите от СМБ пари. Това е абсолютно ирелевантно, така както е ирелевантно за какво СМБ са използвали своя дял от таксите на явилите се към тях. Обласният кръг на ЕК (изключвайки този за IV клас) е платено състезание, т.е. комерсиално начинание. Финансовото планиране, печалбата и разходите са аспекти, които касаят само тези, които го организират. Единият организатор е решил да ползва машинна проверка, а другият - ръчна? Ми добре, така са преценили, така са направили.
Когато обаче нещата опрат до национален кръг, съображенията на отделните организатори трябва да изгубят значение и водещ да е регламентът. А в него навсякъде се говори за "ученици от страната" и изобщо не става дума как са проверени, дали са внесли в касата на СГ два лева за лагер, тържества, церемонии и каквото там още беше. Национален кръг се финансира от МОН, не от СГ или от СМБ.
Проблемът в голяма степен произтича от факта, че очевидно в националната комисия има представителство само на единия организатор и той  се опитва да узурпира властта над областния кръг.

Втори път...не случайно въпросът ми е към конкретен потребител, а Вас нищо не съм Ви попитала, за да ми отговаряте с подобен категоричен тон.

# 515
  • София
От ситуацията няма добър изход. Сега децата не са класирани с еднакви критерии и това е крайно несправедливо. Обаче ако от двата организатора класират деца с еднакъв праг на точките ще писнат майки на малки ученци, чиито деца са се затруднили от пренасянето на отговори върху бланки и не им е било разрешено да нанасят корекции (т.к. машината щяла да пищи). Кашата е пълна и този национален кръг е безвъзвратно компрометиран.

# 516
Какво общо има МОН за кръг, който е включен в календара на националните състезания под неговата егида, националната комисия се определя от него и регламентът е публикуван на неговата страница?

еее, това е извадено от контекста; националната комисия е назначена от МОН, има си приет протокол за единия организатор, вече има и за втория, МОН за протоколите едва ли отговаря; а контрата си е в СМБ, тук във форума се разнищи за нула време какво е предложила комисията като точки по класове за организатора СГ, пък СМБ не можаха да го направят или съобразят и да предложат нещо равностойно (и си правят показно самоубийство); ако го бяха направили и бяха дали списък с 400 - 500 деца проблема щеше да се върне към националната комисия и СГ да се оправя, а всъщност СМБ му правят огромна услуга, на която СГ едва ли се е и надявал... хайде да се обзаложим отсега догодина кой организатор ще се търси...

# 517
Цитат
преди това СМБ не са пращали на СГ официално резултати... и май пак само СГ ни информира, от СМБ мълчание...

какво общо има МОН; явно на срещата са се разбрали да се включат в националния кръг и децата предложени от СМБ и точно това се случва...

ами според мен защото СГ най-добре си защитава интереса; на МОН не им пука, предполагам искат само да не се вдига шум; явно и СМБ не са особено заинтересувани особено щом са се съгласили деца при СГ да са допуснати с по-ниски точки, отколкото явилите се при тях

Румене, ако не си забелязал, през последните седмици и страници се обсъжда Национален кръг на Европейско Кенгуру.
Това е математическо състезание, което се организира и провежда от Министерство на Образованието чрез национална комисия, назначена от него.
В ролята си на председател на националната комисия за това състезание, Сава Гроздев се явява представител и глас на Министерство на Образованието.
Няма логика да се получва разлина информация от Министерството и назначената от него комисия, освен в случай на разногласия между тях, в който случай следва МОН да назначи нова комисия.

В светлината на тези уточнения - неколкократно се запитваш били ли изпратили СМБ в ролята си на организатори на областен кръг на ЕК Официално данни до Сава Гроздев и националната комисия.
Моля да се уточним - националната комисия организира националния кръг.
Нейно задължение е да изпрати официални искания до всички засегнати, че трябва да й бъдат предоставени необходимите данни за да проведе повереното й състезание. Нямам информация, но си мисля, че такова официално искане не е постъпвало в СМБ!
За сметка на това, националната комисия публикува писмо до СМБ. Което в момента вече е изтрито. В него се искаха пари за включването на деца, явили се при СМБ в национален кръг. Но нямаше и дума, че има проблем с достъпа на информация.
Това... не е ли достатъчно за да прекратиш повтарящите се питания?

Казваш СМБ не са заинтересовани. Олеле! Ама естествено, че няма да са заинтересовани! Пак да се върна в началото - обсъждаме национален кръг на Европейско Кенгуру - състезание, организирано от МОН и назначената от него комисия. най-малкото - това не е редно! СМБ трябва и от Математика без Граници ли да се интересуват? Или от Сасмо?
По какъв начин СМБ трябва да са заинтересовани от състезание, с което няма нищо общо???
Тяхната роля и отговорност свършва с провеждане на областен кръг на Кенгуру и публикуване на резултати от него. Както и със съдействие към националната комисия при изпращане на официално искане за предоставяне на резултати!

Хайде да се разберем - задължение на МОН и националната комисия е да извършат подбор от ВСИЧКИ, чвили се на областен кръг на ЕК. А не да използват готов списък, подаден им от някой, който няма задължението да го прави!

Затова написах по-горе - необходимо е съставът на националната комисия да бъде променен и в него да бъдат включени представители на СМБ за да се иска някаква ангажираност от тяхна страна като част от представителите на МОН за това състезание.

еее, това е извадено от контекста; националната комисия е назначена от МОН, има си приет протокол за единия организатор, вече има и за втория, МОН за протоколите едва ли отговаря; а контрата си е в СМБ, тук във форума се разнищи за нула време какво е предложила комисията като точки по класове за организатора СГ, пък СМБ не можаха да го направят или съобразят и да предложат нещо равностойно (и си правят показно самоубийство); ако го бяха направили и бяха дали списък с 400 - 500 деца проблема щеше да се върне към националната комисия и СГ да се оправя, а всъщност СМБ му правят огромна услуга, на която СГ едва ли се е и надявал... хайде да се обзаложим отсега догодина кой организатор ще се търси...

Това е абсолютно невярно!!!
Организатори на областен кръг на ЕК са СМБ и сдружение ЕК.
Организатор на национален кръг е МОН и назначена от него национална комисия.

Това, че има съвпадение между организатор на областен кръг и участници в национална комисия и организатори на национален кръг е случайност.
Само и единствено право и задължение на националната комисия и МОН е да определят участниците в това състезание и да се занимават с необходимите дейности по организацията му!
А не на организаторите на областен кръг - СМБ и сдружение ЕК.

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 10:35 от kodbg

# 518

Критерии публикуваха чак след обявяването на класирането и награждаването в МОН. Вече са изтрити.
Задачите ги няма никъде. Защо ли? Защото прословутата седма задача за 3-4 клас е с грешно условие. Критериите за оценяване са верни единствено, ако тримата са родени на различни дати.
http://docdro.id/rduUY69
http://docdro.id/7umLwlO
Задачата има много повече от 16 решения. За какви критерии говорим тогава?
Проблем май е имало и с темата 7-8 клас?

# 519
kod, да не го цитирам цялото, че е дълго, да формално СМБ няма отношение към националния кръг; но всичко което се случва е поради това, че се води една война, МОН миналата есен взеха позицията на едната страна (СГ) и СМБ не могат да си позволят да са пасивни; ако не, нищо чудно догодина хич да ги няма и като организатор; лично аз съм на страната на СМБ, ама като гледам СГ успешно ще им издърпа килимчето...

# 520
kod, да не го цитирам цялото, че е дълго, да формално СМБ няма отношение към националния кръг; но всичко което се случва е поради това, че се води една война, МОН миналата есен взеха позицията на едната страна (СГ) и СМБ не могат да си позволят да са пасивни; ако не, нищо чудно догодина хич да ги няма и като организатор; лично аз съм на страната на СМБ, ама като гледам СГ успешно ще им издърпа килимчето...
Така ли, на мен пък ми се струва логично след безкрайните скандали тази година, другата да вземат другата страна.
Ако скандалите пък продължат, по-другата, да не взимат страни, а да обединят задълженията ако е възможно.
Или ако не е - да намерят трета страна.
Но тезата ти, че едно сдружение, която не е допуснато от МОН до организацията на едно състезание трябва да се занимава през главата на МОН с организацията му за да демонстрира активност... не я схващам.

И въобще... пределно се уморих от такива неща - формално било така ама Пенчо си мислел онака.
Формално всички участват, ама едните са редовни / правоверни?, а другите са НЕредовни / друговерци?

Ще се постарая да приключа участието си по темата с комбинация от крилатата фраза на проф. Гроздев от националния кръг на НОМ 2017 и любимия ми надпис от заведение на морето:

Задачата не е променяна, само направих корекции

Тука е така!

# 521
Извън темата,Дидева, извинявай!
Скрит текст:

# 522
Извън темата,Дидева, извинявай!
Кой ще победи https://www.youtube.com/watch?v=7TRNXfdPGzc

Ахахха, много подходящо, лайк Simple Smile

# 523
  • София
Здравейте,

Сега като има вече едни списъци с едни деца, които ще участват  - може ли малко яснота по логистиката на самото Национално състезание - къде? как се записват ( ако въобще е нужно)? в колко часа?

Мерси!

# 524
Но тезата ти, че едно сдружение, която не е допуснато от МОН до организацията на едно състезание трябва да се занимава през главата на МОН с организацията му за да демонстрира активност... не я схващам.

аз пък в тезата, че СМБ нямат отношение към националния кръг не схващам следното:

1. Защо си позволяват да се намесват в работата на националната комисия и като какви точно са писали писмото до МОН от 14.05.2017? разбирам писмото да е от родители на засегнати деца, ама СМБ като няма отношение към националния кръг защо се бърка??? не са засегната страна, нали така?

2. И в тази връзка, като е работа на националната комисия да определи участниците, като какви точно СМБ са си позволили да подадат списък на деца за допускане до националния кръг... май единственото което би следвало да подадат е официален списък с резултатите на ВСИЧКИ явили се при тях деца, пък си е работа на националната комисия кои от тях да допусне...

та толкова за СМБ и никаквото им отношение към националния кръг; и аз няма да коментирам повече, знам, само СГ е черен, СМБ са слънчице...

Общи условия

Активация на акаунт